Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Orter med få invandrare har större sociala problem än de med många invandrare.

Reforminstitutet och Stefan Fölster har kommit med en mycket intressant rapport som SVT nyheter rapporterar om på sin hemsida. Jag har inte läst rapporten i sin helhet även om jag kommer att göra så i en framtid men det som står i artikeln är tillräckligt intressant för att leda till ett blogginlägg.

Länken till artikeln är följande: http://www.svt.se/nyheter/invandrarna-fa-i-manga-problemkommuner?cmpid=del%3Apd%3Any%3A20170114%3Ainvandrarna-fa-i-manga-problemkommuner%3Anyh

Enligt artikeln bygger rapporten på en Sverigeanpassad variant av FN:s utvecklingsindex och de resultat som publiceras i artikeln är oerhört intressanta och väl värda att debattera. 

Kategorierna som bedöms är skola, jobb, hälsa, pengar och en kategori som kallas hopplöshet och utanförskap och det som slås fast i undersökningen är att betrakta som mycket viktigt.

Rapporten slår fast att 4 av de 5 orter i Sverige som har sämst index över mänsklig utveckling har exceptionellt få invandrare jämfört med andra orter. Rapporten påvisar även att de 20 sämsta orterna har färre invandrare än genomsnittet medan de 20 bästa orterna har fler invandrare än genomsnittet.

En rapport som påvisar detta är sannolikt högst oönskad av SD men likväl påvisar den så långt jag kan bedöma efter att ha läst artikeln men inte rapporten i sin helhet något jag påstått länge – Nämligen att den dåliga samhällsutvecklingen är betydligt komplexare än isolerad till invandringen.

Ännu mer slående är att det finns orter med många invandrare där det kan påvisas att det är invandrarna som lyfter orten uppåt i detta index.

I slutet av artikeln slår Fölster fast att de politiska partiernas ovilja att diskutera och debattera de verkliga orsakerna till att samhällsbygget krackelerar öppnat för en pseudodebatt om invandringens effekter såsom varande större och värre än de faktiskt är.

Jag ska som sagt läsa rapporten i sin helhet så fort jag får tag på den – Fram tills dess tackar jag Reforminstitutet och Stefan Fölster för modet och dådkraften att avslöja att taktiken att skylla allt på invandringen är fel.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

147 kommentarer

  1. Alexander

    Aftonbladet rapporterar om en oprovocerad knivattack i Botkyrka. Mannen som överfallits har antagligen haft en dryg framtoning, blir han återigen utsatt vet vi att det är hans fel.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte läst om det ej mindre varit där så jag ska inte uttala mig i ärendet.

  2. Alexander

    Det riktigt intressanta med rapporten är att Reforminstitutet erkänner att den inte är korrekt. För att få fram de rätta värdena krävs en oerhört komplex uträkningsmetod, och det går att finna på Sverigedemokraternas hemsida. Låt oss säga att resultatet är ”lite” annorlunda…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den kommentaren var ett bra försök Alexander – På SD:s hemsida finns det oerhört få om ens några slutsatser som är korrekta om målet är att bygga ett välmående och jämlikt samhälle där alla människor tillerkänns lika värde.

  3. Alexander

    Anders

    Titta på Sveridemokraternas hemsida så får du se. Där finns de siffror som räknats fram med en komplex metod som inte finns i rapporten, det star ju också Reforminstitutets hemsida. Har du missat det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På SD:s hemsida klickar jag in mig oerhört sällan och det som står där i form av rapporter och som inte kommer från erkända och väl renommerade samhällsinstitut eller organisationer tar jag inte som något annat än vinklat och tillrättalagt material för att föra ut SD:s lögner om vad som gått fel i samhällsbygget. Bara så du vet hur jag ser på saken och hur jag ser på SD.

  4. Alexander

    ”på inget sätt, snarare varit på fel plats vid fel tillfälle”

    Fast andra som råkar ut för samma sak provocerar eller klär sig fel. Usch Anders, du framstår faktiskt som en ganska elak och dryg person.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag pratar om är att den statistiska möjligheten att en och samma person ska utsättas om och om igen är mycket liten om det ska handla om slumpen. Jag har inte sagt att det inte kan vara så utan bara att det statistiskt är mycket liten sannolikhet för att det du beskriver ska inträffa.

  5. Alexander

    Anders

    Du får gärna berätta vad du säger till tre-fyra beväpnade personer som ska råna/misshandla dig. Hur får du de att inte göra det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vid tillfälle och när jag träffar dig öga mot öga ska jag förklara det för dig. Men vänligt bemötande och frågor om vad de håller på med och frågor om de är medvetna om konsekvenserna av det de avser göra sett ur allas perspektiv är en hint om hur jag lyckades avvärja detta.

  6. Lars Flemström

    Anders: ”Rapporter som denna tjänar ett stort syfte i att bringa balans i en annars infekterad debatt ..” Balans blir det genom att bemöta en lögn med en lika grov lögn i motsatt riktning? Jag har tidigare skrivit att Olof Palme under 1970-talet drevs längre till vänster än han själv önskade p.g.a. hans överskattning av studentvänsterns styrka – vilken utlöste en motoffensiv av högerkrafterna under 1980-talet, vilken alltjämt pågår… Stefan Fölster är drivande i denna högeroffensiv, som har udden riktad mot arbetarklassen och glesbygdsbor.

    Han är dotterson till Gunnar och Alva Myrdal, född i Västtyskland, utbildad i USA, invandrad till Sverige 1985 och blev svensk medborgare 2002. Med kända S-politiker som morföräldrar, var han en guldklimp för högerkrafterna, som gärna städslar kända namn inom arbetarrörelsen. Men har äpplet verkligen fallit så långt från trädet. Detta skrivet med tanke på morföräldrarnas anslutning till något av det mest högerextrema vi haft i Sverige: rasbiologin, som klart stämplar svenska glesbygdsbor som en sämre ras. Särskilt dåliga rasegenskaper ansågs befolkning i Norrlands inland, Västerdalarna (som prinsessan Sofia kommer från), Gotland och Listerlandet i Sölvesborgs kommun i Blekinge (ett stenkast från Jimmie Åkessons föräldrahem…)

    I en expertupplaga av deras succébok ”Kris i befolkningsfrågan” (1934), som jag har läst, av makarna Myrdal, har de skrivit att det i varje samhällsklass ”finns en bottensats av individer som saknar existensberättigande. Varje samhällsklass – även inom överklassen, där fick överklassen på moppe! Gunnar Myrdal låg även bakom nobelpriset i medicin 1946 till den amerikanska rasbiologen Herman Muller, som var kommunist men hade flytt från Sovjetunionen p.g.a. Stalins utrensningar. Mest drivande i den svenska rasbiologin efter nazisten Herman Lundborgs pensionering var rektorn för Uppsala Universitet Nils von Hofsten, som var liberal.

    Att kvinnor dog av tvångssteriliseringarna avfärdade von Hofsten med att ”det är inga värdefulla kvinnoliv som går till spillo.” Emellertid uppstod en diskussion om den (i och för sig kraftigt öveerdrivna) risken för den svenska rasens utdöende p.g.a den sjunkande nativiteten, som dock huvudsakligen hade andra orsaker, nämligen det ökande välståndet, som tryggade ålderdomen även för barnlösa. En brytning med de tyska rasbiologerna skedde redan 1936, och i det spelade problemen med den svenska fjällkon en betydande roll.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Svaret på denna kommentar får bli densamma som på den förra vad gäller avsnittet om rapporten.

      Sedan vet jag mycket väl vem Stefan Fölsster är och hur hans släktskap och bakgrund ser ut men vad Stefan har för bakgrund och vad han i slutändan kan ha för baktanke med rapporten beroende på vem man lyssnar på lämnar jag därhän då detta är oviktigt i det samman hang jag refererade till rapporten för.

      För mig tjänar rapporten ett enda syfte och det är att påvisa att problemen i samhällsbygget är betydligt djupare och betydligt mer mångfacetterat än att endast vara styrt av invandringen och för att lyfta den kunskapen så fyller rapporten mer än väl sin funktion.

  7. Lars Flemström

    Forts. Som även f.d. djurskötare i lantbruket är jag väl insatt i avelsfrågor. Och fjällkon hotades av utdöende p.g.a. av extrem renrasavel. De svenska rasbiologerna slog sig tidigt för bröstet som ”antirasister”, som förordade korsningsavel (med andra raser) samtidigt som ”icke-önkvärda rasegenskaper” skulle elimineras. von Hofsten förespråkade att den svenska människorasen skulle räddas och förbättras genom invandring. Långt in på 1960-talet användes anlagstester för att välja ut invandrare till Sverige. Alla var inte välkomna. Att läsa den rasbiologiska litteraturen, vilket jag har gjort, är som att läsa läroböcker i djuravel, som jag också har läst. I jakten på den renrasiga, helvita fjällkon, råkade man avla på ett anlag som gav tjurar med förkrympta testiklar.

    ”Allas lika människovärde” är en ganska sen uppfinning i Sverige, vilken introducerades i den svenska politiska debatten under 1990-talet av dåvarande Kd-ledaren Alf Svensson, som då slogs även för oföddas människovärde – alltså mot aborterna. Sverige har haft fri abort sedan 1975.

    Dessförinnan krävdes tillstånd av Rasbiologiska institutet för att inga värdefulla anlag skulle gå till spills. Framgångsrika yrkeskvinnor nekades abort, vilket de fann besynnerligt. SD har inte alls så rena händer i den här byken, som partiledningen försöker påskina, eftersom partiets ideologiska föregångare stödde den tyska linjen, som även använde sig av tvångsparningar mellan önskvärda (renrasiga) anlagsbärare.

    Trots att enstaka medelklasskvinnor drabbades av övergreppen, drabbades huvudsakligen underklasskvinnor, som var nog så ”renrasiga” sett till kroppsbyggnad, ögon- och hårfärg. Alltså etniska svenskar.Den samhällsklass, som var direkt ansvarig för övergreppen, nämligen samhällets elit inom utbildning, politik och opinionsbildning, mörkar nu sitt ansvar genom att förneka detta och blanda ihop rasbiologin med den nutida kritiken mot invandringspolitiken. Offrens anhöriga görs till förövare. Det är således ingen slump att SD – som inte fanns på den tiden – har ett relativt högt väljarstöd i de trakter som hemsöktes av rasbiologin.

    Som andra debattörer har skrivit här, ivrar Reforminstitutet och balanskonstnären Stefan Fölster för fri invandring, slopat anställningsskydd och ökade löneskillnader. De s.k. skogslänen utmålas – även av socialdemokratiska debattörer – som ”Förlorarnas Sverige”. Hetsen mot den svenska arbetarklassen för att vara ”rasister” tog fart efter Vaxholmskonflikten 2004 mellan Svenska Byggnadarbetareförbundet och ett lettiskt byggföretag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om vi börjar med järnvägen så både är vi och har varit överens om att den fungerar dåligt och att något borde göras åt saken – T.ex. bryta sönder Trafikverket och återgå till egna verk för respektive trafikslag.

      Bussars och tågs värmeisolering och annat ska jag inte gå in på då jag inte är någon expert på isoleringsteknik. Det jag vet är att bussen i princip alltid kommer fram och även om den skulle fastna i någon snödriva så finns motorn att tillgå och så länge motorn är igång så kan man alltid hålla värmen i bussen så att människor slipper frysa.

      Huruvida Trafikverket stoppar järnvägstrafiken av rätt eller fel orsaker ska jag inte heller sia om – Allt jag kan göra är att lyssna på vad de säger och respektera deras beslut.

      När det gäller resten av inlägget så är det jag vill säga att vi ska ha en seriös debatt om hur det svenska samhällsbygget ska återställas till sin forna glans. De sociala trygghetssystemen måste fungera, lika så skola, äldrevård, sjukvård med flera funktioner i samhället. Ska vi få dessa att fungera så är lösningen ingen quick-fix som kan isoleras till enbart invandring och det är utifrån den förståelsen jag säger att rapporten är ett bra verktyg för att påvisa detta och skapa balans i debatten.

      Det är så jag ser rapporten – Som ett verktyg för att skapa balanserad debatt.

  8. Lars Flemström

    Anders: ”För mig är rapporten främst ett bra verktyg för att påvisa att samhällsproblemen är betydligt djupare än bara invandringen.” Ja, och en betydligt värre orsak till samhällsproblemen än invandringen är opinonsbildare, som säljer sig, likt Stefan Fölster. Den typ av opinionsbildning som han och Lorenz Lyttkens, som rest runt i glesbygderna och ”missionerat” glesbygdskommunernas dystra framtidsutsikter, är i högsta grad orsaker till de regionala obalanserna. De ”sociala problem” som tillvitas glesbygdskommunerna är dock snarare relaterade till låga inkomster än kriminalitet.

    SD har som medveten strategi att föra fram åsikter, som har stort folkligt stöd, och ändå inte drivs av andra partier. Vänstersosseriet, Mp och V har som strategi att känna med fingret i luften ”Vad säger SD om det här” och sedan försöka pådyvla ”populasen” den direkt motsatta åsikten. Så, har SD rätt goda chanser att bli första parti som kräver skadestånd åt tågpassagerare, som inte kommer till jobben eller inte kunnat åka hem efter julfirande med släkten på grund av Trafikverkets sabotage mot tågtrafiken. SD är bra på att ”stjäla” andras debatt.

    För någon vecka sedan var varannat tåg inställt mellan Umeå och Övik, enligt Trafikverkets bortförklaring på grund av vädret. Man skickar fram sin pressinformatör som säger att ledningarna kan blåsa ner, tågen bli strömlösa och snabbt utkylda, så att de blir dödsfällor (det sistnämnda enligt Forss). Tack vare Trafikverkets rådiga ingripande dog alltså bara hälften så många i förra veckan?! I själva verket är riskerna med busstrafik betydligt större.

    En tågvagn har en betydlig högre värmelagringsförmåa än en buss, vartill det finns mer isolering i väggar och tak, varför det tar många timmar innan vagnen blir nedkyld. Under tiden bör ett diesellok ha skickats ut och flyttat tåget till en strömförande sektion. Det är otroligt märkligt att detta problem var okänt innan Banverket lades ner och ersattes av Trafikverket.

    De minst 11 stora och 14 små diesellok, som ägdes av Banverket, har nu övertagits av det helstatliga banunderhållsbolaget Infranord. Dessutom äger det helstatliga godstågsbolaget hela 131 stora och 132 små diesellok. Även de senare är starka nog att flytta ett persontåg, fastän hastigheten blir lägre.

    För övrigt klarade den senaste serien av de ackumatorlok, som jag skrev av i en tidigare kommentar, att dra en tågvikt motsvarande 10 – 12 långtradare eller dubbelt så många stora bussar.
    Det är självklart att ett sådant lok med en spetsplog, men utan tillkoppade vagnar kan forcera rejält större snödrev än en plogbil. För övrigt har jag aldrig hört talas om att någon kontaktledning har blåst ner eller rivits ner av fallande träd. Det kan förstås ha hänt någon enstaka gång, men hade det varit vanligt hade jag känt till det.

    Nedrivna kontaktledningar har helt andra orsaker. Nämligen överenskommelsen i slutet av 1990-talet mellan Mp och minister Björn Rosengren, s, att sätta igång dyra nybyggnadsprojekt (bl.a Bottniabanan och Hallandsåstunneln) utan finansiering. Pengar skulle tas från underhållet av befintliga järnvägar. För en tid sedan framkom att Trafikverket inte ens vetat vilka kontaktledningar som måste bytas, trots att normala intervall hade överskridits med upp till tio år.

    När man ställer in varannat tåg (så att tågmötena mellan Umeå och Övik bortfaller) är orsaken med 90 procents sannolikhet att man befarat så kraftiga snöfall att det bildas is på kontaktytorna i växlarna. När tekniken inte fungerar, får man göra jobbet manuellt, som förr i tiden. Och det var precis det jag jobbade med under 1960-talet, innan man började smälta bort snön i växlarna.

    Säkerhetsfunktionen påverkas inte om man skrapar bort isen manuellt. Sker inte detta, får tågen ingen körsignal. För övrigt är risken för isbildning i växlarna ytterst liten, om man rensar avloppen för smältvatten före vi

  9. Jonas E

    Man behöver ju bara tänka lite längre tillbaks då det var ”Finnar” som ansågs som ett problem, dom kunde inte språket, det var mycket bråk, kriminalitet och supande där dom bodde osov….. hette det då !.

    Numera så är ju dom inte ett problem, då dom flesta fått det bättre ekonomiskt ställt, men man känner ju igen resonemanget från ”vissa” kring de socioekonomiska grupper som ligger längst ner i samhället !.

    Att det skulle bero på ursprung finns det inget stöd för i gängse vetenskap och statistik, utan det är mer ett tyckande från ”vissa” i stil ”man vet”, ”det sägs”, osov….

    Utan gängse vetenskap pekar helt och hållet på socioekonomin som grund till brottsproblematik – varför väljer så många att ignorera det ?.

    Problemet ligger ju i att man = Alliansen med SD:s stöd dessutom, medvetet ökat skillnaderna i samhället – genom att göra fattigare än fattigare, och rikare än rikare – och därmed ökat risken för kriminalitet !.
    Nu skriker man över att kriminaliteteten ökar och vill ha mer poliser – för ett problem man medvetet orsakat ?…… hur blev detta invandrarnas fel egentligen ?.

    • Mr Sound

      Bra, flytta fokus. Nu ska vi minsann jämföra dagens skenande brottslighet där otryggheten, våldtäkterna och skjutningarna är vardagsmat med hur det var när finnarna kom till Sverige. Är du på riktigt? Under vilken sten bor du?

      Hur ska man någonsin kunna komma tillrätta med ett problem om man hela tiden gör som ni? Dvs, skyll på socioekonomiska faktorer, och lösningen blir då? Högre bidrag, och sen?

      Ni är totalt frånvarande, varje rapport talar emot er och ändå fortsätter ni upprepningen. Är ni såna man kallar nyttiga idioter för SD?

      Ni gör inte direkt sken av att vara påläst. I Danmark har man minsann statistik, att det skulle skilja nämnvärt från Sverige finner jag inte så troligt.

      Hur som helst så lär inte kvinnorna i Sverige jubla åt era värdelösa hemsnickrade teorier.

      https://ledarsidorna.se/2016/10/ann-heberlein-i-tystnaden-vaxer-misstron-och-hatet/

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Ska vi ha en seriös debatt så är min enkla fråga till dig följande – Vad anser du vara lösningen på problemet om det inte är de socioekonomiska problemen vi ska lösa?

        • Mr Sound

          Nu är det inte jag som har lösningen men en början från politikerhåll och div förståsigpåare är att först studera fakta. För så här skriver BRÅ:

          ”Det har tidigare konstaterats att invandrarnas överrepresentation i brottslighet inte beror på ogynnsam fördelning när det gäller kön, ålder eller bostadsort. Till detta kan nu läggas att invandrarnas överrepresentation i brottslighet inte heller kan förklaras med att invandrare är sämre lottade än svenskar när det gäller socioekonomisk status.”

          Så med den bakgrunden är det faktiskt så att man bör söka svaret på individnivå, för hur tror du det känns för alla kvinnor som blivit misshandlad, våldtagen, kränkt etc att svaret på detta är pga socioekonomiska faktorer, oavsett etnicitet? För det är just det ni påstår.

          För mig är det solklart, invandrare som missköter sig åker ut ur landet.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Till att börja med så måste man återge hela den text där dessa citat är hämtade från och gör man det så ser man att det finns en klar koppling mellan brottsligt beteende och dåliga socioekonomiska studier.

            Att det är så finns det i princip fler studier än man kan räkna till som påvisar.

            Ska vi lösa problemen med brottslighet så är det de socioekonomiska levnadsbetingelserna vi ska förändra – Förändrar vi dessa och lägger till bra integration och bruten segregation och utanförskap så är vi i princip i mål med att skapa ett samhällsbygge med väsentligt lägre brottslighet än dagens.

      • Jonas E

        Att göra en historisk parallell jämförelse är inte att flytta fokus, det är att påpeka hur snett ditt resonemang är !…….
        Det är sedan decennier väl bevisat att låg socioekonomi är grunden till kriminalitet, att det sen finns vissa etniska grupper som har låg socioekonomi är inget som helst bevis för att vissa etniska grupper är mer kriminella än andra – utan det bekräftar bara det man redan vet i forskningen !.
        Att sen ”vissa” kommer med tyckande och tänkande i detta har inget att göra med sanningen – då fakta finns att tillgå, det är bara att läsa och begrunda !.

        Är det inte bättre att bilda sig en uppfattning av den fakta som finns, istället för att försöka vränga fakta till sin uppfattning ?.

  10. Alexander

    Anders

    Du borde ju gå runt på gatorna i t ex Malmö och prata med de kriminella. Varför gör du inte det? Då slipper ju folk bli rånade och mördade.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Allt har sin tid och idag så bor och verkar jag i Umeå därför att min familj bor här. Den dag min uppgift blir att arbeta i Malmö så ska jag överväga det – Fram tills dess gör jag motsvarande med potentiella problempersoner här i Umeå.

  11. Alexander

    Anders

    Varför är vissa invandrargrupper mer brottsbenägna än andra? Skillnaden kan vara väldigt stor…. Sedan försvinner inte överrepresentationen även om man tar de socioekonomiska faktorerna. Speciellt inte inom vissa typer av brott….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Samma fråga kan man ställa om svenskfödda medborgare – Varför är vissa grupper mer brottsbenägna än andra? Svaret på både din och min fråga går att finna i de socioekonomiska levnadsbetingelserna och i de förutsättningar dessa betingelser ger. Det är därför vi ska lösa de socioekonomiska problemen för att verkligen lösa problemen permanent. Gör vi det så försvinner den kriminella utvecklingen både i den grupp du frågade om och i den grupp jag frågar om.

      • Jonny Disenfeldt

        Socioekonomiska faktorer spelar tydligen ingen roll i t.ex varför vissa specifika invandrargrupper har extrem överrepresentation vad gäller våldtäkt och grova sexualbrott.

        Tittar man sedan på östasiatiska invandrargrupper så är de snarare underrepresenterade över huvudtaget vad gäller brottslighet så inte heller där spelar socioekonomiska faktorer in.

        Vissa typer av narkotikasmuggling finner man bland mycket specifika grupper etc etc

        • andersforss (inläggsförfattare)

          De socioekonomiska levnadsbetingelserna både nu likväl som under en persons uppväxt är det som styr vad man blir i livet. För de allra flesta går det bra och de kan vi hårt arbete och studier flytta sig till en bättre socioekonomisk verklighet men för det fåtal som blir kvar och ligger i riskzonen för att bli brottslingar finns inga etniska kopplingar överhuvudtaget.

          Det är inte etnicitet eller födelseland som gjort dem till våldtäktsmän eller narkotikasmugglare – Det som gjort dem till detta är utanförskap och dålig integration och dåliga socioekonomiska förutsättningar.

      • Alexander

        Fast skillnaderna kvarstår även efter att hänsyn tagits till socioekonomiska faktorer. Varfär är vissa grupper mer brottsbenägna än andra?

        ”jag gör motsvarande med potentiella problempersoner i Umea”

        Du går alltså runt bland de kriminella och stoppar de när de ska råna´och misshandla folk? Polisen måste vara väldigt tacksam.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att vissa grupper oavsett etniskt ursprung är mer brottsbenägna än andra beror på just socioekonomiska levnadebetingelser – Både nuvarande och historiska och ska vi lösa problemen så måste vi lösa problemen med de socioekonomiska levnadsbetingelserna.

          Det finns inga som helst vetenskapliga belägg för att människor av en viss etnicitet eller från ett visst område är mer brottsbenägna än andra om de växer upp tillsammans med andra under samma socioekonomiska levnadsbetingelser.

          Om jag ser någon som är på väg att begå ett brott pratar jag givetvis med vederbörande och försöker stoppa den brottsliga handlingen – Den akten kallas civilkurage och den hoppas jag att merparten av de som bor här har.

          Sedan springer jag inte runt stan för att leta rätt på brottslingar då detta inte är mitt utan snarare polisens jobb.

      • Krister

        Det finns ju I EN GRUPP oavsett om de är inhemska
        eller invandrare de som klarar sig utan att begå brott.
        Även i orter som Tensta, Rosengård eller på Lidingö.
        Varför inte satsa på dom som sköter sig i första hand?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          De ska vi givetvis satsa friskt på därför att de är betydligt fler än den lilla klick som ägnar sig åt brottsligt beteende. Samtidigt som vi gör det ska vi även lägga krut på att konvertera de som missköter sig och se till att dessa får hjälp och möjlighet at ansluta sig till gruppen skötsamma.

  12. Alexander

    ” ser jag någon som är på väg att begå ett brott pratar jag givetvis med vederbörande”

    Också om de är beväpnade med skjutvapen?

    Sedan visar FAKTA att socioekonomiska faktorer inte betyder allt. Varför är folk från MENA-länderna så pass överrepresenterade i t ex sexualbrott jämfört med andra grupper? Polisen har gått ut med att det i pricip bara är romer som begår s k åldringsbrott. Hur ska du kunna lösa ett problem när du förnekar hur det ser ut?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du kan titta i det svar jag givit till Jonny så slipper jag repetera men låt mig sammanfattningsvis säga att det beror på många av varandra olyckliga omständigheter som samverkar.

  13. Alexander

    Anders

    Har du informerat polisen runt om i världen att de ska fråga de gatukriminella om de förstår konsekvenserna av det de är på att göra? Du måste vara en fantastisk auktoritet som får sådana människor att avbryta tanken på att råna dig. Kan du berätta vad de sade när du ifrågasatte deras handlande? Sprang de därifrån? Berättade de att nu ska de söka universitetsutbildning och sluta med brott? Snälla, upplys mig för det är en sådan makalös prestation av dig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att komma med den sortens kommentar är inget annat än löjligt Alexander.

      Att jag fått människor från att avstå beror på att jag bemött dem med mänsklig värme och med vänlighet vilket fått dem på andra tankar därför att mitt beteende sannolikt påverkat deras hjärta.

      Du får gärna tycka att detta är en makalös prestation men för mig är vänligt bemötande mot alla jag träffar det som är min vardag.

      Låt mig ta ett annat exempel från min dagliga vardag. I det bussbolag där jag kör buss finns det många som försöker åka utan biljett både svenska och utländska även om invandrade utgör majoriteten av de som försöker sig på att fuska. Jag har kollegor som har stora problem med dessa individer och till och med har känt sig hotade av dem.

      För egen del har jag inga problem med dessa individer och varför det är så finns det ingen forskning på. Min tro är att det beror på att jag bemöter dem på precis samma sätt som jag bemöter alla andra passagerare och med ett leende hälsar dem välkommen ombord och att jag dessutom säger tack för denna gång, välkommen åter och ha en bar dag när de stiger av bussen.

      De som försöker fuska när en kollega kör försöker inte fuska med mig därför att jag som ett resultat av att ha arbetat och verkat i de flesta av deras hemländer vet hur man tycker, tänker och agerar där. Med den kunskapen kan jag säga åt dem vad som gäller på ett sätt de kan förstå och relatera till och det hjälper stort.

      Den största hjälpen om jag får gissa ligger dock i att jag uppmärksammar dem och hälsar dem välkommen ombord på precis samma sätt som övriga – Att behandla alla människor lika oavsett bakgrund och oavsett klasstillhörighet är något som fungerar mycket bra och kan alla i samhället använda sig av det så vore sannolikt världen en mycket bättre värld.

  14. Jonny Disenfeldt

    Anders skriver ”Det är inte etnicitet eller födelseland som gjort dem till våldtäktsmän eller narkotikasmugglare – Det som gjort dem till detta är utanförskap och dålig integration och dåliga socioekonomiska förutsättningar.”

    Hur fasen kan du med facit i handen påstå detta. Vi vet att vissa grupper av män från mellersta östern och Nordafrika är 3-5 ggr mer representerade vad gäller våldtäkter och grova sexualbrott, skulle dessa grupper ha betydligt sämre socioekonomiska förutsättningar, större utanförskap och vara sämre integrerade än andra invandrargrupper, det är ju löjligt att påstå.

    Du bortser helt från extremt stora faktiska kulturella och religiösa skillnader som finns för vissa grupper som växt upp i en värld som är totalt väsensskiljd från den västeerländska modellen.

    Nej Anders, det är inte vårt samhälles fel , det är dessa individer som gör fel och de gör det i mycket högre grad pga den kultur som de vuxit upp i./b>

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns ingen forskning som stöder det du vill påstå Jonny. Att de börjar begå brott av det slaget beror inte på etnicitet utan på dåliga socioekonomiska förutsättningar parad med segregation, dålig integration och en stark känsla av utanförskap.

      Att det finns skillnader mellan olika religioner är helt korrekt, samma sak att olika grenar av samma religion är mer eller mindre extrem. Detta beteende finns både inom kristendomen och inom islam och det vi bör fråga sig är vad som lett till att individerna söker sig till denna extremism.

      Undersökning efter undersökning är att det är de orsaker jag skrev om i första stycket och inte etnicitet som leder dem dit.

      • Jonny Disenfeldt

        Du fortsätter sprida dina falska budskap Anders. Som Mr Sound tidigare skrev med referens från BRÅ :

        ”Det har tidigare konstaterats att invandrarnas överrepresentation i brottslighet inte beror på ogynnsam fördelning när det gäller kön, ålder eller bostadsort. Till detta kan nu läggas att invandrarnas överrepresentation i brottslighet inte heller kan förklaras med att invandrare är sämre lottade än svenskar när det gäller socioekonomisk status.”

        När vi sedan talar specifikt om våldtäkt/grova sexualbrott så finns det mycket tydliga och stora skillnader i olika gruppers över/under representation. DU försöker bortfförklara detta med att det skulle vara det svenska samhällets fel

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag sprider inga falska budskap Jonny. Utvecklandet av kriminellt och brottsligt beteende går inte att härleda till etniskt ursprung. Däremot går det att härleda till de socioekonomiska levnadsbetingelse som råder där de som invandrat bor och verkar. Det är därför det är levnadsbetingelserna i Sverige och inte etniciteten som är avgörande för om man blir kriminell eller inte.

          • Jonny Disenfeldt

            Förklara varför du hittar 5 gånger fler grova sexualbrottslingar bland manliga flyktingar från nordafrika och mellersta östern än manliga flyktingar från en annan del av världen är du snäll.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vilken sorts kriminalitet man utvecklar om man till att börja med utvecklar en sådan beror i mångt och mycket på under vilka förhållanden man lever och att knyta viss sorts kriminalitet till en viss etnicitet är inte rätt.

            Sedan har jag inte sett någon tillförlitlig statistik som stödjer ditt påstående och fram tills dess jag ser en sådan kommer jag att avstå från att tycka i just den frågan.

            Skulle det vara som du säger är vägen mot ett svar att göra en djuplodad studie som i sådana fall tar reda på varför – En sak är jag helt på det klara med och att etnicitet varken styr kriminellt beteende eller vilken typ av brott en kriminell ägnar sig åt.

  15. Alexander

    ”bemött dem med mänsklig värme och vänlighet”

    Det gör du alltså med människor som hotar dig till livet, medan du är arrogant och högtravande mot de som har en annan politisk åsikt. Jagh tror att du återigen ”skarvar” lite…

    Varför fönekar du att skillnaderna i brottslighet består även efter hänsyn till socioekonomiska faktorer och att de är olika beroende på grupp?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är inte arrogant och högtravande mot de som har en annan politisk uppfattning än jag – Vore jag det skulle jag inte ta mig tid att svara på och bemöta alla de kommentarer som strömmar in till min blogg.

      Att stå upp rakryggad för den ideologi man brinner för och att driva de frågor man anser vara viktiga att lösa för att kunna bygga det samhälle den ideologiska lågan föreskriver är inte arrogans eller högtravande utan snarare att leva som man lär och jobba för det man tror på.

  16. Alexander

    Anders

    Vill bara sammanfatta det du skrivit de senaste dagarna:

    1: Du får grovt kriminella att avbryta sina rånförsök genom att prata dem tillrätta.
    2.Tjuvåkande på bussen betalar gladeligen till dig.
    3.Det finns en hänvisning på SCB till LO som bara du hittar.
    4.På en dag hinner du läsa och analysera rapporter som består av många sidor, jobba heltid, prata ingående med 5-6 personer och få de att stödja Socialdemokraterna, blogga och skriva långa inlägg och samtidigt sitta i politiska möten.

    Detta i kombination med att du mött Gud på ett kalhygge får mig att tro att du inte riktigt håller dig till sanningen. Det blir extra svårt att tro på dig när du aldrig kan bevisa något du påstår. Jag tror inte att jag är ensam om att tycka det.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får gärna tro vad du vill Alexander och jag vet vad jag hinner med på en arbetsdag och på en vecka och som jag sagt så hinner man allt man vill hinna bara drivkraften att göra så är stor nog.

  17. Alexander

    ”2014 var en av fem intagna ensamkommande, 2016 hade den andelen ökat till en av tre”- Angående sluten ungdomsvård.

    ”En liten ökning ses också bland ensamkommande som döms för mer allvarliga brott”

    Går att läsa på SVT text och Svenska Dagbladet.

    Anders, åk ut och prata varmt med dessa ”barn”. Få de att sluta begå brott. De behöver en fadersgestalt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det dessa barn behöver är kärlek och omvårdnad och detta ger vi dem bäst genom att se till att de integreras på ett bra sätt i samhället och att de kommer i arbete så att de kan försörja sig själva och bli en del av samhällsbygget.

  18. Alexander

    ”De behöver kärlek och omvårdnad”

    Tja, bemanningen för de ensamkommande är ju våldsamt högre än t ex på äldreboenden. Fast bredbandet kanske är långsamt och då spårar man ur. Då räcker det inte med att man får uppassning dygnet runt….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Nu talade jag om helt andra former av kärlek Alexander – Den som handlar om att visa mänsklig värme och alla människors lika värde och om de integrationsåtgärder som innebär att integrationen blir både lyckad och snabb.

      Sarkasm klarar vi oss utan i kommentarerna eller hur?

  19. Alexander

    Anders

    Får inte de ensamkommande mänsklig värme? Står vi inte upp för deras värde? Erbjuder vi inte integrationsåtgärder? Du får gärna berätta vad det är vi inte erbjuder, kan du göra det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi erbjuder inte rätt sorts integrationsåtgärder vad gäller genomförandet av dem. Dessutom ställer vi inte de krav vi borde göra och hur detta bör göras hittar du många inlägg om på min blogg så leta där.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det vet jag inte med bestämdhet då jag inte satt några mål för någon speciell position. Det enda jag satt upp mål för är vilka frågor jag vill lösa och hur lösningarna ska se ut för att samhällsbygget ska bli så bra som det kan bli.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.