Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det är jättebra att mitt inlägg om ålder på de förtroendevalda leder till debatt.

När jag skrev inlägget om unga i politiken och om hur jag ser på saken med åldersdiskriminering mot äldre så var en av tankarna med inlägget att väcka riktig debatt i ämnet vilket nu ser ut att ha blivit fallet.

Peder Westerberg saxar vilt från inlägget och klipper och klistrar för att påvisa något annat än det inlägget faktiskt säger – Detta om man läser och begrundar det noga. Jag bjuder på det Peder då huvudsyftet med inlägget var just att skapa debatt i ämnet.

De som känner mig vet att jag både bott och arbetat utomlands under många år och det är bland annat utifrån de erfarenheter jag gjort under dessa år som jag skriver som jag skriver.

I mitt arbete som bankman gjorde jag affärer med både regeringsföreträdare och höga chefer och ägare i en mängd företag och i många länder på alla kontinenter. Det som är den röda tråden vad gäller de frågor jag nästan alltid fick om Sverige och läget i Sverige därför att jag är svensk under dessa år är följande fråga:

  • Kan du som är svensk förklara för mig/oss varför det sitter så många ”barn” i Sveriges riksdag?

Självfallet ställde jag en motfråga där jag bad dem förklara vad dem menade med frågan och vad de anser vara ett barn i politiska sammanhang och i beslutsfattande position i stora företag.

I vissa Europeiska länder så la man ribban vid 40-års ålder medan man i största delen av Asien, Afrika och Latinamerika och även i stora delar av USA angav gränsen för detta vid 50-års ålder när det gäller politik och höga chefspositioner i stora företag.

När jag frågade varför de anser att man ska ha passerat den ålder de gav som svar på motfrågan jag ställde är svaren alltid mer eller mindre samstämmiga – Det behövs livserfarenhet för att fatta kloka beslut och det finns bara ett sätt att skaffa sådan och det är att leva och bli äldre.

Tittar vi oss runt bland världens ledande politiker så är det ganska lätt att se att det svar de gav även avspeglar sig i de valda församlingarna vilket bevisar att de lever som de lär. Runt om i vår värld är medelåldern på ledande politiker betydligt högre än i Sverige.

Peder – Jag har aldrig förespråkat åldersdiskriminering på något sätt – Däremot är det helt rätt att jag faktiskt tycker att det ligger en poäng i det svar de som ställde frågan ger mig – I vart fall om vi som land vill göra affärer och/eller sluta politiska överenskommelser med dem såsom vara betraktade som jämlikar.

Relationsbyggande handlar om att skapa ömsesidig respekt och tillit och om att se till att möta förväntningarna hos de man möter för att skapa detta. Att vara ung är således att börja på minus i detta relationsbyggande  i t.ex. Asien och USA och den sitsen tycker jag inte att vi ska sätta oss i om vi kan undvika det.

Vad jag hoppades lyfta med denna debatt är just debatt i ämnet. Hur ser omvärlden på oss svenskar och hur väl stämmer omvärldens syn på oss med den faktiska situationen i Sverige?

Nästa fråga är given – Hur kan vi förbättra omvärldens syn på oss? Och om det är möjligt, vilka förändringar behöver vi göra för att åstadkomma detta?

Mitt svar på dessa frågor är att vi måste bli bättre på att förstå hur stora delar av världen ser på oss svenskar. Vi bör i den processen även bli bättre på att förstå hur människor i andra länder tycker och tänker och det är utifrån den insikten och inte för att försöka åldersdiskriminera som jag skrivit inlägget om vikten av livserfarenhet bland politiska beslutsfattare.

I Sverige har vi åldersdiskriminering åt andra hållet  – Mot de som är äldre. Själv är jag på inget sätt är lastgammal men däremot gammal nog för att inse att livserfarenhet gör en enorm skillnad när man ska fatta beslut.

Enligt mitt sätt att se på saken är det vi gör när vi ersätter äldre med yngre i den takt som skett på senare år att försämra Sveriges chanser till ett bra anseende utanför landets gränser och det är för att undvika detta jag vill ha debatt i ämnet.

Den som likt jag jobbat mycket utomlands känner säkert igen det jag försöker beskriva och även ni får mer än gärna hoppa in i debatten.

Peder – Jag tycker visst att unga ska ägna sig åt politik och allt jag vill är att ge dem bästa möjliga förutsättningar för att bli framgångsrika och tongivande politiker.

Som jag ser saken och då byggt på egen livserfarenhet och egna iakttagelser och lärdomar skaffade runt om i världen så görs detta bäst genom att ta in de som kliver in i politiken vid unga år på mer juniora positioner – Detta så att de genom att arbeta jämsides med de som är äldre får tid att skaffa den livserfarenhet som i stort sett resten av världen förutom de nordiska länderna anser är nödvändig för att räknas som en politisk jämlike i internationella sammanhang.

Därutöver har jag skrivit mycket om hur länge man bör sitta som heltidsarvoderad politiker och min åsikt på det området har stor bäring på vad jag skriver om unga och politiska uppdrag.

Min bestämda uppfattning är att man ska tillåtas sitta som heltidspolitiker max 3 mandatperioder under sitt liv och då med sammanräkning oavsett av om man delar dessa mandatperioder mellan riksdag, landsting och kommunalpolitiken.

Dessa 3 mandatperioder ska dessutom vara uppdelade så att man kan sitta maximalt 2 mandatperioder i rad för att sedan finnas utanför politiken eller som fritidspolitiker 1 mandatperiod innan man kan sitta den 3:e och sista mandatperioden.

Börjar man mycket ung – Säg vid 18-års ålder betyder det i sådana fall att rollen som heltidspolitiker är över senast vid 34-års ålder (18 + 4 x 4 år) vilket jag ser som ett stort slöseri därför att det är vid den åldern man har uppnått den livserfarenhet som sannolikt leder till mer eftertänksamma och välgrundade beslut.

Att jag vill ha begränsning på hur länge man ska sitta som heltidspolitiker är enligt mitt sätt ett måste för att undvika att skapa ”politiska broilers” som ser politik som ett aktivt yrkesval och som en karriärväg.

Ska Sverige och svenskarna få de politiker som landet förtjänar ska man som politiker drivas av att man brinner för sin ideologi för och för de förändringar i samhällsbygget som den ideologin vill skapa.

Med många yngre i politiken ökar chansen att politik blir just ett karriärval och inte ett kall och det är det jag främst vill undvika genom de förslag jag lagt i frågan.

Därför säger jag följande till dig Peder Westerberg – Jag räds på inget sätt att ta debatten om detta och jag står rakryggat upp för det jag skrivit och anfört. Den stora frågan Peder är dock om du vågar ta den debatten med mig och då med alla fakta på bordet?

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

56 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Har aldrig hört den frågan utomlands om att vi skulle ha barn i riksdagen.
    Den röda tråden har snarare varit att man ställt frågor om vårt välfärdssystem och talat om hur vackra kvinnor vi har …

    Jo Anders, du förespråkar en omvänd åldersdiskriminering.

    Mognad för ett politiskt ämbete sitter inte i ens ålder.

    Högre ålder är defitivt ingen garant för politisk mognad, inte eller hur mycket erfarenhet man haft, det är du själv ett levande bevis för på det sätt du för fram helt ogenomtänkta ideer och ditt sätt att fnysa åt verkligheten, fakta och de som argumenterar mot dig. Ditt sätt att tala om att socialdemokrati ä rkärlek och allt annat motsatsen. Din inblandning av kristendom i politiken. Alla tecken på total brist på politisk mognad. Din självsyn att du vet bäst och kan allt och att alla andra ännu inte förstått sitt eget bästa. Din tro att du ska ta över S och styra det i din egen riktning.

    Olika människor har olika saker att tillföra en del beroende på sina erfarenheter andra pga sin drivkraft att vilja förändra och förbättra. Politik är ett lagarbete. Man ska kunna samarbeta med andra i sitt parti, med andra partier som kanske t.o.m har en motsatt inställning i vissa frågor och framförallt ska man vara realistisk och praktisk och inte som du sätta ideologi i första rummet och låta ideologi vara allena rådande.

    Fakta när det gäller valbarhet och ålder internationellt sett :
    https://en.wikipedia.org/wiki/Age_of_candidacy

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Mognad för ett ämbete har ingen bestämd ålder – Däremot har livserfarenhet oerhört stor betydelse för mognaden att fatta kloka beslut. Ju mer livserfarenhet ju större referensram och kunskap om vilka beslut som blivit rätt och fel tidigare och insikten varför.

      Utan att veta hur gammal du är Jonny kanske är det så det är just erfarenhet som gör att jag lägger de förslag jag gör. Det du kallar att fnysa och avfärda kanske jag gör därför att jag sett vad de beslut du vill hävda är rätt ställer till med eller leder till.

      Livserfarenhet ger en vidare referensram för vad som är rätt och fel och vad som fungerar och för att skaffa sig den referensramen finns bara ett sätt – Bli gammal. Kan man dessutom para att bli gammal med att skaffa sig oerhört bred erfarenhet och från många olika platser och/eller situationer blir erfarenheten än viktigare då den med all säkerhet kommer att hjälpa till att fatta mer balanserade beslut.

      • Jonny Disenfeldt

        Jag har säkert erfarenhet än dig av hur svensk politik sett ut i realiteten och hur det svenska samhället utvecklats de senaste 50 åren om nu det skulle vara viktigt. Du har upprepade gånger visat hur lite du faktiskt vet om det svenska samhället, skulle det vara en fördel tror du ?

        Livserfarenhet i sig säger inget och behöver inte alls ge bättre referensramar för vad som är rätt och fel. Erfarenhet av vad ? Sverige är Sverige, ett västerländskt land i Europa och vi har byggt vårt samhälle och vårt välfärdssystem. Jag tror inte lösningarna på svenska problem finns i t.ex. Venezuela eller Malaysia.

        Du är ju själv ett typexempel på någon som inte tänker igenom saker noggrant utan istället bara slänger ut helt ogenomtänkta ideer, som inte bryr sig om verkligheten, som inte tar hänsyn till erfarenheter från historien och som ser ner på alla oss som inte delar dina åsikter och ideer, vi är ju kärlekslösa egoister till skillnad från dig som är uppfylld av din kristna gud och som sprider politiska kärleksbudskap till oss som inte förstår sanningen…

        Vad hjälper då dig din ålder och dina erfarenheter tror du .. ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Även om jag bott och utomlands så har jag besökt Sverige regelbundet både i jobbet och som privatperson. Jag har dessutom haft full tillgång till och följt svenska media på samma sätt som om jag skulle ha bott i Sverige så att tro att jag inte haft koll på vad som skedde i Sverige under den tiden stämmer inte – Tvärt om har jag haft mycket bra koll.

          Låt oss ta ett exempel om vad livserfarenhet kan betyda. Säg att man ska ändra i en lag och att denna lag även ändrats allt eftersom under massor av år för att fungera som tänkt. Frågan är då vem du tror har mer chans att fatta ett klokt beslut om förändring? Den som varit med och sett tidigare förändringar och dessutom upplevt dem i verkligheten eller den som bara läst om lagen teoretiskt och har mycket lite erfarenhet av den?

          Svderige är ett västerländskt land på samma sätt som andra länder i Västeuropa t.ex. England och Frankrike där jag både bott och arbetat under tiden utanför Sverige. Att ha erfarenhet av hur beslutsfattare och politiker i dessa länder ser på och betraktar en svensk och dennes beteende är mycket viktigt att känna till om man ska göra affärer och/eller sluta överenskommelser med dem.

          På samma sätt är det jätteviktigt att veta hur människor i Venezuela och/eller Malaysia ser på svensken om man ska göra samma sak där. Att via livserfarenhet ha kunskap om hur människor i andra nationer tycker och tänker och framför allt om vad i deras historiska dna som gör att de tycker och tänker som de gör är en enorm tillgång. Den kunskapen går inte att skaffa sig via böcker utan den kunskapen måste skaffas på ort och ställe och då genom att prata och umgås med massor av människor i det landet och då människor från alla samhällsklasser. Den kunskapen och livserfarenheten tar tid att skaffa och den kunskapen är oerhört värdefull om man sedan ska vara med och fatta beslut som på ett eller annat sätt påverkar sättet på hur synen på Sverige blir efter beslutet hos människor i andra länder.

          Lägg därpå det faktum att den övervägande delen av världen (minst 80% av den) har åsikten att ålder är synonymt med visdom så är det ganska lätt at inse att det är en fördel att vara äldre än yngre om man på ett eller annat sätt ska ha beröring med eller fatta beslut som berör Sveriges status i det landet.

          Du har rätt i att jag kastar ur mig många idéer på vad som bör förändras och varför det bör förändras – De förslagen bygger på min övertygelse om att Socialdemokratisk ideologi är vägen framåt för att skapa ett stabilt och framgångsrikt samhällsbygge. Oftast så lämnar jag ett förslag på hur man kan tänkas gå tillväga men det betyder inte att det behöver utföras på precis det sätt jag föreslår – Det viktiga är att förändringen genomförs om ideologin förespråkar detta – Hur har mindre betydelse.

          Därför kan man säga att jag följer det Olof Palme en gång sa när ha sa att vi ska vara trogna våra ideal men otrogna vad gäller valet av metod för att uppfylla idealen.

          Att du sedan inte delar min ideologiska övertygelse utan stöder en annan ideologi ska inte förväxlas med att mina förslag saknar verklighetsförankring. De kan ske inte stämmer överens med dina ideal men väl med många andras och det då är det den ideolgiska övertygelsen vi ska debattera inte förslaget i sig.

  2. Alexander

    Fakta är att Anders föreslagit diskriminering efter ålder. Alla människors lika värde verkar inte vara så viktigt…..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte föreslagit någon åldersdiskriminering – Däremot har jag utmanat genom att lägga ett förslag eller snarare en idé som gör att vi får igång debatt i ämnet och den debatten står jag upp för varje sekund av dygnet därför att bred debatt skapar vetskap om många saker som väldigt få reflekterat över före debatten.

  3. Alexander

    Anders

    En fråga som jag hoppas att du kan svara på. När hade du senast fel? Och hur går det att få dig att erkänna det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Senast idag gentemot en situation vi hade på jobbet där jag och den andra parten hade olika syn på en sak därför att vi hade uppfattat det vi hade en åsikt om på olika sätt.

      Det kostade inget att få mig att erkänna att jag hade fel.

      Om jag får framlagt för mig en metod som ger samma eller bättre resultat än det jag eftersöker så har jag inga problem med att ändra mig då detta i förlängningen gör den förändring jag vill genomföra snabbare eller bättre.

      Hoppas du däremot på att få mig att tillstå att det finns en bättre ideologi än den Socialdemokratiska för att bygga ett jämlikt och välmående samhälle har du mött en som inte ändrar sig på den punkten. Jag har inga problem med att ändra metod så länge förändringen är trogen mot de ideal jag står upp för.

      • Alexander

        Anders

        Så INGENTING kan få dig att ändra dig angående Socialdemokratin? Inte ens om verkligheten visar något annat? Eller en metod som visar sig vara bättre?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Så här långt har jag inte stött på någon ideologi som ligger närmare min uppfattning om hur det ideala samhället ska vara strukturerat och fungera. Skulle det dyka upp ett sådant parti som dessutom kan påvisa att de kan bygga samma samhälle som Socialdemokratisk ideologi kan utan att kompromissa med ideologin så lovar jag att väga detta mot min övertygelse om att Socialdemokraterna är bäst skickade att bygga det samhällsbygge jag vill se bli verklighet.

  4. Lars Flemström

    Forss förespråkar uppenbarligen en omvänd åldersdiskriminering än den vi har nu. När personer, som inte längre är unga vuxna, utan har kommit in i nedre medelåldern för ”barn”. Jag tittade just på presentationen av minister Annika Strandhäll, som ser ut som en liten tonårstjej. Hon är faktiskt fyllda 41 år. Det som vi i stället borde förfasa oss över, är att ingen av de nuvarande ministrarna hade fyllt 60, när de tillträdde.

    Det borde ha varit en bättre åldersspridning i regeringen, men det var väl svårt att kombinera med alla kvoteringar exempelvis att så många etniska /teologiska riktningar som möjligt inom islam, skulle representeras i Sveriges regering. Detta kallas identitetspolitiken, och är något som borde diskuteras. Det blev ju inte så lyckat med förre bostadsministern Mehmet Kaplan, som umgicks med turkiska fascister, som stod på ett torg i Sverige och skrek ”Död åt de armeniska hundarna”. Gissar att det gått hett till i regeringen, när energiministern är en av dem, som skulle dödas. Han är ju av armeniskt ursprung ….

    Särskilt mycket bättre har det inte blivit med den nya bostadsministern, som läxar upp moderaterna i kranskommunerna till Stockholm, för att de inte bygger nog med bostäder åt s.k. nyanlända, d.v.s. flyktingar som tvångsförflyttas till de redan överbefolkade storstäderna från asylboenden i glesbygderna. Ägan till ett av dessa asylboenden, ett gammalt brukshotell, vill nu bygga om detsamma till lägenheter för nyanlända.

    Men borde då inte de asylsökande, som börjat etablera sig på orten, fått stanna i stället för att flyttas runt mellan olika asylboenden, tills de fått beslut om de får stanna i Sverige eller ej, och sedan – om de fått uppehållstillstånd – själva fått bestämma var i landet de vill bo?

    Men det var ju så sant, att denna gamla bruksort i periferin har ju dömts ut av magister Fölster som en plats där man inte kan utvecklas som människa. Vem vill då FLYTTA dit?

    Annars hade jag kunnat dela kritik mot att unga politiska broilers utan arbetslivserfarenhet utanför politiken sätts på tunga politiska uppdrag. Men en 26-årig arbetare, som slutat skolan efter grundskolan, bör ju ha en tioårig arbetslivserfarenhet. När jag talar om behovet av erfarenhetsöverföring från oss äldre till de yngre, är det speciellt en erfarenhet jag vill lära ut:

    Att ungdomar och unga vuxna inte ska acceptera att tilltalas och behandlas som om de vore småbarn! Även en nioårg grundskola kan vara en bra grund för ansvarsfulla politiska uppdrag. Ett av de största hoten mot vårt lands framtid är ”infantiliseringen” av så stora delar av vår befolkning. De får inte en chans att bli vuxna på riktigt.

    Men i stället har vi fått en tävling mellan partierna att utse ”den yngsta riksagsledamoten någonsin”. Egentligen spelar åldern på dem, som driver ungdomsfrågor, ingen roll. Alla äldre har varit yngre. Inga yngre har varit äldre. Det gäller även Anders Forss, som inte heller han har varit äldre, än han är.

    Och det är den svenska verkligheten, som vi ska diskutera. Att ha flutit ovanpå och hjälpt skattesmitare i fattiga länder att ytterligare undergräva dessa länders ekonomi, och ha umgåtts med statschefer i länder, som är ökända för sin korruption, ger väl inte mer kompetens att styra ett land (Sverige) än att ha bott i samma land, och själv ha påverkats av de politiska besluten.

    Exempelvis att unga vuxna inte kan bilda familj p.g.a. otrygga anställningar eller öppen arbetslöshet. I detta läge pratar alliansen om ”sänkta ungdomslöner” och s om tvång att nöta skolbänk i ytterligare tre år, om man inte har gått ut gymnasiet, innan man får rätt till normala sociala förmåner.

    Kravet, som alla unga vuxna (20 +) ska ställa, ska naturligtvis vara ”Jobb nu”, med riktiga löner och a-kassa. Det behövs ungdomspolitiker, som inte nödvändigtvis måste vara unga själva, som driver ungdomsfrågor. Men ska då unga vuxna inte ens ha någon ege

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Låt mig först säga att jag inte försöker åldersdiskriminera på något sätt utan snarare skapa debatt i ämnet.

      Du är inne på helt rätt spår Lars det vi borde och ska debattera är det du kallar identitetspolitik och kvoteringar. För egen del ska vi aldrig kvotera i politiken överhuvudtaget. Det viktigaste av allt när vi nominerar en person och tillsätter en post är att denne någon är engagerad och brinner för sin ideologi och för de samhällsförändringar den ideologin förespråkar. Har vi 2 sådana människor som är tillgängliga tycker jag att livserfarenhet är en viktig komponent att väga in då sådan enligt mitt förmenande i regel skapar mer balanserade och bättre övervägda beslut.

      Det sagt så nominerar jag hellre en 18 åring som brinner för den ideologi de tror på och är beredd att jobba häcken av sig för att förverkliga ideologins trossatser än en 60-åring med mycket livserfarenhet som inte har någon ideologisk låga brinnande alls.

      Kvotering kan man ta till om man har lyxen att ha jämbördiga kandidater som är öppna för nominering. Finns inte den situationen tycker jag att man ska handla som jag beskrivit ovan.

      Jag är fullt medveten om att frågan upplevs som kontroversiell men likväl tycker jag att den är viktig att debattera och reda ut. Utan att ha stöd i någon studie och/eller forskning utan bara egen livserfarenhet rörande min egen person och personer i min omgivning vill jag anföra följande. Om jag jämför mig själv idag med den person jag var när jag var 18 så är både mitt synsätt och min lösning på problem och på de beslut som ska fattas i många stycken olika. Att de är olika beror på att jag genom att fatta mindre bra beslut genom egen erfarenhet upplevt hur besluten fungerat och vad de lett till. Den insikten går bara att skaffa på ett sätt genom att leva, bli äldre och skaffa sig livserfarenhet.

      En annan sak som är viktig att läsa så länge vi inte pratar om ren vetenskap och komplicerade beräkningar är följande. Teoretisk kunskap som man kan läsa sig till i böcker är just teori och sättet på vilket saker fungerar i teorin. När man väl kommer ut i verkligheten och ska omsätta teorin i praktiken lär man sig rätt snabbt att teori och praktiskt bruk av teorin är två vitt skilda saker på alla punkter utom 1 – Slutresultatet blir densamma.

      Om man i det läget har 2 kandidater varav den ene endast har den teoretiska kunskapen vilket är rimligt om man är ung och den andre både teoretisk och praktisk kunskap av att tillämpa teorin i praktiken genom eget arbete ger det sig självt att den som har bägge komponenterna till sitt förfogande har en större referensram för vad som fungerar och vad som inte fungerar i praktiken när beslut ska fattas. Den insikten tycker jag att det är viktigt att vi lyfter upp när detta ska debatteras.

      Mina år utomlands och mitt arbete i många länder och den kunskap jag har om deras sätt att tycka, tänka och värdera saker är precis som du säger Lars ingen garant för att jag är bättre skickad att styra landet än en som alltid bott i Sverige. Däremot ger den kunskap och den erfarenhet jag samlat på mig en enklare resa när det kommer till att träffa överenskommelser med människor och regeringar i andra länder – Detta därför att jag redan vet hur de tycker och tänker och varför de tycker och tänker som de gör. Har man den kunskapen kan man direkt gå in och argumentera för sin sak på ett sätt dessa människor kan förstå och relatera till och den kunskapen är högst sannolikt en stor tillgång i politiken både när det gäller kontakter med andra länder och i kontakten med människor från andra länder som är bosatta i vårt land.

      Som jag sagt många gånger så är min enda ambition att driva på samhällsbygget i den riktning jag förespråkar och så länge detta sker har jag inga som helst behov av att inneha någon specifik position. Tycker andra att jag har en plats att fylla kommer jag självklart att acceptera det. Fram tills dess och även s

  5. Alexander

    ”Utan att ha stöd i någon studie eller forskning”

    Som sagt, du tycker en sak som du först försöker få till en sanning. Inte första gången, Mona Sahlin är ett exempel på att livserfarenhet inte bidrar till bättre beslut. Jag kan räkna upp fler…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Allt behöver inte stödjas av studier Alexander – I många fall räcker livserfarenhet och logiskt tänkande oerhört långt för att komma fram till en slutsats och det är det jag gjort.

      Att det finns undantag som bekräftar regeln är inget nytt och att Mona begått misstag betyder inte att alla som är äldre och mer erfarna begå de misstag hon begått.

      • Alexander

        ”Allt behöver inte stödjas av studier”

        Jo, allt som inte du håller med om. För dig räcker det däremot att använda dina erfarenheter.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          För mig räcker det med att använda både erfarenheter, sunt förnuft och förmågan att se och förstå det som händer eller har hänt. Erfarenhet och sunt förnuft erhåller man genom att studera, ifrågasätta och genom att titta på hur beslut historiskt påverkat samhällsutvecklingen. Erfarenhet är således ett långvarigt insamlande av fakta och händelser som inträffat – Erfarenhet man kan använda till att förutspå framtida händelser därför att man ser samma mönster som utlöst en historisk händelse.

          Erfarenhet är sålunda något som beror på många faktorer och mest av allt på hur nyfiken man varit och på hur mycket man studerat och ifrågasatt det som händer och varför samt tagit reda på varför det som skedde skedde. Ska man skaffa sig den erfarenheten så måste man tillö att börja med vara intresserad av både samhällsutveckling och mänsklighetens historia och politik vilket jag varit sedan barnsben.

          Under alla år har jag läst mycket och kritiskt och ifrågasättande titta på minst 2 av varandra oberoende nyhetsprogram dagligen. Med det sagt så räcker erfarenhet och sunt förnuft långt så länge detta stöds av historien.

          • Jonny Disenfeldt

            Och vad har detta lett dig fram till Anders … jo till exempel så

            * förnekar att kommunismen begått folkmord
            * viktning av olika medianer för att ta fram en ny median skulle vara en korrekt metod att beräkna median på
            * du tror att ””Generna programmerar inget annat än utseendet – Resten beror på den miljö man vistas i och är inte programmering utan påverkan. Alkoholism har inte genetiska orsaker utan är i allra högsta grad beroende på hur man påverkas under sin uppväxt och hur mycket och hur man exponeras för alkoholism”

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vad jag har sagt är att vänstern i Sverige och svenska kommunister och det de står för inte ska blandas ihop mer stalinism och andra avarter som inte är kommunism utan något helt annat.

            vad gäller medianen kan du tjata på hur länge du vill – jag har rätt och du har fel i den frågan svårare än så är det inte.

            Sedan ska jag göra en korrigering vad gäller alkohol – Det finns forskning från Umeå som har påvisat att alkohol i vissa lägen kan ha genetisk härledning – rapporterna om detta är ´dock ganska få i förhållande till de rapporter som pekar ut exponering under uppväxtåren som största enskilda orsak till att människor utvecklar alkoholism.

  6. Lars Flemström

    1. Hade det inte varit enklare att erkänna att du har missförstått vad som menas med ”median” och börja använda korrekta begrepp för att bevisa, det du vill bevisa?

    2. Dina fantasier om kommunismen är direkt löjeväckande. Har du ens träffat någon kommunist, någon svensk kommunist? Det var väl inte i egenskap av kommunist, som du har hjälpt skattesmitare i fattiga länder, att undergräva dessa länders ekonomi ännu mer? Var dina kunder kommunister? Ja, jag har träffat många kommunister. Jag har samarbetat intimt med kommunister i den svenska FNL-rörelsen och även varit medlem i en kommunistisk sympatisörskorganisation.

    Jag ångrar inte en minut att jag har stött den kommunistiska diktaturen i Nordvietnam och den kommunistledda befrielsefronten i Sydvietnam, för vilket var alternativet? Fascistisk diktatur och fortsatt krig? Och jag kan tycka att Jonny har en något onyanserad syn på kommunismen, men det är inget mot dina skönmålningar.

    Stödjer du trotskistiska ”Offensiv”, som inte var långt ifrån att lyckas med att ta över Socialdemokratiska partiet, eller i vart fall dess ungdomsförbund, i Umeå? Du borde kanske fråga Lennart Holmlund om vad som hände. Om du menar att Stalin inte var någon riktig kommunist, så menar du kanske att hans rival Trotskij var det? Vet du varför trotskismen har mindre blodiga händer än stalinismen? Jo, därför att trotskismen var och är så dogmatisk. så att desamma aldrig har lyckats styra ett helt land.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte missförstått median Lars. median kan beräknas på olika sätt beroende på vad som ska mätas. Hur SCB gjort i bägge dessa fall har jag förklarat i mitt svar till Jonny.

      jag har träffat rätt många kommunister i min dag – Speciellt under mina uppväxtår där många i omgivningen var just komminister och medlemmar i VPK.

      • Lars Flemström

        Nu väntar vi bara på att Anders Forss ska ursäkta nazisternas alla folkmord med att Hitler aldrig var nazist utan ”hitlerist”.

          • Lars Flemström

            Anders Forss har alltså under sin ungdomstid träffat ett antal personer, som har kallat sig ”kommunister” och skyllt kommunismens följder på att Stalin och hans gelikar aldrig har varit kommunister. Hur gammal var du då? Du torde ha varit 14 – 15 år, under det Sveriges kommunistiska partis sista partikongress, innan man bytte namn till Vänsterpartiet Kommunisterna.

            Menar du verkligen att alla f.d. kommunister blev icke-kommunister över en natt? Jag minns mycket väl diskussionerna inom den dåtida kommunistiska rörelsen om Stalins ”misstag” – diskussioner som utmynnade i att det som Stalin gjorde var bra till 70 %. Det är lätt att se likheterna med diskussionerna inom de nutida nazi-grupperna om Hitlers ”misstag”. (För några misstag måste han ju ändå ha gjort, när han förlorade kriget…).

            Nynazisterna har lärt sig mycket av den klassiska nazismen, bl.a. hur man döljer sina egna ansikten och bedriver opinionsbildning genom massrörelser, som för fram i många fall berättigade folkliga krav.

            Jag beskyller inte kommunismen för att vara en ideologi som förordar folkmord, men däremot att kommunismen genom sin syn på demokrati och skydd för minoriteten, är en ideologi som leder till svåra ”misstag”, i värsta falla folkmord. Som vanligt pratar du mot dem, som vet bättre än du själv.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det jag sagt och det vi egentligen borde debattera är skillnaden mellan kommunism och stalinism för den är himmelsvid.Sedan var det i sig inte detta som originalinlägget handlade om så att debattera kommunism och dess utbredning och skillnader är att gå så långt från ämnet som möjligt är.

      • Jonny Disenfeldt

        ”median kan beräknas på olika sätt beroende på vad som ska mätas”

        Svar NEJ, det finns en entydig definition av median.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Där har du fel Jonny. Median har förvisso en specifik betydelse men på vilket grundmaterial den beräknas har betydelse för vad medianvärdet blir och det är det och inte betydelsen av ordet median denna debatt handlar om och inget annat.

          • Jonny Disenfeldt

            DU Anders skrev ”median kan beräknas på olika sätt ” , svar nej. Det finns ett sätt. Du har fel Anders. FEL.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har inte fel Jonny. Resultatet av medianen beror på vilket grundmaterial den ska beräknas på.

    • Jonny Disenfeldt

      Lars :

      Varken den sydvietnamesiska militärdiktaturen eller den nordvietnamesiska kommunistdiktaturen var att föredra/försvara.

      Faktum är att efter fredsfördraget mellan parterna så kvarblev landet delat i två delar och borde så ha förblivit. Förhoppningsvis så hade med tiden den södra delen kunnat utvecklas i demokratisk riktning istället för att som nu bli ockuperat av nordvietnam och styrt från nord som en del av den kommunistiska diktaturen. Man hade garanterat haft en betydligt bättre utveckling av levnadsvillkor i syd om man sluppit ockupationen från nord.

      Nu bröt dock nordvietnam denna fred och angrep ånyo sydvietnam och ockuperade dem 1975 eftersom amerikanarna inte ville offra sig än en gång och pga europeiska vänsterextremas stöd till kommunistdiktaturen. Det som följde var inte trevligt för sydvietnameserna …

  7. Jonny Disenfeldt

    Anders skriver :

    ”Vad jag har sagt är att vänstern i Sverige och svenska kommunister och det de står för inte ska blandas ihop mer stalinism och andra avarter som inte är kommunism utan något helt annat.”

    Nej Anders, du har även sagt att inga folkmord begåtts av kommunismen. Försök inte blanda bort korten nu. Det är vedertagna fakta att kommunismen begått folkmord, endast extremister på vänsterkanten förnekar detta eftersom det klär av deras politiska ideologi och visar vad den inneburit historiskt.

    Vad gäller medianer så tar man inte fram medianer baserat på andra medianer, det är bara ett löjligt resonemang från din sida och du beskyller SCB och MI för att visa felaktiga siffror och använda felaktiga matematiska metoder. Sanningen är att du inte förstår och väver in dig i löjliga lögner.

    Vad gäller genpåverkan skrev du ”Generna programmerar inget annat än utseendet – Resten beror på den miljö man vistas i och är inte programmering utan påverkan”

    Vad gäller genetisk ärftlighet finns det massor med studier världen över som påvisar att t.ex alkoholism har en stor ärftlighetsfaktor, en del anser upp till 50% av påverkan, resten pga miljöfaktorer som då kan förstärka/utlösa alkoholism. Din löjliga korrigering är barnslig,

    Genetiska faktorer spelar för ovrigt roll i mycket mer än vad du tror (utseende), det finns genetisk påvekan som orsakar/skyddar mot sjukdomar, som påverkar mänskligt beteende etc etc. Du bör nog inte uttala dig i ämnen du inte kan något om Anders.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Stalinism är stalinism och inte kommunism om du läser på vad kommunism faktiskt är.

      Än en gång beskyller jag inte SCB för att ljuga eller redovisa fel siffror. Titta på deras hemsida och på det somd skrivit så ser du att det är som jag säger – Medianlönen på hemsidan är en medianlön beräknad med hjälp av andra medianer och det är därför den inte blir exakt.

      • Jonny Disenfeldt

        ”medianlön beräknad med hjälp av andra medianer”

        Var säger SCB detta löjeväckande ?

        Det är ju DU som påstått att SCB på LO’s begäran tagit olika gruppers medianlöner och enligt en ”komplex matematisk algoritm” skalat dessa medianer beroende på olika gruppers antal underliggande värden och beräknat en ny korrigerad median, den som du sedan påstår att LO presenterar, dvs en korrigerad median av medianer… löjligt Anders är ordet.

          • Jonny Disenfeldt

            erätta då för oss alla exakt var hos SCB det står så, enkelt eller hur Anders…för du vill ju inte framstå som en lögnare,

          • Jonny Disenfeldt

            Berätta då för oss alla exakt var hos SCB det står så, enkelt eller hur Anders…för du vill ju inte framstå som en lögnare,

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Om du går vidare från den sida där medianlönen står angiven och bläddrar både framåt och bakåt så hittar du det jag hänvisat till. Det finns ingående förklaringar till hur man gått tillväga för beräkningen på hemsidan.

            Det man gjort där är att dela in alla arbetstagare i yrkesgrupper/kategorier. I varje kategori har man sedan räknat ut medianlönen. När detta är gjort har man tagit medianlönen i varje grupp och sorterat dem i stigande ordning och angett medianen utifrån det.

            I uträkningen till LO har man inte delat upp i yrkesgrupper alls utan rakt av tagit alla löner i Sverige och sorterat dem i stigande ordning för att få fram medianen och det är därför den medianlönen blir lägre.

            Att det blir så beror på att en stor majoritet av befolkningen arbetar i de yrkesgrupper/kategorier som har de lägsta lönerna och det är när den numerären får utslag i medianen som medianen blir lägre vilket jag tycker de allra flesta borde förstå då det är logiskt at det är så.

  8. Alexander

    ”Medianlönen är beräknad med hjälp av andra medianer”

    Det är ju det sättet du sagt är det rätta?

  9. Jonny Disenfeldt

    Anders skriver nu ”Resultatet av medianen beror på vilket grundmaterial den ska beräknas på.”

    Tja, medianen beror på de ingående värdena. Det finns däremot bara ett sätt att beräkna medianen på, inte flera som du påstår.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag diskuterat hela tiden är de ingående värdena Jonny och det är de som är olika mellan SCB:s hemsida och den mer noggranna beräkning det utfört åt LO.

      • Jonny Disenfeldt

        Inte alls. Du har påstått att det är samma ”ingående värden” men att man till LO viktat medianer och ur dessa fått en medianernas median samt att man på sina egna sidor visat oviktad medianernas median. Allt fullständigt nonsens Anders

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om du tror det Jonny så kan du inte ha läst vad jag skrivit från första början och i mina svar till dig.

          Hemsidan innehåller ett beräkningsunderlag i schablonform uppdelat på yrkesgrupper medan uträkningen åt LO är gjord rakt av på alla löner i Sverige sorterade på det sätt som du tidigare talat om.

          • Jonny Disenfeldt

            Snälla Anders, dina lögner är så naiva.

            Några få exempel på vad du har skrivit :

            ”Siffrorna i artikeln gäller alla arbetstagare i Sverige med viktning efter hur många som finns i varje spann och då blir medianlönen den jag angett.”

            ”SCB har gjort beräkningarna och då på det sätt jag beskrivit där man tittat på alla yrkesgrupper för sig och sedan gett dem vikt efter hur många som finns i respektive yrkesgrupp för att räkna fram medianlönen för Sveriges samtliga inkomsttagare – Gör man den beräkningen säger SCB att medianlönen för en svensk arbetstagare är sagda 309.000 kronor/år eller 25.750 kronor/månad.”

            ”Det SCB gjort är att ge varje yrkesgrupp rätt vikt i medianlönen i förhållande till hur många som jobbar i den yrkesgruppen och det är när du gör denna förövrigt rätt komplexa och komplicerade uträkning som du får siffran SCB kommit fram till – 309.000 kronor på årsbasis eller 25.750 kronor på månadsbasis.”

            ”Medianlön beroende på hur man bräknar den kan innebära att väsentligt fler än hälften ligger under den. ”

            ”Det de gjort till LO:s undersökning är att komplettera det beräkningar de har på sin hemsida med de beräkningar de där sagt behöver göras för att få fram rätt siffra.

            Denna beräkning är oerhört komplex därför att den till att börja med bygger på en viktad uträkning inom varje yrkesslag för att räkna fram medianlönen där utifrån förhållandet av hur stor del av arbetstagarna som har ett visst krontal i lön för att få fram medianlönen i yrket. När väl detta är gjort för alla yrkesgrupper så ska dessa viktas mot varandra i förhållande för hur många som ingår i respektive yrkesgrupp och hur många dessa är sett till totalen.

            Först när detta är gjort får man fram den riktiga medianlönen och det är den SCB räknat fram till LO.”

            *1) http://blogg.vk.se/andersforss/2017/01/04/indikatorn-fat-cat-day-visar-att-inkomst-och-formogenhetsklyftorna-vaxer-fort-i-sverige/

            Här kan man ta fram en korrekt median hos SCB :
            SCB statistik beräkning medianlön 2015:
            ==================================
            http://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__AM__AM0110__AM0110A/LoneSpridSektorYrk4A/?rxid=455ac4d0-b27f-43bf-9a24-5f965b8eefe5

            Välj sedan :
            ============
            Medianlön
            Samtliga sektorer
            Samtliga yrken
            totalt
            2015

            Ger för 2015 : 28600 som median för samtliga arbetstagare i Sverige…

            FOTNOT : Nu 2017 är medianlön givetvis högre men hur hög vet vi inte förrän 2018, däremot kommer ju 2016 års siffror snart.

            ”För män är medellönen 32 900 kr och medianlönen 28 800 kr, och för kvinnor är medellönen 28 400 kr och medianlönen 26 100 kr. ”

            Källa : http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Medellonen-hogre-an-medianlonen-i-manga-yrken/

          • andersforss (inläggsförfattare)

            När jag skriver att de viktat den siffra de gett till LO efter hur många som finns i respektive yrkesgrupp efter hur många de utgör av det totala antalet arbetstagare så är det detsamma som att säga att man i undersökningen till LO tagit lönen för alla arbetstagare i Sverige och sorterat dem i stigande ordning för att få fram rätt median.

            Förstår du inte den svanskan tycker jag att du ska läsa noggrannare nästa gång innan du kommenterar.

            Att medianen ser olika ut på hemsidan och i den siffra man gett till LO beror inte på något annat än att de ingående värdena är olika vad gäller hur de behandlats innan medianen räknats ut.

            Rätt medianlön och den som är representativ för samtliga arbetstagare i Sverige är 25.750 kr/månad.

  10. Jonny Disenfeldt


    Anders skriver :

    ”När jag skriver att de viktat den siffra de gett till LO efter hur många som finns i respektive yrkesgrupp efter hur många de utgör av det totala antalet arbetstagare så är det detsamma som att säga att man i undersökningen till LO tagit lönen för alla arbetstagare i Sverige och sorterat dem i stigande ordning för att få fram rätt median.”

    Nej, det är inte alls vad du tidigare skrivit, detta är ännu en löjlig efterhandskonstruktion. JAG har förklartat vad median innebär, det har du inte förstått.

    Du skrev till exempel ”Denna beräkning är oerhört komplex därför att den till att börja med bygger på en viktad uträkning inom varje yrkesslag för att räkna fram medianlönen där utifrån förhållandet av hur stor del av arbetstagarna som har ett visst krontal i lön för att få fram medianlönen i yrket. När väl detta är gjort för alla yrkesgrupper så ska dessa viktas mot varandra i förhållande för hur många som ingår i respektive yrkesgrupp och hur många dessa är sett till totalen.”

    Att verkligen beräkna en korrekt median är oerhört enkelt och kräver inte alls någon ”oerhört komplex” uträkning med vikter. Du ljuger ånyo.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är ingen efterhandskonstruktion utan vad jag sagt hela tiden är att den rätta siffran för ALLA svenskars medianlön är den som finns i LO rapporten.

      Mitt påstående om att ekvationen är komplex beror på att alla Sveriges arbetstagare rangordnas i stigande skala och att detta gjorts via en ekvation istället för på traditionellt sätt.

      Hursomhelst Jonny – I slutändan fick jag rätt precis som jag sagt hela tiden – Den rätta medianlönen för Sveriges samtliga arbetstagare är 25.750 kr/månad eller i årslön 309.000 kr/år.

  11. Jonny Disenfeldt

    Nej Anders, median är inte en komplex beräkning, tvärtom, det lärs ut i grundskolan i 7.e klass

    Du skrev till exempel

    ”Denna beräkning är oerhört komplex därför att den till att börja med bygger på en viktad uträkning inom varje yrkesslag för att räkna fram medianlönen där utifrån förhållandet av hur stor del av arbetstagarna som har ett visst krontal i lön för att få fram medianlönen i yrket. När väl detta är gjort för alla yrkesgrupper så ska dessa viktas mot varandra i förhållande för hur många som ingår i respektive yrkesgrupp och hur många dessa är sett till totalen.”

    Att verkligen beräkna en korrekt median är oerhört enkelt och kräver inte alls någon ”oerhört komplex” uträkning med vikter. Du ljuger ånyo.

    Anders Forss snurrar runt i matematikens värld :
    ””Medianlön beroende på hur man beräknar den kan innebära att väsentligt fler än hälften ligger under den. ””

    Vilket förstås direkt strider mot definitionen av median . Det vet alla som gått i grundskolan hoppas jag (förutom tydligen Anders Forss).

    SCB presenterar medianlöner som vem som helst kan läsa hos dem. Den median du redovisar är ett gammalt värde som endast tittar på kategorin arbetare inom privat sektor (typiska LO-kollektiv grupper),

    Om man tittar på samtliga arbetstagare i Sverige får man som sagt andra siffror, varför du förnekar detta förstår jag inte men du har initialt missförstått saker och ting och sedan vävt in dig i lögner för att försöka backa upp dina felaktiga påståenden. Lär dig att agera vuxet och erkänna dina fel och misstag så blir ditt livenklare. Man kan inte komma långt som politiker (hoppas jag) om man så uppenbart hanterar fakta och sanning så dåligt som du gör.Håll dig till din ideologi som du betraktar som en religion och undvik att tala fakta och verklighet eftersom du så ofta hamnar så fel

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du har redan erkänt at du hade fel Jonny och faktum är att den uträkning SCB gjorde åt LO är den som är korrekt – varför du envisas med att fortsätta debatera detta vet varken jag eller många andra som följer min blogg utan bara du.

      Jag vet att jag har rätt om vad som är rätt medianlön för Sveriges samtliga arbetstagare och den vetskapen räcker mer än väl för mig.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders skriver ”Du har redan erkänt at du hade fel Jonny” vilket är ännu en lögn i raden av lögner.

        Vilka andra som skriver på din blogg vill tysta mig och sanningen ? Vad jag sett håller de som uttalat sig med mig. TIPS : Du får be några av dina närmaste att skriva under olika psudonymer.för att ge stöd åt det du skriver.

        För länge sedan skarvade du brett om hur HÖG en normal lön var på 60-70-talet (din fars lön), nu försöker du istället skarva om hur LÅG en lön är…

        Hur kan du Anders Forss påstå :
        ””Medianlön beroende på hur man beräknar den kan innebära att väsentligt fler än hälften ligger under den.

        Det finns ETT sätt att beräkna median som jag försökt lära dig, man kan inte göra median av medianer och man kan inte heller införa viktningar av medianer för att skapa nya medianer.

        Varför fastnar du hela tiden i dessa lögner tror du Känns det inte det minsta pinsamt att du trasslar in dig så här ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det enda jag skrivit är hur hög den riktiga medianlönen är om alla svenska löntagares verkliga lön beaktas fullt ut och för mig är det den enda siffran som är reell i debatten.

          • Jonny Disenfeldt


            Hur kan du Anders Forss påstå :
            ”Medianlön beroende på hur man beräknar den kan innebära att väsentligt fler än hälften ligger under den. ”

            Vilken mattebok har du lärt dig att beräkna ”medianer av medianer med viktning” ?
            Du påstår att SCB ägnat sig åt detta i sina beräkningar till LO, har SCB uppfunnit ny matematik ?

            Denna Anders-Forss-median som du uppfunnit , exempel på applikation :

            Vi har landet Lilleputt med två offentligt anställda och 7 privat anställda.
            Vi lägger upp deras löner i stigande ordning , låt oss anta att de två offentligt anställda är kung och drottning och har 1 miljon respektive 500 000
            i månadslön samt att de 7 privatanställda har löner i spannet 10 000 till 20 000.
            Sorterad exempellista :

            10 000
            11 000
            12 000
            13 000
            14 000 <– MEDIANLÖN ENLIGT MATEMATIKENS DEFINITIONER
            15 000
            20 000
            500 000
            1 000 000

            Endast 9 mätvärden (2+7), enligt matematikens lagar blir median 14 000:- enligt det vedertagna sättet att räkna.

            Nu tar vi Anders-Forss-medianen istället :
            Grupp 1
            500 000
            1 000 000
            har median 750 000
            och grupp 2
            10 000
            11 000
            12 000
            13 000
            14 000
            15 000
            20 000
            har median 13 000,

            grupp 1 består av 2/9 av samtliga mätvärden och grupp 2 av 7/9 av alla mätvärden.
            Anders tar och viktar mediangrupperna beroende på deras storlek :
            2/9 av 750 000 (166 667) + 7/9 av 13 000 (10 111) = 176 778.

            Så matematisk median blir 14 000:-
            Anders Forss median blir 176 778:-

            Har du patenterat denna metod ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Fortsätt skriv Jonny även om du erkänt att du har fel – Rätt medianlön 25.750 kronor/månad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.