Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Dåliga socioekonomiska förutsättningar är motorn som ökar risken att bli kriminell.

Under den sista tiden har det varit en het debatt i kommentarsfälten på min blogg om huruvida det är de socioekonomiska levnadsbetingelserna och deras inverkan eller etniskt ursprung som är huvudorsak till att individer utvecklar ett brottsligt beteende.

Den debatten tycker jag att det är hög tid att vi lyfter ordentligt så att vi kan skapa motvikt mot alla som vill hävda att risken att utveckla ett brottsligt beteende beror på vilken etnicitet människor har.

En saklig debatt om de socioekonomiska levnadsbetingelsernas betydelse för samhällsbyggets utveckling är därför på sin plats då det behövs en levande debatt som på ett logiskt sätt kan tjäna som motvikt mot alla som vill göra det enkelt för sig och skylla allt på invandringen och invandrarna.

Tittar man på den forskning som finns runt socioekonomiska förhållanden så finns det en röd tråd i majoriteten av de studier och rapporter som finns och det är att de socioekonomiska levnadsbetingelserna i allra högsta grad har betydelse för människors möjlighet till utveckling och framgång.

De många SD och högeranhängare som kommenterar mina blogginlägg hävdar att kriminellt och brottsligt beteende styrs av människors etniska ursprung och att detta kan styrkas av att vissa invandrargrupper enligt dem är överrepresenterade i vissa kategorier av brott – T.ex. sexualbrott, skjutningar och överfallsbrott.

Både jag och andra har under lång tid försökt framföra det inte är etnicitet eller etniskt ursprung utan snarare de socioekonomiska levnadsbetingelserna som styr huruvida människor ska utveckla brottsligt beteende eller inte.

Varje gång jag eller någon annan kommentatör gör så attackeras vi hejvilt och kallas för allehanda namn och tillmälen därför att vi vägrar köpa deras påståenden om att brottsligt beteende beror på hudfärg och/eller etniskt ursprung.

Min syn på saken är glasklar och jag hoppas majoriteten av alla svenskar ser det på samma sätt som jag och är tryggt förvissade om att brottsligt beteende inte har med en människas etniska ursprung att göra.

Utvecklandet av ett brottsligt beteende beror på mycket djupare orsaker än så och för mig är det helt klart att en kombination av många negativa faktorer är det som utvecklar kriminalitet.

Dåliga socioekonomiska förutsättningar kombinerat med bosättning i starkt segregerade områden där många av de boende delar samma socioekonomiska förutsättningar är den första byggstenen mot eventuellt kriminellt beteende. Lägger man därtill till dålig integration, arbetslöshet, sysslolöshet och en stark känsla av utanförskap och hopplöshet har vi den mix av negativa företeelser som utgör myllan för att utveckla kriminellt beteende.

Samhällets problem går sålunda betydligt djupare än än att skylla allt på etniskt ursprung. Ska vi stävja kriminalitet och utvecklandet av kriminellt beteende är lösningen sålunda inte att skylla allt på invandringen och påstå att problemets lösning är att stoppa all invandring och skicka tillbaka alla invandrare som begår brott till sitt forna hemland.

Ska vi lösa dessa problem så är lösningen betydligt komplexare än så. Till att börja med måste vi se till att de som riskerar at utveckla brottsligt beteende får bättre socioekonomiska levnadsbetingelser. Därutöver måste vi se till att segregationen bryts och att integrationen av både invandrare och svenskar som hamnat i utanförskap blir effektiv.

Utanförskap måste ersättas av samhörighet samtidigt som sysslolöshet och arbetslöshet byts mot sysselsättning och egen försörjning – Löser vi detta har vi med ens minimerat risken att utveckla kriminellt beteende till ett minimum.

Jag tror och hoppas att detta inlägg ska leda till intensiv debatt och jag välkomnar särskild dig som jobbar eller forskar om socioekonomiska faktorer och dess verkan till debatten. Alla krafter som finns tillgängliga behövs för att skapa en balanserad debatt om hur de problem som finns i det svenska samhällsbygget bör åtgärdas för att erhålla det starka och välmående Sverige vi alla förtjänar.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

128 kommentarer

  1. Mr Sound

    Blir bara värre och värre men ändå bra på ett sätt. Nu får människor chansen att se hur politiker duckar och slingrar sig, för det är just det du gör.

    Den enda källa du har är Stefan F:s, och den är sedan länge kapad av andra och framförallt verkligheten. För just verkligheten och det faktum att vi lever i ett informationssamhälle gör att du har väldigt svårt att få trovärdighet i det du påstår.

    http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Nya-ron/2014/11/Socioekonomisk-status-har-svag-koppling-till-kriminalitet/

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag varken duckar eller slingrar mig – Tvärt om pekar jag ut det som är orsakerna och därutöver har jag vid ett flertal tillfällen berättat hur vi ska lösa problemen.

      Visst lever vi i ett informationssamhälle men ska du ha nytta av informationen är det viktigt att den sammanställs och redovisas på ett bra sätt av erkända och renommerade forskningsinstitut.

      Det är i lägen när informationen feltolkas som man med påstådda fakta som stöd för att kriminalitet har att göra med etnisk tillhörighet.

      • Jonny Disenfeldt

        Och vad var din kommentar till den refererade rapporten

        ”Författarna studerade 526 167 barn (216 424 syskon samt 262 267 kusiner) födda i Sverige mellan 1989 och 1993. … När hänsyn togs till andra faktorer (t ex förälders ålder vid barnets födelse och eventuell psykisk ohälsa i familjen) och syskon inte bara jämfördes med varandra utan även med sina respektive kusiner syntes inte längre någon relation mellan barnets socioekonomiska status (mätt som familjens medelinkomst) och dess risk att begå våldsbrott … Författarna menar att det finns andra miljöfaktorer än just inkomst och socioekonomisk status som förklarar en persons benägenhet för att falla in i kriminalitet och/eller missbruk. Genetikens roll framhävs”.

        http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Nya-ron/2014/11/Socioekonomisk-status-har-svag-koppling-till-kriminalitet/

        Anders Forss egen brottsteori : ”Jag är fattig, alltså våldtar jag…”.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Publicerar som Jonnys svar till Jonas med följande tillägg: jag har aldrig framfört teorin att fattigdom skapar våldtäktsmän.

  2. Leif Andersson

    Hur tror du dina visioner ska kunna infrias när din finansminister inte ens vill höja fastighetsskatten som skulle vara en viktig del i att minska segregationen. Detta genom att de olika boendeformerna skulle bli mer skatteneutrala samt staten skulle få in en del av de pengar som behövs för att åstadkomma det du anser vara lösningen. Sanningen är att segregationen nu under Löfvenregeringen ökar mer än någonsin och det finns inga tendenser att den ska minska. Detta helt enkelt för att regeringen inte vågar ta några obekväma beslut utan bara försöker räkna ut hur man kan maximera antalet röster i nästa val.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är inte säker på att höjd fastighetsskatt minskar segregationen. Det sagt så är jag i grunden för en höjning av densamma även om jag tror att det kommer att dröja ett tag innan vi gör så.

  3. Jonas E

    Senast i Söndags så sa BRÅ att brottsligheten sjunker överlag – det rimmar illa med de påstående från ”vissa” om att etniska grupper skulle orsaka ökad brottslighet !……
    För den har ju inte ökat – utom enskilda år då, men över tid så sjunker den !.

    Det har ju visat sig att risken för brottslighet tycks öka om man är född i Sverige men har utlandsfödda föräldrar – det pekar ju också på att det snarare är socioekonomiska orsaker bakom – enligt expertisen !.

    De som jobbar med att hjälpa Kriminella att komma ut i samhället igen ser ju två gemensamma nämnare: socioekonomi och trasiga familjeförhållanden – dom ser dock inga etniska mönster i detta heller !.

    Så varför tror så många andra att det skulle vara ett etniskt problem ? – när de som verkligen borde se detta om det var sant, inte gör det ?…..
    Troligast just för att det inte är så – socioekonomi tycks vara den viktigaste orsaken, inte den enda – men den viktigaste !.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis socioekonomiska levnadsbetingelser är den viktigaste orsaken till kriminalitet – parad med andra orsaker i det närmast förödande.

    • Mr Sound

      Överrepresenterad, klarar du av att googla det Jonas?

      Sen förutsätter jag att ni studerat siffrorna? Statistik från 2016 säger:
      ”Under 2016 anmäldes drygt 1,5 miljoner brott, vilket är cirka 6 470 (±0 procent) fler anmälda brott jämfört med året innan.”
      Eftersom befolkningen ökar minskar naturligtvis brotten i förhållande till storleken på befolkningen. Vidare kan man läsa:

      ”De kategorier av anmälda brott som ökade mest i antal under 2016 är bedrägeribrott samt brott mot person. De enskilda brottstyper som ökade mest i antal anmälda brott mellan 2015 och 2016 var bland annat datorbedrägeri, bidragsbrott mot Försäkringskassan, misshandel (inkl. grov) och olaga hot.”

      Slutligen är det intressant att – ”Fler är otrygga när de vistas i sitt eget bostadsområde under kvällstid. Fler oroar sig också för att utsättas för överfall eller misshandel”
      http://www.bra.se/#

      Så om brottsligheten minskar men allt fler är otrygga betyder att något inte stämmer, tror inte en sekund på era hemsnickrade teorier. Var och varannan dag är det rapporter om våld, skjutningar etc och fler blir allt mer otrygg medan ni skyller på sånt som inte finns stöd för, förutom i en sketen rapport. Hur känns det att vara så faktaresistent? Ni hånar ju brottsoffer, för ni har ingen lösning förutom att strö pengar dit de knappast ändrar någonting.

    • Jonny Disenfeldt

      Jonas E.

      Det bevisar noll och intet.
      Det är mer troligt att brottslighet skulle sjunkit ÄNNU MER om vi inte haft en stor migration och en därmed kraftig ökning av socioekonomiskt svaga samt grupper från områden som upvisar en stor överrepresentation i statistiken.
      Du får lära dig att förstå statistik.

      • Jonas E

        Just detta diskuterades ju i Agenda – och professorn där sa att det fanns en möjlighet till att du har rätt, men man vet inte om det är så – för det finns inga statistiska belägg för det ….. det enda vi säkert vet är att brottsligheten har sjunkit över tid – och man få förhålla sig till det man vet, och inte till det man tror – det är alltså mer troligt du som behöver lära dig lite om statistik och fakta !.

        • Jonny Disenfeldt

          Jo, det är just det det finns, vi har statistiska belägg för att vissa grupper begår oproportionerlgt många brott, om du då ökar på dessa grupper antalsmässigt väldigt mycket, gissa vad som händer …

          Med ganska enkla överslag kan man då se att även om brottsligheten totalt sett minskar så finns det starka indikationer på att den skulle kunnat minska rätt mycket till.

          Detta är ytterligare ett skäl varför det är intressant att statistiskt ta fram vem som begår brott och ur det ursklja mönster för att se hur brottsligheten förändras med tiden.

        • Jonny Disenfeldt

          Till Jonas :
          Låt oss ta ett annat exempel : Arbetslösheten minskar. Jippie , 6000 färre arbetslösa i år !
          Jippie. Då behöver vi ju inte detaljstudera/förnya statistik på detta område, allt går ju i rätt riktning …

          MEN: Arbetslösheten bland svenskfödda är mindre än 4% och minskande, arbetslösheten bland utlandsfödda är 25% och ökande
          MEN: Vi räknar inte med de illegala migranter 160 000 som kom 2015 i denna statistik än …
          MEN: Vi beräknar att dessa ska ha rätt att ta hit ytterligare ca 300 000 anhöriginvadrare …

          Borde vi oroa oss för arbetslösheten eller …

          Statistik är som sagt ingen garant för att visa hela verkligheten.

          • Jonas E

            Som sagt BRÅ sa senast i Söndags att brotten minskar över tid – så det är ju ett faktum !.
            Då rimmar det illa med att immigranter skulle begå mer brott då vi inte ser en ökning över tid av brott trots ökningen av immigranter – det är ju så experterna på detta ser på det – varför inte du ?.

            Sen så ska vi tala om brott i vissa grupper så får vi nog börja med SD:s riksdagsmän som är mer kriminella än invandrare tydligen : http://www.aftonbladet.se/kultur/article20042384.ab

            Immigranter ja MEN du räknar inte av emigranterna på den siffran, och dom som har fått sitt avvisningsbeslut och det vunnit laga kraft, får inte längre behålla sitt boende och sina bidrag – så det problemet blir nog delvis löst av sig själv då som inte har någonstans att bo och inte får något att leva på !.
            Anhöriginvandringen har ju även den blivit begränsad så även det problemet överdriver du !.

            Kan hålla med dig om att statistik säger inte allt, men när de som verkligen har all fakta på bordet säger att brottsligheten minskar över tid = BRÅ – så varför inte lyssna på dom ?.

  4. Alexander

    Anders

    Min kompis, hans kollegor, rektor och ansvariga politiker tar tacksamt emot ditt svar på vad som var fel med det de gjorde. Du får gärna också berätta vad de ska göra, Helst KONKRET…. Som en parentes kan jag upplysa om att det som gjorts inte var gratis….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om tillfälle ges i framtiden så träffar jag dem gärna för att diskutera både det som gjorts, utfallet av detta, metoderna, förankringen av det som gjorts hos föräldrar och elever och övriga inblandade samt mest av allt har jag idéer och hur skulle jag ha gjort.

  5. Alexander

    Intressant att se att även Läkartidningen nu inte är trovärdig. Är det inte enklast att vi enas om att det Anders säger är rätt?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig påstått något alls om Läkartidningen utan det jag hänvisar till är resultatet av heltäckande och djupa studier gjorda av välrenommerade forskare och institut.

      • Jonny Disenfeldt

        Och vad är då din ståndpunkt Anders till den i Läkartidningen refererade forskningsrapporten

        ”Författarna studerade 526 167 barn (216 424 syskon samt 262 267 kusiner) födda i Sverige mellan 1989 och 1993. … När hänsyn togs till andra faktorer (t ex förälders ålder vid barnets födelse och eventuell psykisk ohälsa i familjen) och syskon inte bara jämfördes med varandra utan även med sina respektive kusiner syntes inte längre någon relation mellan barnets socioekonomiska status (mätt som familjens medelinkomst) och dess risk att begå våldsbrott … Författarna menar att det finns andra miljöfaktorer än just inkomst och socioekonomisk status som förklarar en persons benägenhet för att falla in i kriminalitet och/eller missbruk. Genetikens roll framhävs”.

        http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Nya-ron/2014/11/Socioekonomisk-status-har-svag-koppling-till-kriminalitet/

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis so du säger så finns det andra orsaker än de rent socioekonomiska som spelar in vilket är precis vad jag sagt både i inlägget och i många av svaren på de många kommentarerna.

          Segregation, Dålig integration, Arbetslöshet, Utanförskap, Hopplöshet inför framtiden mm. är även de starkt påverkande för utvecklingen av kriminellt beteende och det är i sådana miljöer många av de du vill beskylla för brottsligt beteende befinner sig och det är därför problemens lösning går betydligt djupare än att kopplas till invandring och etniskt ursprung.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis jag har sett det och över tid får vi se hur det blir med det och då framför allt i den sammanvägda undersökningarna. Men jag ger dig helt rätt i sista Aftonbladet/Inzio ökar SD.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Därför att ingen som är seriös svarar på en sådan sak utan att först ha studerat situationen och pratat med de inblandade.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du vill tycka så är det upp till dig själv vet jag at det inte är så. Dessutom är det så det brukar låta när de som kommenterar får slut på hållbara argument.

  6. Jonny Disenfeldt

    Till Jonas E –

    1. Att brottslighet totalt sett minskar innebär tyvärr inte att alla brott minskar, vi ser t.ex mycket kraftig ökning av grova sexualbrott.

    2. OM vi kraftigt ökar på storleken de grupper i Sverige som har en stark överrepresentation vad gäller brottslighet så innebär det med stor sannolikhet att det har en motsatt effekt till den generella trenden som är en minskande brottslighet.
    Om den senare trenden är större än den förra så sjunker givetvis fortfarande den totala brottsligheten men sänkningen motverkas alltså.
    Dvs sänkningen skulle i realiteten varit betydligt större. Det skulle varje seriös statistiker hålla med om. Detta är alltså ytterligare en anledning till varför detär viktigt att detaljstudera VILKA grupper som gör vad. Något som regeringen säger nej till.

    Vad gäller riksdagsmän som begått brott har jag ingen aktuell statistik (finns ingen) men jag kan mycket väl tänka mig att SD leder den ligan gentemot andra partiers representanter.
    Jag har sett politiker av alla färger dömas för brott, de är definitivt inte bättre än andra människor, snarare tvärtom men ofta går ju politiker och tjänstemän fria eftersom t.ex deras korruption inte bestraffas, ta bara S-Göteborgs politiker/tjänstemannakår som exempel. Det är ovanligt att dessa döms. Det som Juholt (S) gjorde (bedrägeri) skulle för en vanlig svensk lett till straff men politiker har ju andra lagar och regler.

    Vad tror du händer med dem som fråntas bostad och bidrag ? Så länge de inte blir utvisade behöver de leva på något, eftersom Sverige är oerhört dåliga på att utvisa så skapar detta bara ännu mer kriminalitet.

    Anhöriginvandringen har begränsats men tyvärr på tok för sent. Den lagändringen gäller inte det stora flertalet av de 160 000 som ramlade in illegalt 2015.
    Man uppskattar att dessa kommer att ha rätt att ta hit ca 300 000 anhöriga, det är inget jag hittar på, det är uppskattningar som du t.ex kan läsa om hos en välrenommerad socialdemokrat som
    Johan Westerholm
    https://ledarsidorna.se/category/ledarsidor/

    Att brottslighet minskar totalt sett är givetvis bra men man bör vara medveten om att den kunde ha minskat betydligt mer om inte S+Mp regeringen stått
    handlingsförlamad 2015. Vi hade heller inte sett en kraftig ökning av grova sexualbrott.

    Om inte Reinfeldt och därefter Löfven öppnat sina armar och skrytit med att det inte fanns några gränser vad gäler volymer och om man på ett tidigt stadium hade begränsat kraftigt de förmåner som samhället ger och lagt sig på en genomsnittlig EU-nivå så hade Sverige inte heller
    aktivt drivit på flyktingsmugglingsströmmen och människoliv hade inte slösats bort i medelhavet.

    Sverige borde inte ha accepterat en enda av dessa 160 000 illegalamigranter, istället borde vi ha satt en rimlig kvot på ca 20 000 och valt ut familjer i flyktingläger i t.ex Libanon.
    Utöver det borde vi ha lagt t.ex 10 extra miljarder på insatser i dessa flyktinglger istället för sitta bredvid och se hur lägren sjunker ner i svältliknande villkor.

    • Jonas E

      Jonny – vi kan ju börja med vad BRÅ säger om detta själv: ” ” tittar vi på brottsutvecklingen i Sverige så ser vi att den enda brottstypen som ökar enligt alla de källor vi har är bedrägeribrotten” – tror du mig inte så lyssna själv ( notera att det finns ett avsnitt om varje brottstyp också ) : https://www.bra.se/bra/brott-och-statistik/brottsutvecklingen.html

      Ökningen av sexualbrott är alltså en ökning av anmälningar – långt ifrån alla anmäler dock, men tittar man i NTU (nationella trygghetsundersökningen) som BRÅ grundar en del av sina slutsatser på så ser man också att anmälningsfrekvensen ökat från 14% till 18% – så att anmälningsbenägenhet skulle vara en faktor – finns det rätt goda grunder att påstå !….. notera att jag bara förmedlar vad BRÅ själva säger om detta – och jag ser ingen anledning att ifrågasätta experterna på detta !.

      Tittar man på NTU så ser man att antalet sexualbrott mycket riktigt har ökat, men det gäller inte antalet grova sexualbrott som över tid minskat även dom – enligt BRÅ ….
      Upp och nedgångar enskilda år säger inget om hur det ser ut över tid dessutom – det är visserligen högre i år än året innan, men ändock lägre i år än åren innan det !.
      Det var visserligen en väldigt stor ökning 2005, men det beror enligt BRÅ på att sexuellt utnyttjade klassades om till våldtäkt just det året !.

      Det som Juholt gjorde – gjorde ju också Annie Lööf och flera andra i riksdagen- och det var visst helt enligt reglerna visade det sig …. om vi talar om lägenhetsersättningarna – vilket jag antog då jag inte hört om något annat !.

      Det finns en sammanställning om SD: riksdagsledamöters brottsstatistik – det ser inte bra ut : http://www.aftonbladet.se/kultur/article20042384.ab

      Att sänkningen kanske skulle varit större – är inte omöjligt men långt ifrån säkert, men det frångår ju inte det faktum att Socioekonomi tycks vara en stor faktor här – Anledningen till att BRÅ tycker att en stor undersökning till är onödig är ju att dom redan har gjort flera undersökningar i liknade situationer, och de har alla visat på samma sak – socioekonomin spelar störst roll i detta !.
      Därav att regeringen säger nej – BRÅ tycker inte att det behövs, och att det inte skulle tillföra något nytt !. Däremot så kan jag ju själv tycka att om det är så, då skulle ju ”vissa” bli tvungna att tystna om en till gjordes – det vore ju en fördel för alla !.

      Nej, uppskattningen om att det kan komma hit 300 000 är just det – en uppskattning fram till 2019 dessutom !.
      För det är antalet ansökningar som beräknas inkomma – sen ska dom beviljas eller avslås också !.
      Har haft svårt att hitta statistik på hur många som normalt beviljas, men ser man till rena asylärenden så är det klart under 40% som får det beviljat så……det ligger väl troligen däromkring !.

      Att brottsligheten kunde minskat totalt sett håller jag med dig om, men eftersom att det tycks mest bero på socioekonomiska orsaker så är snarare Alliansens klyftskapade politik en stor del av orsaken !.

      Minnet efter Reinfeldt och Löfven lär ju bli klart olika, då Reinfeld skapade problem efter problem i blind ideologi, och Löfven jobbar för att lösa dom även om det går emot han ideologi – däri liggen skillnaden !.

      Det finns helt klart plats i Sverige för fler – men inte i storstäderna dock, och det är lite märkligt att det oftast går så bra på mindre orter – men inte i storstäderna på samma sätt !.
      Här i Umeå tycks ju det gå hyfsat i alla fall – trots att Umeå är rätt stort !.

      Att skylla allt på Invandringen är att göra det för enkelt dock – Alliansen försämringar av välfärden och privatiseringar av den samma orsakade mångt mycket fler problem än kostnaden för invandrarna gör/gjort …. glöm inte att SD stöttade Alliansen i detta också – valde skattesänkningar före högre pensioner flera ggr dessutom, och nu senast så stack man kniven i ryggen på sina LO-väljare genom att röst

        • Jonny Disenfeldt

          Jonas E.

          Nja, dubblingen var 2015 till 2016 vilket alltså är vad som hänt EFTER den länk du pekar på (som gällde 2015). Jag har ingen anledning att ifrågasätta denna ökning, har du ?

          Det som t.ex Juholt gjorde skulle för oss vanliga väljare lett till åtal. Det vet du kanske ?
          Nej, det var absolut inte helt enligt gällande regler (men visst har de andra regler än oss) men han och andra politiker slapp som vanligt åtal.

          Att sänkningen av total brottslighet skulle vara större om vi sluppit den stora illegala invandringen 2015 torde väldigt få bestrida.

          Att göra en fördjupad ny undersökning om vem som gör vad vad gäller brottslighet skulle givetvis vara bra för alla som vill ha fakta och som vill basera sin politik på verkligheten. ”Vissa” skulle som sagt få svårt att argumentera och man skulle då kunna rikta åtgärder på ett effektivt sätt mot de grupper som är högriskgrupper för t.ex sexuella övergrepp, narkotikaförsäljning etc. Varför ”vissa” stretar emot och är rädda att se verkligheten kvantifierad vet jag. Man är rädd för att spela främlingsfientliga i händerna men genom att försöka tysta ner gör man motsatsen i ännu högre grad.

          Uppskattningen att vi ska få acceptera ca 300 000 anhöriga är baserad på hur det sett ut historiskt med liknande invandringsflöden och är inget att fnysa åt.
          Det är alltså en uppskattning av vad som vi MÅSTE bevilja beroende på hur vårt system ser ut (om det inte förändras och vi börjar behandla de nyligen inkomna väldigt inhumant, men jag antar att du inte står för någon ny restriktiv inhuman linje. S+Mp regeringen har ju dock uppvisat en alltmer inhuman inriktning så vi får se.

          Anhöriginvandringen kommer som det ser ut att innebära en långt värre belastning på det svenska välfärdssystemet än vad de 160000 som kom 2015 innebar även om den då fördelas på flera år.

          Vi har nu ett genomsnitt av 9 år innan hälften av migranterna har arbete och räknar man om det till heltidsekvivalenter så har vi efter 9 år en 25%:ig arbetsinsats från dessa, en katastrofal siffra som behöver ligga på ca 75%.

          De som skapar stora klyftor i Sverige är de som är ansvariga för att skapa denna nya arbetslösa underklass i samhället, det är alltså S+Mp regeringen.

          • Jonas E

            Jonny

            Vi börjar för enkelhetens skull med Juholt – han är ju utredd och befanns inte ha begått något brott alls, då det inte ens fanns ett regelverk att bryta emot…..han var bara klantig egentligen – då Annie Lööf gjorde samma sak, men hon skrev sig hemma, och sin make på lägenheten itsället – men exakt samma sak gjorde/gör hon och flera till gör nu också det som Juholt jagades för då ( och även nu – tydligen ) !.
            Så då bevisligen inget brott var begånget och andra fortfarande gör samma sak – då det inte bryter mot något regelverk, så kan vi nog lämna det ämnet nu !.

            Enligt BRÅ så var det dock höge 2013 än 2016, sen lägre 2014-2015, men sjunkande över tid …. så enstaka ökningar från ett år till annat ger ingen bild över vad som händer över tid – också enligt BRÅ…. jag ser ingen anledning till att ifrågasätta BRÅ:s egna slutsatser om att brotten sjunker över tid – varför gör du det ?.

            Att sänkningen av total brottslighet skulle vara större om vi sluppit den stora illegala invandringen – det är en teori och inte fakta – BRÅ ser inget sådant samband alls !.
            Som Sarnecki sa själv i Agenda – brottsligheten borde ha ökat om det sambandet verkligen fanns !.
            Eller tror du verkligen att alla födda i Sverige plötsligt blivit ärligare än tidigare – vad har du för belägg för det ?….

            Det är ju BRÅ som inte ser nyttan med att göra en ny stor undersökning – det är inte att ”vissa” stretar emot, utan att dom ”vissa” lyssnar på expertisen om att det inte skulle komma fram något nytt av en ny undersökning !…… skulle den dessutom visa samma sak som tidigare om den görs = Socioekonomi, så skulle ”vissa andra” skrika mörkläggning hur som helst – så länge som fakta inte passar deras ideologi = som dom gör nu alltså – så det löser ju inget i vilket fall !.

            En uppskattning är ju just det en uppskattning – det är inte mycket att basera fakta på eller dra stora växlar på, speciellt inte då anhöriginvandringen begränsats mer numera – den vanligaste anhöriginvandringen är ju en Svenskfödd som tar hem en partner dessutom !.
            Jag tycker dock att försörjningskravet är ett klart rimligt krav !.

            Största belastningen på välfärden är ju i grunden Alliansens alla skattesänkningar och privatiseringar – detta med SD:s stöd dessutom ….. kostnaden för invandringen hjälper ju inte till visserligen , men grundproblemet finns inte där – varför då enbart jaga ett följdproblem, men ignorera grundproblemet ?.

            Måste erkänna att jag har inte koll på hur lång tid det tar för invandrare att komma i jobb – men det är ju i vilket fall kortare tid än för våra egna barn att komma i jobb, som i vilket fall som är minst 18 år – troligen 20-22 år, men tanke på studier osov !.

            Det som verkligen skapade klyftorna var att sparka på de svagaste i samhället ( inklusive ”denna nya arbetslösa underklass i samhället” ), som Alliansen sparkade på i 8 år med stöd av SD dessutom !…….
            Man vet ju sedan länge att konsekvensen av ökade klyftor är ökade sociala problem, och så blir man sen ”förvånad” när det verkligen händer ! – Alliansen och SD har ju tydligen sin egen ”logik” där !.

  7. Jonny Disenfeldt

    Till Jonas E.

    Tillägg :

    Tydligen var det en lögn som spreds av Aftonbladet (kultur) och Morgan Johansson rörande SD’.politiker och brottstatistik.
    Man jämförde anmälda brott för SD’s riksdagsledamöter under deras hela livstid och utlandsföddas under bara en 5-årsperiod (1997-2001).
    Då kom man helt korrekt (för SD delenn) fram till att 5 av 49 ledamöter är dömda (10.2%) :
    Två för förtal
    En till villkorlig dom och skadestånd sedan han i juli 1997 ”fattat ett smärtsamt grepp” om tummen på en polisman
    En för misshandel,häleri, stöld och olovlig körning.
    En för misshandel, stöld och narkotikabrott

    Man kan givetvis inte jämföra en fritt vald 5-årsperiod mot en livstid…

    Det finns däremot det en undersökning gjord av SVT och BRÅ inför valet 2006 , enligt den var 19 procent av de politiker som kandiderade till riksdagen och kommunerna i det valet dömda för brott någon gång under sin livstid. De allra minsta förseelserna, de som ger böter som delas ut av polisen,har inte tagits med i undersökningen.
    Mest brottsliga är männen på listorna i kommunerna. Bland dem dömdes fler än var fjärde, knappt 27 procent.

    Mest anmärkningsvärt är kanske att tre politiker som ställde upp i valet hade dömts för sexuella övergrepp mot barn, och det kom som en överraskning
    för moderaterna och socialdemokraterna, de partier dit två av de tre politikerna hörde.

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=937718
    Hur många av utlandsfödda som är dömda för brott någon gång under sin livstid är däremot okänt.
    ..
    NOTIS : Aftonbladet kultur är väl knappast en källa till fakta och kunskap …

    • Jonas E

      Jonny/tillägg

      Det finns ju bara viss tillgänglig statistik – och detta har man använt när det gäller SD och jag har svårt att se hur man kunde göra det på annat sätt – för det är en väldans massa antaganden i bortförklaringarna du listar – det mot rätt tydlig statistik !.

      Skulle inte förvåna mig om AB kultur har rätt siffror, men dom borde ha källhänvisat bättre dock – så det går att granska korrekt !.

      Det kunde kanske vara dags för ett krav på riksdagspolitiker att måsta visa upp ett utdrag ur brottsregistret, så de som begått grova brott som du pekar på kan sorteras bort – för dom har inget där att göra !.

      SD har ju gått ut och försvarat Katerina Janouch uttalanden rätt nyligt, men även där så tycks fakta inte hålla måttet – tar upp det eftersom att hennes uttalanden är på det ämne vi varit inne på : http://www.svt.se/kultur/medier/sant-och-falskt-i-janouch-debatten

      Slutligen så har SD en del att ta tag i – Ekeroth är ju på den listan än en gång numera …… han lär ju bli dömd på det – tror GW i alla fall …. han brukar ju ha rätt !.

      Jag vet att denna kommer från Expo, men visa mig på vad som inte stämmer dock – För SD har som sagt en del att ta tag i innan som ska ”kasta sten på andra” : https://sdvitbok.wordpress.com/

      • Jonny Disenfeldt

        Jonas E –

        Aftonbladet gjorde en felaktig jämförelse. Man kan inte jämföra äpplen med päron.
        Korrekt skulle isåfall ha varit att jämföra samma period för SD som för migranter, dvs perioden de 5 åren.
        Då hade resultatet sett annorlunda ut (till fördel för SD).

        Det intressanta är att om man som BRÅ gjorde titta på samtliga partiers representanter så fick man en betydligt högre procentuell siffra (19%).
        Dvs andra partier än SD hade högre brottslighet…

        Jag håller helt med dig att man borde vara betydligt noggrannare från partiernas sida med vilka man tar in som valbara kandidater, förvisso ska man förlåta människor när de tagit sitt straff och ge dem nya chanser men människor som begått grova våldsbrott och grova sexualbrott borde vara portade från att inneha en politisk post för alltid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.