Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Dåliga socioekonomiska förutsättningar är motorn som ökar risken att bli kriminell.

Under den sista tiden har det varit en het debatt i kommentarsfälten på min blogg om huruvida det är de socioekonomiska levnadsbetingelserna och deras inverkan eller etniskt ursprung som är huvudorsak till att individer utvecklar ett brottsligt beteende.

Den debatten tycker jag att det är hög tid att vi lyfter ordentligt så att vi kan skapa motvikt mot alla som vill hävda att risken att utveckla ett brottsligt beteende beror på vilken etnicitet människor har.

En saklig debatt om de socioekonomiska levnadsbetingelsernas betydelse för samhällsbyggets utveckling är därför på sin plats då det behövs en levande debatt som på ett logiskt sätt kan tjäna som motvikt mot alla som vill göra det enkelt för sig och skylla allt på invandringen och invandrarna.

Tittar man på den forskning som finns runt socioekonomiska förhållanden så finns det en röd tråd i majoriteten av de studier och rapporter som finns och det är att de socioekonomiska levnadsbetingelserna i allra högsta grad har betydelse för människors möjlighet till utveckling och framgång.

De många SD och högeranhängare som kommenterar mina blogginlägg hävdar att kriminellt och brottsligt beteende styrs av människors etniska ursprung och att detta kan styrkas av att vissa invandrargrupper enligt dem är överrepresenterade i vissa kategorier av brott – T.ex. sexualbrott, skjutningar och överfallsbrott.

Både jag och andra har under lång tid försökt framföra det inte är etnicitet eller etniskt ursprung utan snarare de socioekonomiska levnadsbetingelserna som styr huruvida människor ska utveckla brottsligt beteende eller inte.

Varje gång jag eller någon annan kommentatör gör så attackeras vi hejvilt och kallas för allehanda namn och tillmälen därför att vi vägrar köpa deras påståenden om att brottsligt beteende beror på hudfärg och/eller etniskt ursprung.

Min syn på saken är glasklar och jag hoppas majoriteten av alla svenskar ser det på samma sätt som jag och är tryggt förvissade om att brottsligt beteende inte har med en människas etniska ursprung att göra.

Utvecklandet av ett brottsligt beteende beror på mycket djupare orsaker än så och för mig är det helt klart att en kombination av många negativa faktorer är det som utvecklar kriminalitet.

Dåliga socioekonomiska förutsättningar kombinerat med bosättning i starkt segregerade områden där många av de boende delar samma socioekonomiska förutsättningar är den första byggstenen mot eventuellt kriminellt beteende. Lägger man därtill till dålig integration, arbetslöshet, sysslolöshet och en stark känsla av utanförskap och hopplöshet har vi den mix av negativa företeelser som utgör myllan för att utveckla kriminellt beteende.

Samhällets problem går sålunda betydligt djupare än än att skylla allt på etniskt ursprung. Ska vi stävja kriminalitet och utvecklandet av kriminellt beteende är lösningen sålunda inte att skylla allt på invandringen och påstå att problemets lösning är att stoppa all invandring och skicka tillbaka alla invandrare som begår brott till sitt forna hemland.

Ska vi lösa dessa problem så är lösningen betydligt komplexare än så. Till att börja med måste vi se till att de som riskerar at utveckla brottsligt beteende får bättre socioekonomiska levnadsbetingelser. Därutöver måste vi se till att segregationen bryts och att integrationen av både invandrare och svenskar som hamnat i utanförskap blir effektiv.

Utanförskap måste ersättas av samhörighet samtidigt som sysslolöshet och arbetslöshet byts mot sysselsättning och egen försörjning – Löser vi detta har vi med ens minimerat risken att utveckla kriminellt beteende till ett minimum.

Jag tror och hoppas att detta inlägg ska leda till intensiv debatt och jag välkomnar särskild dig som jobbar eller forskar om socioekonomiska faktorer och dess verkan till debatten. Alla krafter som finns tillgängliga behövs för att skapa en balanserad debatt om hur de problem som finns i det svenska samhällsbygget bör åtgärdas för att erhålla det starka och välmående Sverige vi alla förtjänar.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

128 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Som vanigt påstår du Anders osanna saker om oss som inte håller med dig. Du är som vanligt oärlig.

    Socioekonomiska orsaker är en pusselbit vad gäller förklaringar till vissa brott men det håller inte som en enhetlig förklaring.

    Vi vet att vissa invandrargrupper har en mycket kraftig överrepresentation vad gäller vissa typer av brott, t.ex våldtäkt och grova sexualbrott där vissa grupper är 3-5 gånger överrepresenterade.

    För dessa brott duger det inte att påstå att det är socioekonomiska faktorer som ligger bakom utan det är istället kulturella skillnader. Vi talar om vissa grupper av människor som kommer från mansdominerade samhällen som befinner sig där europa var för 1000 år sedfan vad gäller synen på kvinnan.

    Det är inte etnicitet i sig som är orsaken utan det samhälle och den kultur och religion som dessa individer kommer från och som de tar med sig.som är problemet. Dessa kulturella mönster är inget som man enkelt i en handvändning kan förändra.

    Någon citerade tidigare BRÅ :
    ””Det har tidigare konstaterats att invandrarnas överrepresentation i brottslighet inte beror på ogynnsam fördelning när det gäller kön, ålder eller bostadsort.
    Till detta kan nu läggas att invandrarnas överrepresentation i brottslighet inte heller kan förklaras med att invandrare är sämre lottade än svenskar när det gäller socioekonomisk status.””

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är på inget sätt oärligt att säga att kriminalitet och viss typ av kriminalitet inte har med etniskt ursprung att göra. Det finns tonvis med studier som påvisar detta samtidigt som det inte finns några studier alls gjorda av seriösa och väl renommerade institut som stödjer din uppfattning.

      Förvisso påverkas vi och färgas av de omständigheter under vilka vi växer upp och omges av vilket är precis vad socioekonomiska levnadsbetingelser inkluderar. Att man växer upp i en specifik miljö betyder i sig inte att man sedan man kommit till Sverige ska utveckla ett kriminellt beteende.

      Hade vi gett dem goda socioekonomiska förutsättningar och hade vi effektivt sett till att effektivt integrera dem i det svenska samhällsbygget med arbete och egen försörjning samtidigt som vi klart och tydligt lär ut vilka lagar och regler som gäller i Sverige så hade de som utvecklat kriminellt beteende sannolikt aldrig gjort så undantaget den lilla klick som kan räknas i promille som blir kriminella oavsett under vilka förhållanden de lever.

      Kulturella mönster är fullt möjliga att förändra så länge integrationen och utbildningen om vad som förväntas av den som vill lava i Sverige sker på ett bra och effektivt sätt.

  2. Alexander

    Hur du än vänder på det är det vissa grupper som
    av någon anledning begår fler brott än andra. Vill man inte erkänna det blir det svårt att läsa problemen. Ungefär som att jämföra invandrade finnar med somalier. Kan man inte se skillnaden på de grupperna är det tragiskt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Lösningen på problemen är inte att hoppa på den specifika gruppen Alexander. Istället är lösningen att ta reda på varför just den gruppen utvecklade den kriminalitet de gjorde och lösa de problem som skapade det kriminella beteendet.

      Det är där vår skilda syn finns Alexander – Du drivs av att smutskasta gruppen medan jag anser att det som ska smutskastas är det som orsakade att gruppen blev kriminell.

  3. Mr Sound

    Med tanke på att studierna gjorda av BRÅ och den i Danmark inte håller med så vore det rimligtvis bra om du kunde konkretisera ditt inlägg med källor till den sk röda tråd som säger att socioekonomiska faktorer är orsaken till kriminalitet?

    Är nog inte ensam om att bli frustrerad över den innehållslösa text du skriver utan källor, så om du vill ha en givande debatt ordnar du källor som styrker dina påståenden. Fria tankar är irrelevant.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det behövs ingen konkretisering av det det finns tonvis med rapporter som bevisar detta – Bland dem den rapport reforminstitutet och Stefan Fölster tagit fram.

      Däremot finns det ingen forskningsrapport från välrenomerade forskare och/eller forskningsinstitut som påvisar eller stödjer din syn – Kan du presentera en sådan så ska jag presentera de rapporter som stödjer min syn.

      • Jonny Disenfeldt

        Du komkretiserar inget alls Anders, vad påstår du att Stefan Fölster säger om kriminalitet bland olika grupper ?

        Vad säger BRÅ som du tydligen avfärdar ? Är det enligt dig inte välrenommerade ? Du har ju tidigare påstätt att SCB och medlingsinstitutet publicerar felaktiga data men att du sitter inne med riktiga data…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          BRÅ är en viktig och väl renommerad samhällsinrättning men problemet är att viss statistik från BRÅ förvrängs och används för att påvisa något som inte har vetenskapligt stöd från välrenommerade forskare eller forskningsinstitut.

          Sedan har jag aldrig påstått att SCB publicerar felaktiga data Jonny – Att påstå så är ren lögn från din sida.

          Det enda jag sagt om SCB och som du säkert läst men inte vill tillstå är att de själva på sin hemsida för den som läser noga säger att de siffror man publicerar angående medianlön inte är exakta sett till alla arbetstagares individuella situation därför att man använt sig av schabloniserade snarare än exakta beräkningsmetoder för medianlön på sin hemsida.

          • Jonny Disenfeldt

            Nu ljuger du igen Anders, du har påstått att SCB och NI medvetet publicerar felaktig information (median) och att LO fått den ”riktiga” statistiken. Du påstår att den riktiga statistiken (medianen) har beräknats av SCB åt LO i en rapport där man tagit medianer och viktat ihop dem för att skapa en ny median mha som du säger det en ”komplex matematisk algoritm”. En metod du egenligen hittat på själv och som strider mot hur median beräknas.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är du som försöker få det till att jag ljuger Jonny men den enda lögnaren i sammanhanget är du som genom att friskt klippa och klistra blans svar och inlägg jag gjort försöker bevisa något jag inte sagt.

            Jag har inte hittat på någon metod själv och ska du få fram den exakta medianlönen i Sverige måste du steg för steg lista lönen för samtliga arbetstagare i Sverige och ta medianen därav – Gör du det landar du på en medianlön på 25.750 kronor per månad vilket är precis vad SCB redovisat till LO när de gjort beräkningen på de grunder jag anfört ovan.

            Den medianlönen och endast den är den exakta – Allt annat är schabloner beräknade genom schablonmetoder vilket SCB ärligt och uppriktigt anger på sin hemsida.

          • Robin

            Så BRÅ förvanskar statistik, men inte ”neutrale” Fölsner?
            Jojo … Det börjar bli lite pinsamt med de selektiva delar man väljer att lyssna på.

            Jag gillar normalt att du står upp för din sak och är tydlig med vad du tycker även om jag ganska ofta inte håller med. Här börjar det dock bli pinsamt. Mycket pinsamt.
            Att så totalt gräva ner sig i selektiva argument utan en tydlig linje, mer än att med blandade referenser (där man lyssnar endast på DELAR från varje referens) är PRECIS det jag tycker är det största problemet med politiker. Det är PRECIS det som gör att man missar kritiskt tänkande och det är dessutom en stor del till att avarter som SD kan hämta näring och växa. Så länge det fortsätter kommer missnöjesyttringar typ SD, Trump och Brexit bara att få mer ved på brasan.
            Beklagligt.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Nu började du kommentaren med att säga något jag inte sagt. Jag har aldrig sagt att BRÅ förvanskar statistik. Det jag har sagt är att andra tar BRÅ:s statistik och försöker förvanska den genom att omge statistiken med tyckanden och tänkanden som helt saknar stöd i forskning och/eller rapporter från välrenommerade forskare och/eller forskningsinstitut.

            Tvärt emot vad du säger så har jag en oerhört röd tråd i det resonemang jag för och det är först och främst att lyfta ämnet till debatt genom att skapa balans.

            Jag har varit klar och tydlig med det faktum att det enda jag använder reforminstitutets rapport till är att bevisa att det finns betydligt djupare orsaker till samhällsproblemen än endast invandring och människors etniska ursprung. Detta visar rapporten klart och tydligt och vad den som gjort rapporten sedan har för agenda med densamma saknar betydelse då de fakta som presenteras är sanna sett till de parametrar som mätts.

            Mitt engagemang i denna fråga strävar sålunda efter att åstadkomma två saker – För det första. Att bevisa för alla att problemen i samhällsbygget inte ensamt är isolerat till invandrare och invandrare – För det andra: Att påvisa att bara den lösning som beaktar de verkliga orsakerna till den dåliga samhällsutvecklingen är den lösning som på allvar löser problemet permanent.

  4. Alexander

    Vad är det som fattas de som kommer hit från andra länder? De får gå i skola, sjukvård, hemspråk, speciell mat i skolor och på dagis osv osv. Vilka andra förmåner krävs?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du bemödar dig med att ta reda på verklig fakta om hur de lever och hur de upplever sin levnadssituation ( inte i ekonomiska termer) så kommer du at finna att de känner sig exkluderade och oerhört frågande till hur vi vill att de ska integrera sig och bli en del av samhällsbygget.

      Det behövs inga andra förmåner för att åstadkomma en förändring. Det som behövs är effektiv integration och undervisning i vad som krävs av den som vill leva i Sverige. Utanförskap måste ersättas med tillhörighet och arbetslöshet med arbete och egen försörjning – Svårare än så är det inte att skapa framtidstro och hopp om en bättre morgondag.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Inte nödvändigtvis om vi pratar ekonomi och möjlighet att arbeta och eller/delta i integrationsåtgärder beroende på i vilken fas av en eventuell asylprocess de befinner sig i.

          Har man sedan aldrig arbetat har man betydligt snävare ekonomiska ramar än många andra i samhället så svaret är att de inte har tillgång till allt på samma villkor.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Försök gärna med sådana påståenden Jonny – Den enda du löjliggör är dig själv.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag håller inte alltid med Bertil och det är därför jag många gånger avstår från att kommentera det han skrivit för att istället publicera det utan egna kommentarer.

      Dessutom ska du veta att jag kastat åtskilliga av hans kommentarer i papperskorgen därför att de bryter mot den etik och det språkbruk jag sagt att jag accepterar på min blogg.

      Avslutningsvis Alexander – Man ska aldrig försöka försvara sina egna tillkortakommanden med andras tillkortakommanden. Att andra gjort misstag rättfärdigar inte de misstag man själv gör.

  5. Alexander

    BRÅ skriver tydligt att socioekonomiska faktorer inte förklarar hela överrepresentationen. Ska vi lösa problemen är det första vi ska göra att acceptera verkligheten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – De förklarar inte hela verkligheten vilket jag sagt hela tiden. Adderar du de övriga faktorer jag listat i inlägget så har du hela verkligheten och det är den verkligheten vi måste acceptera om vi ska lösa problemen.

      Problemen med din inställning som handlar om att skylla på etnicitet och invandring är att du inte accepterar verkligheten så som den ser ut.

  6. Alexander

    Om Reforminstitutets rapport är sann så innebär det ju att invandrarnas socioekonomiska status är bättre än svenskars. Hur förklarar du annars att problemen är mindre i orter med många invandrare?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det rapporten fastslår som är viktigt är att det är de socioekonomiska levnadsbetingelserna som är roten vilket är en viktig start på en balanserad debatt.

      Därutöver så finns det fler förklaringar som ska adderas ovan på dåliga socioekonomiska förutsättningar när det handlar om områden där det bor många invandrare. Orsaker som segregation, dålig integration, utanförskap, arbetslöshet, känsla av hopplöshet mm.

      Adderar du alla dessa till det reforminstitutet påvisar så har du precis som jag skrev myllan eller orsaken till varför det ser ut som det gör i dessa områden. Ska vi lösa problemen är det därför dessa orsaker och inte människors eventuella etniska tillhörighet som måste vara fokus.

      Fokus på etnicitet löser inga problem och jag antar att du liksom jag vill lösa problemen och då permanent?

  7. Alexander

    ”Du vill smutskasta”

    Där kom det igen. Jag vill lösa problemen men du blundar ju för dem. Och sedan kommer snacket om smutskastning, rasism osv.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag blundar inte för problemen Alexander – Det jag vill göra är att lösa problemen från grunden så att lösningen både fungerar och blir permanent och den lösningen ligger inte i att smutskasta en enskild grupp eller en enskild etnicitet.

  8. Oberoende Observatör

    Vi har dock en verklighet att förhålla oss till vare sig vi vill det eller inte. I dagsläget finns det varken pengar och ännu mindre personal att utbilda/förändra beteenden hos de som kommit. Bristen på socialsekreterare är välkänd och deras uppgift är ju att praktiskt ordna det mest elementära med boende bidrag etc. Vill man förändra beteenden så måste det till ytterligare resurser och det saknas idag så vad är lösningen ? Om du har en korg med äpplen och ett har börjat bli dåligt så plockar du naturligtvis bort det för att rädda de andra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att inte lösa problemen är att ge upp och de äpplen som du har i din korg kommer att bli dåliga i snabbare takt än du hinner plocka bort dem om du inte åtgärdar orsaken till att de blir dåliga.

      Detta sagt så finns det pengar – reella åtgärder för att lösa problemen är en investering för framtiden då en lösning av dessa problem skapar mindre utgifter för att jaga brottslingar och på andra sätt bekosta de skador kriminaliteten ställer till med.

      Att bryta segregationen och sätta människor i arbete innebär dessutom stora besparingar i framtiden. Utöver besparingar skapar vi dessutom nya intäkter i form att skatteintäkter – Skatteintäkter som kan användas till mer problemlösning och mer välfärd.

      Konklusion – Att avstå från at lösa problemen från roten och upp är dyrare än att ta tjuren vid hornen och lösa dem permanent med en gång.

      • Oberoende Observatör

        Om du vet var det finns pengar så tycker jag du ska upplysa Magdalena Andersson så hon får ta del av dem. Det som är betydligt svårare är att hitta personal ,du kanske har missat vilka problem kommunerna har haft och har att hitta behörig personal och i det läget då tro att det finns möjlighet att hitta personer för att ändra beteenden är ju helt enkelt naivt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Låt mig sammanfatta mitt svar i en enda mening och då på engelska ”Where there is a will there is a way”

          Problemens lösning ligger sålunda i vår vilja att lösa dem och för mig är valet mycket enkelt – Problemen ska lösas därför att stilla sitta och titta på medan utvecklingen åt fel håll eskalerar inte är något alternativ för en regering som vill ta ansvar för landet.

          • Robin

            Typiska politiska svar.
            ”Vi ska …”
            ”Pengar finns .-..”
            ”det är bara att …”
            Men exakt vad som ska göras, varifrån pengarna ska tas och hur det ska lösas, det konkretiseras aldrig.
            Det kan ju finnas en anledning …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Du får tolka mina svar som du vill då jag inte kan styra ditt sätt att tycka och tänka. Däremot kan jag lova en sak och det är att jag enveten kommer att jobba på för att få igenom den lösning jag vill se på samhällsproblemen.

          • Oberoende Observatör

            Om du ska ta till engelska uttryck så är väl det som Birgit Friggebo försökte med i Rinkeby för att lugna publiken ” We shall overcome ” då det var problem med rasism och främlingsfientlighet en möjlig lösning eller vad tror du ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            jag tror och hoppas att min engelska är betydligt bättre än hennes och att jag använde engelska i detta fall beror på att det inte finns någon bra svensk översättning av det ordspråket jag använde mig av.

            Men låt oss debattera det jag avhandlat i inlägget och inte ord och ordspråk.

  9. Alexander

    Anders

    Om orter med många invandrare har högre index än de med få, hur får du då ihop din analys? Du kan ju inte hänvisa till Reforminstitutet och påstå att förklaringen är socioekonomiska faktorer, och sedan hålla med om att ju fler invandrare desto färre problem. Det går inte ihop..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du bemödar dig med att verkligen läsa det jag skrivit så ser du hur jag får ihop det.

      Du måste lära dig hur du ska tolka fakta och dessutom vilka parametrar som gör att resultatet ser ut som det gör.

      I orter med få invandrare så är det de socioekonomiska levnadsbetingelserna i sig som styr det mesta.

      I invandrartäta områden som i sig klarar sig bättre rent sicioekonomiskt är de med få invandrare så ska du till de socioekonomiska levnadsbetingelserna addera segregation, arbetslöshet, dålig integration, utanförskap och en allmänt utbredd känsla av hopplöshet och avsaknad av framtidshopp till ekvationen. Gör du den ekvationen har du svaret på varför läget i invandrartäta segregerade områden ser ut som den gör.

      • Jonny Disenfeldt

        Och din ”ekvation” förklarar alltså varfö vissa grupper av migranter begår grova sexualbrott i mycket högre grad än andra grupper av migranter… det verkar inte det minsta trovärdigt Anders

        Menar du då att dessa grupper som är kraftigt överrepresenterade vad gäller grova sexualbrott har en inbyggd genetisk överkänslighet och därmed inte är lika bra på att anpassa sig till miljön i en förort som Rosengård, Husby etc ? Är du rasist Anders ? JAG tror på att det är den medeltida kulturella miljö de vuxit upp i som programmerat dem men du tror alltså på genetiska medfödda orsaker…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den ekvationen förklarar detta mycket väl om du läser det jag skrivit och anfört. Skulle du därtill bemöda dig med att läsa forskning på området så kommer du att se ännu tydligare att det är så som jag skrivit.

          Jag har inte skrivit något om någon genetisk överkänslighet eller i övrigt några genetiska skillnader överhuvudtaget. Det jag sagt är att vi i många av de områden där många invandrare bor är så att vi helt misslyckats med att förebygga alla av de faktorer som kan framkalla brottsligt beteende.

          Det är avsaknad av förebyggande av dessa och inte människornas etnicitet som orsakat problemen och inget annat.

          Man blir inte programmerad av sin uppväxtmiljö Jonny – Människor är inte datorer eller maskiner utan levande varelser av kött och blod utrustade med hjärnor som allt sammantaget av vad hjärnan kan åstadkomma är betydligt intelligentare än alla världens samlade datorer. Däremot kan man bli påverkad av den den miljö man växer upp i och ser man saker som händer där man växer upp hända om och om igen så flyttas gränsen för vad som är acceptabelt och inte trots att människan innerst inne vet att detta är fel.

          Ett enkelt exempel på detta är att det är betydligt vanligare att barn till alkoholister själva blir alkoholister i en framtid. Att de blir så beror inte på att de inte vet att hög konsumtion av alkohol kan ledan till alkoholism utan snarare på att deras uppfattning om vad som är en hög respektive låg konsumtion av alkohol flyttats uppåt som ett resultat av deras föräldrars drickande.

          Det jag försöker säga Jonny är att det är synen på vad som är rätt och fel som vi ska angripa och inte människan i sig den dag denne på grund av utebliven förklaring om vad som är rätt eller fel hemfallit åt brottslig verksamhet.

          Hade detta integrationsarbete startat från dag 1 i Sverige tillsammans med handfast utbildning och information om vad som är socialt accepterat i Sverige så skulle det som du hävdar sker inte skett.

          • Jonny Disenfeldt

            ”Man blir inte programmerad av sin uppväxtmiljö ”

            Jo, man är programmerad av dels miljö och dels av sina gener.
            Alkoholism liksom andra problem HAR genetiska medfödda orsaker OCH miljöpåverkande aspekter.
            Du verkar inte ens veta detta,

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Generna programmerar inget annat än utseendet – Resten beror på den miljö man vistas i och är inte programmering utan påverkan.

            Alkoholism har inte genetiska orsaker utan är i allra högsta grad beroende på hur man påverkas under sin uppväxt och hur mycket och hur man exponeras för alkoholm

  10. Robin

    Går det att få raka och insiktsfulla svar på raka och enkla frågor eller blir det ”politiska svar”? Chansar och frågar även om jag inte har så stora förhoppningar:
    Kommer andelen socioekonomiskt utsatta att öka med ökad invandring? Kommer de invandrande ha en ökad risk för att vara socioekonomiskt utsatta?
    Observera att frågan gäller verkligheten – inte det man önskar, vill eller tror.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Mina svar är alltid raka så länge frågan baseras på hela inlägget och det jag skrivit om där. Är frågan ställd utifrån att man lyfter ut ett ord, stycke eller en mening ur inlägget utan att beakta resten kan det inte bli något rakt svar då denna debattmetod inte är seeriös.

      Med rätt integrationspolitik och rätt integrationsåtgärder så kommer andelen socioekonomiskt utsatta inte att öka med ökad invandring. Det finns till och med chans att den kan minska snabbare än det invandringen ökar om vi genomför rätt åtgärder som innebär att även de som redan finns här integreras och sätts i arbete med egen försörjning som resultat.

      • olle

        I vilka jobb då, vi ser ju hur många konstlade jobb S har fixat .
        Dessa som begår dessa brott är direkt inga högt studerade individer och kan inte räknas till de utbildade som saknas på dagens arbetsmarknad. Dessa är väldigt lågt studerade och ofta med ett tidigare brottsförflutet i sitt hemland. Här kommer sen problemet in vad svensson tycker, de tycker att vi och våra förfäder skapat denna välfärd som andra länders medborgare kommer och snyltar på. Detta är vanliga Svenssons ,inga rasister . Detta kommer att fälla de etablerade partierna i nästa val tyvärr ,detta tror jag är mer sant än den utopi som du utmålar i din blogg.
        Risken är uppenbar att det blir nån Clownpolitiker som kommer att vinna mark 2018 för det jäser ute i landet

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Till att börja med tycker jag att det är fel att generalisera och påstå att en majoritet av de som kommer har ett brottsligt förflutet i sitt hemland – SÅ vitt jag vet finns inga studier som styrker detta.

          Sedan är det långt ifrån alla som har låg utbildning. Tar vi Syrier i gemen så har de allra flesta av dem en rätt hög utbildningsnivå sett i ett internationellt perspektiv.

          Sedan ska vi inte påstå att de kommer hit för att snylta på vår välfärd. Det finns säkert sådana som kommer hit av den anledningen om man letar men den översvallande majoriteten har kommit hit därför att de har ett skyddsbehov.

          SD försöker få det att se ut som om det jäser men tittar man djupare så är trenden den omvända – Fler och fler kommer till insikt om att SD har fel och det är därför SD:s trend vad gäller väljarsympatier är på nedåtgående.

          • olle

            Jo det är fel att säga att de snyltar ,men det är vad våra äldre i samhället tycker och det ger bensin på brasan och skapar grogrund till tex SD som idag var näst största partiet .Ok denna undersökning kanske är lite färgad men indikationerna visar att det mycket väl kan vara så att SD har störst väljarunderlag 2018.
            Om jag ser på landsbygden kommer SD mer och mer där pga missnöjet med dagens glesbygdspolitik.
            Det är bara att titta på politiken i Umeå ,enbart focus på staden. Och Centern har också blivit ett storstadsparti. Du ska inte ta SD siffror som att dessa kommer att sjunka till 2018 utan det måste börja hända nåt NU. Sen att de som begår brott i värsta områdena inte har ett brottsligt förflutet kan du ju titta närmare på . Och gör de nått är de ju ute omg istället för att utvisas. Detta skapar samma förutsättningar för en svensk Trump vid nästa val. Detta är verklighet ,din tro på att väljarna inser att de är fel ute stämmer inte, du kan inte stoppa huvudet i sanden för denna sanning.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Min tro är att SD vid nästa val kommer att samla runt 10% av väljarsympatierna även om dagens siffra visar något annat – Varför kan vi lämna därhän då detta inlägg inte handlar om det.

            Jag möter många äldre i min vardag och jag känner inte riktigt igen den bild du ger – Hade du sagt att den råder hos medelålders män med LO tillhörighet hade jag varit mer benägen att hålla med dig Olle.

            I dag finns det inget parti som för riktig glesbygdspolitik vilket jag tycker är olyckligt då hela landet behöver leva för att Sverige ska må bra. Därför finns det mycket som kan förbättras vad gäller glesbygdspolitik och jag upplever att vi Socialdemokrater börjat inse det och att vi tagit vissa steg i den riktningen även om mycket återstår att göra.

            Min tro är att detta beror på att majoriteten av alla väljare finns i städerna och att partierna i sin kortsiktighet är beredda att offra en garanterad röst på landsbygden för 2 potentiella röster i stan.

            Avslutningsvis är min förhoppning att vi som Socialdemokrater lyfter de frågor som svenska folket tycker är viktiga och att vi genomför reformer och åtgärder som visar för folket att problemen får sin lösning ett efter ett. Kan vi göra det så är vi vinnare – Misskyckas vi är utgången av nästa ordinarie val mycket oviss.

      • Jonny Disenfeldt

        Vad händer när vi redan 2014 hade massarbetslöshet bland migranter och sedan tar in 160 000 migranter till 2015 med en dålig utbildningsnivå ? Vad händer när deras uppskattningsvis 300 000 i huvudsak lågutbildade anhöriga ska komma hit under kommande år enligt de regler vi har … ditt parti har skapat en ny stor socioekonomisk underklass vilket enligt dina förklaringsmodeller kommer att leda till mycket stor nytillförd kriminalitet. Vi har redan sett en dubbling av anmälda sexualbrott på ett år …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Hur stor en eventuell anhöriginvandring blir vet vi ännu inte dessutom kommer med säkerhet minst 80.000 av de som kommit att få avslag och skickas tillbaka. Nu var det inte detta inlägget handlade om utan vilka orsaker som ligger bakom kriminalitet och brotslighet

          • Jonny Disenfeldt


            Hur ska ditt parti S tillsammans med Mp lyckas skicka iväg 80 000 människor ? Mp vill ju snarare öppna gränsen igen, samma med grupper inom S.
            De människor Löfven släppt in kommer nog i huvudsak att stanna kvar och bli en huvudvärk under kommande årtionden.

            Givetvis har detta med ditt inlägg att göra. Du anser ju att socioekonomiska faktorer är det som skapar grogrund för kriminalitet, nu har vi 160 000 + 300 000
            som kommer till dvs totalt ca 460 000 människor att förhålla oss till under kommande år varav en stor andel har låg utbildning och som hamnar sist i kön efter en redan
            stor andel tidigare komna migranter. Utlandsfödda har redan innan dessa 460 000 en arbetslöshet på 25% (bland svenskfödda mindre än 4%).
            Vi talar om en enormt stor grupp som saknar arbete, bostad och som kommer att hamna längst ner socioekonomiskt sett. Det är inte svårt att inse vad som kommer att
            hända vad gäller ökad kriminalitet i vårt land. Bara på ett år har antalet sexbrott tydligen dubblats.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            De som får avslag ska utvisas när avslaget vunnit laga kraft den linjen är glasklar om du lyssnar på vad regeringen säger.

            De siffror du hänvisar till är sannolikt långt ifrån sanningen och helt obekräftade – Min tro är att tillskottet pga. hösten 2015 blir mindre än 100.000 allt som allt och med rätt integrationspolitik så klarar vi av att integrera dem.

      • gerd

        Du skriver att alkoholism inte har några genetiska orsaker. Vår gamla universitetsrektor Lars Beckman vänder sig i graven. Detta var hans stora forskningsområde. Han visade genom sin forskning att så är fallet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om det finns genetisk forskning som påvisar att det kan vara så ska jag givetvis beakta det och korrigera mitt uttalande. Att så skulle finnas har jag varken hört talas om eller funnit när jag har undersökt saken. Vad som däremot finns är tonvis med forskning som påvisar at exponeringen mot alkohol på olika sätt under uppväxten har stor inverkan på risken att utveckla alkoholism.

  11. Alexander

    ”beroende på i vilken fas av en eventuell asylprocess de befinner sig i”

    Om jag inte missminner mig så är andra generationens invandrare minst lika brottsbelastade som den första. Vad är det KONKRET de saknar som ”svenskar” har? Sjukvård? Tandvård? Fritidsgård? Bostad? Bil? Berätta nu vad vi ska ge dem så att de som begår brott slutar med det.

    Jag får fortfarande inte ekvationen att gå ihop. Orter med många invandrare har högre ”index” än de med få, och de sociala problemen är färre/mindre. Ändå är det just de sociala problemen som är roten till kriminalitet. Det var Reforminstitutets slutsats som Anders raskt hyllade. Alltså bör det inte vara några större problem i Tensta, Rinkeby,Rosengård osv. De har ju ”högt index”…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det som saknas är lösningen på alla de saker jag listat både i inlägget och i mina svar till dig – Saker som integration bruten segregation och arbete och egen försörjning.

  12. Alexander

    På min fråga om fler invandrare innebär mindre/färre problem svarar Anders Forss ja. Det går att läsa under ”Orter med få invandrare har större sociala problem än de med många invandrare”. Då kan man inte förklara kriminaliteten i förorterna med sociala problem, eftersom att de är väldigt invandrartäta och då har färre sociala problem. Det är Anders ord ocvh han hänvisar också till Reforminstitutet. Du underkänner dina egna argument.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Nu har du klippt och klistrat friskt Alexander vilket den som läser mitt svar på din förra kommentar kan läsa klart och tydligt.

  13. Jonny Disenfeldt

    Anders skriver : ”Jag har inte hittat på någon metod själv och ska du få fram den exakta medianlönen i Sverige måste du steg för steg lista lönen för samtliga arbetstagare i Sverige och ta medianen därav ”

    Jo Anders, du ljuger, jag har förklarat upprepade gånger vad median är (dvs att man ordnar alla värden i stigande ordning och tar det mittersta värdet) men du har envisats med att hitta på att SCB skulle ha tagit medianer för olika grupper och sedan på ett komplext sätt (enligt dig) viktat dessa för att få fram en ny median i en rapport till LO. Allt detta är nonsens.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är precis det SCB gjort när de kommit fram till medianlönen 25.750 kr/månad. tagit SAMTLIGA löner i Sverige och sorterat dem i stigande ordning för att ta det mittersta värdet.

      Detta har man inte gjort i det som finns på hemsidan – Där har man först delat upp alla arbetstagare i yrkesgrupper sedan mätt medianlönen i respektive yrkesgrupp för att därefter sortera yrkesgruppernas medianlön och ta det mittersta av dessa som median. Den mätmetoden blir inte exakt vilket SCB själva säger på hemsidan.

      LO beställde en korrekt uträkning och det är den de fått från SCB och det är därför medianlönen i LO:s rapport är lägre och dessutom korrekt.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders Forss ljuger om SCB och skriver

        ”Där har man först delat upp alla arbetstagare i yrkesgrupper sedan mätt medianlönen i respektive yrkesgrupp för att därefter sortera yrkesgruppernas medianlön och ta det mittersta av dessa som median. Den mätmetoden blir inte exakt vilket SCB själva säger på hemsidan”.

        Nej Anders, det är en lögn, du hittade själv tidigare på att SCB till LO gjort en beräkning av median utgående från olika gruppers medianer och viktat grupperna i denna konstruerade medianberäkning. Har du glömt bort vilka lögner du spridit tidigare ???

        Vem som helst kan mha SCB beräkna korrekt median :

        http://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__AM__AM0110__AM0110A/LoneSpridSektorYrk4A/?rxid=455ac4d0-b27f-43bf-9a24-5f965b8eefe5

        Välj sedan :
        ============
        Medianlön
        Samtliga sektorer
        Samtliga yrken
        totalt
        2015

        Ger för 2015 : 28600 som median för samtliga arbetstagare i Sverige…

        FOTNOT : Nu 2017 är medianlön givetvis högre men hur hög vet vi inte förrän 2018, däremot kommer ju 2016 års siffror snart.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          För sista gången Jonny – jag ljuger inte. Är det någon som ljuger så är denne någon du.

  14. Självhjälp!

    Framför allt miljöpartiet och vänsterpartiet sätter ständigt käppar i hjulen för integration. De är beredda att ursäkta all brottslighet bland invandrare och flyktingar och ständigt förklara den med hur illa behandlade dom är. Men invandrargrupperna måste ju också själva ta itu med sina problem! Judar har alltid varit och är framgångsrika, trots att de i t ex Malmö trakasseras av både muslimska ungdomar och högerextremister. Gör muslimer tillräckligt åt problemen i sina bostadsområden? Föräldrar på stan, kanske? Nattvandring för att förhindra bilbränder och vandalisering. Kanske är lösningen att verka för assimilation i det svenska samhället, inte bara integration.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Orsaken till en avsaknad integrationspolitik är något alla partier får ta ansvar för inklusive vänsterpartiet. Att V har en annorlunda syn än övriga kan jag köpa.

      Visst måste man ta eget ansvar men för att kunna göra det på ett bra sätt är det bra att veta vad det är man ska ta ansvar för.

  15. Bergis

    Det må vara hänt att infödda svenskar begår brott. Men asylsökande nya invandrare ska väl vara tacksamma för att dom fått komma till Sverige och inte begå en massa brott. Det finns invandrare som växt upp under knapra förhållanden i Sverige som inte begår brott. Tycker du inte att man som invandrare ska vara tacksam för att man överhuvudtaget fått komma in i Sverige Anders?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Självklart ska man vara tacksam vilket det stora flertalet är. Den lilla klick som missköter sig är relativt liten och att beskylla en hel grupp för att missköta sig bara för att en liten klick gör så är inte korrekt.

      Det sagt så är det orsakerna till att de begår brott vi ska fokusera på och inte deras etniska ursprung. Ska vi få även denna lilla klick att avstå från at begå brott måste vi reparera de orsaker som leder till brottslighet.

      • Johan

        I vilket fack ska vi placera de återvändande Is krigarna? Jo, med en smörfil in i samhället visst var det så?

        Tänk att ett ensamkommande flyktingbarn kan möta den person som våldtog och mördade barnets mamma. Eller den som torterade pappan och sedan brände han levande. Tog barnets syster till sexslav. Dessa män finns här i vårt samhälle och det ska vi aldrig acceptera.

        Dessa människor har förbrukat sin rätt att ta del av vårt demokratiska land Sverige!
        Tyvärr så reser dessa människor in och ut i Sverige utan att straffas.

        Varför är ni så platta i denna fråga Anders?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          De som har krigat för IS och återvänder ska straffas då allt annat vore fel. I denna fråga är jag allt annat än platt.

  16. Lars Flemström

    Varför hitresta från närbelägna länder utvecklar ett kriminellt beteende är en annan fråga än den varför de kommer hit och begår brott just här. Antagligen beror det på att det är relativt lätt att komma hit, och att de inte riskerar lika hårda straff om de åker fast , som i hemlandet. Samt naturligtvis att de liknar landets ursprungsbefolkning och kan gömma sig i mängden.

    Signalementet ”vit hudfärg” säger ju inte särskilt mycket. Och det är ju också en mycket vanlig hudfärg i Mellanöstern och Nordafrika, som ju inte heller ligger så förfärligt långt borta. Och med de stora invandrarpopulationer, som vi numera har i Sverige, är det ju ganska lätt för brottslingar med ett icke-europeiskt utseende, att smälta in i invandrarmiljöerna. Hur ska du annars förklara att just invandrare utsätts för så många grova brott utan något bra signalement på gärningsmannen?

    Som vanligt, när du försöker kritisera SD skjuter du kraftigt över målet och slår vilt omkring dig, och motverkar därigenom den seriösa debatt du säger dig vilja ha. Du blandar dessutom ihop hudfärg och etniskt ursprung, när du anklagar dina motdebattörer för just detta, när du skriver ”vi vägrar köpa deras påståenden om att brottsligt beteende beror på hudfärg och/eller etniskt ursprung”. Tala nu om vilka som påstår detta.

    Jag har under åratal, innan du debuterade som S-bloggare, kritiserat SD för att blanda ihop invandrare och (andra utlänningar). Många socialdemokrater, och även du, har inte förstått varför jag vill göra den åtskillnaden. Men en person, som kommit hit för att mörda en någon (t.ex. en invandrartjej, som har dejtat en svensk kille) och sedan omedelbart försvinner ur landet, är väl ingen invandrare? Eller irländska asfaltläggare. För att kallas invandrare ska man ha givit sig till känna för svenska myndigheter och åtminstone försökt få uppehållstillstånd.

    Har vi inga skyldigheter alls mot de människor, som vi givit en fristad i vårt land? Ska vi inte skydda dem mot deras förföljare, som de har flytt ifrån? Vad du och Jerzy Sarnecki och de ”seriösa forskningsinstitut” som du ständigt hänvisar till gör, är att ni mörkar den grova organiserade brottsligheten. Genom att, precis som SD, ständigt blanda ihop ”invandrare” och ”utlänningar” smetar ni ut skulden på alla dem, som faktiskt är invandrare, och inte sällan det utländska busets offer.

    Jag tycker vidare att du inte ska bemöta en lögn med en annan lögn. Brottslighetens orsaker är mer komplicerade än att man kan skylla på ”socioekonomiska faktorer”.

    Du ersätter rasfördomar med klassfördomar – som ytterst är rasfördomar, de också. Jag har åtminstone pekat på några andra orsaker än vare sig du eller SD har kommit på. Förslagna brottslingar begår inte brott, där de lätt blir igenkända – och det blir de både i sina egna hembyar och långt borta, där majoritetsbefolkningen har ett helt annat utseende.

    Du smutsar ner debatten med formuleringar som ”de många SD och högeranhängare som kommenterar mina blogginlägg hävdar att”. Nästan oavsett vad som hävdas, kan det ju vara fler än just SD och högeranhängare som hävdar det. Som du generaliserar kan man exempelvis tro att det bara är SD och högeranhängare som tycker att SMHI gör dåliga väderprognoser ….

    Jag ska lära dig hur man bekämpar extremister, höger- eller vänster-dito: Det är som att skala en lök. Det är rena motsatsen mot ”bunta ihop dem och slå ihjäl dem”, vilket är vad du sysslar med.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag ska ge ett kort svar på ett långt inlägg genom att börja med att säga att vi bör börja allt med at definiera vad vi avser med order invandrare.

      Därutöver har jag i både inlägg och svar på kommentarer framfört att socioekonomiska levnadsbetingelser bara är en lite del av svaret och att det är när dåliga sådana kombineras med andra riskfaktorer spm är mindre bra som problemen uppstår.

      I övrigt använder jag den retorik jag påbörjat att använda och det kommer jag att fortsätta att göra av den enkla anledningen att de har fungerat mycket bra fram tills nu och att den kommer att göra så fortsatt så vitt jag kan se.

  17. Jonny Disenfeldt

    Anders Forss kommer med nya chockerande brister på kunskap. Han skriver ovan

    ”Generna programmerar inget annat än utseendet – Resten beror på den miljö man vistas i och är inte programmering utan påverkan.
    Alkoholism har inte genetiska orsaker utan är i allra högsta grad beroende på hur man påverkas under sin uppväxt och hur mycket och hur man exponeras för alkoholism”

    Jaha, Anders Forss vet som vanligt bäst och kastar all genetisk forskning i soptunnan. Ska man skratta eller gråta ?

  18. Alexander

    ”Nu har du klippt och klistrat friskt”

    Det är dina egna ord. Mycket märkligt att fort man återger vad du ORDAGRANT SKRIVIT så ”tar man saker ur sitt sammanhang”, ”klipper och klistrar” osv. Du har kommit fram till att rapportens slutsats är att det är färre sociala problem ju fler invandrare det är på en ort. Då går det inte att skylla kriminalitet på just sociala problem…

    ”saker som integration”

    På vilket sätt har de INTE möjlighet att integreras? Vad är det vi inte erbjuder?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Alexander – Att klippa och klistra är att använda ett ord, en mening eller ett stycke ur inlägget och sedan omge det med egna ord, meningar och stycken för att försöka ändra betydelsen och det är detta jag påstår att du ägnar dig åt.

  19. Alexander

    Anders pratar om integrationsinsatser. Här kommer en från verkligheten. Min kompis jobbar på en skola med framförallt många somalier. För att ”integrera” barnen har de erbjudits att gå längre på fritids, så i stället för en timme får de stanna två och en halv. Dessutom har det satts in extra simundervisning. Resultatet? Saker ”försvinner” för de andra barnen, gärna kläder som kan vara lite dyrare. Antalet bråk har mångdubblats och föräldrarna hämtar inte i tid. På badet klagar simlärarna på ett oerhört stök och brist på respekt. Detta är alltså direkt från vardagen och jag VET att det inte är en ovanlig situation. Då är frågan, vad ska vi hemska svenskar ställa till med härnäst? Det här var ju i alla fall inte bra….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det du redovisar är exempel på dåligt fungerande integration. hade dessa åtgärder genomförts på rätt sätt hade resultatet varit ett annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.