Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Sverige bäst i världen enligt OECD!

Jag har skrivit tidigare om vad OECD:s generalsekreterare sagt om Sverige – Framför allt sett ur ett ekonomiskt perspektiv och utifrån vad som måste förbättras för att säkerställa att Sverige fortsatt är ett bra och konkurrenskraftigt land.

Detta inlägg kommer därför att fokusera på de saker som OECD tycker är bra med Sverige och de saker OECD hyllar regeringen för.

Angel Gurria är OECD:s Generalsekreterare och det han sa i samband med en presskonferens i Sverige häromsistens värmer mig oerhört mycket – Han sa att Sverige är bäst i världen och att den sittande regeringen och dess politik är anledningen till att det är så.

Därutöver sa han att världen skulle vara en mycket bättre plats om vi kunde exportera den svenska modellen världen över så att den tillämpas i alla världens länder.

Att få sådant beröm värmer och påvisar det vi Socialdemokrater envetet hävdat sedan urminnes tider – Att politik främst handlar om vilken typ av samhälle vi ska bygga samt för vem samhället ska byggas.

På punkt efter punkt hyllar OECD Sverige och den nuvarande svenska regeringen. Nedan följer några av de punkter där vi får beröm – Beröm som borde få oss alla att sträcka extra mycket på ryggen och vara stolta över vad vi åstadkommit – Håll till godo:

  • Tillväxt i toppklass bland världens rika länder.
  • Sjunkande arbetslöshet.
  • Rätt beslut i fråga om beslutet om att låna för flyktingmottagande och integration.
  • Beslutet att satsa på jobb med högre kunskapsinnehåll snarare än lågkvalificerade jobb.
  • Ett bra bygge av samhällsmixen med bra balans mellan produktivitet och sammanhållning.
  • Regeringens tillskapande av ett snabbspår på arbetsmarknaden för flyktingar med yrkeskunskaper.
  • Sveriges hållning i migrationsfrågan som gör att Sverige tillsammans med Kanada är världens föredömen vad gäller migration och integration.

Den sista punkten är förvisso kontroversiell och det finns fortfarande mycket att förbättra vad gäller integrationen och då framför allt vad gäller segregation. Trots det lyfter OECD fram Sverige som ett föredöme baserat på de specialistkunskaper och observationen OECD skaffat sig i frågan under de sista 40 åren.

Generalsekreteraren påpekar och trycker på att en god balans mellan produktivitet och sammanhållning är viktig och att det är just den balansen som är nyckeln till framgång och det som gör Sverige bäst i världen.

Han lyfte dock upp en sak som oroar både honom och OECD och det är att Sverige under Alliansens tid intagit den mindre smickrande positionen som det OECD land där klyftorna ökar snabbast. Enligt honom är detta något Sverige måste fokusera på att ändra och då snabbast möjligt.

Generalsekreterarens medicin för detta är att satsa än mer på den svenska samhällsmodellen och genom att se till att skatterna på kapitalinkomster för de allra rikaste höjs samtidigt som lönerna höjs för lågavlönade och att bidragen i socialförsäkringssystemen indexeras och höjs i samma takt som övriga inkomster.

Generalsekreteraren pekar dessutom ut att socialförsäkrings och skattesystem bör återställas till de nivåer de hade före regeringsskiftet 2006 – Detta för att åtgärda de skevheter som uppstod under Alliansens år i regeringsställning.

Den uppmaningen tänker jag som Socialdemokrat anamma fullt ut – Det är därför jag i allt jag kämpar för politiskt står för den svenska samhällsmodell som har ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov” som fundament.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

119 kommentarer

  1. Alexander

    Anders och andra invandringsförespråkare missar en viktig del. Det är inte bara arbetslösheten som kostar. Stora delar av polisens resurser går åt till invandringsrelaterade saker, t ex Rinkeby i går. Inom skolan är det samma sak. Tolkar,kuratorer,specialmat,extra badlektioner mm. Sjukvården får sinm beskärda del genom gängkrig som slutar med skottsakdor,knivskärningar osv. Listan kan göras väldigt lång.

    Undrar vilka delar av den nya integrationspolitiken som inte är på plats? I höstas var den nära förestående, nu hoppas Anders att det ska vara klart innan årets slut. Vad är det som stöts och blöts?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Många saker stöts och blöts Alexander som effekt av det parlamentariska läget i Sverige. Dessutom måste lösningarna vara breda så att de består oavsett regering.

      Ska vi lösa problemen permanent måste vi lösa dem från grunden vilket innebär att det är segregationen och de socioekonomiska levnadsbetingelserna som måste lösas för att undvika att människor utvecklar kriminellt beteende.

      • Alexander

        Fast i höstas berättade du att allt i princip var klart. Vad är det som ändrats? Tycker att det är oärligt att ni låtsas som att det bara är arbetslösheten som kostar, alla förstår att så inte är fallet. Fast invandringen ska försvaras in i döden.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är mer eller mindre klart vad gäller hur det ska se ut – Så vitt jag förstått är det som nu sker överläggningar med övriga partier så att vi kan komma fram till en bred överenskommelse som står sig för lång tid oavsett valresultat.

      • Lars Flemström

        Men då får du väl lösa de socioekonomiska levnadsbetingelserna retroaktivt i de utlandsfödda brottslingarnas hemländer. I så fall kan det ju vara bra att veta vilka dessa hemländer är… Ditt svar är i det stycket en typisk Jerzy Sarnecki-floskel, som han har upprepat under minst ett halvsekel, sedan i stort sett alla brottslingar var svenskar.

        Om du ska skylla brottsligheten hos de östeuropeiska ligor, som härjar i Sverige, på levnadsbetingelserna i Sverige, skulle det väl i så fall vara att levnadsbetingelserna i svenska fängelser är alldeles för bra. Annars skulle de väl ha begått brotten i sina hemländer för att få förmånen att sitta i hemländernas fängelser.

        Låt oss slippa bortförklaringar och dimridåer, och låt oss i stället diskutera åtgärder mot brottsligheten här och nu. Det är lätt att säga att alla som begår brott ska lagföras. Men vägen dit är lång, när polisen ska motarbetas på alla möjliga sätt och de utländska brottslingarnas bakgrund inte får kartläggas, för då är det ”etnisk registrering”.

        Och själv vill du ju återgå till den ”generösa flyktingpolitiken” under förra året, utan någon som helst koll på vilka som reste in i landet. Men i det fallet talar du inte för socialdemokratin, hur mycket du än tjoar om ”vi socialdemokrater”, eftersom Stefan Löfvén har sagt att någon återgång inte kommer att ske.

        Ja, du kan ju förstås hoppas att vänsterextremisterna inom partiet, med sina kopplingar till Hamas och Muslimska Brödraskapet ska ta hem spelet på partikongressen. Men om de gör det, kommer vi inte längre att ha något socialdemokratiskt parti i Sverige.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          De socioekonomiska levnadsbetingelser jag pratar om är de som råder i Sverige Lars då det är här brotten sker.

          Vad gäller ligor från Östeuropa som begår brott i Sverige och andra EU-länder så är detta en fråga som bör lyftas och lösas inom EU-parlamentet då det är där den frågan hör hemma därför att den fria rörligheten är en del av EU-medlemsskapet.

          • Lars Flemström

            Låt oss slippa bortförklaringar och dimridåer, och låt oss i stället diskutera åtgärder mot brottsligheten här och nu.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Min första åtgärd är att angripa både segregation och dåliga socioekonomiska förutsättningar och det är precis vad jag sagt redan från dag 1 på denbna blogg.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De har jag beskrivit i detalj många gånger och varje gång har du kommenterat så jag föreslår att du går tillbaka till inläggen som handlar om det och uppdaterar dig Alexander.

  2. Lars Flemström

    Om du har rätt, när du antyder att de utlandsfödda brottslingarna har utvecklat sitt kriminella beteende först näst de har kommit till Sverige, är det väl bäst att stoppa all invandring? Låt oss slippa bortförklaringar och dimridåer, och låt oss i stället diskutera åtgärder mot brottsligheten här och nu.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är inga dimridåer Lars och stoppad invandring löser inga problem. Det som löser problem är god integration i samhället på lika villkor för alla och att sätta alla oavsett etniskt ursprung i arbete.

      • Lars Flemström

        Anser du att alla utlandsfödda brottslingar har utvecklat sitt kriminella beteende först näst de har kommit till Sverige, ja eller nej? Du fortsätter ju att lägga ut dimridåer. Om du fortsätter att skylla den utländska brottsligheten på dålig integration av invandrare, så har du ju pekat ut alla icke-svenskar som potentiella brottslingar. Du är värre än rasisterna.

        Har jag gått emot kommunalisering av närpolisverksamheten, eller kommer förslaget från mig. Jag var först med det förslaget. Skulle kommunerna ha bättre möjligheter att dimensionera närpolisverksamheten efter behovet, och skulle samarbetet med andra kommunala verksamheter bli bättre?

        Självklart skulle det bli svårare för terrorister och andra kriminella att rekrytera vilsna ungdomar till sina kriminella aktiviteter. Brottsligheten måste bekämpas på alla plan och med alla tillåtna medel. Det vill jag, men inte du. Du lägger ut dimridåer om att vi inte ens behöver veta vilka brottslingarna är, men ”lagföras” ska de ändå. De kriminella nätverken får inte kartläggas för tänk om några medlemmar av sådana nätverk skulle råka tillhöra samma etniska grupp, kanske samma klan till och med.

        Brottsförebyggande rådet bör nog ändra namn till Brottsfrämjande rådet. Ja, nog märks det att du har varit frånvarande från Sverige under lång tid. Annars hade du vetat att det länge har förts kampanjer mot att ge polisen nödvändiga resurser och befogenheter för en effektiv brottsbekämpning. Inte minst mot polisens rätt att föra spaningsregister över personer, som själva är oskyldiga, men utnyttjas av kriminella släktingar för att gömma sig själva och stöldgods.

        Jag var med i vänstersammanhang och minns de paranoida stämningarna bland vissa ”kamrater” för en fascistisk diktatur i Sverige, och att polisen skulle sättas in mot både i synnerhet kommunisterna. Det var rena Säpo-nojan. Försök lära dig något om landet, som du har kommit tillbaka till, innan du börjar ge ”goda råd” om hur landet ska styras.

        Nu är de igång igen, och nu är det en enskild polis i Örebro, som utpekas som något slags medlöpare till fascismen. Detta är inte socialdemokrati. Det är vänsterextremism.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Min tro är att de socioekonomiska levnadsbetingelserna parat med segregation, arbetslöshet och en känsla av hopplöshet och av att inte räknas är drivande faktorer för utvecklande av brottsligt beteende och därför är det detta vi ska bekämpa för att lösa problemen från grunden.

          jag tävlar inte med någon om vem som var först med ett specifikt förslag Lars – Allt jag gör är att komma med förslag som sammantaget bygger det samhälle min ideologiska övertygelse säger att vi borde bygga.

  3. Leif Andersson

    Varför nämner du inte OECD:s kritik av den låga svenska fastighetsskatten samt de alltför förmånliga ränteavdragen?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I ett tidigare inlägg publicerat ett par dagar före detta tog jag upp kritiken från OECD mot Sverige och där fans både fastighetsskatt eller snarare avsaknad av en sådan och räntesubventionerna med.

      • Lars Flemström

        Ska det nämnas, ska vi också nämna OECD: förslag att ta betalt av studenterna för undervisningen vid de svenska universiteten – vilket skulle göra universiteten till vinstdrivande företag, som konkurerar på en marknad om de mest kapitalstarka studenterna. Detta skulle öka klassklyftorna rejält, med mycket kraftiga ökningar av de idag högsta akademikerlönerna.

        Det torde vara svårt för ett enskilt land som Sverige att stå emot, i synnerhet när man har OECD med sin helgongloria emot sig. Men Tyskland verkar ju också vara motståndare. Rätt väg att gå vore att införa studielön åtminstone för en del av utbildningen, samtidigt med lönesänkningar för långtidsutbildade. Den tid, dessa måste leva på studielån, som ska betalas tillbaka, blir ju kortare.

        Ideologin bakom trenden att avgiftsbelägga själva undervisningen är att det finns ett ”humankapital”, som ökar i värde genom studier, främst vid de mest prestigefyllda och nobelprisade universiteten. Samt att ”humankapitalet” berättigar till extremt höga löner för de långtidsutbildade, och att det därför är rimligt att de själva betalar för ”investeringen” i deras ”humankapital”.

        Det är ytterst denna felsyn på människor att de är handelsvaror eller investeringar som ligger bakom föreställningen att invandring skulle vara en investering, som lönar sig på sikt. Men om det vore så, att invandrarlandets ”humankapital” ökar, så minskar ju ”humankapitalet” i utvandrarlandet. Och det är vad jag vågar påstå, så vänstermänniska jag är. med goda kunskaper i marxistisk samhällsanalys.

        Vi har en överklassvänster, som vill ha invandringen för att pressa ner löner och ljuger. Själva har de vant sig vid en livsstil. där de blir uppassade av en lågavlönad underklass. Jag har varit FNL-aktivist och krävt att USA skulle ut ur Vietnam och att vietnameser skulle bli herrar i sitt eget land.

        ”Nationalist” var inge skällsord på den tiden, utan helt enkelt en benäming på personer med övervägande borgerliga partisympatier, som var motståndare till kolonialism och imperialism. De, som vi i vänstern borde samarbeta med. Den nutida skränvänstern, med sina höga löner,som professorer eller ledarskribenter i de stora tidningarna, är så oerhört förljugen.

        Att OECD delar ut smicker imponerar inte på mig, när organisationen ger skadliga råd om vad det helgonförklarade landet bör göra.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Även jag satt och tittade på Dokument Utifrån i går kväll och på förespråkare för än det ena än det andra och i slutändan så tycker jag att det framgick rätt klart att utbildning ska vara gratis och garanterad alla oavsett storlek på plånboken.

          I min värld blir inte utbildning bättre för att den kostar pengar utan snarare är det så att utbildning är en samhällsinvestering som framgent ska återbetala sig i form av både nya arbetstillfällen och i skatteintäkter bara för att nämna något.

  4. Lars Flemström

    Även för utbildning gäller lagen om den avtagande marginalnyttan. Patienten blir sällan bättre av att träffa fler läkare. En till läkare kan kanske upptäcka en sjukdom, som den första läkaren inte har upptäckt. Men för varje ny läkare blir färre tidigare oupptäckta sjukdomar upptäckta. Det är samma sak med arkitekter som ritar hus. Antalet byggda hus ökar inte med antalet arkitekter. Snarare ökar byggkostnaderna, eftersom inget hus är det andra likt. Kalla det ”investering” om du vill. Och det är kanske en lönsam investering för arkitekterna själva och för byggfirmorna, men inte för samhället. ”Vinsten” för samhället består snarare i att den synliga arbetslösheten minskar, ju fler som är till utbildning, även om utbildningen inte leder till jobb, som verkligen behövs.

    Utvecklade industrisamhällen (som f.ö ofta kallas postindustriella samhällen) behöver ingen större arbetskraft än de redan har. Därför är ökad invandring till dessa länder föga lönsam för de länderna, men kan vara en stor förlust för utvandrarländerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.