Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Sverige bäst i världen enligt OECD!

Jag har skrivit tidigare om vad OECD:s generalsekreterare sagt om Sverige – Framför allt sett ur ett ekonomiskt perspektiv och utifrån vad som måste förbättras för att säkerställa att Sverige fortsatt är ett bra och konkurrenskraftigt land.

Detta inlägg kommer därför att fokusera på de saker som OECD tycker är bra med Sverige och de saker OECD hyllar regeringen för.

Angel Gurria är OECD:s Generalsekreterare och det han sa i samband med en presskonferens i Sverige häromsistens värmer mig oerhört mycket – Han sa att Sverige är bäst i världen och att den sittande regeringen och dess politik är anledningen till att det är så.

Därutöver sa han att världen skulle vara en mycket bättre plats om vi kunde exportera den svenska modellen världen över så att den tillämpas i alla världens länder.

Att få sådant beröm värmer och påvisar det vi Socialdemokrater envetet hävdat sedan urminnes tider – Att politik främst handlar om vilken typ av samhälle vi ska bygga samt för vem samhället ska byggas.

På punkt efter punkt hyllar OECD Sverige och den nuvarande svenska regeringen. Nedan följer några av de punkter där vi får beröm – Beröm som borde få oss alla att sträcka extra mycket på ryggen och vara stolta över vad vi åstadkommit – Håll till godo:

  • Tillväxt i toppklass bland världens rika länder.
  • Sjunkande arbetslöshet.
  • Rätt beslut i fråga om beslutet om att låna för flyktingmottagande och integration.
  • Beslutet att satsa på jobb med högre kunskapsinnehåll snarare än lågkvalificerade jobb.
  • Ett bra bygge av samhällsmixen med bra balans mellan produktivitet och sammanhållning.
  • Regeringens tillskapande av ett snabbspår på arbetsmarknaden för flyktingar med yrkeskunskaper.
  • Sveriges hållning i migrationsfrågan som gör att Sverige tillsammans med Kanada är världens föredömen vad gäller migration och integration.

Den sista punkten är förvisso kontroversiell och det finns fortfarande mycket att förbättra vad gäller integrationen och då framför allt vad gäller segregation. Trots det lyfter OECD fram Sverige som ett föredöme baserat på de specialistkunskaper och observationen OECD skaffat sig i frågan under de sista 40 åren.

Generalsekreteraren påpekar och trycker på att en god balans mellan produktivitet och sammanhållning är viktig och att det är just den balansen som är nyckeln till framgång och det som gör Sverige bäst i världen.

Han lyfte dock upp en sak som oroar både honom och OECD och det är att Sverige under Alliansens tid intagit den mindre smickrande positionen som det OECD land där klyftorna ökar snabbast. Enligt honom är detta något Sverige måste fokusera på att ändra och då snabbast möjligt.

Generalsekreterarens medicin för detta är att satsa än mer på den svenska samhällsmodellen och genom att se till att skatterna på kapitalinkomster för de allra rikaste höjs samtidigt som lönerna höjs för lågavlönade och att bidragen i socialförsäkringssystemen indexeras och höjs i samma takt som övriga inkomster.

Generalsekreteraren pekar dessutom ut att socialförsäkrings och skattesystem bör återställas till de nivåer de hade före regeringsskiftet 2006 – Detta för att åtgärda de skevheter som uppstod under Alliansens år i regeringsställning.

Den uppmaningen tänker jag som Socialdemokrat anamma fullt ut – Det är därför jag i allt jag kämpar för politiskt står för den svenska samhällsmodell som har ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov” som fundament.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

119 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är precis det de gjort Alexander – Det är Alliansen som skapat de ökade klyftorna och det är nuvarande regering som får beröm för den vändning den åstadkommit på en rad områden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi har påbörjat vändningen och är nu världens bästa land enligt OECD. Sedan hade ju vi Socialdemokrater byggt en rätt stabil grund vilket hjälper oss nu när vi renoverar och restaurerar.

  1. Alexander

    På vilket sätt menar han att det var rätt att låna till flyktingmottagandet?Hur menar han att vår integration är ett föredöme?

  2. Alexander

    På vilket sätt är nu OECD ”sanningen”? Det finns ju flera ekonomer som kallat det vansinne att låna till flyktingmottagningen. Varför är OECD:s uppfattning den riktiga?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      OECD har 40 års expert på området och både deras och världsbankens åsikt i frågan väger mycket tungt tycker jag – Detta därför att de gör förutsättningslösa jämförelser mellan Sverige och andra länder och hur de lyckats på området migration och integration sett ur många olika perspektiv.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ökningen har bromsat upp och börjar nu vända och det är den politiken OECD berömmer oss för. Att ta bort den ”bortre parentesen” i sjukförsäkringen är en av de saker som OECD tycker är rätt och när vi nu framgent genomför de förbättringar OECD pekat ut kommer det att bli ännu bättre.

      • Jonny Disenfeldt

        Nej, klyftorna fortsätter nu att öka, i huvudsak orsakade av den sittande S+Mp regeringen som genom sin politik lett till att ca 160 000 illegala migranter kom in i Sverige 2015, dessa kommer att få ta in ca 300 000 ytterliga anhöriga som får den arbetslösa utanförskapsklassen att växa med rekordfart. Då ökar klyftorna givetvis när vi importerar in så stora mängder arbetslösa.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du envisas med att kalla alla immigranter för illegala vilket visar vart du står i fråga om invandring och immigranter. Klyftorna ökade kraftigt under Alliansens regeringsår och den trenden har vi Socialdemokrater nu lyckats vända och än bättre kommer det att bli när vår politik fått det den behöver vilket är mer tid.

          • Jonny Disenfeldt

            Huvuddelen av de 160 000 som kom hit 2015 kom hit illegalt i strid med EU’s regler, de skulle sökt asyl i första ankomstlandet. Istället tog de sig illegalt vidare genom Europa till Sverige.

            S+Mp har med sin politik skapat en ny stor underklass som med sitt utanförskap ökat på klyftorna i Sverige.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi satsar mycket på att skapa en god integration och att vi tvingades göra ett tillfälligt stopp och bromsa mottagandet när volymerna på de som kommer är extrema och större än de vi kan hantera är i allt tecken på ansvarsfull politik och att ta ansvar för landet för att kunna genomföra det arbete OECD berömmer oss för.

  3. Jonny Disenfeldt


    Löjlig tolkning av Anders.

    Att en majoritet av världens länder är betydligt fattigare än Sverige är väl ingen nyhet ?
    Svensk välfärd har byggts upp av generationer av svenska företag och strävsamma arbetare.
    Det är inget som hänt de senaste 2 åren, tvärtom har S+Mp skadat det svenska välfärdssystemet oåterkalleligt.

    Angående att satsa pengar på illegala flyktingar.

    Vad sade professor Rosling , ko ”– Flyktingmottagandet i Sverige i år kommer kosta DUBBELT så mycket som FN har för ALLA flyktingar i världen. UNHCR:s budget för 60 miljoner flyktingar är hälften mot de svenska flyktingkostnaderna. ”

    Ett makalöst slöseri med andra ord och en politik som driver människor att riskera döden i medelhavet.

    Nu tar det 9 år (istället för 8) innan hälften av de nya svenskarna har arbete och om vi talar helårsarbete så är vi nere på en sysselsättningsgrad på runt 25% EFTER 9 år !!!

    Klyftorna i Sverige är internationellt sett mycket små, och det vet du, att de ökar från det läget är inte fel, det är ett sundhetstecken. Klyftorna är i huvudsak orsakade av den sittande S+Mp regeringen som genom sin politik lett till att ca 160 000 illegala migranter kom in i Sverige 2015, dessa kommer att få ta in ca 300 000 ytterliga anhöriga som får den arbetslösa utanförskapsklassen att växa med rekordfart. Då ökar klyftorna givetvis när vi importerar in så stora mängder arbetslösa.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi Socialdemokrater har under årtionden byggt välfärdslandet Sverige till vad det är idag. Utan oss Socialdemokrater och vår solidariska och väl fungerande politik hade Sverige inte varit ens i närheten av den position vi idag har.

      Att vi sedan haft hack i kurvorna över landets utveckling och att dessa hack sammanfaller med de tider när borgerligheten haft regeringsinnehavet pekades ut på ett mycket klarsynt sätt av OECD:s generalsekreterare vilket jag tycker är bra och en mycket rättvisande analys.

      Sedan är det inte illegala flyktingar vi satsar pengar på utan först och främst på integration av de som har genuina asylskäl. Precis som jag alltid säger så ligger den största utmaningen både för Sverige och resten av världen i att skilja de med genuina asylskäl från de som är ekonomiska migranter och arbetet med att effektivisera det måste fortsätta.

      De ökade klyftor som du pekar ut som ett sundhetstecken pekar OECD och Världsbanken med flera ut som skadliga och osunda och jag håller med dem och inte dig i det avseendet.

      • Jonny Disenfeldt

        Nej, det är företag och arbetare som byggt upp välståndet, ett välstånd man hittar överallt i den västerländska delen av vår värld samt i t.ex Japan, Sverige är inte unikt.

        Din smutskastning av alliansen är bara barnslig, ta exempelvis åren under Palme med lönestopp, prisstopp etc ska du skylla det på andra med ?

        Illegala migranter (ca 160000 2015) är det vi satsar mycket pengar på, det migrantindustriella komplexet är numera en av landets största industrier vad gäller omsättning. Hundratals miljarder som skulle gjort oerhört större nytta i flyktingars närområde OCH gett oss en mycket bättre skola/vård/omsorg.

        Vad sade professor Rosling , ”– Flyktingmottagandet i Sverige i år kommer kosta DUBBELT så mycket som FN har för ALLA flyktingar i världen. UNHCR:s budget för 60 miljoner flyktingar är hälften mot de svenska flyktingkostnaderna. ”

        Det är osmakligt !

        Nu tar det 9 år (istället för 8) innan hälften av de nya svenskarna har arbete och om vi talar helårsarbete så är vi nere på en sysselsättningsgrad på runt 25% EFTER 9 år !!!

        Skandal !

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Visst har både företag och arbetare varit delaktiga och starka fackföreningar och goda villkor för arbetstagarna är två av ingredienserna i vårt framgångsrika samhällsbygge signerat Socialdemokraterna.

  4. Olle

    Som vanligt läser du vad du vill läsa, läs att Sverige klarat finanskrisen som briserade 2008 bra. Vilka gjorde det bra??? jo alliansen. Läs också vad vi måste göra bättre, OK det är bra i Sverige men du kan inte blunda för att Alliansen fixade det bättre än många andra länder under finanskrisen. Din trovärdighet fortsätter sjunka, många med mig ifrågasätter denna . Du jagar bara makt!!
    Du målar bara en bild som är svart eller vit ,där S är vitt . Vilka väljare fiskar du ,de som inte är insatta och som du kan tuta full i flum. Det kvittar vem som får sverige på fötter och det är bra om S lyckas likväl som det är bra om Alliansen lyckas. Men sitt inte här med info som inte stämmer, att vi har det bra i Sverige har beror väl på alla större partiers jobb historiskt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Förvisso kan man tolka det man läser på olika sätt men OECD:s generalsekreterare var mycket direkt i sitt beröm och i sina rekommendationer om vad som har gjorts och bör göras. Att läsa att han berömde sittande regering och kritiserade den förra finns att läsa svart på vitt.

      Min politiska gärning handlar om att skapa förståelse och få människor att inse att det Socialdemokratiska samhällsbygget är det samhällsbygge som är bäst för flertalet och det arbetet kommer jag aldrig at ge upp bara för att det finns människor som vill ha en annan sorts samhälle – T.ex. ett samhälle som ställer människa mot människa eller grupp mot grupp eller ett samhällsbygge där redan rika ska berikas än mer på övrigas bekostnad.

      För mig finns ett viktigt ställningstagande och det är att samhällsbygget ska vila på principen ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov”.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag hör hemma inom Socialdemokratin Olle – Fast och fullt och det är ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov” som är ledstjärnan i den Socialdemokratiska ideologin.

      • Lars Winter

        Du säger ”Socialdemokratiska samhällsbygge” vad är detta ? Bästa svaret hittar man Sollefteå nedläggningen av akutsjukhus och bb. Du tror att socialdemokraternas lögner och falskhet har väljarna inte genomskådat, men senaste 2017-02-11 analys av Novus säger att S-partiets viktigaste väljarbas har vänt ryggen åt partiet. ” När väljarsympatier från mindre städer och tätorter och landsbyggskommuner bryts ut i tre av väljarbarometrarna från oktober 2014, september 2016 och januari 2017, visar det sig att S har tappat nästan 9 procentenheter. S har backat från 39.5 till 30.7 procent.” Vad säger siffrorna ? att 69.3 procent av viktigaste S-väljare vill inte stödja partiet längre.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          När vi når tidpunkten för nästa val så är jag övertygad om att vi kommer att samla runt 40% av rösterna om inte mer Lars.

          • Jonny Disenfeldt

            Men trenden för S har ju varit nedåtgående nu i årtionden …både i Sverige och utomlands …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Helt riktigt så har den gått ner tidigare men trenden har vänt och nu vänder vi Socialdemokrater uppåt.

      • Nils Lindholm

        Så här står det i Metro
        ”Angel Gurría berömmer svensk produktivitet, den höga sysselsättningsgraden och de starka offentliga finanserna.
        Men på många andra håll i världen har ekonomierna fastnat i låg tillväxt efter finanskrisen. Så Magdalena Andersson kan inte räkna med så mycket draghjälp utifrån.”
        – – –
        Alltså ’produktiviteten’ och ’fastnat i låg tillväxt efter finanskrisen’ , men då inte Sverige tydligen under Alliansen.
        2009 vände BNP-gapet från -5,9 o gick mot positivt för att 2015-16 gå genom zero o bli positivt, högkonjunktur som toppar 2017-18 på 1% över NAURI, vilket gjort att Riksbanken ändrat på normen från 2%, till en korridor runt 2, för att kunna hålla räntan låg trots ’över NAURI’

        Vi kollar vad en folkökning på 1,63% ger på BNP resp. i anställningar, maten borde öka med 1,63%, hur stor andel av 2017:s asyl +flyktingkostnader 32 + 32-miljrder blir BNP ?
        Allt betald från skatter som hade kunnat gått till vård skola o omsorg eller investeringar i väg -järnväg.
        Sjuka har ökat med 15-tusen 2014 ->15, ersätts dessa rakt av så har sjukskrivningarna gett en arbetslöshetsminskning på 15-tusen
        2016 -17 blir 2015:s asyl klar , alltså 2017 -20 kommer dessa in i statistiken beroende på hur lång tid dom håller på i SFI o annan utbildning som krävs för att lyfta upp dom 40% som kanske har högstadiet samt av nån konstig anledning utbilda dom stora mängderna högutbildade läkare, sjuksköterskor, civilingenjörer . . . .från Syrien.
        Somalierna toppade på en sysselsättning på 30% i högkonjunkturen 6-7-8

        Men det ordnar sig säkert, nu har polisen lovat att dom ska öka på besöken i Mölndals centrum till var 12:e dag

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Man kan tolka det som sägs på många olika sätt men det jag framfört i inlägget är hämtat direkt ur rapporten och i den så får nuvarande regering beröm för den omläggning man gjort efter maktövertagandet och för kampen för att minska klyftorna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi ska låna när det är nödvändigt att låna vilket på inget sätt betyder att vi ska ha belåning för detta som en permanent lösning.

      Rätt utförd integration kommer precis som jag sagt tidigare att kunna ses som en investering där de initiala kostnaderna i nästa läge ger avkastning i form av ökad produktion och ökade skatteintäkter vilka ger mer och bättre välfärd och bättre konkurrenskraft.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders Forss ”där de initiala kostnaderna i nästa läge ger avkastning i form av ökad produktion och ökade skatteintäkter vilka ger mer och bättre välfärd och bättre konkurrenskraft.

        Verkligheten visar att efter 9år så har dessa migranter endast 25% arbetsgrad, de behöver komma upp i ca 75% för break-even resterande tid. Dvs de måste ännu högre upp än 75% för att betala av de första 9 åren, så att påstå att de skulle ge vinst på sikt är ju en ren lögn.

        Det är ”mission impossible”.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du utgår från natt framtiden kommer att se ut precis som historien – För mig och för Socialdemokraterna gäller att vi lärt av historien vad som behöver förändras och det är dessa lärdomar vi ska applicera på framtiden.

          • Jonny Disenfeldt

            Eftersom det inte räcker att komma upp ens i 100% arbetsgrad efter 9 år för dessa grupper för att ge lönsamhet totalt sett så är det du påstår helt osant. Vi vet att de når ca 25 heltidsekvivalent.

            Sedan ska givetvis inte hantering av flyktingar i sig ha ett krav på lönsamhet, däremot ska den vara dimensionerad så att man kan ge största möjliga nytta för så många som möjligt genom att satsa de största resurserna på flyktingars närområde.

            Ett mindre antal med verkliga flyktingskäl kan Sverige sedan ta emot på årsbasis men då talar vi om betydligt färre och det ska företrädesvis vara politiska flyktingar, flyktingar som flyr pga förtryck pga deras religiösa tillhörighet etc.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att sätta dem i arbete fullt ut gör kalkylen oerhört lönsam om vi ska se till helheten. I grund och botten ska vi dock inte se på människor i ekonomiska termer utan såsom varande människor av kött och blod med precis samma värde som dig Jonny.

          • Jan Sjöström

            Hej.
            Nyfikenheten får inga gränser, när Anders Forss helt ogenerat berättar om den
            ”ljusa framtid” han och delvis partiet (s) med vilken Världen nu kommer att erövras.
            Ingen kan tvivla på att Anders verkligen ”tror” på de budskap han förmedlar, att tro
            är en central del för en djupt troende person.
            Vi övriga som lever i den ”verkliga Världen” har däremot en aning större problem
            med den verklighetsbeskrivning som denne böneutropare skriker ut vid flertalet
            tillfällen varje dag. Anders Forss låter via dekret oss i pöbeln veta att nu minsann
            har han tagit ”världens ledare” i örat och med detta kommer likt ljuset i mörkret
            att komma ett agerande från partiet i vishetens tecken inte bara vad gäller integration
            utan i allt.
            Men varför inte börja med att berätta ”hur allt kommer att ändras” bara vi tror…på
            dig ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Den som följt min blogg länge har inga funderingar på hur jag vill att samhället ska förändras och på varför jag anser att en återgång till traditionell Socialdemokratisk politik är lösningen som ger ett starkare och bättre samhällsbygge.

            Stödet för den linje jag företräder växer för varje dag vilket jag får bevis för hela tiden i möten, telefonsamtal och via email och andra kontaktvägar.

            I dag går det att läsa hur OECD till slut reagerat på det sätt jag länge påpekat att OECD’s länder borde reagera – Detta genom att arrestera ägarna och grundarna till den Panamabaserade Advolatbyrån Mossack-Fonseca som är en av världens nav för skatteplanering och skatteflykt.

            Sedan tycker jag inte man ska använda uttryck som pöbel eller andra nedlåtande uttryck om människor – Alla människor har lika värde Jan och ska behandlas och betraktas därefter.

      • Bertil

        En sak Sverige blir otryggare med en massa människor från alla Jordens hörn.
        Det är ett gigantiskt problem.

        De sociala systemen rustas ner och Sverige kommer tappa all jämlikhet.
        Det ligger så mycket fulspel med Invandringen där man ställer fattiga mot fattiga
        och där andra blir stora vinnare på densamma. Köra med trailerparksbyggande är ineffektivt och blir dyrt på sikt. Bättre bygga rejält direkt. Alliansen ställde till det när man stoppade kort sagt allt bostadsbyggande.

        Egentligen borde det vara lönsamt med invandring.
        Detta istället för Svenskars barnafödande. Det kostar massor innan en Baby blir vuxen och börjar tillföra nåt.
        Så invandring borde vara lönsamt, Varför slår man ner på sociala skydd o.s.v.
        Jo för attsätta fattiga mot fattiga.

        Det är därmed inte invandringen jag är emot, Den ersätter barnafödandet.
        Men det är hur man nyttjar det. Det behövs varken sänkta trösklar eller att försvaga arbetsrätt och fack. Det behövbs mera jämlikhet högre sociala skydd som A-kassa, sjukförsäkring försörjningsstöd.

        Det är just det sistnämda som förstör hela Invandringsindustrin. Tänk om man skulle sänkt barnbidraget för varje Svenskt barn som fötts. Det är just det man gör med de sociala skydden
        mot folket.

        Invandringen har många dimensioner. Sen finns problem kommer jobben finnas när Robotar o.s.v tar över?? Inser man att även Robotar måste få lön och beskattas. De politistiska systemen måste förändras till det positiva ju mer Världen förändras.
        Det är varken högre pensionsålder, längre arbetsdagar, sänkta trösklar sämre sociala skydd som behövs. Det är precis tvärtom.
        .

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Rätt genomfört så kommer invandringen att stärka Sverige över tid då det föds alldeles för få i Sverige för att vi ska kunna behålla vår konkurrenskraft utan inflöde av människor utifrån.

          Sedan är det för mig en självklarhet att invandring aldrig ska få sänka trösklar eller försämra svensk arbetsrätt och så länge den inte gör det är den en tillgång som jag ser saken.

          • Bertil

            Tyvärr så spelar politiker ett dubbelspel.
            Man hyllar invandring samtidigt som man inte hyllar den när invandrigen inte direkt kommer i jobb.
            Detta nyttjar man genom att säga ex. Vi måste sänka trösklarna för att utlandsinkommande ska komma i jobb.

            Det är totalt fel väg. Tvärtom behöver alla sociala skydd stärkas. Detta kan man lägga som
            skatt på företag ex. produktionsskatt då man avskedar folk och sätter in en maskin som ökar produktionen.

            Gör vi fel med invandringen och skapar klassklyftor då får vi problem. Trygghet försvinner och många invandrare som kommer från korrupta länder där krininalitet gäller för att överleva börjar med sådnat här också.
            Bättre de får bidrag och inser att brott ska inte göras utan istället så ställer Sverige krav på jobbsökande. En betydligt klokare linje.

            Svenska folket måste inse att de som kommer hit måste först inordna sig i vårt Samhälle.
            Vilket är först och främst Språket, kulturen, sen att man ska jobba.

          • Nils Lindholm

            Njaee, det verkar som att kvinnorna föder inte för få, utan dom föder senare.
            Då blir det ett hack eller uttunning i ålderskurvan, men dom föder lika många innan sista mensen.
            ’Barnräknarna’ har tydligen bara räknat födda barn och inte tagit hänsyn till förskjutningen.
            OM alla kvinnor ’kniper’ i 20-år men ändå föder 2-barn vid 50 så föds ju lika många barn, men det blir tomt på BB under 20-år och 20-år med ’broms’, tvärnit för pensionärer under dom 20-år det saknas arbetare som slantar pensionen genom inbetalning till ATP, men sen, ’Business As Usual’, ska du ha 2-barn så är det bäst att föda dom före 50, då det nog är svårt att få barn senare än 50, så det går inte att skjuta längre, eller DÅ minska på barnafödandet, DÅ minskar barnafödandet
            Som Mr. Uppdrag Granskning mumlade då lamporna släkts, typ: ’då kommer kvinnorna i Danderyd att föda sitt första barn sen dom fyllt 35 då’, var om att ju bättre social vi hade desto senare föddes barnen, karriären först.
            Lättare att få ett jobb vid 45-50 då man fått lite i CV:t än att söka jobb vid 35-40 med blankt CV.

  5. Alexander

    ”vi satsar inte pengar på illegala flyktingar”

    Jo. De har nu fått tillgång till socialbidrag. Finns att läsa om du är intresserad….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det slinker säkert iväg en och annan krona till illegala flyktingar men grundinställningen är att alla som fått avslag ska avvisas och sakta men säkert jobbar vi oss till ett läge där det blir verklighet.

      • Alexander

        ”Det slinker säkert iväg en och annan krona till illegal flyktingar”

        De har fått rätt till socialbidrag. Det går inte ihop med det du säger, eller hur?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det går ihop mycket bra med det jag säger om du tittar på helheten i det jag säger. Jag har aldrig sagt att dagens läge är perfekt utan snarare att vi arbetar för att förbättra det varje dag.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du brukar tala om lögner Jonny och det påståendet är en ren lögn. Beräkningar och de som utger sig för att vara experter i ämnet talar om 50% i vissa fall upp till 60% såsom varande ekonomiska migranter utan genuina asylskäl så gissningsvis kommer ca 80.000 personer att få avslag och skickas hem.

          • Jonny Disenfeldt

            Svar nej, nästan alla av dessa 160 000 är illegalt mottagna migranter som skulle ansökt om asyl i det första EU-land de anlände till, istället tog de sig illegalt hit till Sverige.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Dublinförordningen sattes tidigt ur spel så således är de på inget sätt illegala immigranter.

  6. Alexander

    Anders

    Hur stor expertis har de som påstår motsatsen till OECD:s slutsats om att låna till flyktingmottagning?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kan du fundera på. För mig så är OECD och Världsbanken och deras expertis tillräckligt för att stödja min syn på saken.

  7. Alexander

    ”Vi satsar inte pengar på illegala flyktingar”

    Anders visste inte att det avkunnats en dom som ger dem rätt till socialbidrag…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det betyder inte att arbetet med att se till att de ska skickas tillbaka upphört. Det är till det läget vi är på väg och fram tills dess den processen fungerar smärtfritt och effektivt så får vi leva med den situation vi har.

      Sakta men säkert faller besluten på plats och sakta men säkert sätts systemet i bruk.

      • Alexander

        ”får vi leva med den situation vi har”

        Vilket larv. Naturligtvis ska illegala inte ha rätt till en krona i socialbidrag. Talande att du återigen inte visste hur det såg ut, utan du förkunnade tydligt att det inte satsas på dessa människor. Hur är det med din koll på vad som händer?

        ”det kan du fundera på ”

        Ja, och jag har kommit fram till att den är minst lika stor som den som OECD har. De är alltså fel ute.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har full koll på läget Alexander du behöver inte vara orolig. Att du sedan väljer att tro mer på andra än på OECD och Världsbanken får även det stå för dig.

  8. Alexander

    Att vi lånat till integrationen har visat sig vara ett bra drag. I dag har 20-30 av våra gäster attackerat polisen med slag, sparker och flaskor. Bra investering, höjer vår BNP….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I alla samhällen finns händelser som är bättre eller sämre och till och med avskyvärda. Det viktiga är att lösa problemen från grunden om man vill undvika sådana händelser och det är det vi gör när vi försöker gå till botten med saker och lösa orsakerna till att människor utvecklar brottsligt beteende.

      • Jonny Disenfeldt

        Hur löser du ”orsakerna” till att t.ex. en pedofil eller våldtäktsman ”utvecklar sitt brottsliga beteende” ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Först och främst genom att se till att alla människor har bra socioekonomiska levnadsbetingelser och vad gäller pedofili genom behandling kombinerat med det förstnämnda.

          • Jonny Disenfeldt

            Intressant, du menar att bättre socioekonomiska levnadsbetingelser skulle ta bort våldtäkter och pedofili… i beg to differ.

            Behandling av pedofiler ? Menar du kemisk eller fysisk kastrering ? Problemet med både våldtäktsmän och pedofiler är att de ofta begår sina brott under lång tid oupttäckta så att ge dem ”behandling” fungerar inte så bra preventivt …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att rätta till de socioekonomiska levnadsbetingelser som skapar brottslighet kommer att lösa största delen av problemen – Individuella insatser resten.

      • Lars Flemström

        ”Vi”? Om du försöker lösa dessa avskyvärda problem i en del av Umeå, så ska du skriva det, och inte uttrycka dig som om du sitter i regeringen. För övrigt tror jag inte att ni har så svåra problem i Ersboda, för i så fall hade du nog inte vågat bo kvar. Men är det din förtjänst? Jag tvivlar inte på att det bor många invandrare i Ersboda, men det vet jag förstås ingenting säkert om. Men är det din förtjänst att brottsligheten bland invandrarna i Ersboda är låg, vilket jag tror att den är? Det kanske är deras egen förtjänst? Men som du uttrycker dig, med allt surr om integration och kraftfulla åtgärder, kan man ju få intrycket att utlandsfödda är kriminella av naturen.

        Kan det vara så att de kriminella (som kanske inte ens är invandrare) drar sig för att åka så långt norrut och helst söker sig till storstäderna, där de inte avviker så mycket från mängden och har lättare att gömma sig. Och dessutom kan tilltvinga sig gratis kost och logi av de boende, som vistas legalt i Sverige och själva inte begår brott?

        Man ska kanske inte sopa alla problem under mattan, och låtsas att de inte finns, för att man själv är något slags Fantomen, som fixar allting?

        Det är i och för sig imponerande att du på något sätt är involverad i arbetet med att skicka hem dem, som saknar asylskäl (”vi”, igen), men att det fungerar ”smärtfritt” är väl ändå en överdrift? Med dina idéer om att de först ska integreras i det svenska samhället, vilket verkar praktiseras ganska allmänt, så fungerar det ännu mindre smärtfritt.

        Jag tänker då på de stackars pojkar och unga män i åldrarna 15 – 25 år, som pluggar svenska och verkligen anstränger, eftersom de tror (fastän det i själva verket är ett önsketänkande hos dem, att de då ska få uppehållstillstånd. I din värld är alla ,som inte tycker som du, onda människor med dolda rasistiska motiv, när det i själva verket är den politik (jag säger inte att den är socialdemokratisk) som du står för, som vållar de asylsökande så mycket smärta.

        De borde ju i stället förberedas mentalt på att det troligen blir avslag på deras asylansökningar och sysselsättas med något, som kan underlätta deras återetablering i hemlandet. Eller som man kan ha nytta av i både Sverige och hemlandet…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Till att börja med så bestämmer jag och inte du hur jag uttrycker mig på min blogg Lars.

          Sedan har jag aldrig påstått att jag ensam är att tacka för att Ersboda är en mycket bra stadsdel med stor mångfald och ett dynamiskt levnadsklimat – men jag har dragit mitt strå till stacken och jag jobbar dagligen för att göra stadsdelen ännu bättre. Dessutom jobbar jag politiskt för att alla ska få sitt och komma till tals och med att lära våra unga hur man ska driva saker politiskt i Sverige och i Umeå för att förverkliga det man tror på. Det arbetet kommer jag att fortsätta Lars då det är det som är politik för mig.

          Jag har aldrig framställt mig själv som fantomen men väl som en som tror på mänskligheten såsom varande i grund och botten god och bra oavsett etniskt ursprung. Att jag är full av självförtroende och att jag driver på för att skapa förbättring är inget jag kommer att be om ursäkt för även om du skulle känna dig störd av det beteendet. Att jag inte följer jantelagen är en annan fördel och säkert en bidragande faktor till att jag är den jag är. Att den förmågan uppskattas av många driver på mig än mer vilket jag i förlängningen tror är bra både för Umeå och för Sverige.

          Umeå och dess beslutsfattare har under lång tid varit mycket framsynta och i dag har vi ingen direkt segregation och inga vad andra vill kalla utanförskapsområden i Umeå. Framsynt politik med blandade upplåtelseformer för bostäder har effektivt sett till att förhindra detta och jag är helt övertygad om att andra städer har mycket att lära av Umeå i det avseendet.

          Jag sa inte att att systemen för att skicka hem de som får avslag på sin asylansökan fungerar smärtfritt idag men väl att de med hårt arbete på inslagen väg kommer att göra så i framtiden. Att driva på dithän är viktigt då ett fungerande system på det området är viktigt för hela migrationsfrågans trovärdighet och förankring hos medborgarna.

  9. Alexander

    När sjösätts Anders Forss integrationspolitik som ska lösa alla invandringsrelaterade problem? Har väntat länge men fortfarande ingenting…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi Socialdemokrater jobbar på och innan mandatperioden är över är det bästa svaret för stunden – Ju för ju bättre så jag hoppas under detta år.

  10. Alexander

    Ytterligare en invetsering som börjar betala sig. En ”svensk” har gripits i Turkiet för terrorplaner. Tack Anders och ni andra!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns alltid människor som beter sig fel Alexander – De finns i alla länder så även i Sverige. Tack och lov utgör de bara et fåtal vilket gör det lättare att lagföra dem när brott begåtts.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Läs en gång till så kommer du att se kritiken mot de regeringar som låtit klyftorna växa allt från 2006.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det pekas ut att läget förvärrats kraftigt från regeringsbytet 2006 och att den utvecklingen nu vänt – Det är fakta som ska vagas in.

          • Jonny Disenfeldt

            Fel, det står inte alls så i rapporten, det står att klyftorna ökat under flera årtionden…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det står att de ökat markant sedan 2006 Jonny men det blundar du säkert för då du klart och tydligt deklarerat att ökade klyftor är en sund utveckling.

  11. Lars Winter

    Att en politiker kan vara så oseriös sina inlägg, säger väl allt om Socialdemokratiet. Om du hade läst tidigare OECD rapporter och statistik hade sanningen kommit fram,- under Göran Persson tid mitten av 90-talet fram till 2006 ökade inkomstojämligheten mest i Sverige. Man har forskat inom Statsvetenskapliga institutionen OECD statistiken och kommit fram: ” men även med denna statistik blir det tydligt att ökningen av inkomstojämlikhet började innan 2006 och Reinfeldts första alliansregering ”. Alltså inkomstojämlikhet har sina rötter inom socialdemokratista arbetarpartiets politik,- inte Alliansens politik. Att varje tillfälle försöka skylla Alliansens politik säger väl bara att nuvarande regering har inte klarat av sitt uppdrag och allt är som under Alliansens tid.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag refererar bara till det OECD:s generalsekreterare framförde och det han sa är det jag beskrivit i inlägget.

      • Jonny Disenfeldt

        Då kanske du ska läsa rapporten i sin helhet istället för att tro saker och ting baserat på korta tidningsartiklar…

          • Jonny Disenfeldt

            Skulle du verkligen ha läst den så var det dåligt läst minst sagt…
            ”Jag refererar bara till det OECD:s generalsekreterare framförde” säger du ovan för övrigt …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag törs lova att jag både läst den och förstått vad generalsekreteraren sa. Att hans utsagor går emot din politiska uppfattning är inte speciellt underligt då du beskriver ökade klyftor som en sund utveckling.

  12. Lars Flemström

    ”Vi Socialdemokrater har under årtionden byggt välfärdslandet Sverige till vad det är idag.”

    Du kan väl ändå inte räkna dig till de socialdemokraterna? Det luktar illa, när man tar åt sig äran av vad andra har åstadkommit. En som inte agerar som du gör, är vår finansminister Magdalena Andersson. När hon var nyttillträdd som Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, tvekade hon inte att erkänna att Alliansen hade skött Sveriges ekonomi bra och att landet då hade en stark ekonomi.

    Hon förnekade inte alls att inkomstklyftorna hade ökat och att många svenskar hade fått det sämre. Men hon såg en möjlighet, med den starka ekonomin, att rätta till detta utan att undergräva rikets finanser – och utan att stöta sig alltför mycket med den mer välbeställda delen av väljarkåren. Men det vill de, som vill återinföra den gamla fastighetsskatten och slopa ränteavdragen, att S ska få både stora och högljudda delar av väljarkåren mot sig, så att vi får en ny alliansregering.

    Att Magdalena under valrörelsen kritiserade den då fortfarande sittande alliansringen för att undergräva rikets finanser, hör till spelreglerna. Under valår brukar sittande regering föra en ekonomisk utgiftspolitik för att hålla egna väljargrupper på gott humör, vilket brukar kritiseras av oppositionen, som vill åt regeringsmakten. Vi kommer att få se samma fenomen inför valet nästa år, men då kommer det att finnas ännu mer fog för kritiken. Uppenbarligen har sittande regering valt att skjuta kostnaderna för flyktingkaoset framför sig till efter valet.

    Magdalena är den bästa ministern, men tyvärr bestämmer hon inte ensam. Hon har bra kompetens inom sitt eget ansvarsområde, och tar ansvar för både landets finanser och för alla dess invånare – och för sitt eget parti. Om S förlorar valet, så är det inte hennes fel, utan snarare Mp-ministrarnas, samt de S-ministrars, som inte har hållit måttet, samt den statsminister som har utsett dem. Löfvén är i grunden en förhandlare och samarbetsman och kompromissmakare – inte en valstrateg och härförare i politiska strider.

    Om ingen block har egen majoritet i riksdagen efter valet, kommer Löfvén att förhandla fram en lösning tillsammans med Alliansen, det tvivlar jag inte på. Det kan även bli en S + M-regering. Men jag kan inte annat än hålla med de moderater, som nu klagt på att det är för mycket av spelet ”Vem tar vem”, och för lite politik. Kritiken var visserligen riktad mot deras egen partiledning, och är lika relevant som kritik mot de socialdemokratiska partiledningar, som lovat ministerposter åt Mp redan före valen 2010 och 2014. S har ju därigenom förlorat fler egna riksdagsmandat än vad man vunnit genom Mp.

    Riktigt spelteoretiskt blev det när Löfvén vägrade presentera ett gemensamt regeringsprogram tillsammans med Mp, och alltså chansade på att väljarna skulle köpa grisen i säcken, trots att han redan hade lovat ministerposter till Mp. Fråga: Vad vilja socialdemokraterna? Svar: Den frågan ska vi själva ställa till Mp efter valet. Så blev regeringsprogrammet ett hafsverk, som blev ännu sämre av Reinfeldts ”Öppna er hjärtan” – Som splittrade de båda regeringspartierna än mer, så att de inte kunde ta sig samman och stämma i bäcken, när varningsklockorna började ringa för fullt under senvåren och sommaren 2015 om ett kommande flyktingkaos.

    Vad som rätteligen borde ha gjorts, hade varit att återinföra beredskapspolisen för att sköta gränskontrollerna, samt att införa en särskild skatt för att finansiera flyktingmottagningen. Det var väl vad Reinfeldt hade hoppats på, med sitt tal, att göra det omöjligt för den tillträdande regering att uppfylla sina vallöften, som hade ställts ut i tron att Sverige skulle ha en stark ekonomi även efter valet.

    Att OECD-byråkraten tycker att Sverige har gjort rätt, som ha lånat till flyktingmottagningen är snarare en kortsiktig partipolitisk än en ekonomisk bedömning. Varför talar OECD

    • Lars Flemström

      I stället för att ta åt oss av smicker, borde vi göra klart att OECD inte ska bestämma vilka skatter som ska höjas i Sverige. Att OECD-byråkraten tycker att Sverige har gjort rätt, som ha lånat till flyktingmottagningen är snarare en kortsiktig partipolitisk än en ekonomisk bedömning. Varför talar OECD om skattehöjningar och slopade ränteavdrag (som ju även det är en skattehöjning) om inte för att betala tillbaka lånen?

      • andersforss (inläggsförfattare)

        OECD berömmer oss därför att Sverige är ett föredöme vilket jag inte ser som smicker utan som en åsikt byggd på ovedersägliga fakta och på stabil grund.

        • Lars Flemström

          Det var då ett underbetyg till världens övriga länder, men så kan det förstås vara. Emellertid tror jag inte särskilt mycket på OECD, eftersom denna storfinansens lobbyistorganisation (som OECD egentligen är) många gånger har rackat ner på berättigade socialdemokratiska krav. Om Magdalena nu har lyckats övertyga OECD-byråkraten om att Sverige är på rätt väg, har jag inga invändningar. Men det är inte bara den nuvarande regerings förtjänst. Om man får tro Anders Forss och många av dem, som har kommenterat här var ingenting bra före regeringsskiftet 2014, eller tvärtom ingenting är bra efter regeringsskiftet, och ingenting är den förra regeringens fel.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att jag och de som stödjer den förra regeringen har skild åsikt i ämnet är inte speciellt konstigt och OECD må vara många saker men en sak är säker och det är att de har specialistkunskap i migrationsfrågan.

  13. Lars Flemström

    Att vi socialdemokrater och borgerliga partisympatisörer har olika åsikter i många frågor är inte alls konstigt, och det har jag inte heller påstått. Vad jag reagerade mot var den totala nyanslösheten i inlägg och kommentarer, typ alliansregeringen har inte gjort någonting bra, samt typ den nuvarande regeringen har inte gjort någonting bra. Det vore bra med en mer nyanserad diskussion, där man kan både erkänna egna brister och andras förtjänster.

    Du vill hålla SD utanför politiskt inflytande? Bra men lyssna då vad SD-väljarna är missnöjda med, och tro inte att SD har lurat i dem allting som de säger. Och var beredd att samarbeta med samtliga allianspartier om så skulle behövas för att lösa problemen. Det gör man inte genom att isolera sig i vänsterburen. Inrikesministern var tydlig med detta, när han fick frågan från Mats Knutsson nyligen. ”Vi stänger inga dörrar till alliansen”. Allt beror på valresultatet.

    OECD är för sig själva en samarbetsorganisation för ekonomisk utveckling i industriländer och i viss mån för blivande sådana. Man påstår sig inte ha specialistkunskap i just migrationsfrågan. Om man har påstått det. var god visa mig källan. För dig handlar det väldigt mycket om auktoritet, att du själv vill uppfattas som en sådan, och att vi ska ha en blind tro på auktoriteter, som nu OECD, samt ditt rättsvidriga förslag att avskaffa nämndemännen i svenska domstolar, för att vi (du och jag?) inte ska behöva tvista om lagtolkning.

    Dina åsikter spretar verkligen åt olika håll. Moderaterna kan vi inte samarbeta med, men moderata jurister ska bestämma enväldigt över våra liv, utan insyn.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag brukar både berömma och kritisera mina egna likväl som Alliansen och att Alliansens politik får mer kritik än beröm beror på att den enligt mitt synsätt strävar efter att bygga fel sorts samhälle då man genom sin politik skapar större klyftor och mer ojämlikhet.

      Jag lyssnar både mycket och ofta på SD:s sympatisörer och på vad de tycker gått snett. Däremot påpekar jag alltid att lösningen inte är så enkel som att stoppa all invandring för att lösa alla Sveriges problem.

      Lösningen av Sveriges problem är både komplex och djupgående och ska problemen lösas permanent så måste vi fokusera på att lösa orsakerna till att människor utvecklar ett brottsligt beteende. Det innebär att saker som segregation och hur den ska brytas och människors socioekonomiska levnadsbetingelser måste sättas högst på agendan.

      Mest av allt måste vi skapa en förståelse för ideologins betydelse för politikens framgång i samhällsbygget. Ideologi är det fundament på vilket alla beslut måste vila för att planen för samhällsbygget ska bli framgångsrik. Det är utifrån det perspektivet jag driver min politiska kamp genom att gång på gång förklara och föra fram att det är ideologin vi ska debattera och inte sakfrågorna.

      Ideologin och det ideologiska ställningstagandet avgör vilken sorts samhälle vi ska bygga och för vem vi ska bygga samhället och det är den debatten och stödet för en viss ideologi som avgör vilket samhälle vi kommer att få.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.