Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vi måste intensifiera det fackligpolitiska arbetet för att bygga ett bättre Sverige.

Framväxten av välfärdslandet Sverige beror till största delen på att Sverige historiskt har präglats av ett oerhört starkt fackligpolitiskt samarbete – Ett samarbete där Sveriges arbetstagare jobbade oerhört intimt tillsammans med de som hade den politiska makten 

Detta samarbete kallar vi i dagligt tal Arbetarrörelsen – Dvs. det samarbete som involverar LO-facken och Socialdemokraterna och ska vi återupprätta välfärdslandet Sverige och återföra Sverige till ledarpositionen vad gäller världens välfärdsländer så måste arbetarrörelsen återuppstå vilket innebär att det fackligpolitiska samarbetet måste stärkas.

Redan nu kan vi se att det fackligpolitiska samarbetet fått något av en renässans vilket jag upplevde även på vår socialdemokratiska distriktskonferens i Västerbotten nu i helgen där fackligpolitiska delegater påpekade vikten av fackligpolitisk samverkan till alla kongressdeltagare.

Att LO och Socialdemokraterna krokar arm och lägger gemensamma förslag för ett bättre Sverige är viktigt – Viktigt därför att det som är bra för arbetstagarna är bra för Sverige.

Precis som många säger är det viktigt att regering och riksdag för en politik som innebär att det offentliga slutar ”leka affär” och driva saker på samma sätt som marknaden och privata aktörer driver sin affärsverksamhet.

Staten och offentlig sektor ska varken styras eller låta sig påverkas av marknadskrafterna – Snarare är det så att staten och offentlig sektor ska gå före och sätta standarden och diktera spelreglerna och ska så bli fallet måste arbetstagarna inom offentlig sektor sättas före ekonomi och lönsamhet.

Därför vill jag se en ökad fackligpolitisk samverkan med början inom de fackföreningar som verkar inom offentlig sektor. Som socialdemokratiska politiker och som fackliga företrädare ska vi därför föregå med gott exempel och intensifiera det fackligpolitiska samarbetet i de sektorer av samhället vi kan kontrollera fullt ut.

Att föregå med gott exempel innebär att vi som politiker ska ta hänsyn till arbetstagarna i allt vi gör vilket innebär att vi när vi gör upphandlingar ska göra dessa tillsammans med fackföreningarna.

Därför förespråkar jag att vi i samband med upphandlingar i offentlig sektor slutar ”leka affär” och ser till att ställa krav som bejakar arbetstagarnas intressen – Detta genom att se till att vi ställer krav på alla som lämnar anbud på tjänster inom offentlig sektor att sätta arbetstagarna och deras väl och ve först.

Det är därför vi som socialdemokratiska politiker i samband med upphandlingar ska kräva att tillsvidareanställning på heltid ska vara norm samtidigt som tillträdande entreprenör per automatik ska överta den personal som är anställda i den verksamhet man tar över om man vinner anbudsgivningen.

Därutöver att fackliga krav såsom att all tid en anställd tillbringar på sin arbetsplats är betald tid förutom den timma som alltid dras av för at tillgodose behovet av mat- och fikaraster.

Att den sortens fackligpolitiska samarbete fått en renässans har vi nu börjat skönja och ska bygget och restaureringen av Sverige fortsätta på ett framgångsrikt sätt måste den sortens fackligpolitiska samarbete intensifieras och nå samma styrka som det hade historiskt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

46 kommentarer

 1. Krister

  Nu är det ju så att inte alla medlemmar i LO röstar på S.
  Vad gör ni med dom?
  Skall de tvingas in i S?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Vi har inte kollektivanslutning i Sverige numera och att det facklig politiska samarbetet stärks betyder inte att alla medlemmar behöver bli medlemmar i S.

 2. Fredrik

  Socialdemokratisk politiker och facklig företrädare är inte samma sak, får aldrig vara samma sak. Viktigt att komma ihåg är att som facklig företrädare så är du medlemmarnas röst, inte din egen. Din egen åsikt är noll värd om medlemmarna säger det motsatta och det måste du förstå. Dessutom, minst hälften av de medlemmar du representerar är inte socialdemokrater och då måste du vara tydlig mot dina medlemmar vilken stol du sitter på. Att vara företroendevald innebär oftast att du måste åsidosätta dina egna önskningar. Klarar du av det?

  Klarar du av att föra en politik som dina medlemmar vill ha även om det går emot din egen åsikt?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   När jag jobbar fackligt jobbar jag alltid för medlemmarnas bästa och driver de frågor de vill driva men det hindrar inte att jag även jobbar politiskt och en enad arbetarrörelse där LO-facken och Socialdemokraterna jobbar intimt tillsammans för arbetarnas bästa är en mycket bra lösning.

   Tycker medlemmarna att den ordningen är fel kan de alltid avsätta mig vid nästa årsmöte genom att rösta fram någon annan.

 3. Bergis

  Du fattar inte. LO har krokat arm med politikerna för att göra det billigare för kommun och landsting.
  Då kan man upphandla vård, omsorg och busstrafik till ett mycket billigt pris. Man tillsätter sedan sitt eget fackförbund Kommunal och ger dom order att inte driva arbetstagarnas rättigheter. Kommunal får bara driva att lönen följer inflationen men inget mera. Facklig kamp är död och begraven. Nu handlar det bara för fackpamparna om att sko sig på medlemmarnas bekostnad.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Om du tror att det är det facken ska ägna sig åt har du missuppfattat saken. Kraven på ett förnyat och förstärkt fackligpolitiskt samarbete är idag starkare än på mycket länge och då för att säkerställa att politiken ställer rätt sorts krav som tillvaratar arbetstagarnas intressen.

   • Bergis

    Grejen är att politikerna aldrig kommer att ställa de kraven du önskar. Du går bara på Socialdemokraterna och LOs lögner om facklig politisk samverkan. Facklig politisk samverkan innebär att du snällt skall betala din medlemsavgift samtidigt som politikerna och fackombuden kan smörja kråset på olika event och ändlösa möten utan att åstadkomma ett dyft. Detta på din bekostnad. Nedmonteringen av de fackliga rättigheterna och arbetsmiljön bevisar detta. Fackombud och politiker är satta i skuld. De har lånat till dyra villor och levnadsvanor. De fokuserar bara på sitt eget och att hålla sig kvar vid köttgrytorna. De skiter i sina medlemmar. Det är därför Kommunal har så lågt förtroende idag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Politiker kommer att ställa de krav jag framfört det törs jag lova – Dessutom kommer jag själv som politiker att både driva och ställa dessa krav – Att fackförbund och politiker inte åstadkommer något är skitsnack då politiken åstadkommer mycket. Det som är problemet är att det många gånger tar tid innan resultaten syns men det är mer en fråga om samhällets uppbyggnad än om politk.

     Som facklig företrädare ska man fokusera på sina medlemmars bästa och det gör merparten av våra fackliga företrädare med några få undantag – Ingen facklig företrädare skiter i sina medlemmar Bergis – Skulle man göra det blir man inte långvarig som facklig representant då det är medlemmarna som väljer företrädarna,

 4. Petter

  När inte ens S styret i kommun och landsting i Umeå kan få sina egna anställda att må bra ,då blir då jag fundersam ?? Börja här, och du skriver att S och LO ska samarbeta, varför inte ta med företagen också . Men visst ja företagarna som skapar jobben är ju pest som du ser det .Detta är vad som menas med gråsosse !! Utrota företagarna ,halleluja

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag ser inte företag som pest Petter utan snarare som en tillgång i samhället. Att de är det innebär dock inte att de ska få bete sig som de vill.

   Precis som du skriver så ska vi börja med oss själva vilket är precis det jag skrivit både i detta inlägg och i en lång rad tidigare inlägg – Som politiker ska vi leva som vi lär och föregå med gott exempel.

   • Johan

    Facken går från klarhet till klarhet där giriga fackpampar sätter jaget före laget!
    Detta förekommer överallt och jag följer med spänning vilket fack som nästa gång blir granskat och åker dit med fingrarna lite för djupt ner i syltburken.

    Så ett tips se över vilka lagspelare ni väljer för att verkligen få lagspelare som ser till sina medlemmars bästa och inte bara njuter av deras medlemmars avgifter!

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det är medlemmarna som röstar fram sina företrädare och det som är största problemet är avsaknaden av klara och tydliga regelverk hos vissa – Detta håller dock på att förändras så jag är inte orolig.

     • Johan

      Avsaknad av regelverk nä totalbrist på omdöme och sunt förnuft!
      Det är trots allt högavlönade vuxna människor som gör detta i ryggdunkar andan som råder i fackens topp.

      Klart det förändras efter det uppmärksammas av media är vi överens om.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är bra att det förändras sedan så tror jag att fackföreningarna trots det som inträffar är bättre än landets företag i dessa frågor totalt sett. Skulle journalistiken detaljgranska företagsamheten torde det som inträffar i fackföreningsvärlden bara vara en krusning på ytan.

     • Petter

      Tydliga regler ,skitsnack fattar de inte bättre än att det bara är att ta för sig av medlemmarnas pengar då är det inte lätt. Sen kommer ditt försvarstal upp igen och din avoga syn på företagarna.

      ” Skulle journalistiken detaljgranska företagsamheten torde det som inträffar i fackföreningsvärlden bara vara en krusning på ytan.” Då låter du som du rättfärdigar ”fackpamparna” du bara är för mycket!! Barnen i sandlådan brukar säga ,Får de så får jag.
      Ditt väljarfiske är i alla fall genomskådat av mig , du vill bara byta yrke !!

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får gärna se det som röstfiskeri men för egen del ser jag det som reella fakta.

      Sedan tycker jag lika illa om de som missbrukar sin ställning som du Petter – Alldeles speciellt så om de gör så för egen vinning.

 5. Johan

  Ändring till det positiva är väl alltid bra!
  Jag håller mig till fakta och lämnar spekulationer till de som vågar.

 6. Krister

  Jag tror att en välutbildad företagare är bättre att leda tex en kommun än en lågutbildad facklig representant med lojalitet mot ett visst parti. Världen och Sverige ser inte ut som 1968. Att spola bandet tillbaka rent ideologiskt men spela upp det i nutid går inte. Jag skulle tex vilja ha tillbaka min Suzuki S50 moped, grön med limpa och som kunde komma upp i 45 km/t. Med Gittan bakpå. Men det skulle se löjligt ut liksom du själv som nån Umeå-Palme eller Sosse-Jesus.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Ett land eller en kommun är inte ett företag där alla beslut kan vila på ekonomisk grund i första hand. I ett samhälle finna andra saker än ekonomi att väga in vilket gör att en företagsledare många gånger kan vara olämplig.

   Sedan är demokratins spelregler sådana att det inte är utbildningsnivån utan snarare det politiska engagemanget och den ideologiska övertygelsen och drivkraften som styr om man ska bli nominerad och framröstad – Det är så vår demokratiska ordning ser ut.

   • Johan

    Där du kastar ur dig attdu tror det skulle vara värre i landets företag.
    Vi ska hålla oss till fakta och tro får du göra i din kyrka inte i dina jämförelser!

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det jag säger är att samma sak som förekommer i den fackliga världen förekommer i företag – Bevisen för det finner du bland annat i det som var på tapeten om SCA:s jaktresor och om vidlyftig representation och annat.

     Även här är allt jag gör att påpeka att vi bör sansa debatten. Jag försvarar inte det som inträffat i Transport eller i andra fackförbund men ska vi debattera dålig moral så bör den debatteras i sitt totala perspektiv och inte isolerad till fackföreningsrörelsen – Alldeles speciellt om vi ska komma till en lösning genom att råda bukt med det som utlöser detta beteende.

     • Johan

      Nu var det ju facken vi pratade om!
      Du har alltid lätt för att kasta skit på företagare och de som inte delar din åsikt tråkig inställning!

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Det enda jag påpekat är att problemet sitter i moralen i samhället och det problemet återfinns i alla led – I fackföreningarna likväl som i näringslivet och ska problemen lösas måste vi titta på den kompletta bilden och inte bara på fackföreningsrörelsen.

 7. Petter

  Missbrukar min ställning, vilken ställning 🙂
  Har ingen ställning att missbruka, förstod inte riktigt detta svarsinlägg.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Vilken del av kommentaren var det du inte förstod sammanhanget av Petter?

   • Petter

    ” Sedan tycker jag lika illa om de som missbrukar sin ställning som du Petter – ”

    Tyckte du riktade det mot min ställning hehe,jag läste som fan läste bibeln 🙂

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det gjorde du nog Petter – Det jag sa är att jag liksom du ogillar de som missbrukar sin ställning.

     • Johan

      Facken ska göra det de är bäst på värna om sina medlemmar och deras jobb.
      Politikerna ska driva igenom lagar så vi får ett stopp på dessa utländska arbetare som utnyttjas och tar jobben från svenskar till svältlöner.
      Detta är ett enormt växande problem i Umeå och att du som sossen inte driver på i denna fråga i stället för att klaga på alliansen är förvånande!

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Att få det nya utstationeringsdirektivet för arbetskraft från andra Eu-länder på plats är en fråga som jag drivit länge och bloggat om åtskilliga gånger. Att alla som jobbar i Sverige ska ha lön enligt svenska kollektivavtal är för mig en självklarhet vilket det nya direktivet kommer att statuera.

 8. Johan

  Vi som är drabbade av detta vet redan att det inte räcker med utstationerings direktivet för dessa företag har redan nu kryphål runt det!

  Detta kommer att leda till döden för svenska företag och svenska löntagare.

   • Johan

    Nä, Anders det är det absolut inte och det är tråkigt att det inte kommer en lösning som blir vattentät. Fakta hur de kryper runt detta existerar redan på byggen runt om i Umeå!
    Detta blir döden för oss seriösa företagare och konkurrensen kommer att leda till en anpassad lön med dessa som måttstock.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Den lösning som kommer blir vattentät vad gäller löner och övriga arbetsvillkor – Däremot kan vi inte införa arbetsmarknadsprövning vilket varit önskvärt men det bryter mot den fria rörligheten.

     • Johan

      Återigen Anders det finns kryphål som inte kommer att stoppas tyvärr.
      Än hur mycket jag hade önskat att du hade rätt så har du tyvärr fel i det du säger!
      Vi får bara hoppas att det stoppas i tid för alla på arbetsmarknaden både företagare och arbetstagare.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du påstår att det finns kryphål i det nya utstationeringsdirektivet vill jag i sådana fall att du preciserar dig mer och påvisar vilka dessa är.

 9. Johan

  Utländska löntagare får lön enligt svenska mått.
  De åker hem till sitt hemland på ledighet men, innan tillbaka resa till Sverige för fortsatt jobb betala de tillbaka mellanskillnaden för att åter få jobba kvar här i Sverige /umeå.

  Ett exempel av många som inte får mig att hurra som du gör.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Med det nya utstationeringsdirektivet på plats blir detta svårare i och med att svenska företag som hyr in utländska ska betala skatten direkt till den utländska skattemyndigheten – Dessutom kommer kontrollen att öka från EU:s sida vilket gör att jag är försiktigt optimistisk om att allt blir betydligt bättre när det nya direktivet är på plats.

 10. Johan

  Det du skriver kommer inte att avhjälpa det exemplet jag skrev om!
  Fast det är ju bra att du gått från att påstå ett vattentätt system till försiktigt optimistisk.
  Tråkigt är bara att du som politiker bara maler på och inte frågade om vad jag syftade till för kryphål utan det tog 5 kommentarer för dig att bli lyhörd och vissa intresse för mitt påstående. Om någon av mina anställda påpekar något för mig så visar jag mitt intresse även för småfrågor för det ska en ledare göra. Ibland har man rätt och i bland fel och det är av det man lär sig att bli bättre.

  Detta visar att det du kallar fakta endast är det du tror på och att inget som någon annan påstår spelar någon roll. Fakta i all ära men fakta baserad från verkligheten är det vi ska titta på och hålla oss till!

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag ställd frågan Johan och jag har läst på noga angående det nya utstationeringsdirektiv som ska införas och i det är saker som dessa igentäppta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Vilken fråga är det du vill ha svaret på Johan då kommentarerna bitvis är så många att det är svårt att veta vilken av dem du avser med din fråga?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.