Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ska man tro Dagens Industri är Anna Kinberg Batras dagar som partiledare snart över.

Aftonbladet citerar en artikel från Dagens Industri där det klart och tydligt framgår att det pågår en het intern strid inom Moderaterna för att få Anna Kinberg Batra att frivilligt avgå som partiledare så att man slipper nesan med att avsätta henne offentligt.

Att så skulle bli fallet sa jag redan i samband med att hon gjorde det ödesdigra misstaget att öppna för ett samarbete med SD och ska man tro det som skrivs så får jag nu helt rätt i den förutsägelse jag gjorde då.

I artiklarna påstås att det från som det heter från flera av varandra oberoende källor kommer information om att en avgång kommer inom de närmaste dagarna som ett resultat av att AKB blivit ett blysänke för partiet.

Förvånansvärt nog så är det hennes egna partikamrater inom Stockholmsmoderaterna som är mest missnöjda även om artiklarna refererar till att anledningen är att det finns ett utbrett missnöje bland flera tunga Moderater för hennes sätt att leda partiet.

För egen del är jag på inget sätt förvånad och att Moderaterna skulle tappa sympatier i rekordfart när AKB öppnade för samarbete med SD såg jag som självklart – En självklarhet som besannats med ett stort ras i opinionen som följd.

Avslutningsvis ska jag om än i förskott säga följande – Vad var det jag sa?

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

76 kommentarer

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Då lär du nog få vänta mycket länge erik eftersom oddsen för det är mycket låga – Alldeles speciellt så då den långsiktiga trenden för SD pekar nedåt.

   • Olle

    Men Anders nu förstår jag inget ??? du skriver.
    ”Då lär du nog få vänta mycket länge erik eftersom oddsen för det är mycket låga – Alldeles speciellt så då den långsiktiga trenden för SD pekar nedåt.”
    Jag skulle vilja säga att oddsen är väldigt höga på att Åkesson blir statsminister 🙂

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det är upp till dig att tro det Olle – För egen del har jag presenterat det jag tror.

    • Micke

     Olle kan du förklara hur populisten Åkesson ska bli statsminister när inga vill samarbeta med rasister?

     Du verkar precis som de flesta andra SD inte ha en aning om hur en regering bildas.

     Lite sorgligt.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag sa att jag trodde att det skulle ske innan valet men att jag trodde att det skulle kunna ske innan februari månads utgång – En förutsägelse jag senare korrigerade så det är fortfarande så att jag kommer att få rätt i in förutsägelse Alexander.

 1. Per

  Ja Jimmie blir ny landsfader vid nästa val, precis som trenden har visat en långtid, Bara Anders som missat det eller inte vill eller kan förstå. Länge leve Sd och Jimmie Å….!

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har inte missat något Per – Den långsiktiga trenden för SD pekar nedåt och deras valresultat kommer att bli runt 10%.

   • Jonny Disenfeldt

    Du har fortfarande inte presenterat hur du kommit fram till detta påstående om den långsiktiga trenden som strider mot de slutsatser vi kan dra av alla undersökningar.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Opinionsm%C3%A4tningar_inf%C3%B6r_riksdagsvalet_i_Sverige_2018

    Jag antar att din ”komplexa algoritm” baseras på att påstå något år efter år in absurdum. Förr eller senare blir det ju så, om inte i år så kanske om 5 år eller 20 år…

    Jag förutspår att S kommer att upplösas som politiskt parti, det är den långsiktiga trenden.
    Jag föruspår även att planeten jorden kommer att bli obeboelig för liv, det är den långsiktiga trenden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Du får gärna göra dina förutsägelser Jonny så gör jag min och hittills så har mina för vana att slå in vilket nu ser ut att besannas även för AKB.

 2. Ville-Valle

  … du skriver Anders Forss: ”De inkomster jag haft efter min återkomst till Sverige är publika på samma sätt som övriga inkomsttagares inkomster och hur mycket jag tjänat historiskt har ingen betydelse i sammanhanget Ville-Valle – Oavsett av om det är 1 krona eller åtskilliga miljoner saknar det betydelse.”
  Det saknar inte alls betydelse för dina eventuella framtida väljare, Anders Forss. För varje väljare som ens funderar på att kryssa dig på riksdagslistan, där du sedan fantiserar om att bli finansminister, är av största vikt för väljarna att få kännedom om dina i ditt eget tycke ”omoraliska affärer” och hur mycket pengar du gömt undan från dessa ”omoraliska affärer”. Pengar som du sedan enligt dig själv ska använda till en socialdemokratisk personvalskampanj. Socialdemokraterna har ju i alla tider tagit starkt avstånd från ”omoralisk skatteplanering” som urholkar välfärden.
  När väljarna vägt för och nackdelar mot varandra ska de ta ställning till om de överhuvudtaget ska kryssa dig på listan. Du Anders Forss kämpar febrilt med att undanhålla väljarna denna viktiga information. Varför Anders Forss, vad är det du försöker dölja…?
  Det hör också till saken att flera kommentatorer utifrån Jukanas hemsida visat att du far med osanning. Och inte nog med det, du skriver på din egen blogg: ”Jukana är inget känsligt ämne för mig – Tvärt om ett ämne jag kan prata om med stolthet då jag inget har att dölja.”
  Nu erkänner du helt plötsligt att du är stolt över de i ditt eget tycke ”omoraliska affärer” som du hållit på med i Malaysia med omnejd. Samma ”omoraliska affärer” som du i andra blogginlägg bett om ursäkt för.
  På landsbygden i vårt södra grannland Polen har polackerna utvecklat ett eget sätt att visa vad de tycker om människor som du Anders Forss, människor som ljuger och försöker vara mer än andra. De går helt enkelt och skiter/bajsar på bron där de ras antagonister bor. Vad tycker du Anders Forss om polackernas initiativ? Något för svenskarna/Umeåborna att ta efter…?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Låt oss börja med att rätta till de gravt felaktiga påstående och lögner du gör dig skyldig till Ville-Valle.

   1. Jag har aldrig sagt att jag drömmer om att bli finansminister eller minister överhuvudtaget och skulle jag bestämma mig för att sikta på en ministerpost så skulle jag nog sikta på högsta posten direkt.

   2. Jag har aldrig sagt att jag ska driva personvalskampanj.

   I övrigt så har jag som sagt pratat helt öppet om vad jag jobbat med sedan dag 1 i mitt politiska engagemang så jag har inga problem med det. Att vara stolt över att man gjort ett bra arbete och att vara stolt över att man inte begått olagliga handlingar är inget att skämmas för. På samma sätt har jag aldrig sagt att jag skäms för det arbete jag tidigare hade utan snarare att jag med åren insett att det är omoraliskt att genomföra skatteplaneringsupplägg trots att de är lagliga fullt ut av den anledningen att de verkar osolidariskt mot samhället i övrigt.

   Sedan är den överväldigande majoriteten av mina forna klienter inte svenskar utan medborgare i andra länder men det förändrar inte att skatteplanering är osolidariskt mot medborgarna i de länderna. Att nu istället använda min expertkunskap till att bekämpa skatteplaneringen är något bra och något som kan hjälpa vårt och andra länder att öka sina skatteintäkter till den nivå de borde ha Ville-Valle.

   Om väljarna tycker att det är dåligt så kommer de att avstå från att rösta på mig och i slutändan så är det väljarna som bestämmer vem de ska rösta på så jag ser inga problem alls med det jag arbetat med i mitt tidigare yrkesliv.

   • Ville-Valle

    …du vägrar fortfarande att uppge för dina potentiella väljare hur mycket pengar du drog in de här åren från din ”omoraliska skatteplanering” i dessa utvecklingsländer. Du vägrar också att avslöja mellan tummen och pekfingret hur många miljoner/miljarder kronor du hjälpte dina klienter att undanhålla från dessa länders välfärd. Du försöker på ett patetiskt sätt att slira undan det sistnämnda med att skylla på sekretessklausuler. Det är ingen som har frågat om enskilda klienters skatteplanering utan frågan har gällt summan om hela din kundmassas skatteplanering. Och det finns ingen sekretesslagstiftning vare sig i Malaysia eller i andra länder som förbjuder detta, så sluta svamla om din sekretess.
    Så fort du blir trängd börjar du ta upp att du är oskyldigt anklagad för lagbrott samt att du blir oseriöst påhoppad. Du försöker med dessa påståenden tysta debatten om dina förehavanden i Jukana med mera. Men varken jag eller någon annan har anklagad dig för lagbrott, men däremot ifrågasatt din moraliska kompass. Du må vara så laglydig som ängeln Gabriel och vit som förädlad heroin, men det saknar betydelse för dina potentiella väljare för de har rätt att i detalj få veta vad du sysslade med när du höll på med dina enligt din egen utsago ”omoraliska skatteplanering”. Du Anders Forss borde veta att varje ”äkta socialdemokrat” i gammal ”Tage Erlander-anda” ser medveten skatteplanering som stjäl pengar från den kollektiva välfärden som ett värre brott än att gå på en bank och gör ett väpnat bankrån. Och nu har du mage att öppet påstå att du är stolt över att du varit med och undanhållit pengar som kunde ha gått till de mest behövande i dessa länder, barn, gamla, funktionshindrade, med flera.
    Du kommer också med en delikat nyhet i ditt senaste inlägg/svar. Du skriver: ”Sedan är den överväldigande majoriteten av mina forna klienter inte svenskar utan medborgare i andra länder men det förändrar inte att skatteplanering är osolidariskt mot medborgarna i de länderna.”
    Det är mig veterligt första gången som du erkänner att du även haft svenska klinter som du i egenskap av socialdemokrat hjälpt till att undanhålla skatt från den svenska välfärden. Och så är du, som du påpekar i ditt inlägg, väldigt stolt över att ha kunnat göra detta…?
    Som avslutning måste denna fråga ställas ännu en gång:
    1) Vad är du försöker dölja Anders Forss när du så patetiskt vägrar avslöja sanningen om dina inkomster från det du själv uttrycker det ”omoraliska skatteplanering”. Och att du även haft svenska klienter som du hjälpt med skatteplanering…?
    Fotnot: Jag har via nätet fått en fråga om Sverige har någon form av utlämningsavtal med Malaysia när det gäller grova ekonomiska brott. Jag har tyvärr ingen aning om detta, men det kan säkert Anders Forss vara på…

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Hur mycket pengar jag tjänat tidigare och hur mycket pengar mina klienter tjänat på att skatteplanera är inget jag behöver delge – Alldeles speciellt så på bloggplats och det är därför dina frågor förblir obesvarade när det gäller detta.

     Sedan fanns merparten av mina klienter i OECD:s länder och inte i utvecklingsländer Ville-Valle så än en gång försöker du dig på att komma med felaktiga påståenden.

     Vad gäller min moraliska kompass så har jag inga problem med den då jag öppet berättat vad jag arbetat med – Huruvida det har inverkan på väljarnas val är upp till dem att bestämma och inte till mig eller dig – Så långt jag sett hittills så verkar det spela mindre roll för merparten av väljarna som tycker att det är starkt gjort att byta fot och använda insamlad expertkunskap för att jobba emot något jag tidigare ägnat mig åt vilket räcker bra för mig.

     Huruvida det finns utlämningsavtal mellan Sverige och Malaysia har jag ingen aning om men den saken kan du säkert kolla upp på nätet eller via UD även om min gissning är att sådana avtal finns.

 3. Jonny Disenfeldt

  Det sade jag redan när hon valdes så du var sent ute. Hon var fel person från första början, helt chanslös. En rejäl nitlott.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Då tänkte du helt rätt Jonny – Även jag tyckte att hon var fel men moderat tradition bjuder att en partiledare som blivit vald leder partiet över åtminstone 1 val.

   • Jonny Disenfeldt

    Samma tradition som socialdemokraterna hade menar du, ända fram till stolpskottet Juholt … tsss

 4. Alexander

  Nu slirar herr Forss återigen på sanningen. Det du sade var inom de närmsta dagarna, och allra senast innan februari är slut…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag slirar inte på sanningen Alexander gå tillbaka till inläggen så får du se.

 5. Alexander

  ”Oddsen är mycket låga”

  Anders Forss vet alltså inte att låga odds indikerar stor sannolikhet…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Att försöka märka ord och fraser leder dig ingen vart Alexander – Det viktiga i mina inlägg är budskapet.

   • Jonny Disenfeldt

    Om man inte uttrycker sig korrekt så blir budskapet fel och förvanskat, ett totalt självmål att göra som politiker…

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det är därför jag lägger mig vinn om att uttrycka mig korrekt Jonny.

 6. Alexander

  Jag märker inte ord utan upplyser dig om en direkt felaktighet i din argumentation. Det är inte första gången du pratar om sådant du inte har riktig koll på.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har koll på det jag pratar om Alexander – Är det någon som saknar koll så bör du sannolikt fråga dis själv vilken koll du har på det jag skriver om.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har sagt i grunden att hon kommer att bli avsatt innan nästa val även om jag först trodde att det skulle gå fortare – Det är endast förutsägelsen om innan februari månads utgång jag ändrade – I övrigt har den stått fast oförändrad och det är till den jag hänvisar i det jag skrivit,

 7. Petter

  Säger som dig ,äntligen . Så då kanske det börjar peka upp i väljarstöden igen ,ja beroende på vem som kommer i stället givetvis.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Precis det beror nog på ven ersättaren blir och hur politiken för framtiden formas.

 8. Alexander

  Fast om du har koll på det du pratar om så skulle du inte påstå att oddsen är låga när du menar att chansen är liten. Du upprepar ju det i ditt svar till Olle. Ordagrant ”Det är upp till dig att tro det Olle”, som svar på att han säger att oddsen är höga på Åkesson som statsminister, Du menar alltså att de är låga och därmed är chansen stor. Titta på vad du skriver. Fast naturligtvis förnekar du ytterligare en gang…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag påstår att oddsen är låga och du adderar att chansen är liten vilket innebär at du i grunden delar min uppfattning Alexander.

   Åkesson som statsminister kommer aldrig att inträffa med mindre än att SD får mer än 50% av rösterna och oddsen för att det ska inträffa är otroligt låga.

   • Lars Flemström

    Om Anders Forss får som han vill, så är risken MYCKET stor att Jimmie Åkesson blir statsminister. Forss’ våta dröm är ju INTE BARA att alliansen splittras, utan ÄVEN att det bildas ett starkt högerblock, bestående av SD, M och Kd. Om vem blir statsminister, om den blocket vinner valet, om inte ledaren för det största partiet i blocket?

    Forss driver ju inte bara tesen att S, L, och C ska bilda regering tillsammans, vilken ska styra med ”hoppande majoriteter”, utan driver dessutom tesen att detta ska leda till en kraftig vänstervridning av dessa partier. Kommer de i så fall att få några väljare, som inte är partibytare från S?

    Hoppande majoriteter, som inte har prövats i större skala i Sverige sedan 1931 (ett experiment, som slutade med att svenska arbetare sköts av svensk militär), innebär en stor ovisshet för väljarna, som inte vet om regeringen kommer att ta stöd av Jonas Sjöstedt eller Jimmie Åkesson, fråga för fråga.

    Dessutom tycker jag att vi ska ge moderaterna det stora förtroendet att själv få bestämma vem som ska leda deras parti. Forss’ krypskytte mot Kinberg-Batra, när hennes avgång förs fram som något slags självuppfyllande profetia, genom ideliga kampanjer utifrån är direkt osmakliga.

    Jag förstår varför Forss inte vill svara på frågor om han har pengar undanstoppade, som han kommer att använda för en personvalskampanj, för att bli uppkryssad till en maktposition. Socialdemokratiska valstrateger kan vara ganska cyniska. Kanske tänker de just nu:

    ”Den där Forss kan nog vara bra som lockbete för att locka invandrare att rösta på oss. Men Herregud, tänk om han blir en ny Jan Emanuel Johansson.” JEJ är en f. d. socialdemokratisk politiker, som tog sig i riksdagen med hjälp av personkryss och drastiska uttalanden om att hiv-testa alla invandrare från vissa länder, mm. Han målade Olof Palmes porträtt på sin Harley Davidson-motorcykel, och använde HD:s varumärke som sin personliga partisymbol.

    Han dömdes för varumärkesintrång, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Palmes familj hade nog velat stämma honom för stöld av ”varumärket Olof Palme”, men en sådan lag finns tyvärr inte. Det finns alltså likheter mellan JEJ och Forss, som viftar med att hans handlingar är ”omoraliska men inte olagliga”.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Att utöva krypskytte mot politiska motståndare är en självklar sak för den som är engagerad i politiken och den företeelsen kommer jag att fortsätta att ägna mig åt.

     Tvärt emot dig så tror jag till att börja med att KD åker ut ur riksdagen och att Socialdemokraterna landar runt 35% stöd i valet – Med ett C på ca 20% och ett L mellan 6 och 8% så är den konstellationen betydligt större än M och SD tillsammans så jag ser optimistiskt på att vi kommer att kunna skapa en regering utan SD.

     Huruvida jag kommer att röstas fram får samma svar som jag alltid ger Lars – Det är upp till väljarna att bestämma det.

     Sedan kan jag inte låta bli att känna mig smickrad och berörd av att du och ett antal andra som flitigt kommenterar min blogg uppfattar det som att jag har stora chanser att bli framröstad till en maktposition – Att ni uppfattar det så betyder att mitt bloggande och debatterande och andra saker jag gör politiskt lämnar avtryck och skapar debatt – Att det gör det är en bra bekräftelse på att jag behövs i politiken.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Så är det säkert Leif – Tack för att du försvarar mig.

 9. Alexander

  Unibets odds på största parti i nästa val är 1,70 på Socialdemokraterna och 2,10 på Sverigedemokraterna.

 10. Alexander

  Anders vägrar att förstår hur oddssättning fungerar. Låga odds innebär att chansen är stor att något inträffar. Titta på vad du skriver. Begriper du verkligen inte?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Sannolikheten att Åkesson ska bli statsminister är mycket låg Alexander.

 11. Alexander

  ”Oddsen för att det ska inträffa är otroligt låga”

  Nej, de är höga. Sannolikheten är låg och därför är oddset högt. Oddset på dig som statsminister skulle ligga på kanske 6000 och Löfven på 2,50. Förstår du nu?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Man kan prata om odds på olika sätt Alexander – I mitt exempel är odds detsamma som sannolikhet för och sannolikheten att Åkesson ska bli statsminister är mycket låg därav mitt uttryck.

   • Jonny Disenfeldt

    Fel Anders Forss., man kan inte vrida på en definition så att den blir det motsatta.

    Så här är det :

    Hög sannolikhet motsvaras av låga odds
    Låg sannolikhet motsvaras av höga ödds

    du måste lära dig att uttrycka dig korrekt Anders.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     DU låser dig till att bara tala om odds i bettingsammanhang. Ordet odds kan användas i helt andra sammanhang och har då en helt annan innebörd – T.ex. at låga odds innebär låg sannolikhet eller små chanser.

 12. Per

  Större chans att Jimmie blir ny statsminister än att Löfven blir kvar. Hur var det nu Anders, skulle du förklara för dom som röstar på Sd, blir förmodligen över 20% vid nästa val, varför S med flera partier gör allt för att inte Sd ska få något inflytande i en regeringsbildning?? Är det de du kallar demokrati och allas lika värde? Nu vågar du väl inte lägga in min fråga för du är en riktig feg en./Per

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Att S och övriga partier vill hålla SD utanför regeringsbildningen har självklart sin orsak i det Löfven och andra flera gånger påpekat – det faktum att SD:s politik kraftigt influeras av dess nazistiska och rasistiska rötter.

 13. Leif Andersson

  AKB får sparken för att hon likt Juholt inte duger som partiledare. Jag ser inte att detta har något med ev. SD-samarbete att göra utan helt enkelt behöver M en mer kompetent partiledare som kan stärka partiets opinionssiffror. Till skillnad mot S när Mona Sahlin var partiledare agerar man dock i tid inför nästa val.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Juholt var enligt mitt tycke en oerhört lämplig partiledare som ville ta vårt parti åt vänster och återgå till socialdemokratins rötter – I övrigt så står jag fast vid det jag framför i inlägget.

 14. Alexander

  Återigen har Anders en egen definition av ords betydelse. Eller så var det så att han inte visste hur det fungerar och nu kör ” damage control”.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det är ingen egen definition Alexander – Ord kan användas på många olika sätt beroende på i vilket sammanhang de används. Förvisso är jag inte förvånad över ditt påstående då taktiken att märka ord och klippa och klistra friskt i det som sägs i en debatt är ditt modus operandi på samma sätt som det är SD:s modus operandi.

 15. Alexander

  Jag har inte klippt och klistrat och inte heller märkt ord. Det jag gjort är att påpeka att låga odds indikerar stor sannoklikhet och höga odds låg sannolikhet. Sedan får den självutnämnda allvetaren säga vad han vill, det är nämligen fakta. Titta på Unibet, Betsson eller valfri sajt så får du se.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Om man ser odds ur ett bettingperspektiv stämmer ditt resonemang men pratar man om odds i ett sammanhang är ditt resonemang fel Alexander.

 16. Krister

  Din tro på att SD skulle ha en nedåtgående trend visade sig vara fel.
  SCB: SD är näst största parti med 18,4, en uppgång med 5,5 procentenheter.
  S ligger stilla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.