Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Att SD skulle få inflytande över framtida regeringsbildningar är en skröna.

I den dagliga debatten försöker SD och dess anhängare ofta göra gällande att de är oerhört betydelsefulla sett ur en politisk synvinkel och de kommer att blockera varje tänkbar regeringsbildning som innebär att de inte får inflytande.

Samma sak brukar anhängare till SD anföra då de påstår att det är odemokratiskt att de med de 13% SD har för närvarande blockeras från inflytande i politiken – Att 87% är betydligt mer än 13% och att det därför är helt naturligt och dessutom demokratiskt att 13% inte ska få kullkasta vad övriga 87% bestämmer ser de ut att sakna förståelse för.

Dessutom förutsätter de som framför den åsikten att blockpolitiken ska vara cementerad för all framtid och att det därför borde vara som de säger.

För egen del tror jag att partierna insett att blockpolitiken spelat ut sin roll som politisk plattform och att vägen framåt är blocköverskridande lösningar som följer samma struktur som de blocköverskridande lösningar som redan används i det realpolitiska arbetet i dagsläget.

Decemberöverenskommelsen var ett sätt att försöka cementera blockpolitiken och hålla SD borta från inflytande – En överenskommelse som sedan bröts vilket innebär att blockpolitiken i det avseendet är död och snart begraven.

Även om vi efter nästa val skulle få se ett SD som har 20% vilket jag inte ser för troligt så kommer Sverige fortsatt att gå att regera och styra utan att ge SD inflytande och möjlighet att blockera politiska beslut.

Att det blir så beror som sagt på att blockpolitiken är död och att den fortsatt kommer att vara det efter nästa val.

Med det sagt så finns inte längre några som helst belägg för att SD kan spräcka varje tänkt regeringsbildning – Än mindre få inflytande över densamma. Dessutom kan inget parti på allvar anföra som skäl att man måste öppna för samarbete med SD för att kunna bilda en regering.

SD:s snack om att man är kraften och initiativet i svensk politik kommer därför precis som jag anfört många gånger tidigare endast att vara tomt prat och populism i akt och mening att göra sig själva viktigare än man de facto är.

I framtiden tror jag att alla partier insett att de pris som ska betalas för ett samarbete med antidemokratiska krafter som SD är ett pris som är allt för högt att betala – Att så är fallet är enkelt att se då allt man behöver göra är att betrakta vad som hänt med opinionsstödet för M och Anna Kinberg Batra efter hennes utspel om samarbete med SD.

Sverige kan regeras på ett ansvarsfullt sätt både nu och i framtiden även om SD till äventyrs skulle växa även om jag ser en tillväxt för SD som ytterst osannolik.

Så länge övriga partier sammantaget är betydligt större än SD finns alla möjligheter att bilda en ansvarsfull regim som inte behöver ta hänsyn till SD överhuvudtaget. Att SD skulle skapa kaos runt varje regeringsbildning är därför inget annat än en skröna.

Huruvida Alliansen går till val som en Allians eller var och en för sig ska jag låta vara osagt men oavsett vilket så behöver vi inte oroa oss för att SD ska få inflytande så länge de inte får egen majoritet i riksdagen.

Den troligaste utgången efter nästa val är en koalitionsregering bestående av S, C och L – En samlingsregering som gör upp i de frågor man kan göra upp i för att sedan förlita sig på hoppande majoriteter i riksdagen för de frågor man inte är överens om.

I ett sådant scenario blir SD:s inflytande i paritet med det väljarstöd man har – Varken mer eller mindre och det tror jag att väljarna insett.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

62 kommentarer

  1. Alexander

    Fast du vidhåller ju att allt är skrönor även när du motbevisas. Det är bekräftat att det till i princip 100% är nyanlända som ligger bakom övergrepp och trakasserier på badhus. Förnekar du det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte sett någon statistik från tillförlitlig källa som styrker det du säger Alexander.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.