Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Sverige behöver växa rejält befolkningsmässigt för att rädda välfärd och klimat.

Det borde rimligen vara rätt lätt för de allra flesta att inse att jordens befolkning måste fördelas på ett bättre sätt på hela jordklotets ytan om jorden ska överleva som planet. 

På samma sätt borde det vara lätt att inse att mänskligheten måste överge den linjära ekonomin och övergå till cirkulär ekonomi som ekonomiskt system för att få ett slut på förstörande av jorden och av klimatet.

Detta inlägg ska ses som en inlaga för att åstadkomma det jag säger i det första stycket av inlägget i syfte att skapa en hållbar och mer välmående värd. Hur och varför en övergång från linjär- till cirkulär är ett måste kommer jag att avhandla i ett separat inlägg.

Därutöver tar inlägget fasta på att det för Europa är ett måste att öka antalet invånare om vi ska klara av att upprätthålla dagens välfärd i en verklighet där befolkningen blir allt äldre.

Jag läser som bekant mycket tidningsartiklar, intervjuer och resultat av olika undersökningar som ett led i att hålla mig uppdaterad på hur saker utvecklas. Bland det jag läst är en artikel i ETC där journalisten Anton Borgström intervjuar FP:s EU-parlamentariker Cecilia Wikström en som för alltid stannat i mitt medvetande

Nedan redovisar jag ett antal fakta och påståenden ur intervjun av det som Cecilia Wikström säger: 

  • Att EU’s arbetskraft kommer att minska med 50 miljoner människor fram till 2060 – Eller med ca. 1 miljon per år.
  • Att försörjningsbördan för EU:s arbetstagare på sikt kommer att bli uppemot 7 pensionärer att försörja per 10 arbetande.
  • Att SCB 2014 beräknat att Sverige behöver ca. 80.000 nya arbetstagare per år för att upprätthålla dagens demografiska spridning
  • Att Sverige trots att vi demografiskt ligger bättre till än många andra länder behöver öka invandringen för att klara välfärden i framtiden.
  • Att Tyskland och Italien är ännu mer illa ute och inom kort behöver 5 miljoner nya invånare för att klara den välfärdsnivå de har idag.
  • Att det utifrån detta är både proaktivt och framsynt av Angela Merkel att säga att Tyskland är beredda att ta emot 500.000 flyktingar och invandrare per år.
  • Att behovet av befolkningstillväxt i Europa för närvarande överskuggas av en debatt om flyktingar med rasistisk och främlingsfientlig prägel.
  • Att det i dagens Europa går 4 arbetstagare per pensionär men att denna siffra kommer att fördubblas under de närmaste 20 -35 åren till 2 arbetstagare per pensionär.
  • Att Tyskland redan dammsugit Portugal, Spanien och Grekland på kvalificerad arbetskraft och därför söker den framtida arbetskraften utanför Europas gränser.
  • Att ett Europa utan kraftig invandring kommer att radera ut sig själv. Detta sagt utan att ta hänsyn till att jordens befolkning hela tiden växer vilket även det förminskar Europas inflytande.

Ovanpå detta vill jag tillföra något som Hans Rosling sagt medan han var i livet och som har betydelse når vi ska ta ställning till hur vi bör handla i frågan om invandring och migration.

Det Hans sa att det är precis så som Percy Barnevik säger – Att Sveriges framtid till 1% beror på de beslut vi fattar i Sverige – Till 9% på de beslut som fattas i Europa och till hela 90% på de beslut som fattas i resten av världen.

Det är mot denna bakgrund vi ska värdera invandring även om flyktingarna och deras situation inte ska präglas av ekonomiskt eller strategiskt tänkande utan snarare av solidaritet för de som har det svårt och lider.

Dock går det inte att bortse från att även flyktinginvandringen är något positivt i det långa perspektivet givet att vi har en effektiv och väl fungerande integrationspolitik som innebär att de som kommer till vårt land snabbast möjligt sätts i arbete så att de kan försörja sig själva.

Dessutom kan man om vi ska vara lite själviska beakta att många av de som invandrar från Syrien är välutbildade och inte sällan redan är läkare, ingenjörer, kemister med flera yrkeskategorier som efterfrågas i vårt land.

Dessa kan med rätt integration snabbt sättas i arbete vilket vi redan sett goda exempel på och därmed både lösa problem med brist på personal samtidigt som de blir närande för landet.

Min vision om att Sverige i en framtid ska befolkas av 30 miljoner människor är således både realistisk och kärleksfull då en sådan utveckling är nödvändig om Sverige inte ska gå från I-land till U-land. 

Med en snabbt åldrande befolkning måste Sverige öka sin befolkning för att bibehålla dagens levnadsstandard och dagens nivåer i välfärdssystemen.

Sveriges befolkning bör öka i samma takt som jordens befolkning. Dessutom borde vi ta igen den reala befolkningsminskning vi gjort i det globala perspektivet i och med att vi vuxit i långsammare takt än världen i övrigt under lång tid.

Med rätt politik och med en god integration skapas fler arbeten – Med fler människor och med fler i arbete skapas ökad efterfrågan och ökade behov – Med ökad försäljning och fler som betalar skatt ökar statens skatteintäkter och därmed statens förmåga att bygga infrastruktur och trygga välfärden.

Ovanpå detta ska läggas att Sverige genom att ta emot fler invandrare aktivt bidrar till att förbättra jordens miljö och klimat.

Ett jordklot med en växande befolkning kräver en jämnare befolkningsfördelning för att klara miljön och klimatet – Därför kommer en ökad invandring till Sverige att aktivt påverka miljöarbetet i positiv riktning.

Därför är det dags att lyfta debatten om hur vi ska klara den svenska välfärden och hur många fler vi behöver bli för att detta ska bli verklighet – Mitt förslag är att vi bör bli 30 miljoner på sikt – Vad är ditt?

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

85 kommentarer

  1. Alexander

    ”många av de som invandrar från Syrien är välutbildade”

    Har du några källor på det?

      • Sven

        Om det finns många borde du lätt kunna ange en handfull.

        I annat fall får man lätt intrycket att du faktiskt inte har något underlag och därför, som så många andra politiker, helt enkelt duckar frågan genom svävande hänvisningar som du inte ens själv kan följa.

  2. Alexander

    Enligt SCB:

    10% av syrier som kom mellan 2009 och 2013 har eftergymnasial utbildning på tre år eller mer.

    Från Ekonomifakta:

    Genomsnittslängden på utbildning för syrier som kom 2014 är 6,6 år.

    Är det detta du menar med välutbilade syrier?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det viktiga är att ta tillvara den utbildning de har sedan tidigare för att snabbast möjligt sätta dem i arbete och lära dem svenska språket. Hur lång tid det tar har jag aldrig skrivit om utan bara om principen att det är fel att inte ta tillvara på den kunskap de har i bagaget.

  3. Jonny Disenfeldt

    Ser att du börjat återanvända gamla inlägg nu.
    De är inte bättre nu än de var då förra gången Anders.

    Hans Rosling visade att den mest troliga utvecklingen är att vi når 10 miljarder på jorden och sedan vänder det neråt vad gäller befolkning. Afrika är den kontinent som ligger sist i den utvecklingen.

    Invandrarna från t.ex Syrien har inte alls den utbildningsnivå i genomsnitt som du påskiner, ännu värre är det med andra stora migrantgrupper som de som kommer från Afghanistan och Nordafrika.

    Vi vet att de stora grupper migranter vi tagit emot fått vårat välfärdssystem (skola/vård/omsorg) att raseras och vi vet att de aldrig kommer att bära sin egen kostnad, än mindre betala initialkostnaden totalt kan slutkostnaden beräknas ligga kring 1000 miljarder bara för de som kom 2015.

    Vi vet att nya stora rationaliseringar står för dörren vilket kommer att rationalisera bort hundratusentals arbetstillfällen.

    Din ide om att vi ska öka med 20 miljoner till invånare fram till 2050 är bara bisarr. 20 miljoner till invånare på lite över 30 år … vem som helst borde kunna dra slutsatser av det …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag återkommer till gamla ämnen Jonny vilket är fullt naturligt – I övrigt läs det svar jag givit på samma kommentar till samma inlägg från dig för att läsa mitt svar.

  4. Fredrik

    När ska vi vara 30 miljoner? Från cirka 8 miljoner 1970 till dagens cirka 10 miljoner säger att vi når 30 miljoner år 2270 cirka.

    Ett välmående Sverige under 1970-talet lyckades alltså inte bättre än dagens Sverige, så hur ska du nå till 30 miljoner inom en överskådlig framtid?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har skrivit i inlägget när jag anser att det skulle kunna vara möjligt trots att tillväxten sker på ett hållbart sätt.

      • Fredrik

        Nej, det stämmer inte. Jag kan inte läsa mig till ett årtal då vi är 30 miljoner svenskar. Och det var det jag påpekade i mitt svar till dig, från 8 miljoner cirka 1970 är vi idag 2017 10 miljoner cirka. På 47 år har vi ökat befolkningen 2 miljoner, och detta i ett Sverige som enligt dig var det bästa Sverige vi någonsin skådat.

        Så, när (årtal) blir vi 30 miljoner? Du ska öka befolkningen med 20 miljoner, dubbelt så många som idag bor i landet. När? Och åter igen, nej du har inte svarat på detta i ditt inlägg.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har inte skrivit att det finns någon prognos som säger det Fredrik – Allt jag säger i inlägget om du läser det noga är att det är vid den nivån vi borde ligga vid den tidpunkten med hänsyn tagen till befolkningsutvecklingen i världen – Detta om vi ska behålla vår procentuella storlek i världen.

  5. Oberoende Observatör

    Att det strömmar in Syriska flyktingar med läkarexamen , ingenjörer m.m. vore ju något att glädjas åt. Tyvärr är verkligheten en helt annan delvis beroende på den klassifiering som SCB gjort där de räknar in de med eftergymnasial utbildning som högskoleutbildade. Med den klassificeringen är också vår statsminister Stefan Löfven med sin eftergymnasiala ettåriga svetsarutbildning plus 1,5 år på Socialhögskolan högutbildad vilket han inte är. Noterbart är också att endast 0.3 procent av flyktingarna från Syrien har någon form av forskarutbildning. Det här visar sig ju också i det faktum att det bara är ett fåtal av de som kommit som går snabbspåret.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror att snabbspåret skulle kunna göras effektivare om viljan finns. För mig är effektiv integration som leder till arbete och egen försörjning och talande av svenska språket något som går att genomföra på 3 år om metoderna är effektiva nog.

      hur det ska gå till har jag skrivit många inlägg om – Inlägg du hittar i min blogghistorik.

  6. Per Fjellberg

    Men Anders, nu måste du har rökt på 🙂 Inte bokstavigen menat givetvis.

    Blir vi 30 miljoner i Sverige blir vi ett U-land.

    Du inser problemet: ”Ett jordklot med en växande befolkning kräver en jämnare befolkningsfördelning för att klara miljön och klimatet”

    Men förstår inte lösningen: Vi måste hejda befolkningstillväxten. Bara om så sker, endast om befolkningstillväxten blir 0 så kan det finnas något värde i att flytta människor från samhället där de konsumerar lite till samhället där de konsumerar mycket.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tanken är baserad på vad som borde ske om jorden ska bli en hållbar plats med en befolkning på 10 miljarder eller mer.

      Som du ser i mina svar till andra som kommenterat så ska vi inte ta emot i högre takt än att vi effektivt kan integrera de som kommer och sätta dem i arbete.

  7. Mr Sound

    Du visar med tydlighet vilken farlig politiker du är, detta mantra om befolkningstillväxt har kommit och gått genom åren. Först var det nödvändigt när 40-talisterna skulle gå i pension, fakta visade att förespråkarna hade fel. Sedan var det för att trygga välfärden, vilken välfärd kan man fråga sig. Fakta säger att den befolkningstillväxt vi har haft i uteslutande pga invandring endast lett till högre utanförskap och bidragstagare.

    Tryggande av välfärden måste enligt Anders logik handla om att erbjuda människor från andra länder vår välfärd, för innan man öppnar upp för ökad arbetskraft- och asylinvandring, för tryggande av välfärden, se då till först att sätta alla som redan är här i arbete.

    Har följt dina inlägg och det som slår mig är din brist på insikt i verkligheten, att nu sedan debatterar likt en narcissistisk människa gör saken inte ett dugg bättre.

    Nej Anders, dessa förslag kommer majoriteten inom S aldrig stödja om de är partiet kärt. Vill man däremot förinta partiet i förtid (vilket ändå kommer hända) så lyssnar man på dig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har i oerhört många inlägg sagt att vi inte ska ta emot fler eller i högre takt än att vi effektivt kan integrera de som kommer och sätta dem i arbete så att de får egen försörjning. Att vi ska sätta de som redan finns i landet i arbete är en självklarhet och något jag ägnat oerhört många inlägg åt att föra fram.

      • Jonny Disenfeldt

        Du vill öka Sveriges befolkning med 20 miljoner till på ca 30 år, det behövs ingen avancerad matematik för att dra slutsatser av det resonemanget …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om du drar slutsatsen att alla de som kommer skulle vara flyktingar Jonny så tror du fel – Lika fel tror du om du drar slutsatsen att alla som kommer skulle vara lågutbildade.

          • Jonny Disenfeldt

            Var ska då dessa 20 miljoner högutbildade komma från Anders ?

            Vilka länder ska du dränera på högutbildade ?

            Hur har du tänkt dig att hantera behov av infrastruktur, skola, vård, omsotg, arbete, bostad etc för 20 miljoner till människor på ca 30 år … ?

            Vad ska ske efter att vi nått 30 miljoner, är nästa mål 100 miljoner år 2100 ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Lika lite som jag sagt att alla ska vara högutbildade lika lite har jag sagt att alla ska vara lågutbildade – Självklart ska det vara en mix av människor med olika utbildningsnivå på precis samma sätt som svenska folket har olika utbildningsnivå Jag har inte heller sagt att alla ska komma via invandring då jag utgår från att fler människor innebär större födelseöverskott än idag.

            Inlägget handlade om det jag skrev om att vi i Sverige behöver bli så många om vi ska behålla vår storlek i världen procentuellt av den totala befolkningen på jorden. Därtill om att detta är ett måste om vi ska klara miljön och klimatet.

  8. Lars Flemström

    Sverige har inte alls en snabbt åldrande befolkning. Det inbillar du dig bara. Sanningen är att du är en rasist, som hatar lokalbefolkningen vilket land du än kommer till. Det var väl bara någon månad sedan du skrev att svenskarna är så undermåliga genetiskt, så att vi måste tillföras ”nytt blod” utifrån. Det är så kolonisatörer har resonerat, när de har erövrat andra länder. Den infödda befolkningen måste ”rasförädlas” med erövrarnas gener.

    Flyktingmottagning ska vi ha, för att hjälpa människor i nöd, så länge de behöver hjälp. Sedan de ska de åka hem, så att vi kan ta emot nya flyktingar från någon ny konflikthärd i världen. På det viset kan vi hjälpa många fler än med dina människoavelsidéer. När vi har diskuterat det här tidigare, har jag skrivit att jag alls inte är motståndare till att de tillfälliga uppehållstillstånden omvandlas till permanenta för flyktingar, som inte har kunnat återvända hem inom rimlig tid – eller har fått en särskild anknytning till Sverige under flyktingvistelsen här.

    Med ditt synsätt kommer Syrien inte att behöva fler läkare och handikapphjälpare efter kriget än före kriget. Med ditt synsätt kommer Syrien inte att behöva arkitekter, byggnadsingenjörer och hantverkare, som är specialiserade på att bygga upp förstörda antika och / eller orientaliska byggnader. Jag hade svårt att hålla tillbaka tårarna, när jag hörde om förstörelsen av al Nuri-moskén i Mosul i förrgår. Detta var en förlust för hela mänskligheten.

    Den moskén tillhörde oss alla – inte bara dem av oss som är muslimer. Men du begriper väl inte du, som måste fråga varför det är viktigt att bevara kulturell särart. Bara en kulturbarbar kan vräka ur sig en sådan fråga. Men de viktigaste kulturbärarna är människorna själva, och inte deras byggnadsminnen. Med en moské utan bedjande muslimer har bara halva kulturarvet bevarats. Och samma sak med de kristna kyrkorna och de yasidiska soltemplen i norra Irak, som till stor del har förstörts av IS.

    Denna insikt, att varje människa är värdefull även som kulturbevarare är förklaringen till att så många kristna och yasidier, trots mycket svåra umbäranden, inte har stannat i sina hemtrakter i det längsta eller har flytt till de stora flyktinglägren i närområdet. Och när de är unga och har blivit giftasvuxna har valt en gemål ur sin egen folkgrupp. Vilket ej heller är ovanligt hos flyktingar i Sverige. Det får vi finna oss i. Jag är för en mångkulturell värld och ett mångkulturellt Sverige. Det är inte du, som kräver att kulturella särarter ska ersättas av en andefattig monokultur – och kallar detta ”integration”.

    Mångkultur klarar vi av – förutsatt att vi inte försöker tvångsanpassa infödda och invandrare till samma nya monokultur. För då uppstår genast stridigheter om vilken monokultur, som alla ska anpassas till. Naturligtvis ska flyktingar följa värdlandets lagar och laga stadgar (= regler om har bestämts av en myndighet med stöd av en lag.) Men de ska inte ”hjärntvättas” till att gilla våra lagar och laga stadgar. Att ta i hand när man hälsar är ingen lag eller laga stadga i Sverige.

    Du har alltså grundligt fel. De länder, som kommer att ha den snabbast växande andelen åldringar i framtiden är inte Sverige eller något annat europeiskt land, utan de länder som har den lägsta medelåldern idag. Den världsdel som kommer att ha den snabbast växande andelen åldringar i framtiden är Afrika. Ska vi då avsiktligt dränera Afrika på sin unga befolkning, så att det inte finns några kvar som tar hand om Afrikas egna åldringar om sådär 30 år?

    Europa är redan världens mest tätbefolkade kontinent och behöver ingen befolkningstillväxt. Vi har ju dessutom kommit mycket långt med rationaliseringar inom alla samhällssektorer, inklusive vården.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vill du mena att de rapporter som säger att vi har en åldrande befolkning är fel Lars?

      Sverige har förvisso klarat sig aningen bättre än många andra länder tack vare att vi haft en rätt stor invandring men faktum kvarstår – Antalet äldre ökar år från år.

      Jag hatar inte lokalbefolkningen i något land Lars – Det påståendet kommer från dig och inte från mig eller något jag sagt eller skrivit.

      • Bengt Svensson

        Jag måste nog tyvärr hålla med Lars här, du ofta visat upp en rasistisk agenda, det är bara att gå tillbaka och läsa dina gamla inlägg så hittar du mängder.

        Skärpning Anders, skärpning.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          jag har på inget sätt någon rasistisk agenda Bengt – Vad vill du påstå att den skulle bestå i om du kvoterar mina inlägg?

  9. DagL

    Mitt förslag är att Sverige siktar på 8 miljoner år 2100. Men inte genom att stoppa immigration, utan genom att få det accepterat att det är osolidariskt mot framtiden med fler än två levande barn (några får färre, så det innebär befolkningsminskning). Enligt WWF behövs fyra jordklot för att försörja dagens befolkning uthålligt på svensk nivå. För att få balans är den viktigaste och säkraste långsiktiga åtgärden att sluta agera för fler människor. Ingen får det bättre för att vi blir fler, det skapar problem och välfärden sjunker! Det är politiker som driver på befolkningsutvecklingen genom att sträva att det egna samhället (kommunen, orten, landet) får fler människor. Umeås politiker är ovanligt oansvariga i att sträva efter att kommunen växer.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att det i ett globalt perspektiv behöver bromsas aningen för att befolkningstillväxten ska stagnera håller jag med om. Med det sagt så är det fortfarande så att de som redan befolkar jorden behöver fördelas mer jämlikt över jordens ytan för att skapa minsta möjliga klimatavtryck vilket är vad jag skrivit i inlägget.

      Vilken nivå vi ska leva på låter jag vara osagt men tar vi t.ex. Kongo (Kinshasa) så är det landet så bördigt att landet om fred rådde och om arealerna odlades skulle kunna föda hela den afrikanska kontinenten med mat.

  10. Lars Martell

    ”Dessutom kan man om vi ska vara lite själviska beakta att många av de som invandrar från Syrien är välutbildade och inte sällan redan är läkare, ingenjörer, kemister med flera yrkeskategorier som efterfrågas i vårt land.”

    Om det hade varit så väl. Jag arbetar själv med flyktingmottagning vid en arbetsmarknads och integrationsenhet i en norrländsk inlandskommun. Det här är tyvärr en av myterna som skapats kring de nyanlända från Syrien. Det är i Sverige ett fåtal som är välutbildade, med det menat, en jämförbar utbildning med jämförbar skolbakgrund. En ingenjör från Syrien har en kortare universitetstid och en annorlunda inriktning än den svenska, eller snarare den europeiska.

    De stora problem som vi har nu när det gäller integrationen, är språkmässigt visavi ex vårdpersonal. Det är många landsting idag som hänvisar till den tickande bomben, och då menar man inte sjuksköterske bristen primärt utan den dåliga svenska undervisningen som sker på landets skolor där man utbildar ex undersköterskor.

    Påståendet med att många är välutbildade från Syrien är egentligen ett politiserat påstående som lades fram under 2015. Det gagnar inte vi som arbetar med dessa människor att inte se saker för vad dom egentligen är. En av anledningarna till att de sk snabbspåren inte fungerar är just att kompetensen hos en läkare, en ingenjör, en lärare osv är långt efter den svenska och kräver avsevärda insatser för att hitta rätt.

    Så tyvärr, mytbildning är ingen betjänt utav. Det finns läkare i gruppen Syrier, det finns ingenjörer osv. Men de är i minoritet. Majoriteten som kommer till Sverige har grundskola, kortare gymnasium. Många har arbetat med handel, jordbruk. Och det är just här de stora problemen vi har ute i kommunerna. De är generellt sett betydligt svagare än de som kom från krigets Balkan under början av 90 talet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det handlar inte om att bygga myter Lars utan om att se möjligheterna. Att de som kommer har utbildning i botten är bra och ska tas vara på. Med rätt utbildningsinsats där språk och vidareutbildning inom det yrke man tillhör parallellt så kommer de fortare i arbete – Det är jag helt övertygad om.

      Rätt integrationsmetod är därför av största vikt som jag ser saken.

      Eller menar du att vi ska ge upp Lars?

      • Lars Martell

        Det är inte upp till dig huruvida jag ska ge upp eller inte. De flesta som ger upp av de som jobbar inom kommunal förvaltning gör det pga av inkompetenta beslut tagna av politiker. Är jag tillräckligt tydlig?!. Om vi ska lyckas med integrationen som sker på kommunalt plan, så måste man se till den verklighet som finns. Du skönmålar trots att du blir i bloggkonsversationen överbevisad.
        Det finns inte från rikshåll, inte från ditt parti heller, ngn ansats till integrationspolitik. Om jag ska, som kommunal tjänsteman göra det som uppdraget åligger mig att göra krävs det politiker som är ärliga och inte slirar och använder siffror som f-n läser bibeln. Jag tycker din konversation är amatörmässig. Det finns stråk av populism i ditt inlägg, och där du bygger dina argument på svepande källhänvisningar. Det är precis sådana politiker det finns för många utav. Jag som arbetar närmast problemets kärna är inte betjänt av din skönmålning. Mitt råd; gå inte in i ämnen som du inte har kunskap om. Som bara ett förtydligande….nej alla har inte yrkeserfarenhet. Överhuvudtaget. Det gäller primärt kvinnorna från Syrien. Det finns uppgifter från arbetsförmedlingen som visar på att kanke uppemot 60, kanske till och med 70% av alla kvinnor i arbetsför ålder inte har någon yrkeserfarenhet alls. Deras huvudsakliga uppgift är att ta hand om famlij och hem. Så mycket för de svepande generaliseringar du gör. Som Rosling sa. Jag har rätt. Du har fel.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig upplevt det som att jag blivit överbevisad och för mig är integrationspolitik inte en kommunal angelägenhet utan en angelägenhet på riksdagsnivå,

  11. Lars Flemström

    ”Jag läser som bekant mycket tidningsartiklar, intervjuer och resultat av olika undersökningar som ett led i att hålla mig uppdaterad på hur saker utvecklas.”

    Det håller dig inte alls uppdaterad på hur saker utvecklas. Du försöker bara ge sken av det. Du undanhåller att i intervjun i Etc med Cecilia Wikström publicerades den 12 september 2015 – för snart två är sedan och drygt två månader innan Sverige stängde gränserna. Anade CW att detta skulle komma och försökte förhindra den oundvikliga utvecklingen genom denna kraftiga desinformation?

    Om någon enskild politiker ska lastas för att så många människor har dött under försök att ta sig illegalt till Europa – samtidigt som utvandrarländerna (även de som inte varit drabbade av några väpnade konflikter) har dränerats på skolad arbetskraft och andra driftiga människor som behövts för att åstadkomma förändringar i sina hemländer, så är det CW.

    Hon är inte lika styv i korken nu längre, att döma av hennes uttalanden under senare tid, då hon faktiskt har antytt att det behövs någon form av reglerad invandring till EU. I det läget har alltså Anders Forss grävt upp ett av hennes mest extrema uttalanden, och presenterar som om det vore ett aktuellt uttalande.

    Om du nu är så övertygad, som du låtsas, om att SD är inne i en nedåtgående spiral, så varför låter du inte den spiralen fortsätta neråt? I stället pumpar du faktiskt upp väljarstödet för SD genom att ge ny spridning av gammal desinformation, vilket kan öka proteströstandet på SD, speciellt om denna desinformation uppfattas som socialdemokratisk politik för den kommande mandatperioden (2018 – 2022).

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag underhåller inget Lars och jag har angivit vart artikeln kommer ifrån och vad hon sa. De saker hon sa då har lika stor relevans idag så i sak har inget förändrats eller hur Lars?

      Sedan säger jag ingenstans i mitt inlägg att invandringen inte ska vara reglerad så vart du fått det ifrån vet jag inte. Jag har i en mängd inlägg sagt att vi ska ta emot så många som vi effektivt klarar av att integrera från gång till annan och den principen står jag fast vid fortfarande.

      • Lars Flemström

        Du undanhåller (inte ”underhåller”, som du skrev) källan till ditt påstående, genom att inte ange datum – varigenom du också har undanhållit i vilken kontext denna källa skrevs. Källan är en av de värsta extremisterna i den migrationspolitiska och den demografiska debatten,och skrevs innan vi sett de fulla konsekvenserna av denna desinformation – som för övrigt har lockat ut minst ett par miljoner illegala immigranter på livsfarliga resor. Källan, som f.ö. är EU-parlamentariker Cecilia Wikström, är därmed medskyldig till massdöden på Medelhavet.

        Hon och andra desinformatörer har givit spridning åt att vi skulle ha svår brist på arbetskraft – t.o.m. lågutbildad arbetskraft – i Sverige och övriga Europa. Och att immigranterna skulle tas emot med öppna armar och erbjudas bra betalda jobb, utan att någon som redan bor här blir utan jobb. För den, som tror på denna desinformation, är det obegripligt att man ska behöva ha ”genuina asylskäl” för att få uppehållstillstånd.

        Du själv bidrar till denna desinformation, men når kanske inte lika långt utanför VK:s spridningsområde som EU-parlamentarikern Cecila Wikström. Ditt påstående att du skulle vara för en ”reglerad invandring” är i bästa fall en halvsanning, när du skriver att ”vi ska ta emot så många som vi effektivt klarar av att integrera från gång till annan”. Det är i varje fall inte traditionell socialdemokratisk politik. Denna handlade ju inte bara om att reglera invandringen, utan också om i vilket syfte invandringen skulle regleras.

        Din politik går ju ut på att skapa ett överutbud av, speciellt lågutbildad, arbetskraft så att arbetsmarknaden ska bli arbetsgivarnas marknad, så att de kan pressa ner löner och arbetsvillkor, så att vi får ett nytt fattigproletariat. För den invandrade arbetskraften, som hänvisas till ”pigjobb” och ”sms-anställningar” utan anställnings- och lnkomsttrygghet, kan detta vara ett sämre alternativ än fattigdomen i hemlandet, där man delar fattigdomen med fler, så att man slipper detta förödande ”utanförskap” som vi har i Sverige.

        Det du förespråkar är ren högerpolitik. För mig handlar flyktingmottagningen om att hjälpa människor som behöver hjälp, så länge de behöver hjälp. Det viktiga är att de får skydd, och inte att uppfylla Anders Forss´befolkningspolitiska mål – som tydligen är att göra den infödda befolkningen till en minoritet, som med tiden kommer att drabbas av diskriminering och direkt förföljelse. Den, som vill det -eller inte ens förstår att det blir resultatet av hans politik – hatar väl lokalbefolkningar?
        .

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har angett både publikation och namn på journalist likväl som politiker så att jag undanhåller något är inte sant. Att det sedan blev ett stavfel i svaret beror är slarv men med över 60 kommentarer att besvara blir det fel ibland.

  12. Krister

    ”Dessutom kan man om vi ska vara lite själviska beakta att många av de som invandrar från Syrien är välutbildade och inte sällan redan är läkare, ingenjörer, kemister med flera yrkeskategorier som efterfrågas i vårt land.”

    Behövs dom inte i Syrien om/när landet skall byggas upp igen?
    Och..
    Enligt SCB är ungefär 10 procent av nyanlända syrier i arbetsför ålder högutbildade jämfört med ungefär 25 procent av totalbefolkningen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag sa inte att alla är välutbildade men väl att rätt många är det och det tycker jag att vi ska utnyttja på bästa sätt genom att integrera dem effektivt så att de kommer i arbete och får egen försörjning. Med det gjort kan vi koncentrera oss mer på de som behöver mer skolning för att komma i arbete.

      • Fredrik

        10 % = rätt många. 90 % av de som lämnat krigets Syrien räknas inte till gruppen välutbildade. Jag tror vi har olika syn på vad som är rätt många, för en solklar majoritet av dem är inte välutbildade.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis 90% är inte välutbildade men många i den gruppen har trots allt någon form av utbildning och därtill yrkeserfarenhet och min syn är att effektiv integration handlar om validering av det man har med sig i bagaget för att sedan kunna sätta dem i relevant utbildning som leder till arbete och egen försörjning – Detta parallellt med att man lär sig svenska språket.

          • Fredrik

            Men Anders, det stämmer inte. Nästan 100% av kvinnorna som flyr kriget i Syrien är outbildade så ditt påstående om att många har någon form av utbildning är inkorrekt. Jag förstår inte varför du inte vågar se sanningen? Flera har här påtalat detta för dig, men du trilskas ändå med att hävda att du har rätt. Varför har du rätt Anders? För att du är du och vi andra är inte lika bra som dig? Vi har inte samma kunskap som dig? Finns det någon här bland dem som tar upp kampen mot det ideal du slåss för om har bättre och djupare kunskap än dig? Hur ska du klara dig som politiker om du väljer vilka du tänker lyssna på? Vem i sina sinnens fulla bruk kommer att rösta på någon som aldrig har fel, som inte vågar erkänna det?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det jag säger är att människor som kommit hit har utbildning och att vi ska ta vara på den och sätta dem i arbete så fort det är möjligt.

            Ser du något fel i det Fredrik?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns rätt många som är relativt välutbildade och att inte utnyttja och ta vara på den kunskap de har är felaktigt – Kunskap ska tas tillvara.

          • Kim

            Har inte Sverige ganska många av de du kallar ”relativt välutbildade” som har svårt att få jobb redan idag? Hur påverkas dessa av att den gruppen kraftigt ökas? Vilka jobb är det du tänker på att dessa ”relativt välutbildade” ska bidra med? Jag utgår från att du inte tänker göra volym av projektet med Lidingö där man tagit in getskötare?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Min grundinställning är att alla ska sättas i arbete – Även de som är arbetslösa och vad gäller getskötare i Lidingö har jag ingen aning om vad du pratar om.

      • Petter

        Endast 13 % har en eftergymnasial utbildning enligt SCB 2016 för utrikes födda , åldern på dessa var 25-64 år.Kanske du har nåt annat institut som har bättre siffror som passar dig ??

        • andersforss (inläggsförfattare)

          jag stirrar mig inte blind på siffran och kan vi starta med att sätta de 13% du hänvisar till i arbete snabbt och effektivt så är det bra och viktigt att göra.

  13. G-A Karlsson

    Man kanske skulle överväga att starta upp den lilla enmansfirman igen – och förlägga den till Grekland, Spanien eller Portugal.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kanske vore en bra idé G-A – Om du känner för att bo i något av de länderna vill säga.

  14. Alexander

    ”många av de som invandrar är välutbildade”

    Det är helt enkelt inte sant. Varför skriver du uppenbara felaktigheter?

          • Jonny Disenfeldt


            Om du nu anser att mindre än 10% är många i din begreppsvärld så undrar jag var någonstans gränsen för många går för dig Anders Forss ?

            Går den vid 1%, 5% ???
            Är det 1, 2 många procent som gäller i din matematiska värld?

            Eller kan du inte svara eftersom det är en extremt komplicerad algoritm för att definiera detta ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Då får du fortsätta undra Jonny. Om du läser det jag skrivit så är mitt förslag att vi ska se till att sätta dessa människor i arbete så fort det är möjligt med hjälp av effektiv integrationspolitik och det är det mitt förslag handlar om.

            Samtidigt som vi gör det så ska vi även effektivt integrera övriga så att de kommer i arbete vilket borde vara möjligt att åstadkomma inom en 3-års period med rätt integrationspolitik och rätt integrationsåtgärder.

  15. Alexander

    ”Det är ingen osanning”

    Det är bara att titta på SCB och Ekonomifakta så ser du att det inte stämmer. Varför håller du på som du gör? Är du en ”attentionwhore”?

  16. Sven

    Det finns ett grundproblem med ditt resonemang.
    Vi ska alltså bli fler arbetare eftersom många blir pensionärer. En normalbegåvad förstår att även dessa nya arbetare en dag blir pensionärer. Då ska vi alltså bli ännu fler …. För att försörja pensionärerna. Det borde inte komma som en chock att även dessa blir pensionärer. Osv.

    Ska vi inte sätta målet 200 miljoner pers i Sverige på en gång? Sätt bara målet en bit bort.

    Eller så funderar man på andra lösningar direkt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att det måste finnas en balans mellan de som arbetar och de som inte arbetar tror jag att de allra flesta inser – Sedan måste vi med all säkerhet göra om pensionssystemet för att klara framtidens pensioner vilket jag skrivit om i andra inlägg.

  17. Jonny Disenfeldt

    ”vad gäller getskötare i Lidingö har jag ingen aning om vad du pratar om.

    Man hittade tillfälligt arbete åt 2 afghaner på Lidingö i Stockholm som getskötare, det matchade perfekt deras brist på utbildningsnivå och deras tidigare arbetserfarenheter.

    Nu är frågan hur många getter vi kan fixa fram över Sverige snabbt !

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den frågan har undgått mig och spelar heller ingen roll då det inte var det inlägget handlade om. I vanlig SD anda försöker du avleda uppmärksamheten genom att skriva om något helt annat och som jag sagt tidigare så fungerar inte den taktiken på mig Jonny.

  18. Alexander

    ”Vad gäller getskötare i Lidingö har jag ingen aning om vad du pratar om”

    Återigen en uppmärksammad historia som flitigt vevats i medierna, och Anders har ingen aning om det. Hur är det möjligt att missa så mycket när du har sju tidningar uppe hela din vakna tid?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I vilka medier Alexander? – Detta då jag inte funnit något om det i de media jag läser dagligen.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Har undgått mina ögon och öron vilket innebär att det i sådana fall varit en oerhört liten händelse knappt värd att rapportera om.

  19. Alexander

    ” I vilka medier?”

    Aftonbladet och Expressen. För at tta två exempel…

    ”Det jag säger är att människor som kommer hit har utbildning”

    Nej, du sa att många var välutbildade vilket inte är sant. Inte heller har alla utbildning, vissa har inte satt sin fot i en skola. Varför fortsätter du med att fara med osanning? Tror inte att jag träffat någon som har så oerhört svårt att hålla sig till sanningen eller erkänna att han har fel.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag sa var helt sant Alexander och att du och Jonny sedan försöker få debatten till något helt annat är en annan sak.

      Tycker du att det är fel att vi tillvaratar den utbildning de har på bästa sätt för att snabbt sätta dem i arbete så att de får egen försörjning?

      Frågan ställd därför att det var det inlägget handlade om.

  20. Alexander

    ”Det jag sade var helt sant”

    Nej, väldigt många är inte välutbildade. Du kan helt enkelt inte erkänna att du har fel. Tråkigt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tycker du att det är fel att vi tar vara på den utbildning som människor har i syfte att sätta dem i arbete så att de kan försörja sig själva Alexander?

      Inlägget jag skrev var ingen debatt om procenttal hit eller dit utan en uppmaning att på effektivast möjliga sätt sätta människor i arbete – Vad är det för fel på denna min inställning och detta mitt förslag Alexander?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.