Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Jimmie Åkesson och SD framstår som trötta och desillusionerade.

Jag har tillbringat en stor del av kvällen med att analysera Jimmie Åkessons Almedalstal – En analys jag gjort på egen hand och genom att läsa vad den samlade pressen skrivit. Slutsatsen är glasklar – Jimmie och SD framstår som både trötta och desillusionerade.

Förvisso säger Jimmie Åkesson i intervjuer att han förväntar sig ett valresultat på mellan 20 – 30% för SD  även om hans kroppsspråk säger något helt annat och signalerar att de 10% jag förutspått som valresultat är närmare sanningen än den 20 – 30% han anför.

Det faktum att Jimmie Åkesson rakt ut säger att SD aldrig kommer att sitta i regeringsställning och att han själv sannolikt aldrig kommer att bli stadsråd signalerar samma sak – Dettas därför att han i tidigare tal pratat om vad som kommer att hända den dag han blir statsminister.

Varför han fällde det uttalandet råder säkert delade meningar om – Åkessons egen förklaring var att han insett att nationalistiska partier som sätter sig i regeringsställning raderar ut sitt väljarstöd vilket säkert kan stämma då nationalism och högerpopulism är mer eller mindre döda som politiska idéer.

Min tro är dock att svaret på frågan om varför han uttryckte sig så är betydligt enklare och mer jordnära – Därför att Jimmie Åkesson och den inre kärnan i SD vill behålla sina riksdagsplatser då livet som riksdagsman är både bekvämt och välbetalt.

När migrations och invandrar frågan fick sin lösning dog SD:s politiska plattform och existensberättigande – Att så är fallet har Jimmie Åkesson insett och det är mot den bakgrunden vi ska se det faktum att han igår höll det sämsta och mest inspirationslösa tal han hållit på mycket länge.

Efter att ha sett och lyssnat till gårdagens tal och tolkat ord och kroppsspråk på Jimmie Åkesson har jag fått än mer bevis på att både Jimmie och partiledningen insett att SD:s uppgång är över och att sanningen till slut hunnit ikapp och genomskådat dem.

Jag tackar för beskedet att SD inte längre har ambitionen att hamna i regeringsställning av den anledningen att de insett att så aldrig kommer att ske.

Ska jag sammanfatta intrycket av gårdagens tal så är den sammanfattningen densamma som den jag anfört tidigare – SD kom, sågs och dansade en sommar även om sommaren var ovanligt lång.

Med gårdagens prestation av Jimmie Åkesson och SD är min övertygelse att 10% väljarstöd är betydligt närmare sanningen än de 20 – 30 % Jimmie lamt påstod att han såg som troligt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

92 kommentarer

  1. Henrik Carlström

    Arbetsförmedlingens fornstora dagar är förbisprungna redan av privata aktörer som förmedlar jobb bättre. Jag får jobb och förslag från bl.a. Manpower och Academic Work och jag använder aldrig arbetsförmedlingen. Långtidsarbetslösa kan säkert få bättre hjälp av privata aktörer till lägre kostnad än miljardrullningarna i arbetsförmedlingen.
    Jag ska rösta på SD för att hjälpa dem till 30% och för att återställa Sverige till fornstora dar

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Arbetsförmedlingen är en alldeles för viktig verksamhet för att tillåta att den sker i privat regi – Får jag bestämma ska de privata alternativen bort och all arbetsförmedling återföras till AF och staten på det sätt jag beskrivit i de två inläggen om AF och meritvärdesvärdering.

  2. Alexander

    ”fungerar bra och har brett stöd”

    Nej, 52% vll minska invandringen. Siffror från Sifo.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är en sanning med modifikation vilket du kan läsa om i en av Lars Flemströms utförliga kommentarer.

  3. Henke

    Massinvandringen är ej över utan nu samlas de i Italien tills dess att det landet spricker upp

  4. Lars Flemström

    Irakiska armén har just löst integrationsproblemet åt Sverige. Mosul befriades igår. Men i Sverige, och inte minst på denna blogg, fortsätter navelskåderiet och självömkandet. Vi svenskar är sååå hjälplösa så att vi inte klarar oss utan den utlandsfödda hemtjänstpersonalen, för vi svenskar blir ju bara äldre och äldre och svenska ungdomar vill ju inte arbeta i äldreomsorgen.

    Eller de syriska läkarna, för svenska ungdomar är ju så obegåvade så att de inte kan studera till läkare. Eller de irakiska byggnadsarbetarna, för svenska byggnadsarbetare är ju så bortskämda så att de kräver timlöner på över 100 kr i timmen, så dem har vi inte råd med. Återuppbyggnaden av Mosul får helt enkelt vänta. Svenskarnas behov av större lägenheter måste helt enkelt gå före. Vi svenskar är ju så ömtåliga med vår ljusa hy, så att vi får blåmärken av trångboddheten.

    Och är inte de orientaliska folkslagen mer härdiga och vana vid umbäranden? Så de kan fortsätta att bo i ruinerna. Nu när det inte bombas och skjuts längre väntar rena lyxlivet i det sönderbombade och sönderskjutna Mosul…. Så nu kan de återgå till det liv, som de är vana vid, sedan före kriget… Det är ju vi svenskar, som måste ha hjälp. UNHR borde anordna insamlingar i flyktinglägren till oss nödställda svenskar. Frivilliga och helst oavlönade hjälparbetare måste skickas från flyktinglägren till Sverige för att ta han om oss svenskar….

    ”Die dumme schweden” begriper uppenbarligen inte sitt eget bästa, när bara 15 % vill ha en mer generös invandringspolitik. Den siffran är intressant, med tanke på att andelen svenskar med invandrarbakgrund är minst 25 %. Även om man räknar in gruppen ”vet ej”, så når anhängarna av en mer generös politik inte upp till 25 %. Och bland dem, som vill ha en mer generös politik, finns väl ändå ett avsevärt antal etniska svenskar – inte minst många medelålders svenska kvinnor som ser de ensamkommande unga männen som intressanta sexobjekt?

    Kanske invandrarna rentav har en mer realistisk inställning än vi svenskar? Fråga en nyanländ, om han har egen erfarenhet av ”Båten är fullsatt. Dom borde inte ta ombord fler”, och kan tolka detta även symboliskt… En mycket intressant fråga vore hur stor andel av de 15 %-en som vill ta emot många fler invandrare, och hur många som tycker att det räcker med några få, kanske bara deras egna släktingar eller klanmedlemmar.

    Detta landar på att över 90 % av alla i Sverige boende tycker att det räcker nu, eller är nog mycket snart, bara några få till… Även bland de 49 %, som tycker att invandringspolitiken bör skärpas till ännu mer, kan finnas en och annan, som tycker att undantag bör göras i särskilt ömmande fall och då för deras egna släktingar.

    Problemet är ju bara att alla undantagen tillsammans kan bli väldigt många, Men i praktiken torde det vara så att det totalt blir färre med en restriktiv politik med många undantag än med en generös politik med få undantag. En restriktiv politik vore kanske den mest medmänskliga? Tänk om!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Kan fred och stabilitet skapas i Mellanöstern så är det givetvis bra Lars – Att människor kan bo i fred i sitt eget land borde vara en självklarhet vilket det inte är överallt i världen.

      Att det blir fred där har dock väldigt lite att göra med det faktum att vi ska bli bättre eller varför inte världsbäst på att integrera de som redan kommit till Sverige.

  5. Lars Flemström

    Min närmast föregående postning var delvis ironisk, hur svenskarna framställs som totalt hjälplösa, och i behov av hjälp utifrån. T.o.m. vår höga medelålder, som tyder på att vi håller oss friska längre upp i åldrarna och kan ta hand om dem, som är ännu äldre.

    Per Schlingman, som var moderaternas framgångsstrateg och arkitekten bakom den borgerliga valsegern 2006 har förklarat att modsen slutade förhålla sig till socialdemokraterna och började driva sina egna frågor. Han har beskrivit hur frustrerade S blev, när borgarna slutade reagera på S-utspelen. Finns inget att lära av detta, exempelvis hur SD ska bemötas?

    Men som jag skrev i min förra postning, handlar det för alla dessa modiga tjurfäktare som skryter på att de ska ”ta debatten med SD”, inte alls om att reducera väljarstödet för SD eller ens om att maximera väljarstödet för sitt eget parti. Det handlar om att positionera sig själv inom sitt eget parti för att få de bäst betalda arvoderade uppdragen. Att bevisa sin egen förträfflighet i stället för kollektivets styrka.

    Den nya migrationspolitiken stöds av nära 80 % av svenska folket, inklusive den majoritet som vill ha ytterligare skärpning. Och av de 15 % vill ha en mer generös migrationspolitik, tycker sannolikt en majoritet att vi bara ska ta emot obetydligt fler alternativt avvisa något färre än stipulerade 80.000.
    Och så kommer det naturligtvis att bli. Färre än vad som har sagts. Resurserna räcker inte till. Det hade varit nödvändigt att inkalla den i princip nedlagda beredskapspolisen för att klara alla avvisningarna.

    Men riskpolischefen Dan Eliasson vill inte, och inrikesminister Anders Ygeman, som f.ö. har sitt eget partidistrikt (Stockholms) mot sig, vågar inte ta itu med hårdhandskarna mot sin trilskande polischef – som själv är en despot mot underlydande. Den nya migrationspolitiken är bra, men kom för sent.
    SD kommer att fortsätta att växa så länge de andra partierna tiger om problemen.

    Högljudda smågrupper inom S, Fp och Kd driver bedriver krypskytte mot den nya migrationspolitiken och kräver en återång till den tidigare anarkin. Det gynnar också SD, som så länge detta fortsätter, kan räkna med protestväljarnas röster.

  6. Alexander

    ”Det är en sanning med modifikation”

    Upplys mig då om hur siffrorna verkligen är. Hur stor del vill se en minskad invandring?

    Att du sedan inte vet vem Marcus är säger mycket. Är man någorlunda insatt inom politiken är han ett tungt namn.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För mig är inte Marcus något tungt namn Alexander då jag inte fäster speciellt stor vikt vid TV4:s nyheter och nyhetsrapportering. För mig gäller SVT och andra tunga nyhetskanaler – Därtill DN, SvD, Expressen och Aftonbladet.

  7. Alexander

    Som sagt, hur ser siffrorna ut angående de som vill minska invandringen?
    Sedan är Marcus ett ganska flitigt ansikte även i Expressen och Aftonbladet….

  8. Alexander

    ”för mig gäller andra än Marcus”

    Säkert. Dock är det ju oerhört märkligt att du som så oerhört välinformerad och kunnig missat honom både i Expressen och Aftonbladet. Nästan så man tror att du inte har den koll du vill påskina.

    Inget svar på min fråga om de som vill minska invandringen?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag har inte uttalat någon misstor mot honom utan kort och gott återgett att han inte är någon betydelsefull journalist och opinionsbildare/tyckare för mig.

      Med rätt integrationspolitik så är min övertygelse att en övervägande majoritet av alla svenskar inte har något problem med invandring överhuvudtaget och det är utifrån den övertygelsen jag arbetar Alexander.

  9. Alexander

    Poängen är att du inte vet vem en av de tyngre politiska reportrarna är.

    Sedan undviker du i vanlig ordning att ge ett rakt svar på min fråga. Du jobbar på bra för att bli politiker…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vem som är tung politisk reporter i mina ögon bestämmer inte du Alexander – De besluten fattar jag helt på egen hand på precis samma sätt som du beslutar vem som är tung politisk reporter för dig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Skillnaden är 400 till S fördel så vitt jag kan se – Därtill 400 som lyssnade till ett tal av någon annan än partiledaren.

  10. Alexander

    Naturligtvis bestämmer du vem du anser är en tung politisk reporter. Dock hålls Marcus högt av en i princip enig kår.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.