Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det svenska skattetrycket är lågt jämfört med många andra länder.

Det går i princip inte en dag utan att någon av alla som kommenterar på min blogg fäller kommentaren att Sverige har världens högsta skattetryck avseende skatten på arbete. Det påståendet är långtifrån sant och ett påstående som verkligen kommer på skam om man studerar OECD:s siffror på området.

Tittar man där så har Sverige förhållandevis låga skatter. Dessutom ligger vi inte i skattetopp för någon inkomstgrupp oavsett vilken av de 2 gängse mätmetoder för att beräkna skattetryck som används.

Skattetryck och beskattning kan mätas på två sätt – Enligt den s.k. skattekilen vilket innebär att man tittar på skillnaden mellan en arbetsgivares bruttokostnader för lönen och den nettolön som löntagaren får utbetald. Det andra sättet att mäta skatt är genom att titta på marginalskatten vilket innebär att man tittar hur hög skatten är på den sist intjänade kronan.

Om man räknar efter metoden med skattekilen ligger Sverige för medelinkomsttagare på 10 plats bland OECD länderna. När det gäller marginalskatterna så ligger Sverige långt under medel om man tittar på låg- och medelinkomsttagare och deras beskattning – Mätt på detta sätt ligger länder som USA och Storbritannien betydligt högre än oss.

Det enda segmentet där vi sticker ut och ligger i toppen med endast Belgien före är om man tittar på marginalskatten för riktiga höginkomsttagare vilket självklart är helt i sin ordning då man inte kan beräkna skattetrycket ensidigt utifrån denna lilla grupp.

Dessutom är kapitalskatterna relativt låga i en jämförelse beroende på att arvs- och gåvoskatten, förmögenhetsskatten och fastighetsskatten avskaffats i Sverige.

Att Sverige därtill av OECD anses vara världens bästa land att bedriva företag i på grund av låga vinstskatter och frikostiga regelverk gör påståendet om att svenska skatter är låga i en internationell jämförelse än mer korrekt.

Jag tycker därför att alla som pratar om att Sverige har världens högsta skattetryck ska dämpa sig. Vill man hävda att så är fallet bör man i sådant fall vara ärliga och säga att detta bara stämmer om vi tittar på de riktiga höginkomsttagarna.

Skattedebatten bör således sansas och fakta rättas till så att alla förstår vilka grupper vi pratar om i påståendet att vi har världens högsta skattetryck.

För de stora massorna spelar det ingen roll om höginkomsttagare betalar höga skatter – Det som är viktigt är hur skattetrycket ser ut för de låg- och medelinkomsttagare som utgör majoriteten av Sveriges befolkning.

Således kan vi med all rätta fastslå att majoriteten av alla svenskar betalar relativt lite i skatt jämfört med löntagare i andra länder.

Att svenska skatter är låga i en internationell jämförelse borde därtill öppna för en diskussion om hur vi bäst gör för att gå OECD till mötes för att återinföra de kapitalskatter i form av arvs- & gåvoskatt, förmögenhetsskatt och fastighetsskatt som enligt dem behövs för att skapa jämlikhet och skattemässig rättvisa.

Låt oss dessutom debattera frågan om hur vi kan införa högre kapitalskatter för de med höga inkomster och stora förmögenheter så att skattesystemet blir ännu mer rättvist och faktiskt verkar i en riktning som innebär att vinsterna av allas arbete fördelas med rättvist.

För egen del tycker jag att fastighetsskatten är den första skatt som bör återinföras då en sådan är ett måste för att jämna ut de skattefördelar de som äger sin bostad har gentemot de som hyr sitt boende. 

För den som är intresserad av att kolla mina uppgifter närmare är källan OECD och deras officiella statistik.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

113 kommentarer

  1. Alexander

    ”Jag står för det jag anfört och då på det sätt jag anfört det jag anfört”

    Och det är Socialdemokraternas officiella hållning? Eller är det din åsikt? När Jomshof uttyckte sig om Kahin gällde det tydligen alla som representerar SD, är det likadant nu?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jomshof sitter i SD:s partiledning och uttalar man sig då så är det den officiella hållningen för partiet – Jag sitter inte i partiledningen för S så därför är det jag säger inte alltid partiets officiella linje.

      Som partimedlem driver jag politik genom att lägga förslag – Förslag jag sedan försöker skapa stöd för i akt och mening att göra dem till partiets officiella politik. Så ser ordningen ut i alla partier så vitt jag vet.

  2. Alexander

    Med andra ord är detta alltså Anders Forss åsikter och inte vedertagna fakta. Som vanligt….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är min åsikt och dessutom en åsikt som det finns stöd för i OECD:s databas på det sätt jag anför.

  3. Alexander

    De siffror som Patrik hämtat från OECD säger något annat än det du hävdar.Fast det spelar ju som bekant ingen roll. Du har alltid rätt.

  4. Alexander

    ”Det finns stöd för det jag anfört”

    Och det finns även siffror som visar på motsatsen. Sverige som lågskatteland tror jag att du har svårt att sälja in…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I en databas kan man med säkerhet finna både det ena och det andra Alexander men det jag presenterat är ren fakta hämtat direkt ur databasen.

  5. Alexander

    ”det jag presenterat är ren fakta”

    Och samma sak gäller det Jonny och Patrik visat, eller hur?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I en databas kan man leta stöd för mycket och huvudfrågan här är huruvida det jag anfört är korrekt eller inte vilket det är. Om andra som bloggar vill skriva andra inlägg som påvisar andra saker än de jag påvisar på min blogg är de fria at göra så. Vad jag skriver på min blogg och i mina inlägg bestämmer jag.

  6. Jonny Disenfeldt

    Exempel låginkomsttagare , månadslön 15 000:-
    Arbetsgivarens kostnad 19 713
    Arbetsgivaravgift −4 713
    Kommunalskatt −4 002
    Jobbskatteavdrag 1 227
    Begravningsavgift −31
    Lön efter skatt 12 194
    Moms och punktskatter −2 557
    Summa skatter −10 076
    Totala skatter som andel av arbetsgivarens kostnad är 51 procent.
    Du får alltså behålla 49 procent av det du tjänat ihop.

    Höginkomsttagare , månadslön 60 000:-
    Arbetsgivarens kostnad 78 852
    Arbetsgivaravgift −18 852
    Kommunalskatt −18 919
    Jobbskatteavdrag 1 947
    Statlig inkomstskatt −4 750
    Begravningsavgift −145
    Lön efter skatt 38 134
    Moms och punktskatter −7 997
    Summa skatter −48 715
    Totala skatter som andel av arbetsgivarens kostnad är 62 procent.
    Du får alltså behålla 38 procent av det du tjänat ihop.

  7. Alexander

    Jag undrar om de ”tunga personerna” inom Socialdemokraterna håller med Forss om att vi är ett lågskatteland och att SD ligger bakom den oerhört frikostiga invandringspolitiken. Min tro är att Anders är ganska ensam om sina åsikter. Fast antagligen har han större delen med sig, så är det varje gång.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du undrar så får du väl fråga dem Alexander. Min övertygelse är att de håller med mig.

  8. Alexander

    Anders

    Du borde väl veta vad de tycker? Är det inte så att du har nära kontakt med topparna i partiet?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har sagt att jag är övertygad om att de flesta håller med mig i det jag säger Alexander och vill du veta vad var och en av dem tycker så får du fråga dem själv.

      Förövrigt så är min strävan att över tid få en majoritet att tycka som jag genom att envetet driva de frågor jag brinner för och skaffa stöd för dem både internt och externt – Att jag har det som behövs för att gå iland med det har jag aldrig tvivlat en enda sekund på Alexander – Frågan är inte om utan bara när så sker.

  9. Alexander

    ”så får du fråga dem själv”

    Det är ju märkligt att du inte vet vad de tycker angående dina kontroversiella utspel.

    ”är övertygad om att de flesta håller med mig”

    Skulle vara intressant att veta hur stor del av befolkningen som anser att Sverige är ett lågskatteland och att SD ligger bakom den katastrofala invandringspolitiken.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du tycker att det vore intressant at veta kanske du skulle göra en undersökning av saken Alexander.

  10. Alexander

    ”så kanske du skulle göra en undersökning”

    Ja, och du skulle hur som helst berätta för mig att mitt resultat inte stämmer. Du pratar ju med folk….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du gör en fullskalig undersökning med hjälp av ett betrott institut så har jag inget problem med vad det kommer fram till Alexander.

      Oavsett resultat så kommer jag självfallet at stå upp för det jag tror på – Därtill behålla tron på mig själv och min förmåga att nå läget där merparten stödjer min linje i en framtid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.