Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det svenska skattetrycket är lågt jämfört med många andra länder.

Det går i princip inte en dag utan att någon av alla som kommenterar på min blogg fäller kommentaren att Sverige har världens högsta skattetryck avseende skatten på arbete. Det påståendet är långtifrån sant och ett påstående som verkligen kommer på skam om man studerar OECD:s siffror på området.

Tittar man där så har Sverige förhållandevis låga skatter. Dessutom ligger vi inte i skattetopp för någon inkomstgrupp oavsett vilken av de 2 gängse mätmetoder för att beräkna skattetryck som används.

Skattetryck och beskattning kan mätas på två sätt – Enligt den s.k. skattekilen vilket innebär att man tittar på skillnaden mellan en arbetsgivares bruttokostnader för lönen och den nettolön som löntagaren får utbetald. Det andra sättet att mäta skatt är genom att titta på marginalskatten vilket innebär att man tittar hur hög skatten är på den sist intjänade kronan.

Om man räknar efter metoden med skattekilen ligger Sverige för medelinkomsttagare på 10 plats bland OECD länderna. När det gäller marginalskatterna så ligger Sverige långt under medel om man tittar på låg- och medelinkomsttagare och deras beskattning – Mätt på detta sätt ligger länder som USA och Storbritannien betydligt högre än oss.

Det enda segmentet där vi sticker ut och ligger i toppen med endast Belgien före är om man tittar på marginalskatten för riktiga höginkomsttagare vilket självklart är helt i sin ordning då man inte kan beräkna skattetrycket ensidigt utifrån denna lilla grupp.

Dessutom är kapitalskatterna relativt låga i en jämförelse beroende på att arvs- och gåvoskatten, förmögenhetsskatten och fastighetsskatten avskaffats i Sverige.

Att Sverige därtill av OECD anses vara världens bästa land att bedriva företag i på grund av låga vinstskatter och frikostiga regelverk gör påståendet om att svenska skatter är låga i en internationell jämförelse än mer korrekt.

Jag tycker därför att alla som pratar om att Sverige har världens högsta skattetryck ska dämpa sig. Vill man hävda att så är fallet bör man i sådant fall vara ärliga och säga att detta bara stämmer om vi tittar på de riktiga höginkomsttagarna.

Skattedebatten bör således sansas och fakta rättas till så att alla förstår vilka grupper vi pratar om i påståendet att vi har världens högsta skattetryck.

För de stora massorna spelar det ingen roll om höginkomsttagare betalar höga skatter – Det som är viktigt är hur skattetrycket ser ut för de låg- och medelinkomsttagare som utgör majoriteten av Sveriges befolkning.

Således kan vi med all rätta fastslå att majoriteten av alla svenskar betalar relativt lite i skatt jämfört med löntagare i andra länder.

Att svenska skatter är låga i en internationell jämförelse borde därtill öppna för en diskussion om hur vi bäst gör för att gå OECD till mötes för att återinföra de kapitalskatter i form av arvs- & gåvoskatt, förmögenhetsskatt och fastighetsskatt som enligt dem behövs för att skapa jämlikhet och skattemässig rättvisa.

Låt oss dessutom debattera frågan om hur vi kan införa högre kapitalskatter för de med höga inkomster och stora förmögenheter så att skattesystemet blir ännu mer rättvist och faktiskt verkar i en riktning som innebär att vinsterna av allas arbete fördelas med rättvist.

För egen del tycker jag att fastighetsskatten är den första skatt som bör återinföras då en sådan är ett måste för att jämna ut de skattefördelar de som äger sin bostad har gentemot de som hyr sitt boende. 

För den som är intresserad av att kolla mina uppgifter närmare är källan OECD och deras officiella statistik.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

113 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Kan du vara snäll och ge referens till vad du påstår ovan så vi vet vad du diskuterar utgående från.

    En vanlig skattekil är hur mycket en löntagare behöver tjäna före skatt för att ge en annan skattebetalare 1:- efter skatt för utförd skatt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Gå till OECD:s databaser och titta så hittar du svaren Jonny då det jag påstår är samma sak som OECD själva påstår.

    • Sven

      Du kommer aldrig att få en källa. Lättare att på så saker kors och tvärs och sedan bara svara att man ska söka själv. Förtroendeingivande.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Du får ta det som du vill Sven men det jag angivit i inlägget har fullt stöd i OECD:s databaser och statistik.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Svenska skatter är låga Jonny – Att vanliga löntagare har en skatt som är lägre än för samma grupp i USA och UK säger en hel del.

      Att skatten ska vara hög för de med de högsta inkomsterna tycker jag är en självklarhet.

      • Jonny Disenfeldt

        Jag visade ovan vad OECD säger och det stämmer alltså inte med vad du påstår Anders Forss.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det jag säger stämmer till punkt och pricka med det OECD säger Jonny – Att du sedan försöker tolka det som sägs annorlunda är vi vana med sedan länge.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har tagit de fakta jag skriver om direkt ur OECD:s arkiv Jonny.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har hänvisat till OECD:s databas som stödjer allt det jag anfört i inlägget Sven.

            För vanliga arbetstagare är svenska skatter låga och för låginkomsttagare till och med lägre än vad de är i UK och USA.

  2. Alexander

    SD har lobbat för en generös invandringspolitik och svenska skatter är låga. Valet blir spännande…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Som du ser i inlägget så ligger Sverige oerhört bra till när det gäller skatten för merparten av befolkningen – Att UK och USA har högre skatter för lönearbete för de med låga inkomster säger en hel del om hur låga skatter vi har i Sverige – Runt 30% är lågt i ett internationellt perspektiv.

      • Jonny Disenfeldt

        Snälla nån, till att börja med har vi allmän löneavgift på ca 10% som är en ren statlig skatt som alla som arbetar betalar via arbetsgivaren ovanpå kommunalskatten… sedan har vi löneskatt plus traditionella arbetsgivaravgifter.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Allmän löneavgift är ingen skatt utan en avgift vilket hörs på namnet,

          • Jonny Disenfeldt

            Det är en skatt som går direkt in i den stora statliga skattesäcken.
            PS – Namna om alla skatter i Sveriger till avgifter så har vi världens lägsta skatter 0%

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det kallas avgift Jonny och är således ingen skatt.

    • Bertil

      Det heter inte skattetryck det är en borgerlig benämning för att ge en negativ bild av Svensk skatt.
      Det heter skattekvot!!!

      Sannigen om skattekvoten är att den går inte jämföra länder emellan.
      Den går manipulera hur mycket som helst och hur och vilka skatter som är höga.

      Sanningen är att vi får mer för pengarna det vi äger gemensamt genom skatter än det enskilda tar i egna lösningar. Egna lösningar där ska privata ha en vinst som ska betala vid privata lösningar.

      Det vi äger tillsammans genom skatter gör även fattiga rika. De har därmed tillgång till sjukvård, skola, äldreomsorg o.s.v. Privat kan många vara fattiga som kyrkråttor men genom att vara delaktig i en stor gemensam sektor så bli alla rika

      Vi bör höja skattetrycket till 100% för att tala borgarspråk då skulle vi ge högern en chockbehandling som sänkte dem och gjorde dem till vänligt sinnade människor.

      Högern har idag makt genom pengars genom att media är till 90%höger makt genom för mycket lögner och manipulation de även öst ur sig.

      Valet de har är utstå krig eller visa hänsyn och solidaritet. Att skapa klassklyftor på alla möjliga sätt leder till en mycket farlig situation.

      Tänk på det ni alla som vill fly skatter ljuga om skatter manipulera med ord o.s.v.

      Högern är inte trovärdiga de vill lura den lilla människan med ordklyschor och ofullständiga tal. Twitter är ett ex: på hur populistiska ordramsor lurar folk.

      Bättre med Castros långa tal där allt kom fram.

        • Patrik

          Hej Anders.

          Hoppas att det är många som läser din blogg och ser hur ni tänker kring skatter. Trots den ”låga” skattekvoten så funkar ju det Svenska samhället så bra! Inga köer till livsviktig vård, Polisen kommer när man behöver, järnvägar som låter tågen komma och gå tid osv osv. Det är också bra att ni politiker har kommit överens om att arbetsgivaravgiften inte står på arbetstagarens lönebesked för då kan man föra de stora massorna bakom flötet och lura dem att det inte är en skatt. Bra jobbat där.
          Vi kanske ska utveckla experimentet genom att gå till 100% i skattekvot så lät ju det bli fler sjuksköterskor, poliser, järnvägsprojekt osv.
          Men har inte gjort det försöket i Grekland och Venezuela och katastrofen, förlåt utopin, är väl nästan fulländad men kapitalistsvinen i EU nedlåter sig att låna ut pengar så att vanliga greker kan få äta sig nästan mätta på den lön de har från staten. Tur att det inte är någon som hjälper Venezuelas befolkning, vad jag vet, så att de kan fortsätta att nästan leva i den kommunistiska ideala samhället.

          Med vänlig hälsning
          Patrik

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det finns många saker att rätta till efter 8 år av oansvarigt Alliansstyre som monterat ner välfärden Patrik.

            Att det som monterats ner under 8-års tid tar tid att reparera tror jag att människor förstår.

            Att vi är på rätt väg med att göra tror jag de flesta håller med om.

          • Bertil

            skattesänkningarna som genomförts har ju betalats av de svagaste, av landsting av polis
            av sjuka, arbetslösa. o.s.v Sen gnäller högern på att skatten är för hög
            trots att det är de som fått hundratals miljarder i skattesänkning

            Slår man mot svaga grupper tror ni de sitter med armarna i kors tills de dör.
            Nä förbered er för mera kriminalitet stölder och t.o.m terror om man slår mot svaga för att berika rika.
            Under de senaste 30 åren har enorma summor gått från vanligt folk till en liten välbeställd klick.

            Den rikaste tiondelen (=10 %) av Sveriges befolkning, alltså totalt ca 900.000 människor äger ca 71 % av den totala svenska förmögenheten. det är dessutom den gruppen som gnäller på skatter startar lobbyfirmor som de betalar medlemskap till för att de ska via media och enorm propaganda se till så de rikaste får ännu mer bidrag, avdrag skattesäkningar o.s.v. Sen gnäller man.

            Det är inte enbart skatt det handlar numera om i det Svenska Samhället.
            Även om man skulle utesluta all skatt för lågavlönade eller sjuka, arbetslösa.
            så vad skulle det hjälpa de har ändå för dåliga inkomster vare sig de gäller sociala försäkringar eller jobbar för pisslöner kallat sänkta trösklar.

            Så skulle ändå fattigdomen breder ut sig fast skatter sänks för det sänks i procent och rika tar det mesta
            Så in med 100% skatt och förstatliga allt och dela ut de pengar som blir lika till alla.

            är en grupp fattiga kan alla bli det likt det blev i Cuba. Gnälla kommer då de som vill tar för sig göra medan fattiga kommer inse att det är bäst som det är,
            Vi behöver alltså mera Castro. Detta om nyliberal kapitalisegoistisk politik ska driva en politik där enorma klassklyftor är målet.

            Det är ex helt galet fel att det ska finnas enskilda som äger kort sagt lika mycket som länders budgetar. de har ingen nytta av det. Trump vad har han för nytta av sina pengar när han som gammal gubbe ska vara härskare över Världen och ge mer pengar till sig själv och sitt giriga anhang.
            Trump skulle kunna ge bort 99.99% av allt han äger och ändå vara rikare än vad nån av oss vanliga nånsin kan bli.

            Bill Gates han visar då lite empati som vill dela med sig men annars är världen styrd av en massa Dollarmiljardärer som visar sig vara enormt dåliga människor.

            Att kriminalitet och krig bryter ut är effekten av den dårskap religion och pengar skapar.

  3. G-A Karlsson

    OK, så när jag jobbade ihop 489.000 brutto (före skatt) i min gamla enmansfirma på ett år – från eget arbete – ungefär hur mycket betalade jag i skatt på det?

    Jag har skattsedeln här och kan se de exakta siffrorna under ”Att betala”.
    Nu vill jag veta vad du anser är en rimlig summa på denna arbetsinkomst.

    Hur mycket? Ge mig en summa mellan tummen och pekfingret. Det är du som gör anspråk på politisk förtroendepost, inte jag.

    Jag vill veta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Driver man egen firma så ska man betala arbetsgivaravgift på den summa som tas ut i lön på precis samma sätt som om du varit en vanlig löntagare utan egen firma.

      På din inkomst betalar du sedan inkomstskatt och min gissning är att skatten landar på runt 30% i ditt fall.

      Arbetsgivaravgift är ingen skatt G-A.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          På inget sätt G-A – Du fick svar på din fråga och jag sa att den skatt du betalar ligger runt 30% utifrån det scenario du beskrivit då arbetsgivaravgiften är en avgift och inte en skatt.

    • Bertil

      Så du menar att du jobbade.

      Jag garanterar du inte jobbade mer än vad sjuka fick utstå.

      Sjuka som utförsäkrades av Alliansen hur mycket jobbade de-
      Många tog livet av sig av den enorma stress de fick utstå-

      Men du lär säkert gnälla kanske betala medlemsavgift till skattebetalarnas förening för att slippa skatt.
      En del tror de gjort så enorm arbetsinsats bara för att de tjänat pengar.
      I verkligheten har många enbart rullat tummarna.

      Säger inte att det är så i ditt fall.
      Men hur många har inte ex. myglat med 3:12 reglerna.
      tjänat enorma pengar på finansiella instrument eller via försäkringar där skatten kort sagt är obefintlig.

      småföretag de är som vanliga knegare eller anställda.
      Ofta är de underleverantörer och där en stor arbetsgivare
      sätter småföretag mot varann i konkurens.

      Dock har man jobbat ihop 489000 kr. Så kostar det en hel del all service du fått via Samhället.
      då bör även den kostnaden dras av. Sjukförsäkring vill du säkert ha liksom pension och en ålderdom med hjälp, det är mycket som ska betalas innan du kan gå på den asfalt du stiger på när du
      lämnar din bostad.
      Du vill säkert betala till militären till sjukhusen och har du haft jobb så bör du betala till de som inte får eller kan jobba av olika anledning för du kunde ju själv varit i den situationen.
      jag skulle tror för dessa 489000 så har du jobbat mindre hårt än en Thaländsk bärplockare som plockat hela dan och verkligen kämpat, men där arbetsgivare av den storleksordning du bedriver företag blåst dessa på pengar.
      Detta bör även det kosta när företag gör på det viset.

      Företag privata är vår tids gissel. Vinstmaximering skattesmitande och robotar som gör jobben men som inte varken skattar eller ges nån lön.

      Jag vill staten ska ta över Privatisering Nyliberalisering har bara blivit en enda stor klassklyfta.
      Där ex småföretag behandlas som vanliga knegare med allt lägre inkomst som följd.

      • G-A Karlsson

        Funderade på om jag skulle bemöta Bertils alla lögner och falskstämplingar. Men det är knappast av intresse för läsarna. Varför försöka plocka druvor från törnen och tistlar? Jag avstår denna gång.

        Samtidigt måste jag själv undvika att dra upp gammalt groll i fortsättningen.
        Det är nya tider nu. Alltså – konstruktiva inlägg. 😉

        ———————–
        Jag uppskattade Anders Forss inlägg angående små aktiebolag häromveckan och skulle gärna se en fortsättning på denna KONSTRUKTIVA idé.

        De ideologiska diskussionerna finner jag mest intressanta. Det är egentligen ganska meningslöst att diskutera skattenivåer – dessa faller under ”detaljer” och nivåerna ska sättas genom riksdagsbeslut.

        Vad gäller företagande i allmänhet fortsätter jag dock hävda att även enmansverksamheter bör kunna skilja ”företaget” från ”personen”, vilket endast innebär att SAMMA regler gäller för alla företag.

        I princip innebär det att samtliga företag fungerar som aktiebolag och samtliga som jobbar har någon form av anställning. Företaget är EN juridisk person, den anställde en annan. Oavsett hur litet företaget är.

        Jag välkomnar också den sänkning av kapitalkravet som gjordes – från 100.000 kronor till 50.000. Man skulle kunna tänka sig att enskilda firmor och handelsbolag helt enkelt tas bort och att kapitalkravet på ett AB med en enda delägare sänks ytterligare, så att minimikapitalet för att ”komma igång” kanske bara är 100 kronor eller något sådant.

        Hela min poäng är att det måste vara LÄTT att börja ARBETA och det måste även finnas reella möjligheter att SPARA i företagen, stora som små. Tydliga och förutsägbara regler. Den här evinnerliga magsårsframkallande osäkerheten måste bort en gång för alla.

        Idag skattediskriminerar Sverige de minsta enmansfirmorna eftersom enskild näringsverksamhet INTE är skild från person. Denna situation gör att mikroföretagen har sämre förutsättningar att växa och där ligger en enorm flaskhals som hindrar tillväxt. I synnerhet på landsbygden.

        • Bertil

          ”Funderade på om jag skulle bemöta Bertils alla lögner och falskstämplingar.”

          Du besvarade ju genom texten ovan. Lögner när det mest är åsikter jag kommer med.
          Åsikter som skär i hjärtat på alla som har ett enda i skallen smita från skatt.

          Skatten är inte hög i Sverige välbeställda får så många avdrag bidrag men det räknas inte av i den skattekvot som uppges. Sen är skatten lagt på den som har minst.
          Detta medan välbeställt folk ger skenet av att de betalar hög skatt men de kompenseras med massor av olika bidrag , avdrag. Driver man dessutom företag så får de gratis arbetskraft via Robotar, maskiner, och längre fram tar väl Artificiell intelligens över.

          Företag behöver kort sagt snart bara hova in allt högre vinster medan arbetskraft och maskiner
          kostar dem oerhört lite. Det är dessutom storföretagen som sätter den lilla människan allt mer i småföretagande med allt sämre villkor som grund.

          Genom att uppge en hög skattekvot och undvika omtala eller räkna bort alla bidrag de välbeställda får så kan skatten kort sagt sänkas hur mycket som helst.
          I gengäld kan man låta som nu sjuka, arbetslösa, betala högre skatt på lika inkomst sen betala alla höjda avgifter som i sig drabbar de svagaste hårdast.

          Nä förstatliga allt och bort med den giriga privatiseringshysterin och globaliseringen det kommer innebära att storföretag styr politiken tar alla pengarna och då drabbas småföretag liksom den lilla människan .

          Idag tvingas folk till företagande och de mår illa över det. Stora företag ställer människor mot varann
          där lägst pris får jobbet. D.v.s vi blir tvingade till småföretagare.

          Vi behöver mera Castro och mindre Trump

    • Sven

      Fast det du betalar där är ju bara toppen på isberget. Sedan kommer skatt på allt du köper. Skatt på ditt boende. Om du är dum nog att försöka spara lite. Osv ….

      Som exempel brukar man ta byggbranschen där man brukar påminna om att politiker gnället på att det är dyrt att bygga samtidigt som 70-80% av det man får betala då man bor i en nybyggd lägenhet är direkt kopplade till skatter och avgifter kopplade till myndigheter.
      Men det är ju lättare att prata om lågt skattetryck och att tex byggarna rår för att det är dyrt.

  4. Lars Flemström

    Det är tröttsamt att du ständigt uppfinner nya ord och uttryck, använder orden vårdslöst och ger dem en ny innebörd. ”Skattetryck” är igen officiell benämning och undviks av alla socialdemokratiska debattörer, som vet vad de talar om, eftersom ordet ger negativa associationer, typ något som trycker ner. Med ordet avses vanligen ”skattekvoten”, som dock är någonting helt annat än det som du skriver. Sverige har enligt senaste uppgift (2015) världens näst högsta skattekvot., Det finns emellertid allvarlig kritik mot användningen av skattetryck /skattekvot som mått på välstånd och /eller köpkraft ”efter skatt”. Den kritiken, som är ganska så väsentligt om man vill försvara rådande uttag av skatt, missar man om man som du hittar på egna definitioner.

    Eftersom skattekvoten, som den uppfattas, har en negativ inverkan på bl.a. investeringarna i ett land (och därmed även benägenhet att flytta produktionen utomlands) är en hög skattekvot ett bekymmer. Jag har därför i tidigare debatt fört fram att socialförsäkringssystemet borde göras om så att socialförsäkringarna inte ingår i skattekvoten. Detta är möjligt utan ändring av vare sig avgifter eller ersättningsnivåer.

    En höjning eller ett återinförande av skatter som direkt påverkar skattekvoten, om de inte kompenseras genom sänkning eller borttagande av någon annan skatt, vore däremot direkt skadlig. Men det är ju vad du vill åstadkomma med din begreppsförvirring. Eftersom vi snart inte längre kan fortsätta att skjuta kostnaderna för flyktingkaoset under 2015 framför oss, skulle finansministern nappa direkt om det funnes skatter, som kan höjas utan negativa effekter. Men låt då detta ske utan bortförklaringar.

    Hur som helst måste redovisningen av skattekvoten ändras, så att inte Sverige på nytt sticker ut som landet med världens högsta skattekvot.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag uppfinner inga nya uttryck Lars och skattetryck är det yttryck som många som kommenterar min blogg använder. Att skatten mäts med hjälp av 2 metoder har jag angivit i inlägget likväl som hur dessa metoder ser ut.

      Använder vi de vedertagna metoderna är svenska skatter låga i en internationell jämförelse – Så är det.

      • Lars Flemström

        Många av de, som kommenterar på din blogg, har inte noterat att du använder ett inadekvat begrepp, som du dessutom lägger in en helt egen betydelse i. ”Skattetryck” är emellertid det ord som borgerliga skattekverulanter använder för det som egentligen heter skattekvot, och den är för Sveriges del 43,3 %, näst högst i världen, enligt senaste uppgift (2015).

        I början av 2000-talet var den svenska skattekvoten runt 48 %, högst i världen. Det finns bara ett sätt att beräkna skattekvoten, och det är inte någon av de metoder som du har angivit. Med dem beräknas något annat. Skattekilen är ett sätt att mäta hur skatten på arbete påverkar efterfrågan på en vara eller tjänst. I ett diagram ser det ut som en kil, därav benämningen.

        Arbetsgivaravgiften ingår i skattekvoten, vad du än påstår, och det är vad investerare ofta ser när de tar beslut vilket land de ska förlägga produktion till. Då är det lätt hänt att investeringen hamnar i ett annat land än Sverige, även om det faktiska kostnadsläget i det landet inte är mindre, utan kanske rentav högre, än i Sverige. Detta är ett problem, som du döljer (i vems intresse?) genom att använda en icke-adekvat terminologi.

        Skattekvoten tar ingen hänsyn till fördelningen av skatteuttaget mellan skattebetalarna. Om man sänker skatten för låginkomsttagare och höjer den lika mycket (räknat i totalt antal kronor) sker ingen förändring av skattkvoten. Den sänkning av skattekvoten, som genomfördes av alliansregeringen är bra och har bidragit till att det går bra för Sverige. Det bör vi inte klaga på, även om vi kan önska att fördelningen av skattesänkningarna hade varit annorlunda.

        Dina idéer om höjda och återinförda skatter utgår från både felaktiga antaganden om skattekvotens storlek och om effekterna av förslagen, om de genomförs. Hur många gånger ska jag behöva upprepa att skatten ska läggas på inkomster och inte på sådant som man bara äger. Med slopade ränteavdrag blir det till och med skatt på skulder (åtminstone enligt din terminologi), vilket kommer att drabba de allra fattigaste.

        Det är förklaringen till att dina förslag gillas av höginkomsttagare, när de studerat vad du vill. Klassisk högerpolitik, som döljs under en svada av vänsterretorik, det är högerpopulism.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag använder de uttryck som människor känner igen och använder sig av Lars – Att göra så gör saken lättare för de som vill kommentera mina inlägg.

          Att du och jag sedan skulle vilja använda andra uttryck som är mer adekvata beror sannolikt på att både du och jag tillhör en tid när dessa uttryck användes.

          Jag har i många inlägg uttryckt att det inte är den Socialdemokratiska politiken som behöver förnyas utan endast sättet på vilket vi framför den.

          Att göra det jag gör är att följa Palmes rekommendation om att vara otrogen vad gäller metoderna men trogen vad gäller de ideal vi står upp för.

          • Lars Flemström

            Jag använder inte förlegade uttryck. Jag använder en adekvat terminologi, som används även av experter för att undvika att man talar om olika saker. Jag har bott i Sverige hela livet, även under de senaste decennierna, så jag behöver inte regrediera till 1970-talet och damma av gamla ord och uttryck från den tiden, om de inte står sig än idag. Jag skulle inte alls ”vilja använda andra uttryck som är mer adekvata”, eftersom de uttryck som jag använder ÄR helt adekvata. Det är du som använder en inadekvat terminologi, vilket leder dig fel och leder andra till missuppfattningar om vad som diskuteras.

            Sverige har världens näst högsta skattekvot, och den är 43,3 % enligt senaste uppgift (2015) och torde inte var lägre idag.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det jag försöker göra är att tala med människor på ett sätt de förstår Lars och inget annat.

            Sedan var det ju inte detta utan vad jag anfört i inlägget vi bör debattera.

        • Bertil

          ”Jag använder inte förlegade uttryck. Jag använder en adekvat terminologi, som används även av experter för att undvika att man talar om olika saker.” skriver Flemström som med mycket verkstad men lite innehåll försöker få fram nåt som han aldrig får fram.-

          Du använder förlegade uttryck. Nyliberala termer som man spyr åt.
          det är de som har det sämst som betalar mest skatt
          välbesuttna de tar igen allt genom en massa bidrag avdrag och
          oerhört många sätt.

          För att beräkna en rätt skatt kan man inte som nyliberaler bara räkna skatt rakt av
          utan det är vad vi får för skatten som måste räknas.
          och rika som säger sig betala hög skatt får oerhört mycket.

          Så detta med skattekvot och skattetryck som högern kallar det är oerhört förlegade sätt att se på ekonomi jag är kritisk till all nationalekonomi som vi tvingas tro på.-
          En kapitalism som är rå sätter spelreglerna och det är fattiga som får betala allt. medan välbesuttna gnäller på skatt.
          pengar borde avskaffas och enbart ransoneringskort utdelas.
          Sen ska alla jobba och det efter förmåga.

          Sluta tror på Högborgeliga termer nationalekonomi och trams. Allt är väl uträknat så den rike alltid ska kunna klaga medan den fattige ska hålla käft.

      • Bertil

        Det är Moderater som hittat på ordet skattetryck.
        Så egentligen ska en sosse inte använda det ordet.

        Det har en dålig klang och det är själva syftet också att skatt
        är ett slags tryck på folket när det egentligen är nåt vi ska vara
        stolta över när vi betalar till nåt som går till oss alla.

        Anders bör nog använda det rätta uttrycket nämligen skattekvot.
        Eller så bör vi kalla det nåt som klingar vackert.
        skattemoral t.ex.

        ju lägre skatten blir ju ovilligare är folket att vilja ingå i en gemenskap vilket jag anser är ett fult sätt.
        Dessa bör få begränsad vård, omsorg och pensioner. Den som skattesmitit, skattefuskat bör direkt straffas med sämre vård, omsorg, pensioner.
        Idag straffas sjuka, arbetslösa. vilket är en absurd politik.-

        Vi ska ha en hög skattemoral och välvilja. Vi ska se det som lönsamt betala hög skatt
        därmed får vi allt serverat utan att behöva köpa egna lösningar.

          • Jonny Disenfeldt

            Anders skriver ”Du har helt rätt i att vi ska ha hög skattemoral Bertil.”

            Detta sagt av en man som ägnat större delen av sitt liv åt att hjälpa skatteflyktingar, som inte nu vill berätta vem han hjälpt och som inte vill avslöja vilka tillgångar denne gömt själv utomlands…
            Men förr eller senare kommer ju sanningen alltid fram.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Precis vi ska ha hög skattemoral Jonny och det vill jag påstå att jag har.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror att de flesta av mina partikamrater kan skriva under på det Alexander.

  5. Tommy Rådberg

    I valkampen 2014 hade vi hjälp av Magdalena Andersson (S) vid dörrknackning i radhusområdet där jag bor. Vi fick en uppmaning från finansministerkandidaten. Vi Socialdemokrater skall inte återinföra fastighetsskatten.

    Socialdemokraterna minns två förlustval på grund av försvar respektive återinförande av fastighetsskatten – 2006 och 2010. Observera. Jag som löntagare blev tvungen att betala förmögenhetsskatt sista åren. När min mor gav oss syskon gåva och förtida arv slapp vi betala skatt.

    Vill Socialdemokraterna garanterat förlora valet 2018 med kapitalskatter får man kasta ut Magdalena Andersson med huvudet före. Tommy Rådberg socialdemokratisk bloggare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Fastighetsskatt och förmögenhetsskatt likväl som arvs- & gåvoskatt ska återinföras och den samtidigt som vår Socialdemokratiska politik flyttas mer till vänster för att återgå till den som Palme och Erlander drev – Den sortens politik kommer att stärka socialdemokratin och föra oss tillbaka till den nivå på +40% av det totala röstetalet som vi hade då därför att den sortens politik gynnar folkflertalet på ett sätt som Magdalenas politik inte gör.

  6. Alexander

    Anders

    Vad tycker de i ledningen om våra skatter? Du pratar ju med dem så du borde ju veta vad de säger.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Även i ledningen finns de som tycker at skatterna ska höjas för vissa grupper – Att så är fallet bevisas av att vi faktiskt gör som vi säger och höjer skatten för de grupper vi anser ska ha höjd skatt.

      • Jonny Disenfeldt

        Aha, t.ex höjd skatt på bensin som drabbar framförallt de som bor i glesbygd och är mycket beroende av bil som transportmöjlighet till skola, affär, arbete … aha …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Nu försöker du i vanlig ordning avleda uppmärksamheten från det jag skriver om inlägget Jonny.

  7. Alexander

    Helt rätt med gåvoskatt. Givetvis ska ingen kunna ge bort pengar utan att politiker ska ha en del av kakan. Dessutom har vi låga skatter så härnäst borde bensinskatten höjas. Och att lågavlönade undersköterskor fått sänkt skatt med 1500 kr är barockt. Det går säkert till chips och Coca-Cola när de pengarna ska förvaltas av Anders och andra som vet bäst.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En gåva är att räkna som en inkomst Alexander – Så även ett arv och att inkomster ska beskattas separat av varje skattesubjekt är en självklarhet för mig.

      • Jonny Disenfeldt

        Du för V-politik, detta är inte S-politik.

        Du propagerar hela tiden för politik som inte stöds av ditt eget parti.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag för Socialdemokratisk politik Jonny och inget annat – Alla mina förslag är i enlighet med vår ideologi.

  8. Alexander

    ”En gåva är en inkomst”

    Japp. Märta 96 som vill ge sin sonson 50 000 kr ska naturligtvis skatta. Att hon gjort det på sin inkomst, pension osv räcker inte. Inte heller är det tillräckligt med skatt och moms på de byggjobbare som byggt hennes hus, det ska naturligtvis årligen beskattas. Är det dessutom högt värderat så kommer förmögenhetsskatten. Tur att vi har låga skatter!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Märta har betalat sin skatt och hon drabbas inte av någon ytterligare skatt för en inkomst hon redan gjort och betalat skatt för.

      För hennes svärson å andra sidan som i och med gåvan får en inkomst han aldrig betalat skatt för så är det självklart att skatt ska utgå även på denna för honom nya inkomst.

      Ska vi följa ditt sätt att resonera skulle inga inkomster beskattas då alla pengar nästan undantagslöst redan beskattats en eller flera gånger.

  9. Ekonom

    ÄNTLIGEN 19 juli infaller skattefridagen, dagen en normalinkomsttagare arbetat ihop årets skatter och därmed själv får börja behålla frukterna av sitt arbete. Visst borde den infalla betydligt tidigare, inte enligt Anders???

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Skatterna ska vara tillräckligt stora för att bygga ett jämlikare samhälle.

    • Bertil

      vem har hittat på att efter den 19 juli så får du behålla det du slitit för.
      Så du ska kunna nyttja vårt gemensamma efter den 19-onde juli men inte bidra till det.

      Självklart ska allt gå till staten fram till den sista dec. Sedan det som blir över kan staten dela ut lika till oss alla.

      Det är ju skattebetalarnas förening som hittat på det där. Man har medlemmar som betalar stora summor för att skattebetalarnas förening ska gynna dessa och smutskasta allt vad gäller skatter.
      En förening som helt klart borde förbjudas detta för att de har en så dålig och obefintlig skattemoral.
      Skattebetalarnas förening borde beskattas med 100% liksom de medlemmar de har.
      Det är bara en massa rikknösar och högavlönade som är medlemmar i denna skattesmitarorganisation.

      All lön borde staten ta hand om sedan utdela den lika till alla.
      Endast de som förtjänat för att man gjort nåt vettigt för mänskligheten ska belönas.

      Dessa kan utses varje år av folket och därefter belönas med extrapengar.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Att använda skattefridagen i argumentering gör bara den som tycker att skatter är orättvisa Bertil.

  10. Alexander

    1. Sverigedemokraterna ligger bakom västvärldens frikostigaste invandringspolitik.
    2.Sverige är ett lågskatteland.

    Detta är alltså Socialdemokraternas hållning, Jag måste säga att jag är förvånad.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag står för det jag anfört i mina inlägg Alexander och då på det sätt jag anfört det jag anfört.

  11. Bergis

    Vi har låga pensioner och har inte råd att betala sjuksköterskor för deras arbete. Väljarna ser att skatten går till ohållbar invandring istället. Idag kunde man läsa på text TV att bara 4 procent av dem med uppehållstillstånd vill studera för att få sig ett jobb. Då frågar sig Svensson varför man ska betala skatt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Skattepengarna går inte till invandring Bergis – Att så skulle vara fallet är en riktig skröna och fake news.

      Samtidigt kan man ju fråga varför en som stödjer SD uttrycker sig så då SD precis som jag anfört i et tidigare inlägg verkar vilja se ökad invandring.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders Forss skriver : ”Skattepengarna går inte till invandring Bergis – Att så skulle vara fallet är en riktig skröna och fake news.”

        I år lägger staten ca 80 miljarder direkt på migrationsrelaterad verksamhet (2 huvudposter i budgeten) plus ytterligare tiotals miljarder via socialförsäkringssystem etc i övriga budgetpunkter …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det jag bemötte Jonny var påståendet att alla skattepengar skulle gå dit – Sedan så kan sannolikt det som läggs på invandringen ses som en investering som senare kommer att ge avkastning och kanske är det just det SD insett när de nu verkar för större invandring.

          • Jonny Disenfeldt

            Nej Anders Forss, du skrev ”Skattepengarna går inte till invandring Bergis – Att så skulle vara fallet är en riktig skröna och fake news.”

            Vilket ju var en stor fet lögn, ca 10% av statens inkomster går alltså till det migrantidustriella komplexet., lägg till det kostnaderna för landsting och kommuner…

            Invandring är inte en investering, det vet vi och det ska det inte heller vara.
            Ditt påstående om SD är bara braockt och löjeväckande, den som är för invandring är du som vill översvämma Sverige med 20 till miljoner invandrare på 30 år, ca 500 000 i snitt per år …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det Bergis försökte påskina är att det mesta av våra skattepengar går till invandring och så är inte fallet Jonny.

            Den invandring alla klagade på som kom från Balkan har nu visat sig vara en riktigt bra investering och jag är övertygad om att även den vi ser idag kommer att visa sig vara det över tid.

          • Nils Lindholm

            Inte ens Joakim Ruist säger att flyktingarna kommer att gå med vinst, tvärt om, på nått råd där han är med sade han då han steg upp, ’kom ihåg att flyktingarna kommer aldrig att gå med vinst’.
            finns papper från Norge Finland Danmark att flyktingar är en överföring från födda i landet av födda i landet, på 2,5 till 3,5 miljoner per styck tills dom dör.
            Alltså runt 50-70 tusen per år intill döden med runt 190-tusen dom första åren..
            Mycket enkelt kolla RUT

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Så vitt jag vet och som presenterats av ekonomer så har den flyktingvåg som kom från Balkan varit bra och vinstgivande och fått vår ekonomi att växa på ett hälsosamt sätt – Min tro är att samma sak kommer att gälla för den grupp som nu kommer om vi ser på saken drygt 20 år framåt i tiden räknat från nu,

            Sedan ska vi aldrig prata om människor i form av ekonomiska termer varför vidare debatt i det ämnet är onödig.

  12. Fredrik

    Dem som tydligt, eller mellan raderna enligt dig sympatiserar med SD, har du ofta använt ord som fake news när de framför en åsikt. Det är så klart upp till dig att bemöta dem som kritiserar dig på det sätt du vill, men använder du fake news som argument gentemot någon/några så måste du vara beredd på att det används emot dig Anders, eller hur?

    Sverige har världens näst högsta skattekvot. Drygt 43 %, en kvot som för knappa 20 år sedan – efter nästan 10 år av socialdemokratiskt styre var 48 %. Det är inte fake news Anders, det är fakta. Det är den statistiken som OECD använder sig av, det är de facto OECD som tagit fram detta fakta. Det är också produkten av en helhetssyn på Sverige. Det du Anders gör och vill försöka påskina är att skatten i Sverige är låg genom att ta delar från statistiken hos OECD vilket INTE skapar den helhetsbild som OECD hela tiden arbetar efter visa för omvärlden och så tar du denna lilla del av statistik och försöker sälja in det som ett helheltsperspektiv. Med andra ord så tar du ut russinen från kakan.

    På samma sätt som du visar att den svenska skatten är låg i förhållande till Storbritannien och USA så kan man plocka ut statistik som visar på det motsatta. De med högst inkomst i Sverige betalar betydligt mycket högre skatt än dem i Storbritannien och USA. Jämfört med USA pratar vi om cirka 10% högre skatt. På sista kronan pratar vi faktiskt om drygt 20% högre skatt i Sverige än i USA. Alltså när man tar ut russinen från kakan, ditt sätt att använda statistik Anders.

    Jag säger inte att man ska använda min statistik för att visa på hur skatterna ser ut i Sverige jämfört med andra länder, men å andra sidan ska vi inte heller använda ditt sätt. När vi pratar om skatt måste vi prata om helheten, vad blir helheten med den skatt vi har i vårt land? Gynnas företagsverksamhet av högre skatter? Gynnas arbetar av högre skatter? Alla intäkter till staten är en form av skatt, vare sig du vill eller inte Anders. Arbetsgivaravgiften är en skatt, den betalas av alla företag som har anställda. Det är inget frivilligt val, utan tvång. På samma sätt som att du inte själv som anställd kan bestämma vilken skatt du ska betala, kan inte arbetsgivare bestämma om de vill eller inte vill betala arbetsgivaravgift. Detta tar OECD med i sina beräkningar om helhetsperspektivet på Sverige och på den kvot Sverige har. Näst högst i världen. Fakta och inte fake news.

    På direkt frågor om hur mycket skatten kan höjas har du aldrig gett ett konkret svar utan svävat på svar genom att säga t ex att skatten går att höja mer än idag. Men, till slut kommer en gräns för hur mycket du kan höja skatten. Du vill dessutom omfördela resurserna så att arbetarna får en högre andel av vinsten, men du är inte beredd att göra samma uppoffring gällande investeringarna? Varför inte då? Ett företags vinst måste först betala den investering som gjordes för att uppnå vinsten. Om du inte betalar tillbaka, så kommer du att till slut inte ha råd att investera och då kommer till slut ditt företag att gå i konkurs. Hur gynnar en konkurs de anställda i företaget? För att kunna höja lönen för mina anställda måste jag göra vinst, alternativt säga upp folk så att jag inte har lika många anställda att fördela lönerna över. Och som jag sagt, för att göra vinst måste jag investera. Vi behöver fler små företag i Sverige, dessa skapar intäkter till staten genom både som vinstdrivande företag och arbetsgivare i form av skatt från anställda. Och för att få fler företag behövs vinst. Utan vinst finns inga företag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När jag pratade om att skatten är högre i UK och i USA så skrev jag klart och tydligt att det gällde för de med de lägsta inkomsterna -Att de med höga inkomster betalar mer skatt i Sverige än i UK och USA har jag aldrig förnekat och att det är så är helt rätt då dessa grupper ska betala mycket skatt på marginalen av sin inkomst.

      För vanliga inkomsttagare är skatterna låga i Sverige och sticker inte ut alls.

      Den som klagar på höga skatter blandar allt som oftast ihop skatter och avgifter vilket är två helt vitt skilda saker – Därtill ser man helst bara till att prata om marginalskatten för de med de högsta inkomsterna vilket ger en sned bild av hur skattesituationen ser ut i Sverige.

      Jag har presenterat rätt detaljerat hur och för vem jag vill höja skatten och kan vi stoppa skatteplaneringen så att skatter på vinster som görs i Sverige betalas i Sverige kan vi både bygga ut välfärden kraftigt, sänka skatterna för de med de lägsta inkomsterna och samtidigt ha pengar över till annat.

      Det är till det läget jag vill komma – Till ett samhälle som bygger på devisen ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov”.

  13. Leif Andersson

    Beskattningen av löneinkomster är knappast låg ur ett internationellt perspektiv men enligt min mening befinner denna sig numera på en lagom nivå. Den skatt som däremot är uppseendeväckande låg är fastighetsskatten och precis som du skriver är högsta prio att återinföra en sådan. Detta i kombination med slopade ränteavdrag. Dels för att jämna ut beskattningen mellan upplåtelseformerna men även för att staten ska få ett årligt tillskott på ca 50 miljarder vilket ovan ger som buffert inför den kommande lågkonjunkturen.

    • Sven

      Om man vill fasa ut ränteavdragen är det enormt brådskande att starta. Bättre tider än extremt lågt ränteläge och högkonjunktur finns knappast. I annat fall. Glöm det inom överskådlig tid.

  14. Mr Sound

    Detta är bara ett inlägg i mängden av Anders Forss som bevisar att han inte riktigt har koll. Att detta dessutom skulle rättfärdiga att politiker, som exv Anders, skulle roffa åt sig mer av arbetarnas surt intjänade pengar lär få säga nej till. Blir liksom kontentan.

    I dagens Sverige är skatterna svenskens i särklass högsta utgift, att tro något annat är att sprida fake news. Sveriges välfärd är uppbyggd kring ett högt skatteuttag. Mycket kan man skylla på Palme när offentliga sektorn blev större.

    Slutsatsen för detta blir att Anders Forss är Umeås farligaste politiker, och dessutom om man ser till socialdemokraternas politik/hållning lär dessa åsikter få bättre gehör hos V.

    Bor det en liten kommunist i dig?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Skatt är ingen utgift Mr. Sound utan något vi betalar för att få tillgång till välfärd på jämlika villkor.

      Att skatt ska användas som ett fördelningspolitiskt verktyg för att skapa ett jämlikare samhälle tycker jag är självklart.

      De som tjänar mest ska betala mer i skatt så att de som tjänar lite kan få sänkt skatt – Den ordningen har vi socialdemokrater alltid stått upp för och den kommer vi att stå upp för även fortsättningsvis.

      Det enda som bor i mig är en Socialdemokrat övertygad om storheten i den demokratiska socialismen.

  15. Alexander

    Anders

    Socialdemokraterna kommer alltså att debattera efter devisen att SD vill ha en skyhög invandring och sedan kasta ut dem? Dessutom kommer ni att hänvisa till OECD och hävda att Sverige är ett lågskatteland?

    ” då alla pengar nästan undantagslöst beskattats en eller flera gånger”

    Just det, ändå är du inte nöjd utan vill se ytterligare beskattning…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vill se skatt på alla inkomster som sker hos en och samma inkomsttagare och då en gång och inte flera på samma inkomst. En gåva innebär att pengar flyttas från ett skattesubjekt till ett annat och at skatt ska utgå då är självklart.

  16. Jonny Disenfeldt

    Anders Forss skriver ovan ”Det jag försöker göra är att tala med människor på ett sätt de förstår Lars och inget annat.”

    Anders Forss anser uppenbarligen att han står över alla andra människor och försöker tala på ett ”enklare språk” till dem …rätt avslöjande

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I vanlig ordning försöker du få det att framstå som om jag sagt något annat än det jag i själva verket sa.

      Att använda sig av uttryck människor kan förstå och relatera till är inte att försöka framstå som högre stående utan bara att prata på ett sätt som gör att alla är med i debatten.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders skriver då ”Att använda sig av uttryck människor kan förstå och relatera till är inte att försöka framstå som högre stående utan bara att prata på ett sätt som gör att alla är med i debatten.”

        Det vill säga exakt det jag skrev som svar.
        Anders Forss anser uppenbarligen att han står över alla andra människor och försöker tala på ett ”enklare språk” till dem …rätt avslöjande

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag anser mig inte stå över någon människa Jonny – Men att man uttrycker sig på olika sätt gentemot olika människor för att säga samma sak är helt naturligt om man vill skapa förståelse för det man vill säga.

  17. Sixten Jonsson

    Du har en poäng med att öka skattetrycket i Sverige och det gäller tillväxten i de stora börsbolagen.De våldsamma arbetsgivaravgifterna som i snitt är 10% högre änEU och nu senast blev det tydligt med bankavgifterna som plötsligt fick upp ögonen i våra storbanker.Det är bra att man inser att den organiska tillväxten ska lokaliseras där förutsättningarna är bäst för det enskilda bolaget. Historiskt sett har det höga skattetrycket inneburit att våra största bolag reducerat tillverkning förlagd iSverige vilket medfört en fantastisk utveckling för ägarna. Det i sin tur medför att svenska regeringar oavsett färg tvingas ha en gynnsam kapital och bolags beskattning för i annat fall flyr investeringar och ägande landet och med det skatteunderlaget.På sikt ska endast Hk vara förlagd i Sthlm .I övrigt betyder din linje att svenskarna tappar arbetslusten

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det stora problemet Sixten är de gynnsamma skatteavtalen som innebär att företag likt SCA kan byta 22% vinstskatt i Sverige mot 0,5 promilles skatt i Nederländerna eller Luxembourg. Att SCA inte betalat skatt i Sverige sedan 1996 trots att råvaran de tjänar pengar på är svensk och trots att stor del av varorna de säljer produceras här är ett problem vi måste lösa.

      OECD utsåg Sverige till världens bästa land att driva företag i – Varför bör du fundera på Sixten då OECD inte gör så utan att ha fog för det man säger.

      Vad gäller resolutionsavgiften för banker så är den till för att se till att bankerna själva skapar den buffert som behövs om det skulle komma en ny finanskris. Banker om något är institutioner som dessutom bör beskattas mer än idag då deras vinstnivåer är alldeles för höga utan att deras kunder kommer i åtnjutande av lägre priser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.