Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Skulden till Transportstyrelsens skandal stavas nyliberal politik.

Många försöker sig på att lägga skulden på oss Socialdemokrater för de misstag Transportstyrelsen gjort i samband med sin IT-upphandling.

Förvisso kan vi som Socialdemokrater som regeringsbärare inte svära oss fria från skuld då vi med all rätt som regeringsbärare har ansvaret över Transportstyrelsen.

Med det sagt så finns 3 frågor som är oerhört relevanta att ställa i sammanhanget:

  1. Vem bestämde att IT-tjänster inom offentlig sektor ska upphandlas istället för att drivas i egen regi?
  2. Vem bestämde att sådana upphandlingar skulle ske internationellt istället för nationellt?
  3. Vilka politiker ingick i den församling som fattade besluten?

Svaret på dessa 3 frågor avgör på vem skulden till det inträffade ska läggas då det är svaren på dessa 3 frågor som ger svaret på varför det inträffade inträffat.

Med det sagt så är min inställning att det viktiga i sammanhanget är att se till att det inträffade inte inträffar igen då det som redan hänt aldrig kan tas tillbaka och göras ogjort.

Jag har full förståelse för att en opposition som med ljus och lykta söker efter saker att beslå en regering som fått Sverige på rätt köl med sjunkande arbetslöshet, högre sysselsättning och urstark ekonomi där budgetunderskott vänts till budgetöverskott försöker beslå sittande regering med skulden till det inträffade.

Min övertygelse är att svaren på de 3 frågor jag ställt ovan påvisar att de försöken kommer helt på skam därför att det är de politiker som försöker belägga sittande regering med skuld som är upphovet till att det inträffade faktisk inträffat.

Enligt mitt sätt att se på saken finns det en enda och mycket viktig lärdom vi kan dra av det inträffade – Offentlig serviceverksamhet ska skötas av det offentliga i egen regi utan privat inblandning,

Det som inträffat har en enda gemensam nämnare – Alla politiker som förespråkar nyliberal politik.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

82 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag sa at det kom från dig och inte från mig så du får väl gissa dig till om huruvida jag håller med deller inte Alexander.

  1. Alexander

    ”Jag har rätt och du har fel” är ju en standardkommentar från dig. Inte en gång har du kunnat tillstå att du gjort fel. Bara att gå tillbaka i bloggen, flera år av samma procedur. Du måste vara övertygad om din egen perfektion. Tråkigt och en ganska barnslig inställning, såvida det inte är sjukdomsbaserat.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är inte övertygad om någon perfektion Alexander utan bara om att det i denna fråga förhåller sig på det sätt jag påstått.

  2. Alexander

    ”bara om att det i denna fråga förhåller sig på det sätt jag påstått”

    Så skriver du om varje fråga…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det påståendet är inte korrekt Alexander och det vet du mycket väl.

  3. Göte

    Jag har hållit på med IT sedan sjuttiotalet och jag har sett plattformar komma och gå, ”molntjänster upplösa sig i regn av tårar” och massiva dataläckage hos kommersiella aktörer. Min fasta övertygelse är att man måste se till att man håller data ”inom huset” Det finns alldeles för stora risker med outsourcing. Att outsourca till ett utländskt företag är rena vansinnet. I synnerhet till länder som har så stor sympati för Ryssland. Vad händer om vi får ett Serbxit? Det har talats om ”Windowsmiljö” – Ett OP som är nedlusat med säkerhetsbrister och bakdörrar.
    Sedan har Regeringen klantat sig rejält. SÅPO har inte beslutsrätt men att inte ta dem på allvar är dåraktigt. Löven har visat i ord (ja) och gärning att han inte förstår att ministrar måste ha nära kontakt. Jag anser att han brutit mot regeringsformens anvisningar om detta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag delar din uppfattning Göte vad gäller att IT-drift inte ska outsourcas – vad gäller brott mot regeringsformen är jag av en annan uppfattning då jag inte kan se att Löfven och regeringen brutit mot den.

  4. Göte

    ”Regeringsärenden avgörs av regeringen vid regeringssammanträde” så står det i grundlagen. Detta måste rimligtvis betyda att Lövens stuprörsfilosofi strider mot lagens intentioner. Han försvarar att ministrarna agerar utan samråd i en fråga som verkar vara den värsta läckan sedan Bergling.
    Det sägs att det inte finns indikationer på att data har läckt. Tacka faster för det. Det ligger i underrättelsetjänstens elementa att inte ge indikationer på att man kommit över hemligt material. Observera att de inte säger att det finns indikationer på att det INTE läckt.
    Du har ställt berättigade frågor men en annan fråga är: Varför förhindrade åklagaren att fallet gick till domstol? Det luktar mörkning lång väg. Varför hade GDn så bråttom?. FUPen talar om påtryckningar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Huruvida regeringens arbetssätt bryter mot någon lag får vi se när KU utrett saken men så vitt jag vet så har detta arbetssätt existerat länge och hos flera regeringar – Även de Alliansregeringar som styrde tidigare.

      Det är hög tid att dessa frågor lyfts så att delagationsordningen kan ändras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.