Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Skulden till Transportstyrelsens skandal stavas nyliberal politik.

Många försöker sig på att lägga skulden på oss Socialdemokrater för de misstag Transportstyrelsen gjort i samband med sin IT-upphandling.

Förvisso kan vi som Socialdemokrater som regeringsbärare inte svära oss fria från skuld då vi med all rätt som regeringsbärare har ansvaret över Transportstyrelsen.

Med det sagt så finns 3 frågor som är oerhört relevanta att ställa i sammanhanget:

  1. Vem bestämde att IT-tjänster inom offentlig sektor ska upphandlas istället för att drivas i egen regi?
  2. Vem bestämde att sådana upphandlingar skulle ske internationellt istället för nationellt?
  3. Vilka politiker ingick i den församling som fattade besluten?

Svaret på dessa 3 frågor avgör på vem skulden till det inträffade ska läggas då det är svaren på dessa 3 frågor som ger svaret på varför det inträffade inträffat.

Med det sagt så är min inställning att det viktiga i sammanhanget är att se till att det inträffade inte inträffar igen då det som redan hänt aldrig kan tas tillbaka och göras ogjort.

Jag har full förståelse för att en opposition som med ljus och lykta söker efter saker att beslå en regering som fått Sverige på rätt köl med sjunkande arbetslöshet, högre sysselsättning och urstark ekonomi där budgetunderskott vänts till budgetöverskott försöker beslå sittande regering med skulden till det inträffade.

Min övertygelse är att svaren på de 3 frågor jag ställt ovan påvisar att de försöken kommer helt på skam därför att det är de politiker som försöker belägga sittande regering med skuld som är upphovet till att det inträffade faktisk inträffat.

Enligt mitt sätt att se på saken finns det en enda och mycket viktig lärdom vi kan dra av det inträffade – Offentlig serviceverksamhet ska skötas av det offentliga i egen regi utan privat inblandning,

Det som inträffat har en enda gemensam nämnare – Alla politiker som förespråkar nyliberal politik.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

82 kommentarer

  1. Lars Martell

    Jag har aldrig läst något så inkompetent som detta. Dravel. Problemet är inte outsourcing, det är kvalitetssäkring av densamma. Vi som jobbar med It-säkerhet häpnar över att det finns så många som inte förstår hur flödet ser ut.
    Negligera inte VANLIGA väljares oro för vad som händer. Den enda som inte förstår är du. Någon nämnde på annan plats, regeringens Watergate. Jo, den är på väg. Är man så korkad att di inrikesminister HÖJER lönen för den brottsmisstänkte fd generaldirektören under pågående SÄPO utredning då ska man inte vara inrikesminister. Punkt!
    Det handlar inte om dina politruker det handlar om vanliga människors oro!! Försök förstå att det inte handlar om alliansens eventuella politiska poänger, det handlar om männniskors oro i sin vardag.
    Avsaknad av fingertoppskänsla eller förblindad av din lojalitet till partiet, vad vet jag. Bedrövligt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har full förståelse över att IT-säkerhet behövs Lars – det är därför jag ställer de frågor jag ställer.

      För mig står det helt klart att tjänsterna aldrig skulle ha upphandlats i fösta läget – Hade så varit fallet hade det inträffade alfrig inträffat eller hur?

      • Fredrik

        Det vet du inte eller hur Anders? Uppgifter kan hämtas på andra sätt än det nu som hänt eller hur? Exakt dessa uppgifter. Men det tragiska är att du göra politisk poäng av detta genom att försöka påskina att ansvaret ligger på nyliberalismen och så klart Alliansen.

        Svara på denna fråga Anders

        – Vet du vilka krav som ingick i upphandlingen?

        Ett krav, som alla IT-experter jag pratat med, är med att de uppgifter som de handhas ska kunna säkerställas att de inte kommer ut till någon obehörig. Det vill säga av hög säkerhetsklass. De säger också att en upphandling ofta, för att inte säga alltjämt, har så tydliga krav att vissa IT-företag inte kan lägga anbud för att de inte når upp till rätt säkerhetsnivå.

        Dina frågor Anders är så klart inte de enda man ska ställa, de är bara de enda man ska ställa när man på förhand vill ha ett specifikt svar. Det finns ingen trovärdighet i dina frågor Anders, du vill inte komma till roten till problemet utan du vill försöka rädda din regering.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det enda jag försöker göra är att bidra till att problemet löses permanent och att det inträffade inte kan inträffa igen – Det är mitt enda mål och i övrigt hänvisar jag till föregående svar till dig i samma ämne.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Offentliga system som sköts av det offentliga utan privat inblandning är betydligt säkrare än externa system Krister – Därom råder inga tvivel.

      • Eugen Sandberg

        Du är återigen och navigerar i grunda vatten utan sjökort Anders, och det är sorgligt att du försöker dra politiska växlar på en händelse som är en av de allvarligaste på decennier och som kan ha allvarligt skadat rikets säkerhet. Dessutom tycks man ha försökt att mörklägga det hela från regeringens sida.
        Ditt enkla svar än att outsourcing av IT inom offentlig verksamhet är problemet och att lösningen är egen drift.
        Outsourcing är inget problem i sej och utgör inget hot mot informationssäkerheten om kravställningen är korrekt utformad och myndigheten gjort en korrekt informationsklassificering.
        Snarare är den interna driften ett större problem då det är betydligt svårare att kravställa internt. I det aktuella fallet så har såväl GD som styrelsen för TS varit fullt medvetna om avsteg från gällande lagrum. Man har t.ex. inte gjort en säkerhetsskyddad upphandling med säkerhetsskyddsavtal (sua) vilket ska göras om upphandlingen innehåller system/Information med en klassificering som innebär att den omfattas av Säkerhetsskyddslagen.
        Att ansvarig endast får ett strafföreläggande är under all kritik, brottet är medvetet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          jag seglar ingalunda i grunda vatten utan sjökort Eugen – Det jag gör är att lyfta upp det som förelegat och oavsett av hur mycket du och andra försöker framhärda så är et en gång för alla så att roten till det inträffade ligger i det ödestigra beslut om at outsourca som Alliansregeringen fattade och drev igenom.

          Med facit i hand så är det oerhört många som är överens med mig – Offentlig verksamhet ska drivas i egen regi istället för att vara föremål för outsourcing.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Sök svaret på de 3 frågorna Alexander och fäll därefter ditt yttrande.

    • Bertil

      Nyliberalisterna, osund privatisering, skyll inte på sossarna de har aldrig velat ha det så. En älta socialdemokrat vill vi ska
      Äga och driva viktiga Samhällsfunktioner i en gemensam sektor .

      Alliansen vägarbete likt Alexander stå för att man vill ha allt pribatiserat och att klassklyftorna helst ska vara så stora som möjligt.

      Klart Anders har rätt det är alliansen och den nyliberala politiken som är skuld till IT skandalen. Det är även Alliansen som äg skild till de självmord som skedde när sjuka utförsäkrades men de vill inte ens stå för sådant utan går ostraffade och rakryggade genom livet precis som de vore oskyldiga.
      Sen förnekar man alla tilltag man genomfört.
      Ärligt? Tänk efter!!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Där har du helt fel Jonny – Rätt stavning är kompetens – Kompetens att se längre än till populism.

      • krister andersson

        Märkligt att en man i medelåldern använder särskrivning jag trodde att det var endast de yngre som gjorde detta pga skolans försämrande tack vare sosseriet. En sak till populism är inte en negativ term.
        Slå upp det.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Högerpopulism och nationalism är mycket negativa termer i ett politiskt sammanhang Krister.

        • Bertil

          Med en ledare likt Castro hade detta aldrig hänt. Vi behöver klona fram fler Castro han värnade de fattiga.

          Vi hade inte ens haft IT vilket varit bäst.
          Världen går för fort i nya innovationer o.s.v. Ju mer uppfinningar som får härja fritt i en fri marknad kursrörelser är risken vi tappar kontrollen över innovationerna farliga sida.
          Vi hör nu hur man varnar för artificiell intelligens som kan ta över.

          Minns bara Reinfeldt när han blev statsminister vad han hade jobbigt med band gällande tsunamin för att sätta dit
          Lars Danielsson han visste jubinte om banden var i källaren eller om källaren var i banden. Till slut fick en assistent omtala hur det var.
          Sen minns väl alla Borelius, Stigö, Schenström, Littorin, o.s.v.
          En massa psykopater som trodde de kunde smita från skatt tv-licenser.
          Och från att mannens stolthet tog över
          Hjärnan på Littorin.
          Han som var så tuff mot arbetslösa men vek som sin egen veke när det kom till kritan .

          Nä Moderater och högerfolk de passar bäst på isblock i Nordpolen där kan de visa sina psykopatiska läggningar och vandra omkring.

      • Jonny Disenfeldt

        Skandalen växer, skadan på Sverige och dess medborgare likaså.
        Statråd faller ? Regeringen faller ?
        Transportgate ser ut att ha hanterats extremt dåligt av Ygeman med flera. Ygeman visste om problematiken tidigt och gjorde inget. Inget ämne att bli partiledare direkt.

        Transportstyrelsen straffade visselblåsarna …
        http://www.expressen.se/nyheter/sa-straffade-transportstyrelsen-visselblasarna-i-it-skandalen/

        ”Regeringen höjde Maria Ågrens lön mitt under den pågående polisutredningen.
        Det framgår av ett regeringsprotokoll som Expressen tagit del av.
        Inrikesminister Anders Ygeman – som uppger att han kände till den hemliga säpo–utredningen mot Tranportstyrelsens dåvarande generaldirektör – var med och klubbade igenom den nya högre lönen.”
        http://www.expressen.se/dinapengar/maria-agren-fick-hojd-lon-samtidigt-som-hon-utreddes/

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det viktigaste är att se till att en sak som denna aldrig inträffar igen – Det näst viktiga att söka svaren på de 3 frågor jag ställde i inlägget.

  2. Johan

    Dåligt försök att rädda det parti du brinner för.
    Detta är ett skolexempel på fel person/personer på fel plats .
    Detta måste leda till minister byte för detta är absolut inte ok och absolut inte nu som världsläget ser ut!

    Fast stå fast vid det du beskyller! Så står jag fast vid min åsikt som är mer relevant.
    Även om man låter någon extern firma sköta it så bör man ju om man nu har lite kunskap åtminstone ha koll på vad som delas ut och vilka som tar del av vad.
    Du kan inte skylla detta landsföräderi på nyliberal politik. Nu är läget så att förutsättningarna var att externa skulle sköta detta och det är det man jobbar mot så då kan man inte skylla på nyliberal politik utan alla inblandade hade förutsättningarna klara för sig.

    Uselt riktigt uselt Anders och hoppas du förstår konsekvenserna detta kan skapa vilket jag inte tror att du och många i det parti du röstat på förstår.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag försöker inte rädda någon Johan – Däremot söker jag en permanent lösning på problemet för att kunna garantera att det som hänt inte upprepas.

      Ska problemet lösas kan vi inte ägna oss åt populism – Ska man lösa problemet permanent så är svaren på de 3 frågor jag ställt oerhört relevanta att få.

      Att nyliberala idéer som överlämnar saker åt en marknad att sköta har stor skuld i det inträffade råder inga tvivel om och påvisar med all önskvärd tydlighet att nyliberala politiska idéer är skadliga i vissa lägen – Bland dem när det handlar om att privatisera och konkurrensutsätta offentlig verksamhet.

      I ett Sverige med fungerande blandekonomi – Dvs. i det Sverige jag förespråkar och kämpar för hade detta aldrig inträffat därför att IT-systemen skulle ha skötts internt utan extern inblandning.

      • Johan

        Nu har detta skett med Sossarna vid makten så det är Sossarnas ansvar. Förutsättningarna fanns redan hur upphandlingen skulle ske.
        Sekretessen och säkerhetsanalyser skulle således ha fungerat det går inte att frånsäga sig ansvaret.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi ska aldrig frånsäga oss något ansvar Johan och det hoppas jag att även andra politiska partier anammar vad gäller sitt ansvar till det inträffade.

      • Jonny Disenfeldt

        Detta har skett pga regeringens och Magdalena Andersson’s krav på besparingar i dessa myndigheter. Det står klart nu och därmed bör givetvis ansvariga ministrar avgå, i detta fallet minst Ygeman. Ygeman har vetat om detta mycket länge och inte gjort ett dugg för att korrigera felet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den utredning som pågår kommer att ge oss svaren Jonny – Att ägna sig åt populism och snabba slutsatser utan att ha alla fakta på bordet löser inga problem – Problem löser man genom att gå till botten och roten av problemet – Ska så ske måste de frågor jag ställt i inläggen besvaras.

      • Jonny Disenfeldt

        Det fungerade alldeles utmärkt under alliansen, det var när S-regeringen tvingade de inblandade myndigheterna att minska kostnader kors och tvärs för att täcka de nya kostnaderna för det migrantindustriella komplexet som detta skedde, man ville spara på kostnaderna med outsourcing utan att tänka överhuvudtaget, detta är sittande regerings fel och att man vetat om detta under lång tid och inte åtgärdat det kända problemet är nästan ännu värre. Ygeman måste bort, frågan är om regeringen kan sitta kvar. Detta är så extremt inkompetent hanterat.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Se mitt svar till övriga kommentatorer i ämnet då mitt svar till dig kommer att bli densamma.

          Sedan så finns ingen direkt koppling mellan detta och flyktingmottagande hur gärna du än skulle vilja göra gällande att så är fallet – Att påstå det är att ljuga och komma med alternativa fakta.

          Det viktiga i en situation som denna när att säkerställa att det som inträffat inte kan inträffa igen – Detta genom att lösa problemet från grunden vilket kräver svar på de 3 frågor jag ställt i bägge inläggen i ämnet.

          Allt annat är svartmålning och politisk populism Jonny och sådana beteenden har aldrig löst några problem.

    • Krister

      Klart att Alliansen jublar och tänker utnyttja detta till MAX.
      Och S skulle göra detsamma. Det politiska spelet. Och det
      luttrade väljarna sätter på TV4 men skippar nyheterna. Jag
      ser igenom det hela och skiter i det! Liksom tex Pride och Almedalen…

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Förvisso är delar av detta ett politiskt spel Krister och att det är så förfärar då rikets säkerhet är betydligt viktigare än att vinna politiska poänger på kort sikt.

        Sedan löser man inga problem genom att skita i saker och ting Krister. Ska problemen lösas måsta man ta tag i dem.

        • Krister

          Ja, men det är inte mitt ansvar.
          Jag är ansvarig för städningen här hemma och min fv är ansvarig
          för att städa ur sin handväska på egen hand. Men vi är inte ansvarig
          för soprummet… (Ha ha…)

  3. Lars Flemström

    Det bästa för rikets säkerhet vore naturligtvis om bara kommunister, som har fått säkerhetsutbildning i Nordkorea (Sovjetunionen finns ju inte längre), har tillgång till sekretessbelagd information.

    En socialdemokrat hade naturligtvis lagt skulden för fiaskot på den ansvariga ministern i alliansregeringen, nämligen Maud Olofsson, c, som även var ansvarig för Nuon-affären, och det inte utan fog. Och i andra hand på Chatarina Elmsäter-Svärd, m, som efterträdde Olofsson efter valet 2010.Trots allt tydligare signaler om att Trafikverket inte alls klarade sina uppgifter – vilket borde ha uppfattats som ett tecken på att detsamma även gällde Transportstyrelsen, valde Elmsäter-Svärd att lita blint på sina generaldirektörer.

    Den högst befogade kritiken mot ministrarna, drabbar alltså först i tredje hand socialdemokratiska ministrar och så särskilt Mikael Damberg och Anna Johansson och ytterst Stefan Löfvén, som satsade på ett så osäkert kort som AJ.

    Detta borde alltså har varit huvudlinjen i det socialdemokratiska svaret på de borgerliga politiken, att lägga skulden på de mest skyldiga. Och den i särklass mest skyldiga är ju den västerbottniska centerpartisten Maud Olofsson. Men att lägga skulden på alliansregeringen för ”misstag” som den verkligen bör ställas i skamvrån för, underlätta precis inte av oskicket att skylla sig på den tidigare regeringen varje gång man kritiseras för någonting. Trovärdigheten sjunker.

    Att då skylla på ”nyliberalismen” är att frikänna de skyldiga. Fattas nu bara att SD får skulden. Det ligger naturligtvis i SD:s intresse att piska upp nationalistiska och fosterlandsvänliga och främlingsfientliga stämningar med förbud mot utländska entreprenader inom svensk offentlig sektor.

    Skandalen har naturligtvis inte ens ägt rum. Den är ”fake news” i syfte att öka misstänksamheten mot allt utländskt

  4. Fredrik

    Jag har tyckt det varit rätt intressant att föra debatt med dig på din blogg under detta år, men nu tycker jag faktiskt att du närmar dig ett lågvattenmärke som något jag inte kam jämföra med mycket annat. Det blir svårt att ta dig seriöst när du aldrig kan vara klarsynt nog att inse att detta ansvar ligger under dina patikamraters armar, och detta är förmodligen en av de största skandaler vi upplevt på många år. Skärpning från din sida och köp att det är dina kompisar som gjort ett katastrofalt arbete som satt väldigt många som viger sina liv åt att hålla Sverige säkert i fara. Bara ren idioti att skylla ifrån sig i denna fråga!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du läser inlägget så ser du att jag klart och tydligt skrivit att vi aldrig kan frånsäga oss ansvaret eftersom vi som regering äger delegationsordningen.

      Därutöver finns det betydligt fler som är ansvariga – Vilka ger de 3 frågor jag ställde svaret på Fredrik.

      Min enda inställning i detta är att lösa problemet från roten och ska vi göra det måste vi se längre än till populistiska utspel.

  5. Lars Martell

    Fel. Det handlar om hanteringen och det operativa utförandet. Upphandlingen gjordes trots att SÄPO varnades, och det är minst två departement som är berörda av detta. Det du föreslår att är att titta på, sitta med armarna i kors och vänta på resultatet. Värsta sortens ledaregenskaper.
    Det som händer är en pågående process, där Anders Ygeman KAN stoppa det, men väljer att titta på.
    Politisk inkompetens från både politiska tjänstemän över departementscheferna till Transportstyrelsen.
    Tyvärr ser jag basala brister i din kunskap om hur verksamhet bedrivs. Och hur man kvalitetssäkrar under tiden. En chefs viktigaste uppgift är att ha förmågan att ändra färdriktning och åtgärda om behovet finns. Behovet fanns. Det är inte Anna Johansson som i första hand ligger risigt till. Det är Ygeman. Det finns massor av outsourcing som fungerar utmärkt. Både det vi lägger i nationell upphandling och det vi lägger internationellt. Det är inte något fel i det. Du må ha politiska preferenser på det utifrån din politiska övertygelse, må så vara. Men sanningen är att det är processen framåt som inte kvalitetssäkras. Här lyser Ygemans inkompetens igenom som inte vet och inte förstår HUR processen förs.
    Så vad vi pratar om är inte nyliberalism eller en felaktig upphandling, det handlar om politikers och tjänstemäns inkompetens. Där ligger ansvaret, och ansvar kommer att utkrävas.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ska vi lösa problemet från roten så att det inte upprepas i en framtid är svaret på de 3 frågor jag ställde i inlägget oerhört relevant att få svaret på.

  6. Alexander

    ”Sö svaret på de tre frågorna”

    Fast det spelar ingen roll, det som sker nu är denna regerings ansvar. Du slår ifrån dig varje gång något går fel. Om däremot vädret är strålande beror det på Socialdemokraterna. Din åsikt om att Alliansen inte gjorde något bra under åtta år är talande….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag slår inte ifrån mig Alexander – Läs inlägget, speciellt det inledande stycket så ser du att så inte är fallet.

      Till skillnad från dig så vill jag gå till roten av problemet för att kunna lösa det permanent – Den populism du försöker dig på löser inga problem och att Alliansens politiker har stor del i skulden till det uppkomna råder inga tvivel om. Hur SD:s representanter röstade i frågan där beslutet blev att upphandla istället för att driva i egen regi avgör om även SD har del av skulden.

  7. Oberoende Observatör

    Efter ha läst och tagit del av många kommentarer hittade jag en beskrivning som möjligen är relevant.

    Vad är en mytoman?

    En mytoman är en person som tvångsmässigt ljuger. Mytomani definieras enlig Nationalencyklopedin som sjuklig lögnaktighet.

    Oftast på grund av en djup otrygghet som gör att mytomanen måste sätta sig själv i centrum för att känna sig betydelsefull, få bekräftelse och känna sig sedd.

    Mytomani kan också grunda sig i en rädsla att bli ensam och att inte vara tillräckligt intressant med bara sanningen.

    Mytomani är inte en egen diagnos. Oftast rör det istället om en personlighetsstörning där mytomani är ett av symptomen. Exempel på personlighetsstörning kan vara psykopati eller borderline.
    Symptom

    Tvångsmässigt ljugande
    Lögnen är vardaglig – en mytoman tar väldigt lätt på lögner och känner inte skuld efteråt
    En mytoman lider ofta av psykopati, narcissism, paranoia, schizofreni eller tvångssyndrom
    Många mytomaner är charmiga, karismatiska och socialt kompetenta

    Skillnad på mytomani och att krydda en historia

    Alla människor tänjer ibland på sanningen. Men detta behöver inte betyda att alla lider av mytomani. Det är stor skillnad på att lyssna på en kryddad historia och på en mytoman.

    Däremot kan gränsen vara otydlig eftersom mytomani inte är en egen diagnos och därmed inte har tydliga riktlinjer. Men ofta märker andra personer om en person ljuger för ofta och för mycket.
    Behandling – svårt pga dålig sjukdomsinsikt

    Det är svårt att behandla en mytoman. Oftast för att mytomanen själv inte har någon sjukdomsinsikt eller inte vill bli behandlade. Därför måste mytomanens anhöriga berätta för mytomanen om problemen och sätta gränser för att personen ska få sjukdomsinsikt.

    Mytomaner är också svårbehandlade på grund av att de har svårt att på riktigt släppa in någon på livet. Istället säger de vad de tror att de förväntas säga.

  8. Alexander

    Uppdrag nummer 1. Moderna beredskapsjobb. Anställa 500 personer, gärna nyanlända.

    Prioriteringar var ordet….

  9. Mr Sound

    Tur att man kan ha något att skylla på för när man läser att den tidigare generaldirektören för Transportstyrelsen, Maria Ågren, för ett år sen informerade regeringen att man avsteg från lagen så var det kanske Alliansen hon skulle framfört det till.

    Blir smått pinsamt hur du kämpar för att vinkla det så någon faktiskt tror S är oskyldiga. Löfven har kvoterat in tex Anna Johansson som infrastrukturminister, vilken utbildning och erfarenhet har hon? Och kände hon till detta blir det bara mer patetiskt från din sida.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag försöker varken vinkla det eller påstå att S saknar skuld Mr. Sound men det innebär inte att svaren på de 3 frågor jag ställer är oerhört relevanta i sammanhanget.

  10. Jonny Disenfeldt

    ”I ett förhör med Rolf Annerberg (S), som nyligen avgått som ordförande i Transportstyrelsens styrelse till följd av skandalen, förklarar han att säkerhetsbristerna är en konsekvens av hård tidspress från bland annat regeringen. Det fanns ett stort politiskt intresse att Transportstyrelsen kom igång med egen drift av IT-infrastruktur. Det var en del i en reform för att myndigheterna skulle spara pengar.

    Rolf Annerberg har tidigare arbetat med Margot Wallström i Bryssel. I rollen som styrelseordförande i Transportstyrelsen svarar han formellt mot Näringsdepartementet. Men pressen att spara pengar genom reformer kommer i slutändan från finansminister Magdalena Andersson (S).

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När vi tagit fram svaren på de frågor jag ställt och från där följt processen så kommer problemen att lösas från roten.

    • Bertil

      Vi behöver mera socialism. Nyliberalismen och den stress de påför folk tär även på socialismen och det är även Nyliberalismens mening.
      Deras politiska taktik är rå.
      Den är föröjugen provocerande drivs med smutskastning och Fake news.

      Mera Castro och mindre politik ala Trump
      Och amerikansk politik skulle göra Sverige ödmjukare .

      Jonas Sjöstedt kolla så ödmjuk och så logisk politik han framför tänk om alla partiledare vore som han.

      Då skulle vi slippa kaxiga typer som Anni Löf och Batra. Såna som bara slår på svaghet och mår då de får förtrycka.

      Min röst vid nästa val kan hamna hos Jonas om Löfven driver politiken mer mot höger. Eller via högerpartierna tvingas driva socialismen mer mot höger.

      världen behöver en vänsterrevolution det kan aldrig hålla att ett fåtal äger kort sagt mer än resten av jordens befolkning.
      Även i Sverige har vi en mycket snedfördelade ekonomi som behöver balanseras så fattigare grupper får mer.

      IT skandalen är inte så farlig det är värre utförsäkra sjuka driva folk mot djupare ekonomiska klyftor
      Man gör en höna av en fjäder från högersidan som vanligt.

    • Leif Andersson

      Och som många av oss minns kom dessa direktiv om besparingar från Magdalena Andersson när kostnaderna för flyktingmottagningen skenade okontrollerat hösten 2015.

      Med Anders resonemang borde vi kunna landa i att det är flyktingmigranternas fel eftersom deras asylsökande skapade behovet av besparingar via outsourcing av de aktuella IT-systemen.

      Tydligen har S-märkta politiker alltid rätt till höga löner och förmåner men aldrig något ansvar när något går fel.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Flyktingfrågan har inget samröre alls med det som hänt i Transportstyrelsen Lars.

        Med det sagt så bär vi ansvar men så gör även andra partiers politiker och det är därför problemets permanenta lösning ligger i svaret på de 3 frågor jag ställt i mina inlägg.

  11. Alexander

    ”men det innebär inte att svaren på de 3 frågor jag ställer är oerhört relevanta”

    Det var du som sade det….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag avser säga är att svaren är relevanta om vi ska lösa problemet från roten.

  12. Alexander

    ”nationalism är mycket negativa termer i politiska sammanhang”

    Jag trodde att Sveriges politikers främsta uppgift är att värna medborgarna i landet. Ack så fel jag hade….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Politikens uppgift är att föra en politik som gynnar folkflertalet och som bygger ett jämlikt samhälle.

  13. Alexander

    Ygeman skulle sparkas så långt bort det bara är möjligt. Om det inte sker så bör en misstroendeförklaring väckas.

      • Jonny Disenfeldt

        Jag håller med Alexander. Ygeman måste bort, han är den som är ansvarig i slutändan.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Exakt vem som bär ansvaret och hur mycket ska vi ta redan på – Att huvuden med all säkerhet kommer att rulla är jag rätt övertygad om men ska vi lösa problemet på rätt sätt ska de frågor jag ställt besvaras och problemet lösas från roten.

  14. Alexander

    ”Det uttalandet får stå för dig”

    Antar att du tycker att ingen ska utkrävas ansvar. Precis som efter terrordådet på Drottninggatan.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ansvar kommer med all säkerhet att utkrävas och vad gäller det som hände på Drottninggatan så finns det inget samhälle som kan skyddas sig 100%-igt mot en ensam dåres infall.

  15. Lars Martell

    Jag inser när jag läser ditt svar till mig, och de svar du lämnar på övriga frågor , att du helt enkelt inte har kapacitet att göra en korrekt bedömning av situationen. Tycker det är alarmerande för en person som driver en politisk blogg att göra den missbedömningen du gör. Det är exakt samma missbedömning av hur dina partikamrater hanterade det på respektive departement.
    Jag har aldrig läst så pinsamma svar som här. Kejsaren är naken.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har till skillnad från många andra gjort en korrekt bedömning Lars – Vad i min bedömning är det du tycker inte är korekt?

  16. Fredrik

    Varför är dessa tre frågor de enda som behöver svar Anders? Varför är nationell upphandling bättre än internationell? Varför är ingen upphandling bättre än upphandling? Vad är det som säger att offentlig sektor är tillräckligt bra att hantera IT-säkerhet?

    De absolut bästa på IT-säkerhet finns inte, med all respekt för alla dem som nu arbetar där, i offentlig sektor. Det är ett absolut faktum. De absolut bästa på IT-säkerhet finns på IT-säkerhetsföretagen runt om i världen. Något finns även i Sverige, men de allra flesta finns utomlands.

    Att hemligstämplade uppgifter kommit ut även om den offentliga sektorn hanterat dem vet vi alla, Stig Bergling är allt som behövs sägas. Så Anders, du vill inte lägga skuld på de ansvariga ministrarna utan du vill som vanligt ge skulden på Alliansen. Du tappade precis all trovärdighet. Det är så pinsamt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ingen upphandling istället för konkurrensutsättning är bäst därför att det garanterar att det som är sekretessbelagt och hemligt stannar inom det offentliga.

  17. Thomas Åkerblad

    Tycker att Tove Lifvendahl i SvD ger en utmärkt sammanfattning av i situationen: ”Det är bara några månader sedan S-partiet samlades för kongress under parollen ”Trygghet i en ny tid”. Föga anade man då att det i praktiken skulle översättas till att man som regeringsbärande parti skulle smälla upp dörrarna på vid gavel, rulla ut en röd matta och själv krypa under mattkanten och gömma sig.”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Löfven har för vana att samla på sig ordentligt med fakta innan han uttalar sig vilket jag tycker är bra då allt annat är populism som sannolikt skulle göra skadan än större. Sedan var besluten i Transportstyrelsen fattade väl före vår partikongress så vitt jag kan bedöma,

      Löfven är heller inte känd för att försöka gömma sig och för att sopa problem under mattan och att han inte kommer att göra så i detta fall tar jag för givet.

  18. Patrik

    Hej Anders

    Du har fel, fel och åter fel!!
    Det rätta svaret är inkompetens hos ansvariga. De som trots flera varningar om icke genomförda säkerkontroller av personalen hos eventuella uppdragstagare ändå gick vidare med upphandlingen/arna.
    En mytoman är en person som ljuger så han tror sig själv. Som exempel kan man ta det här med att skylla transportstyrelsens tillkortakommande på nyliberalismen istället på den riktiga orsaken som är inkompetens hos politiskt tillsatta chefer.

    Med vänlig hälsning
    Patrik

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har rätt och du har fel Patrik – I övrigt läs svaret på din föregående kommentar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.