Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Alliansens beslut roten till IT-skandalen i Transportstyrelsen.

Ju mer jag lyssnar på och analyserar det politiska spelet runt IT-skandalen i Transportstyrelsen ju mer löjeväckande och populistisk blir det.

Alliansen spelar med mycket falska kort och försöker på populistisk väg smita undan det faktum att det är de själva som i februari 2014 tog det politiska beslut som är roten till den uppkomna IT-skandalen i Transportstyrelsen.

Med början 2010 och med ett fördjupat utredningsarbete drivet av privatiseringsiver och NPM (New Public management) under 2013 fattade den dåvarande Alliansregeringen i februari 2014 det ödesdigra politiska beslut som strax därefter beordrade Transportstyrelsens styrelse att upphandla IT-tjänsterna i internationell konkurrens.

Det beslutet var Transportstyrelsen tvungen att följa då andra alternativ saknades. Med det sagt torde varje klart tänkande människa med lätthet inse att det är Alliansen och inte vi Socialdemokrater som bär största delen av skulden till det inträffade.

Trots det säger jag på inget sätt  att vi Socialdemokrater är utan ansvar baserat på att vi Socialdemokrater enligt mitt tycke har en organisationsstruktur, organisationskultur och ett arbetsätt i regeringskansliet som lämnar allt i övrigt att önska.

Med det sagt tycker jag att ställandet av ett misstroendevotum mot ett eller flera statsråd för fel de i egentlig mening enligt gällande delegationsordning inte begått är politisk populism och hyckleri på hög nivå.

Vill man lägga misstroendevotum mot dessa ministrar borde samma sak i rättvisans namn rimligen ske gentemot de ministrar som var ansvariga när Alliansen fattade det ödesdigra beslutet att ge Transportstyrelsen order att upphandla dess IT-verksamhet.

New Public Management där borgerliga politiker influerade av nyliberala politiska idéer ser offentligsektor som en ”marknad” som ska vinstoptimeras med jakten på vinst som primärt mål har blivit ett stort hot mot både demokrati och rättssäkerhet vilket IT-skandalen i Transportstyrelsen är ett klart och tydligt bevis för.

I det Moderata partiprogrammet står det i klartext att partiet ska jobba för att allt som kan drivas av någon annan än det offentliga ska privatiseras och det är den ivern som lagt grunden till det i grunden felaktiga moderata beslut som är roten till IT-skandalen i Transportstyrelsen.

I en debattartikel i VK.se på följande länk: ”http://www.vk.se/2056912/jakten-pa-billiga-losningar-skadar-offentlig-forvaltning” går det att läsa hur NPM kostat svenska skattebetalare stora pengar – Bland annat vad gäller byggandet av Nya Karolinska Universitetssjukhuset som trots att det skulle vara färdigbetalt 2040 och kosta 14 miljarder landade på en kostnad på hela 60 miljarder.

Min slutsats är därför densamma som den alltid varit – Vi ska städa upp efter nyliberalismens och NPM:s förödande orkan av kapitalförstöring och skadeverkning genom att säkerställa att de delar av offentlig förvaltning som tidigare avreglerats och upphandlas återförs till egen regi och egen drift inom ramen för offentlig sektor.

NPM:s privatiseringsvåg inom offentligsektor har lett till en enda sak – Att våra skattepengar och vinsterna på dem gjorda av privata företag hamnar i skatteparadis istället för att komma Sverige och dess medborgare till gagn.

Den ordningen ska vi inte ha och det är mot den bakgrunden det är viktigt att lyfta fram att det är Alliansen och dess privatiseringsiver och de beslut den ordningen lett till som är roten till allt som gått snett och inte minst till IT-skandalen i Transportstyrelsen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

65 kommentarer

  1. Patrik

    Hej Anders.

    Det är ju dessutom Alliansens fel att det var lågkonjunktur i HELA världen när Alliansen fick väljarnas förtroende att styra.
    Med din briljanta slutledningsförmåga är det väl snart Alliansens fel att Hitler kom till makten.
    Då de flesta inom transportstyrelsen varnade ledningen för risken för informationsspridning som kan skada rikets säkerhet kan det inte vara något annat än ledningen inkompetens. Ledningen skulle ha vidtagit åtgärder som skulle ha motverkat dessa risker.
    Tyvärr är detta ytterligare ett bevis på Socialdemokratisk svågerpolitik. Man tillsätter inte kompetens utan den som är mest brun om näsan som belöning.

    Med vänlig hälsning
    Patrik

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig påstått att Alliansen styr konjunkturen Patrik – Däremot har jag ifrågasatt varför Alliansen alltid försöker skylla sina tillkortakommanden på lågkonjunktur vilket är något helt annat.

  2. Lars Winter

    Beslut om outsourcing gjordes riksdagen och socialdemokraterna röstade för, enda parti som röstade mot var V. Själva förlaget om outsourcing kom redan 2011 genom utredning från riksrevisionen, utredningens slutsats var att myndigheterna måste börja använda outsourcing för att minska kostnaderna. Att skylla Alliansen för att Löfven har sålt rikets säkerhet är väl löjligaste som en sosse kan komma med.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Riksrevisionen är inte bemannad av politiker och det är politiken som bestämmer Lars. Nyliberalism och den till nyliberalismen hörande NPM är skadliga företeelser när det gäller att bygga ett jämlikt och välmående samhälle för alla.

      Därför tycker jag att Alliansen borde erkänna sin delaktighet i skulden då det är så det är – Något som för övrigt även tidigare allianspolitker givit uttryck för.

  3. Micke

    Roten till dagens pinsamma situation ligger hos de som outsourcade säkerhetsklassad information till utlandet.

    Dvs. alliansen.

    Hur nån kan komma på iden att privatisera utomlands säkerhetsklassad information och sen ha mage att skylla uppkomna problem på andra är skrattretande.

    De som borde dras inför skranket är beslutsfattarna bakom detta idiotiska upplägg.

  4. Oberoende Observatör

    Oavsett vad du skriver så är verkligheten att tre statsråd är utsatta för misstroendeförklaring och det är detta som Löfven måste agera utifrån. Jag hade en insändare i Vk för ca 1.5 år sedan där jag undrade vilket öknamn han skulle få. Buffeln = Göran Persson Skon= Ingvar Carlsson fanns ju tidigare. Jag föreslog Parentesen = Stefan Löfven och nu verkar det besannas.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min övertygelse är att responsen på Alliansens hyckleri kommer att bli nyval så du bör nog tänka över namnsättningen en gång till Oberoende Observatör.

  5. Jonny Disenfeldt

    Det är oppositionens plikt att göra en misstroendeförklaring om man finner att det begås grova felaktigheter av sittande statråd. Så går det till i en demokrati och det ogillar uppenbart Anders Forss. Anders Forss vill ju ha en bananrepublik a’la Malaysia med en stark ledare som pekar med hela handen (Forss själv förstås)… nu är det flertalet som bestämmer över fåtalet helt i enlighet med vad Forss faktiskt brukar plädera för och en majoritet i riksdagen vill att dessa grova begågna fel skall få en efterverkan

    Jag är övertygad om att Anders Forss hade låtit helt annorlunda om rollerna varit de motsatta. Till och med Lövfen var igår klar med att det skulle vara OK att agera mot ett statsråd underförstått att han skulle ordna saken själv genom snabb ommöblering för att slippa nesan… men nu är alltså Lövfen för sent ute.

    Det är som så att det är tre socialdemokratiska statsråd som gravt misskött sina tjänster, vi får hoppas att Lövfen talar sanning och inget visste tidigare än han klargjort…

    De inblandade statsråden bör givetvis aldrig mer kommas ifråga som statsråd med tanke på vilka skador de kan ha åsamkat Sverige och dess medborgare. De kan tryggt landa med sina feta fallskärmar som är brukligt för misslyckade politiker. Det finns en rejäl hög av dessa.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bildt, Lejonborg, Odenberg med flera tunga före detta Allianspolitiker tycker att Alliansen gör fel – Att de håller med mig och inte med dig borde leda till eftertanke Jonny.

      Nu finns bara en väg att gå vad gäller respons – Utlysa nyval/extraval.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Bildt, Lejonborg, Odenberg med flera tunga före detta Allianspolitiker tycker att Alliansen gör fel ”

        Stämmer inte.

  6. Lars Flemström

    Om Transportstyrelsen inte hade funnits, hade Transportstyrelsen inte upphandlat någonting. Vilket beslut av alliansen är då roten till IT-skandalen? Du vill gärna framställa dig som en socialdemokratisk makthavare som till skillnad mot dina partikollegor ser saker i ett större sammanhang, men det gör du inte. Därför att du inte har någon kritik mot alliansens mest grundläggande fel, som kom att leda fram till det, som nu upprör hela Sverige.

    I ditt svar på en kommentar till ditt förra inlägg har du skrivit: ”Jag förstår outsourcing oerhört bra Mattias. När jag var chef i det företag jag tidigare jobbade i fattade jag flera beslut om sådan så hur den ska kvalitetssäkras mm. har jag full koll på.” Eftersom den händelsekedja, som ledde fram till den nu aktuella skandalen, började samma år som du kom tillbaka till Sverige, borde du omedelbart ha tagit kontakt med alliansregeringen, och erbjudit dina tjänster. Då hade ju allting blivit rätt från början, helt enligt alliansregeringens intentioner.

    Att Transportstyrelsen inte ens klarar av sina kärnverksamheter har du väl inte ens noterat?

    Och hur kan du påstå att ”vi socialdemokrater” på inget sätt är utan ansvar, om felen begicks av alliansregeringen (vilket även är min åsikt)? Aha, ”vi socialdemokrater” hade hanterat följderna av alliansens felbeslut bättre, om du hade varit regeringschef….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har i en rad tidigare inlägg kritiserat bildandet av Trafikverket och i och med det även Transportstyrelsens tillkomst Lars så jag känner mig mycket tillfreds med min inställning i frågan.

  7. Jon Christiers

    Du glömmer bort att ni 2011 till fullo var med Alliansen och röstade för outsourcing. Ni röstade dessutom emot SD:s motion som gick ut på att förbjuda att trafikuppgifter outsoursades. Ni sitter fast i smeten med hull och hår.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag glömmer ingenting alls Jon – Det enda jag gör är att påpeka att det var den förra regeringen som fattade beslutet som är roten till den uppkomna IT-skandalen.

  8. Mr Sound

    Ditt försök att lägga över delar av skulden på Alliansen faller platt som en pannkaka, ungefär lika begåvat som att skylla på bilen om man kör för fort.

    Alliansen genomförde visserligen detta med ett S röstande emot, däremot fanns det några motioner från SD som innefattade utbildningssatsning och samverkan mellan Skatteverket och offentliga upphandlare som S röstade emot.

    Sen kom denna soppa som kommer leda till att tre ministrar får lämna, helt rätt, men i Anders Forss värld ska ministrar ha immunitet mot denna typ av klavertramp, att inte ens statsministern höjer på ögonbrynen när SÄPO inleder förundersökning säger det mesta om denna regering och de som står bakom den.

    Du är inte lämpad för politiken och har inte det stöd du torgför. Patetiskt försök av en man med hybris över sin egen bild…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det faller på inget sätt platt Mr. Sound – Snarare har det stort stöd och jag måste ge all heder åt Jonas Sjöstedt som KU-anmält den förra regeringen för sin inblandning i det inträffade.

      Sedan känns det bra att både Lars Lejonborg, Ingvar Carlsson, Göran P, Carl Bildt med flera uttrycker stöd för den linje jag anfört och tycker att Alliansen handlar fel.

  9. Larven

    Några frågor!

    1När beslutet togs i riksdagen för outsourcing
    så röstade S för förslaget?

    2Borde det då inte ligga ett delandvar på just S tillsammans med Alliansen.

    3 Om en chef ger order till sina underordnade att genomföra ett uppdrag med klara direktiv är det då inte chefens ansvar att se till att direktiven följs?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att vi socialdemokrater har del i skulden har jag aldrig förnekat Larven och det jag försöker säga är att även Alliansen borde erkänna att de har del i skulden vilket besvarar dina 2 första frågor.

      Sedan är det helt rätt så att chefen har ett ansvar och sättet på hur regeringens interna kommunikation fungerar har jag redan kritiserat och den kritiken står jag för.

      Sedan är det tjänstemännen som ska utföra upphandlingen i enlighet med gällande lagstiftning – Underlåter de att göra så tar det tid att upptäcka och det är lärdomen och kunskapen om detta som debatten borde handla om.

      Hur kan vi säkerställa att lagen alltid följs? Borde det vara så att ansvarigt statsråd alltid måste attestera beslutet innan det blir giltigt?

      • Larven

        Jag har efter de få inlägg jag gjort på denna sida att du ör en man med ett stort ego.
        Och använder ord och svar för att vända och vrida.
        På ett sätt som är vanligt bland politiker i dag.
        Med andra ord ni svarar aldrig rakt ut, utan är mer som hala ålar.
        Du minns nog inte den tiden på rätt sätt som du hyllar. Palme var duktig på att svara argumentera och faltiskt duktig på erkänna fel i mellanår en egenskap som ni S politiker saknar i dag.
        För mig står det ganska klart att att alla 3 ministrar inte tagit hotet mot riket på ordentligt alvar. Möjligtvis försvarsministern som åtminstående har agerat.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Palme var retorikens obestridde mästare Larven och en oerhört bra lärare för hur politik ska bedrivas för att vara effektiv och bra för människor.

  10. Lars Martell

    Du har fel. Fortfarande. Jag ser att du lärt dig en ny förkortning, men du förstår fortfarande inte att om man ska följa din tes så är all privat företeelse skadlig. Det synsättet är kommunism.
    Du förstår inte att i all outsourcing finns riskanalyser, processer, kravhantering och kavlitetssäkring som i de allra flesta fall fungerar alldeles utmärkt.
    Du förstår inte och du har inte intellektuell kapacitet att förstå. Du får fortsätta skriva på din blogg. Jag lämnar denna att dö sotdöden. Den inkompetens parat med ideologisk fanatism är osmaklig och har ingenting med klassisk socialdemokrati att göra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Mitt synsätt är på inget sätt kommunistiskt Lars men väl en direkt effekt av att jag ser demokratisk socialism som den enda rätta vägen för att bygga ett starkt, jämlikt och välmående land där alla människor har samma värde.

      När Sverige och svenskarna mådde som allra bäst vilket sammanföll med regeringarna Erlander och Palme så hade Sverige en fungerande blandekonomi med rätt balans mellan offentlig- och privatsektor som innebar att det offentliga skötes av det offentliga utan privat inblandning medan den privata sektorn höll sig på sin kant.

      Sedan får du gärna påstå att jag är inkompetent då jag vet att du gör så därför att du har en annan partitillhörighet än mig. Jag har gott stöd från många och så här långt växer bloggen dagligen vilket påvisar att min uppfattning viner större och större stöd.

  11. Micke

    Mycket bra att (V) med Jonas Sjöstedt vid rodret KU-anmäler roten till problemet nämligen alliansens outsourcing av känslig information till andra länder.

    Det här kommer bli intressant att följa.

    Alliansen trodde de skulle komma undan ansvar men de har bitit i det sura äpplet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis Micke och därför är min åsikt att vi ska utlysa nyval för att göra äpplet än surare.

    • Eugen Sandberg

      Att skylla informationsläckaget på outsourcing är som att köra 120 på en motorväg i blixthalka och skylla på den som satt upp skylten när man kört av vägen. Felet ligger hos den som sitter bakom ratten.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Förvisso så har man ansvar att säkra mot läckor om man outsourcar men det tar inte bort det faktum att skadan aldrig inträffat om vi låtit bli att outsourca.

        Offentlig verksamhet ska inte outsourcAS – Offentlig verksamhet ska drivas av det offentliga i egen regi

  12. Fredrik

    Det finns flera fel i ditt inlägg idag Anders. För det första, att privata företag tagit över jobb som tidigare funnits innanför det vi kallar för offentlig sektor innebär inte med en absolut säkerhet att vinster som dessa företag gör/gjort hamnar i skatteparadis. Du påstår detta i näst sista stycket, vilket är ett klart fel.

    Dessutom, vilka bevis har du Anders för att beslutet som den förra regeringen fattade också innebär att de sittande ministrarna brustit i sina uppdrag? Att beslutet, som innebar upphandling på internationella nivå, i sig INTE är ett olagligt beslut innebär inte att kommande ministrars undanhållande av information för Sveriges Riksdag är något som ska lastas dem som tagit beslutet med själva upphandlingen. OM de tre ministrar som nu riskerar misstroendevotum hade varit öppen med all den information man fått från Transportstyrelsen från dag ett så hade detta aldrig blivit av. Således är det enbart S som S kan skylla på.

    Många gånger har du påpekat att man ska leva som man lär. Och då undrar jag hur du gör Anders i din roll som busschaufför när en annan bilist kommer i hög fart, för hög för den aktuella vägen, och svänger in nära dig när du kör bussen och bromsar tvärt? Eftersom du i detta scenario INTE gör/gjort något fel så antar jag, efter ditt inlägg idag, att du fortsätter rakt fram och kör in i bilen framför dig? Eller bromsar du? Om du bromsar, varför gör du det? Det är ju inte ditt fel till varför situationen uppstått?

    Och varför kritiserar du inte ditt eget parti. Du kanske tror att du gör det, men att du inte gillar den typ av organisation etc. som finns i partiet och i regeringen är inte kritik. Varför kritiserar inga andra socialdemokraterna beslutet från 2014? Socialdemokraterna på nationell nivå kritiserar Alliansens för misstroendevotum, men inte för själva beslutet. Vänsterpartiet däremot KU-anmäler Alliansens beslut från 2014, så du är kanske vänsterpartist?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att stor del av vinsterna hamnat i skatteparadis finns det klara och tydliga belägg för Fredrik så det är inget felaktigt påstående.

      Beslutet Alliansregeringen tog är förvisso inte olagligt men oerhört förödande och mycket ogenomtänkt. Privata företag har inget i offentlig sektor att göra.

      Det beslut Alliansen tog är roten till problemet och ska problem lösas permanent måste det lösas från roten eller hur Fredrik?

      • Lars Flemström

        Att inga olagliga beslut har tagits under alliansens regeringstid, vet vi inte. Det är en av de saker, som måste granskas / utredas. Men detta gagnas inte av en vänsterpopulism, som utmålar som en generell sanning att ”Privata företag har inget i offentlig sektor att göra” Man korrigerar inte en överdrift genom att själv gå lika lågt i motsatt överdrift.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          jag går inte för långt Lars – Vi ska tillbaka till den balans mellan offentligt och privat som rådde under Erlanders och Palmes dagar då det är den enda rätta vägen till ett mer jämlikt och välmående Sverige.

  13. Leif Andersson

    Det är väl knappast allianspartiernas fel att S under större delen av Reinfeldtregimens styre mest ägnade sig åt att sova än att föra oppositionspolitik. Bl.a. Stefan Attefall som ägnade sig åt att skapa maximal bostadsbrist borde man rest ett misstroendevotum emot.

    Antar att det går utmärkt att resa misstroendevotum retroaktivt så det är väl bara för att S att börja med detta. Men då kan man ju undra varför ni inte gjorde detta när det begav sig utan först sju år senare.

    Personligen har jag aldrig gillat S inställning att statsråd ska kunna vara hur inkompetenta som helst utan att misstroendevotum ska användas. Det är positivt att de statsråd som statsministern pga inkompetens tillsatt och inte har förmåga att själv sparka kan sparkas av riksdagen genom misstroendevotum. Dock i det här fallet borde det räckt med infrastrukturministern som är totalt inkompetent men Löfvens agerande och senfärdighet har gjort att även inrikes- och försvarsministern nu också ligger illa till. Hade Löfven sparkat infrastrukturministern när han fick infon i januari är jag ganska säker på att det hade räckt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att det finns saker som kunna skötas bättre är vi helt överens om och det har jag anfört i den kritik jag givit regeringen men att gå så långt som nu och ställa misstroendevotum mot 3 ministrar när man själv har stor del av skulden är huvudlöst.

      För mig finns bara en naturlig respons på ett sådant påhopp – Utlys nyval/extraval.

      • Leif Andersson

        Den enda vinnaren på ett nyval är SD. Övriga partiers oförmåga att samarbeta och ta tag i Sveriges stora samhällsproblem ger ökat politikerförakt och väljarflykt dit.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det kan mycket väl vara så men SD kan aldrig bilda regering så det scenario jag målat upp ställs på prov och framför allt för ett nyval det goda med sig att vi kan lyfta den politiska debatten tillbaka till det ideologiska planet fram tills nästa ordinarie val vilket vore oerhört välgörande för alla – Inte minst för socialdemokratin.

    • Lars Flemström

      Enligt Maria Ågren själv har hon tre gånger under våren 2016 informerat Anna Johanssons närmaste man, Erik Bromander, om det inträffade (att hon var föremål för brottsutredning), men han hade inte fört informationen vidare till ministern. Han torde ha varit pådrivande att upphandlingen skulle fullföljas. Denne kärriärsosse från Stockholm fick själv sparken ett halvår senare med en fallskärm på 2,3 miljoner p.g.a hans exklusiva resor på skattebetalarnas bekostnad.

      Det var fritidsresor maskerade till tjänsteresor, mm, vilket han tydligen lyckats dölja för sin chef Anna J under två års tid. Hon kanske började undra varför han så sällan var på jobbet… Har AJ personligen brustit på något sätt? Det borde man kanske ta reda på, innan man kräver hennes avgång. Har det någon betydelse att AJ är bosatt i Göteborg, dotter till det legendariska kommunalrådet Göran J, som hon efterträtt innan hon rekryterades till regeringen. Som motvikt mot Stockholmsdominansen?

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Det som hade varit absolut bäst hade varit att låta KU göra sitt arbete Lars – Med Alliansens infall blir det omöjligt och därför är det enda rätta att svaret på Alliansens klavertramp ett nyval.

        • Jonny Disenfeldt

          Varför var det så bråttom för S-regeringen att hantera Maria Ågren i tysthet … journalistiskt grävande ledde till sanningen ca 1 år senare …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Har du funderat på att det faktiskt kan vara så att detta var bästa sättet att skapa en miljö där Säpo, FRA, Must, Militären mm. kunde jobba i tysthet med att säkra informationen?

            Jag utgår från att du svarar nej på den frågan Jonny.

  14. Alexander

    Anders

    Visst är det väl bra att flertalet bestämmer över fåtalet? Eller gäller inte det om socialdemokratiska ministrar ska avsättas?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Majoriteten bestämmer alltid Alexander men det innebär inte att man behöver avstå från att diskutera varför de riktar misstroendevotum – Min åsikt är att de gör så baserat på hyckleri och populism.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis Jonny – De får sin vilja igenom men man kan alltid ifrågasätta motiven vilket jag kommer att göra så ofta jag kan framgent.

  15. Lars Flemström

    Medan jag skriver detta, saknas fortfarande besked från regeringen om dess svar på alliansens beslut att begära misstroendeomröstning mot tre ministrar. Regeringen sitter förmodligen fortfarande i sammanträde och diskuterar olika alternativ. Löfvén har två alternativ: Att avgå eller att utlysa extraval, som i så fall kommer att hållas i september eller oktober. Jag gissar att regeringen (eller bara S-delen av regeringen?) analyserar chanserna till ett bra valresultat. Det kan inte uteslutas att de är ganska goda.

    Det finns ett alternativ, som ”förståsigpåarna” bland statsvetare och politiserande journalister, såsom Mats Knutsson, ytterst noga undviker att nämna.Deras inrtesse är ju att kasta ut Sverige i en allvarlig regeringskris, och det gör de genom att spä på motsättningarna mellan blocken ännu mer. Men alternativet är att regeringen (eller S-delen av regeringen) sitter kvar med alliansens stöd. Med eller utan de tre ifrågasatta S-ministrarna. Den här gången kommer alliansen inte att nöja sig med något nytt DÖ. Nu vill allianspartierna ha minst halva makten.

    Mikael Odenberg, m, som var försvarsminister i den första alliansregeringen, är idag öppet kritisk mot allianspartiernas beslut om misstroendevotum. Särskilt kritisk är han mot misstroendevotum även mot försvarsminister Peter Hultqvist, som enligt Odenberg inte har misskött sitt uppdrag. Själv avgick Odenberg i förtid i protest mot alliansens finansminister Anders Borg. Tvisten gällde försvarsanslagen, som allianspartierna nu vill höja. Aningen sent påkommet. Odenberg ersattes av ”tomhylsan” Sten Tolgfors, som har åsamkat Sveriges försvar en oerhörd skada.

    Odenberg hördes av senast i februari i år, då han var öppet kritisk mot sitt eget parti p.g.a. samtalen med SD. En debattartikel, som han skrev för DN, sammanfattas av debattredaktionen med ”Stäng dörren till Sverigedemokraterna och öppna i stället för en regering med moderater och socialdemokrater. ” Odenberg är ingen mjukis, utan en moderat av den gamla stammen – en sådan som arbetarrörelsen alltid har haft lätt att samarbeta med, eftersom skiljelinjerna är så tydliga, så att man vet vad man är oense om – och därmed även vad man är överens om.

    Om man följer rötterna till den nuvarande IT-skandalen tillräckligt längre bakåt, kommer vi till Tolgfors’ tid som försvarsminister, då alliansen var säker på att det inte fanns några militära hot mot Sverige – och därmed fanns känsliga uppgifter, som kräver sektretess. Det var i den andan, som säkerhetsinspektionerna för de olika trafikslagen slogs ihop till Transportstyrelsen, som inte ens klarar sin kärnverksamhet, som är att upprätthålla säkerheten mot olyckor på väg, järnväg, sjöfart och luftfart. Det skulle sparas på allt.

    Med en fungerande järnvägsinspektion, hade broraset i Ludvika inte skett. Raset utlöstes troligen av ett tåg som passerade under bron. som byggdes. Tänk bara att det hade varit på Södra stambanan och ett fullsatt X2000-tåg hade kommit i motsatt riktning ett par sekunder senare. Ju mer, som kommer fram, desto svårare blir det för alliansen att smita från ansvaret för sina beslut före regeringsskiftet 2014.

  16. Alexander

    Anders

    Odenberg är för att ”sparka ut” Ygeman och Johansson men inte Hultqvist. Bildt säger att ”Hade jag varit Löfven hade jag förhoppningsvis undvikit att hamna i den här situationen”. Du påstår att de håller med dig, det var väl inte riktigt sant?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De håller med mig i sak och påstår bägge att Alliansen överreagerat på ett sätt de sannolikt kommer att få ångra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Läs hans uttalanden i olika tidningar och bilda dig en uppfattning om vad han säger så ser du att det är precis det han säger om än han uttrycker sig på ett smart sätt för att retoriskt inte måla in sig i ett hörn.

  17. Alexander

    Anders

    Kan du visa på det citat av Bildt du bildar din uppfattning på? Jag hittar ingenting av det du påstår.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag sa åt dig att läsa mellan raderna och se vad kärnan i hans budskap är – Gör du det så finner du att det är som jag säger.

      • Krister

        Då skall jag läsa mellan raderna och tror att du som snackar ofta om klasskamp och förmögenhetsfördelning i verkligheten tycker att nationalsocialismen kommit närmast
        det klasslösa samhället där ett ex är den Tyska krigsmakten under 2:a världskriget
        som lyckades genomföra det i praktiken och var en förebild för andra länders dito.

      • Jonny Disenfeldt

        FAKE NEWS som vanligt från Anders Forss.
        Du hittar på och skapar din egen lilla bubbla av verklighet.

  18. Alexander

    ”Jag sade åt dig att läsa mellan raderna”

    När jag läser mellan raderna tycker jag att det framkommer att han tycker att du ljuger.

  19. Jonny Disenfeldt

    Angående min fråga
    Varför var det så bråttom för S-regeringen att hantera Maria Ågren i tysthet … journalistiskt grävande ledde till sanningen ca 1 år senare …

    Anders Forss skriver ”Har du funderat på att det faktiskt kan vara så att detta var bästa sättet att skapa en miljö där Säpo, FRA, Must, Militären mm. kunde jobba i tysthet med att säkra informationen?”

    Ska det ta 1.5 år att säkra informationen ? Är informationen säkrad nu ?
    Hade det isåfall inte varit bättre att låta Ågren sitta kvar en tid?

    Varför skulle hon skyndsamt innan utredning om skadeomfattning gjorts dömas till 70000 i böter när en mer genomlysande undersökning skulle lett till att hon fått fängelsedom …samtidigt ges hon en rejäl lönehöjning och omplacering, allt nedtystat…

    Givetvis skulle statsminister och opposition omedelbart informerats om det känsliga läget.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om man upptäcker att någon bryter mot lagar och regler så ska denne givetvis avsättas omedelbart Jonny.

      • Jonny Disenfeldt

        Och när någon minister är allvarligt försumlig i sin yrkesroll ska denne avsättas från sin position.

        Däremot är givetvis GD väldigt snällt behandlad, en utredning borde gjorts och den skulle med stor sannolikhet lett till ett betydligt strängare straff än 70000 i bot plus en kraftig lönehöjning allt utfört i tysthet…

        Vidare skulle givetvis statsministern och oppositionen informerats om den stora säkerhetsläckan omedelbart när den uppdagades. Det ligger hundar begravna i denna hanteringen. Kanske dags att börja använda förhör med lögndetektor …

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.