Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ett nyval är den enda rätta responsen mot Alliansens lagda misstroendevotum.

Om jag i detta nu stod i Stefan Löfvens skor där Alliansen utifrån hyckleri och politisk populism riktat misstroendevotum mot 3 av mina ministrar för ett påstått misstag som Alliansen själva i grunden är skyldiga till skulle jag aldrig tveka om att utlysa ett nyval.

Ett nyval är enda vägen framåt och önskar Alliansen indirekt försvaga eller avsätta regeringen bör de vara beredda att betala priset för det agerandet.

Sett till dagens opinionssiffror så skulle ett sådant nyval sannolikt ge oss en oerhört skadeskjuten Allians med Moderaterna på en låg nivå och med KD utanför riksdagen därför att de inte når riksdagsspärren.

Hur denna skadeskjutna Allians ska agera och hur de tänkt sig att leva upp till det löfte L och C givit till sina väljare om att aldrig bilda en regering som har aktivt eller passivt stöd av SD blir mycket intressant att följa.

Hur L och C väljer att agera i ett sådant läge kommer klart och tydligt att visa för väljarna om deras löfte är ett löfte eller blott och allena tomma ord.

Sedan vill jag säga att jag både uppskattar och känner stora mått av ödmjukhet för Jonas Sjöstedt och hans KU-anmälan av den förra Alliansregeringen mot bakgrund av att det faktiskt var den regeringen som fattade beslutet att outsourca och upphandla Transportstyrelsens IT-drift.

Nyval är som sagt enda vägen framåt och det debattutrymme ett nyval ger är precis rätt forum för att debattera vad som faktiskt ligger bakom IT-skandalen i Transportstyrelsen och andra skadliga saker som drabbat skattebetalarna på grund av oansvariga alliansbeslut.

En debatt i det ämnet är sannolikt en debatt Alliansen med alla till buds stående medel vill slippa men som man brukar säga – Som man bäddar får man ligga.

Vill Alliansen ställa till med politisk oreda så här nära ett ordinarie val av populistiska skäl och därför att Moderaterna går kräftgång i opinionsmätningarna så får vi acceptera det.

Accepterar vi det ska Alliansen ställas till svars för sina misstag!

Att ställa dem till svars görs bäst genom att vi Socialdemokrater och övriga partier som står till vänster om mitten lyfter den ideologiska debatten och debatten om New Public Managements skadeverkningar på offentlig sektor dit den hör hemma – Som varande den politisk huvuddebatt den alltid borde vara.

Att debattera NPM och hur det nyliberala tankesättet den bygger på monterat ner den svenska välfärden är välkommet och när Alliansen nu gett oss inviten att skapa den debatten tack vare sitt misstroendevotum ska vi självklart tacka för den genom att utlysa nyval.

Därför är min uppmaning till Stefan Löfven och mina partikamrater i riksdagen följande – Utlys ett nyval.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

77 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Självklart ska Alliansen ställas till ansvar för sina misstag Alexander – Anser du att man inte ska ställa dem till svars för det de gjort?

      • Krister Andersson

        För en gångs skull håller jag faktiskt med dig, ett extraval vore toppen speciellt för oss inom SD hur många procent tror du vi får 20%, 25%? Speciellt efter er omvändelse under galgen och den s.k högerns fjantade. Haken är bara att det blir en expeditionsministär eftersom valet 2018 måste hållas.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Bra att du håller med mig ibland Krister – Men nu är saken överspelad i och med Löfvens utspel.

  1. Per

    Äntligen blir vi av med aset Löfven. Hiphip hurra….hela sverige borde fira! Länge leve Sd som ökar och ökar!/P

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det som händer är sannolikt ett nyval och i ett sådant kommer Socialdemokraterna att stärkas samtidigt som Alliansen förlorar Per.

  2. Lotta Norell

    Aldrig kommer jag att vara kvar i det socialdemokratiska partiet efter regeringsdebaclet och frånskyllandet av ansvar. Och så ditt mantra. Noll koll på att det skett ett lagbrott som inte har någonting med outsourcing att göra.
    Pinsamt parti och en pinsam bloggare. Hejdå Socialdemokratin, nu river jag mitt medlemskort.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du är självklart fri att riva ditt medlemskort om du vill Lotta – Det valet har varje människa och i samma stund som du river ditt är jag övertygad om att vi får minst 2 nya medlemmar därför att vi står upp för det som är rätt.

      Vilket lagbrott vill du påstå att Socialdemokraterna begått Lotta?

      • Jonny Disenfeldt

        De ansvariga socialdemokratiska ministrarna är skyldig till stor underlåtenhet. Man har inte informerat Lövfen förrän efter 1 år. Man har inte informerat oppositionen om dessa stora brister i hanteringen av känslig data. Man har i det längsta undvikit att vidta åtgärder för att korrigera felet. Det är alltså inkompetent agerat.

        Ska vi ha inkompetenta ministrar som begår så stora misstag ? Nej, givetvis inte.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Ska man lyssna till äldre erfarna Allianspolitiker – Både nuvarande och tidigare så hade det bästa varit at låta KU göra sin undersökning för att därefter på grundval av den bestämma färdriktning – Det som sker nu är hyckleri och ren och skär populism och allt sådant är fel och bemöts bäst med samma mynt vilket i detta fall är nyval.

        • Micke

          Jonny – bristerna i hanteringen av säkerhetskänslig information startade med att alliansen skickade denna information utomlands. Det kallas outsourcing och är grundorsaken till vi har det läge vi har idag.

          Krävs inte att man är raketingenjör för att förstå orsak och verkan i det här fallet. Men det är klart har man dumstruten på och vägrar ta av den kan det vara svårt förstå.

          • Jonny Disenfeldt

            Micke – Outsourcing innebär inte att man ska bryta mot lagar och regler. Outsourcing betyder inte att man ska skicka konfidentiell information utomlands. Du vet uppenbarligen inte vad outsourcing innebär utan blandar ihop saker och ting. Läs på !

          • Mr Sound

            Outsourcingprojekten startade 2015, hur fick du det till att Alliansen skickade uppgifterna, Micke?

    • Micke

      Lotta är du verkligen socialdemokrat? Du låter som en alliansväljare som låtsas vara socialdemokrat.

      Vet du ens vad outsourcing av säkerhetskänslig information betyder? Det verkar inte så, du kanske kan förklara detta för oss andra eftersom du är så säker på att det inte alls haft någon betydelse?

      Så Lotta kan du förklara varför säkerhetskänslig information som skickas utomlands inte har någon betydelse? Du vet det som alliansen genomförde.

      • Johan

        Så du Micke menar att bara för att alliansen fattade beslutet så är inte Sossarna kapabla att följa de regelverk som ska tillämpas för denna typ av information?
        Kanske var alliansen som satte munnkavle på Ygeman så han helt enkelt inte kunde informera statsministern.
        Ditt resonemang håller inte så är det!

  3. Per

    Anders Forss, du inser att ett nyval troligen skulle göra SD till största parti?

    Jag baserar detta på att om Löfvén spelar ut nyvalskortet istället för att göra sig av med t.ex. Anna Johansson vars största, enda?, merit är att vara dotter till Göran Johansson, vore att bekräfta att S är till för sosseadeln och inga andra.

    Varför kräver du inte av S att göra rätt, sparka odugliga ministrar, istället för att idka utpressning i form av att hota med nyval. C har råd med ett nyval, S har bara råd med ett nyval om det får fullt stöd från LO. Tror du att LO vill testa sina relationer till de manliga arbetarna nu och för detta?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      SD kommer definitivt inte att bli största parti i ett nyval Per – Däremot är det högst troligt att de skulle få aningen fler röster än i förra valet men det debattklimat och de debettämnen ett nyval skulle skapa kommer att stärka S oerhört mycket i nästa ordinarie val och det är där vårt fokus som Socialdemokrater bör ligga.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det beslut som är roten till problemet fattades av Alliansregeringen och det var även den som gav order om at upphandla IT-verksamheten så Alliansen bär definitivt skuld – Hur stor får pågående utredning påvisa när detta nu blir en fråga för KU att utreda.

      • Sven

        Visst är det lågt och löjligt av Alliansen att låtsas som om de är utan skuld.
        Det blir å andra sidan lika löjligt då du och andra s låtsas som om ansvariga ministrar är helt utan skuld.
        Denna bedrövliga sandlådenivå från gynnar bara en part. SD.
        Förstår att de jublar. När de som har och haft makt inte visar tendens till att vilja ta ansvar så röstar folk genom missnöje. Grattis SD. Ni kan fortsätta att helt utan kompetens eller vettiga helhetsgrepp få ökat stöd. Bara att fortsätta odla missnöje med Anders och kollegor krattar sandlådan ….

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag låtsas inte som om vi som regeringsbärare är skyldiga eller inte – Det är vi då vi har del i skulden. vad gäller ministrarna så är min tro att KU med all säkerhet kommer fram till att Anna Johansson är skyldig. Lika övertygad som jag är att så är fallet är jag övertygad om att man kommer fram till att både Ygeman och Hultqvist är oskyldiga och att de faktiskt följt de rutiner och de åtaganden de är skyldiga att följa som departementschefer.

          Att Alliansen rakryggat bör stå upp och ta sin del av ansvaret vore klädsamt och rätt och riktigt.

  4. Lars Flemström

    Medan jag skriver detta, saknas fortfarande besked från regeringen om dess svar på alliansens beslut att begära misstroendeomröstning mot tre ministrar. Regeringen sitter förmodligen fortfarande i sammanträde och diskuterar olika alternativ. Löfvén har två alternativ: Att avgå eller att utlysa extraval, som i så fall kommer att hållas i september eller oktober. Jag gissar att regeringen (eller bara S-delen av regeringen?) analyserar chanserna till ett bra valresultat. Det kan inte uteslutas att de är ganska goda.

    Det finns ett alternativ, som ”förståsigpåarna” bland statsvetare och politiserande journalister, såsom Mats Knutsson, ytterst noga undviker att nämna.Deras inrtesse är ju att kasta ut Sverige i en allvarlig regeringskris, och det gör de genom att spä på motsättningarna mellan blocken ännu mer. Men alternativet är att regeringen (eller S-delen av regeringen) sitter kvar med alliansens stöd. Med eller utan de tre ifrågasatta S-ministrarna. Den här gången kommer alliansen inte att nöja sig med något nytt DÖ. Nu vill allianspartierna ha minst halva makten.

    Mikael Odenberg, m, som var försvarsminister i den första alliansregeringen, är idag öppet kritisk mot allianspartiernas beslut om misstroendevotum. Särskilt kritisk är han mot misstroendevotum även mot försvarsminister Peter Hultqvist, som enligt Odenberg inte har misskött sitt uppdrag. Själv avgick Odenberg i förtid i protest mot alliansens finansminister Anders Borg. Tvisten gällde försvarsanslagen, som allianspartierna nu vill höja. Aningen sent påkommet. Odenberg ersattes av ”tomhylsan” Sten Tolgfors, som har åsamkat Sveriges försvar en oerhörd skada.

    Odenberg hördes av senast i februari i år, då han var öppet kritisk mot sitt eget parti p.g.a. samtalen med SD. En debattartikel, som han skrev för DN, sammanfattas av debattredaktionen med ”Stäng dörren till Sverigedemokraterna och öppna i stället för en regering med moderater och socialdemokrater. ” Odenberg är ingen mjukis, utan en moderat av den gamla stammen – en sådan som arbetarrörelsen alltid har haft lätt att samarbeta med, eftersom skiljelinjerna är så tydliga, så att man vet vad man är oense om – och därmed även vad man är överens om.

    Om man följer rötterna till den nuvarande IT-skandalen tillräckligt längre bakåt, kommer vi till Tolgfors’ tid som försvarsminister, då alliansen var säker på att det inte fanns några militära hot mot Sverige – och därmed fanns känsliga uppgifter, som kräver sektretess. Det var i den andan, som säkerhetsinspektionerna för de olika trafikslagen slogs ihop till Transportstyrelsen, som inte ens klarar sin kärnverksamhet, som är att upprätthålla säkerheten mot olyckor på väg, järnväg, sjöfart och luftfart. Det skulle sparas på allt.

    Med en fungerande järnvägsinspektion, hade broraset i Ludvika inte skett. Raset utlöstes troligen av ett tåg som passerade under bron. som byggdes. Tänk bara att det hade varit på Södra stambanan och ett fullsatt X2000-tåg hade kommit i motsatt riktning ett par sekunder senare. Ju mer, som kommer fram, desto svårare blir det för alliansen att smita från ansvaret för sina beslut före regeringsskiftet 2014.

  5. Alexander

    Anders

    Anser du fortfarande att SD inte har något inflytande över politiken? De skulle kunna rädda ditt kära parti…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      SD ska hållas utanför alla regeringebildningar så vitt mig anbelangar Alexander – Får de egen majoritet så är det upp till dem vad de vill göra.

  6. Alexander

    Ett extraval blir ju perfekt för Löfven. 35-40% för Socialdemokraterna och SD på 10% är mumma för Anders Forss. Du måste verkligen hoppas på det alternativet!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är resultatet jag förutspått nästa ordinarie val och ett nyval nu gör det utfallet och den förutsägelsen än mer trolig.

  7. Oberoende Observatör

    Att tro att ( S ) kommer vinna på ett nyval är nog minst sagt naivt med tanke på det haveri som Löfven själv säger har inträffat. Det enda han kan göra är att avskeda de tre statsråden och ersätta dem eller så helt enkelt avgå.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      S kommer definitivt att vinna på ett nyval O. O. – Måhända inte direkt i nyvalet men väl i det efterföljande ordinarie valet och då därför att ett nyval skapar ett debattklimat som gynnar oss Socialdemokrater vad gäller de frågeställningar som ska debatteras.

  8. Leif Andersson

    Det var faktiskt Löfvenregeringen som utnämnde katastrofen Maria Ågren till GD för Transportstyrelsen men det kanske egentligen är alliansens fel? Hursomhelst upprörande att vederbörande verkar kunna få full lön när hon istället borde skaka galler.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det var precis som den förre GD:n uttalade han som startade upphandlingen och då på grund av Alliansen beslut och order – han säger själv att Maria Ågren hamnade i en svår sits och att hon inte ensam bär skulden även om hon givetvis gjort fel som brutit mot lagstiftningen.

      • Leif Andersson

        Patetiskt försvar av en oduglig GD som pga grav inkompetens åsamkat stora risker för rikets säkerhet. Du står antagligen också bakom regeringens uttänkta fallskärm för vederbörande med full lön i fyra år?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          jag försvarar inte GD:s Leif – Att hon fick sparken och därtill böter är helt rätt då vi aldrig ska ha en GD eller andra tjänstemän som bryter mot gällande lagstiftning.

  9. Jonny Disenfeldt

    KG Bergström sammanfattar

    ”Att gå till val och be väljarna om förnyat förtroende, när bakgrunden är schabbel kring något så allvarligt som den nationella säkerheten, vore minst sagt djärvt eller kanske snarare dumdristigt. Ändå kan det inte uteslutas att den panik och desperation som man kan utgå från att nu råder i Rosenbad, får den följden”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det uttalandet får stå för K-G Bergström som tillhör Alliansen och därför är livrädd för ett nyval – Att kalla honom oberoende går inte.

      Nyval är rätt medicin.

      • Micke

        Mats Knutsson tillhör också alliansen och är i mina ögon inte trovärdig när han sammanfattar det politiska läget i SVT.

          • Jonny Disenfeldt

            Micke och Anders : Så enligt er ”tillhör KG Bergström och Mats Knutsson alliansen” … intressant.
            Endast S-märkta journalister och experter är förstår godtagbara i er värld, om man uttrycker något mot S så ”tillhör man alliansen”…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att K-G. Bergström är Alliansanhängare är otvivelaktiga fakta Jonny.

  10. Alexander

    ”Ska man lyssna till äldre erfarna Allianspolitiker”

    Jaså, du tycker att de har hög trovärdighet?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag lyssnar alltid på de som har ålder och erfarenhet Jonny därför att sådan leder till eftertanke. Att jag kan köpa och stödja delar av det de säger betyder inte att jag delar deras politiska grundvärderingar och deras ideologiska hemvist.

  11. Alexander

    ”Du fick svar på frågan”

    Nej, du sade att de ska hållas utanför regeringsbildningar. Min fråga är om du anser att de saknar inflytande i svensk politik?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis Alexander och vilken tolkning gör du av inflytandefrågan sett ur det svaret?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Med 100-tals kommentarer att besvara så kan det bli fel ibland Alexander.

  12. Alexander

    Anders

    Så länge man inte är inblandad i regeringsbildningar saknar man alltså inflytande? Är det korrekt?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har svarat på frågan Alexander och det svar jag givit är det du kommer att få om och om igen oavsett hur många gånger du ställer samma fråga.

  13. Leif Andersson

    I princip alla någorlunda neutrala tyckare anser att infrastrukturministern har misskött sitt uppdrag så det finns fog för misstroendevotum och sparken. Däremot kan försvars- och inrikesministern inte anses ha misskött sig och bör därmed kunna vara kvar. Detta är också den bedömning jag står bakom.

    Måste vara dina partipolitiska skygglappar som gör dig oförmögen och förstå att infrastrukturministern pga underlåtenhet att sköta sitt uppdrag bör entledigas med omedelbar verkan. När t.o.m. Jonas Sjöstedt och V kräver detta vilket får anses unikt bevisar det bara hur befogat det är.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du läser det inlägg där jag kritiserat min egen regering så finner du att jag redan där ifrågasatt hur Stefan kan behålla infrastrukturministern och sagt att min åsikt är att hon ska entledigas omedelbart så i det avseendet känner jag mig trygg vad gäller min position i frågan.

      I övrigt så håller jag fullt med dig i första stycket.

  14. Johan

    Ska Stefan Lövfen bibehålla något förtroende hos svenska folket så avgår han inte.
    Han har ju redan uttalat förtroende för sina ministrar. Avvakta heller genom att låta processen ha sin gång och hoppas att ministrarna klarar förtroendeomröstningarna i riksdagen.

    Tyvärr så är nog det kanske en väg som han inte vågar gå fast enligt mig så borde han göra det.
    Fast å andra sidan så är både Anders Ygeman och Anna Johansson redan brända.
    Dessa två ministrar har Stefan råd att offra då de inte nu enligt min egen åsikt varit till gagn för Sverige och helt fel person på ministerposten.

    Detta med det transparenta demokratin som ska råda i Sverige känns oerhört långt bort just nu och det är det många som tycker.
    Ett nyval i dessa tider är inte att föredra då det dels kostar en massa pengar och för att det kan ha fruktansvärda följder på hela marknaden i Sverige.

    Nu måste jag faktiskt efter ha följt detta från en varmsommar dag på en badstrand tycka att detta börjar likna en sandlåda. Den ena beskyller den andra och även den tredje. Alla borde bromsa upp låta utredningar ha sin gång och sedan agera efter utfallet.
    Det visar på styrka och ledarskap.
    Sedan måste jag faktiskt säga utan att lägga någon skillnad på politiska färger. Skärpning det är dags att vissa att ni är de folkvalda just det de folkvalda. Då förväntas det att ni gör det ni ska och är ålagda att sköta åt folket för folkets bästa.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att Alliansen sitter i sandlådan rååder inga tvivel om – Så här långt har övriga partier hållit sig på ordentligt avstånd från den.

      • Johan

        Nä, Anders dina kära Sossar sitter med hela arslet i samma sandlåda. Brist på transparans verkar vara sossarnas dolda agenda denna mandatperiod.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Hur jag ser på organisationen av regeringskansliet har jag redan skrivit om i ett separat inlägg Johan.

  15. Lars Flemström

    Njae, ett extraval är inte det enda möjliga svaret på alliansens hot om misstroendevotum. För än så länge är det väl bara ett hot? En annan möjlighet är att regeringen avgår, utan att utlysa extra val. Vilket alternativ regeringen (eller den socialdemokratiska delen av regeringen har valt) får vi veta idag. Vilket alternativet blir, torde bero på chanserna till ett bra valresultat i främsta hand för S, och i andra hand för båda regeringspartierna.

    Partierna gör ständigt partisympatiundersökningar, som inte offentliggörs. Att S nu har tagit god tid på sig innan något beslut meddelas, beror med mycket stor sannolikhet på att man har behövt tid för att analysera de senaste undersökningarna. Att spekulera om valresultatet av ett extraval är oerhört vanskligt. Till det kommer förutsebara och oförutsebara händelser under tiden fram till valen, samt vilka valfrågor (”löften”) som kommer att föras fram, speciellt av S.

    Om jag ändå ska gissa, så tror jag att valet kommer att bli en framgång för de tre största partierna, för S och M jämfört med senaste offentliga väljarundersökning och för SD jämfört med senaste valresultat, som var 13 %. SD ligger mycket högt i undersökningarna, även om man bortser från mätningar, som ger partiet över 20 %. Dessa mätningar torde vara av typen marknadsundersökningar, som snarare mäter om ett reklambudskap har gått fram än sannolikheten för köp.

    Man kan säga att sannolikheten att SD får kommer att få över 20 % hade varit stor, om inte SD hade varit SD. Partiet kanaliserar alltså ett ganska stort folkligt missnöje med de andra partierna. För socialdemokratin är det en fråga om partiets överlevnad på sikt, att partiet börjar lyssna på sina väljare. Annars kan extravalet bli det sista valet, som S fortfarande är ett stort parti med över 20 %.

    KD löper stor risk att utraderas i ett extraval. Partiet brukar annars göra bra återhämtningar i de ordinarie valen. Oavsett vilka frågor partierna kommer att driva i valrörelsen inför ett ev, extraval, kommer detta huvudsakligen att bli en omröstning om tre alternativ 1) Alliansregeringen, men inte nuvarande regering har skött IT-frågorna bra, vilket gynnar M. 2) Skandalen är huvudsakligen alliansregeringens fel, vilket huvudsakligen gynnar S. 3) Båda regeringarna har varit grovt inkompetenta och misskött IT-frågorna, vilket huvudsakligen gynnar SD.

    Allianspartierna har sannolikt tagit initiativ till en misstroendeomröstning för att slippa stödja samma sak, men framfört av SD. Ett desperat försök att ta initiativet från SD. Ett extraval vore alltså ett stort risktagande, som kan ge ett ännu större SD som resultat. Genom att regeringen avgår utan att utlysa extraval, tvingas alliansen bekänna färg i flera avseenden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.