Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Moderaterna ser ut att vara ett parti i djup kris.

Det som nu utspelar sig inom Moderaterna visar klara och tydliga tecken på ett parti som befinner sig i djup kris därför att partiet saknar en handfast och stark kapten som kan se till att det blir ordning och reda. 

Min tro är att partiet kommer att falla isär som ett resultat av dessa stridigheter vilket på inget sätt gynnar någon av sidorna.

Det striden handlar om enligt de beskrivningar jag fått mig till livs efter att ha pratat med ett antal människor som är moderater och som delvis är inblandade i striderna är att den största striden handlar om huruvida Moderaterna ska bedriva traditionell högerpolitik eller den högerpolitik ”light” som Reinfeldt införde.

Att striden blossat upp beror enligt mina källor på att partiet gjort en rejäl högersväng under Anna Kinberg Batras ledning – En högersväng dirigerad av en samling starka ”gammelmoderater” som inte gillade de förändringar Reinfeldt och hans trojka genomförde.

Att det blir problem när man försöker svänga partiet tillbaka till höger och därmed tvingar de väljare och medlemmar som gillade den sortens politik Reinfeldt införde att stödja en politik och ideal de inte känner igen sig i är fullt naturligt.

Att dessa tar strid därför att de inte längre känner igen sig i och delar de värderingar som nu genomsyrar partiet är som jag ser saken ännu naturligare och att i den situationen sakna en stark partiledare som kan medla fred mellan falangerna är förödande.

Som Socialdemokrat borde jag egentligen inte bry mig om interna stridigheter inom Moderaterna  – Trots det gör jag så då jag ser ett stabilt M som en viktig komponent i kommande val för att hålla SD på mattan.

Därför är min uppmaning till de som sitter i Moderaternas verkställande utskott att se till att byta kapten på skutan och lägga ut en klar och tydlig kurs efter vilket skutan moderaterna ska styras.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

117 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det har jag in te läst om någonstans och är det så är det inte bra då val ska vara fria och demokratiska med lika förutsättningar för alla.

      • Ördög

        ”Det har jag inte läst om någonstans” … Nej, vi förstår. Hur ska man hinna ta del av alla dumheter som sosseadelns lakejer ställer till med? Men här kan du läsa om fallet:

        S-politiker avgår efter tweet om valfusk
        http://www.blt.se/karlskrona/s-politiker-avgar-efter-tweet-om-valfusk/
        En socialdemokratisk politiker misstänks för valfusk i samband med förra kyrkovalet i Karlskrona.
        Hon skrev själv på Twitter att hon gömt undan SD:s valsedlar.
        Nu har hon avsagt sig sitt politiska uppdrag.

        Diskussion på Flashbacks forum, med fler intressanta länkar och rapporter om sosseadelns moral då den egna makten skall värnas. Kolla inlägg #63!

        Min moder jobbade på posten under många år, vi pratar 80- 90- och en bit in på 200-talet, och bistod vid vallokalerna under denna tid. Vid vartenda val kom hon hem och kunde berätta att socialdemokraterna hade en väl utbyggd hjälpverksamhet i det att i bil skjutsa äldre och sådana som i övrigt hade svårt att ta sig till vallokalerna. Väl där hjälpte man dom också genom att stoppa i rätt valsedel i kuverten. Ibland blev det högljudda protester då den röstande råkade se att det inte alls representerade de partier som den röstade önskade. Min mor med kollegor gjorde vad man kunde för att förhindra detta uppenbara valfusk, först direkt i vallokalen och sedan genom åtskilliga anmälningar. Detta skedde gång på gång. Ingenting hände. Aldrig någonsin fick det några följder. De kommunala socialdemokraterna tankade bara upp bilarna igen inför nästa val.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om man gömmer valsedlar ska man givetvis ta sitt ansvar och avgå Ördög – Det övriga ser jag mer som en skröna i samma anda som övriga skrönor på sociala medier.

          • Jonny Disenfeldt

            ”Rösthjälp” till utsatta gamla är inget nytt, det har förekommit i årtionden, samma med ”rösthjälp” till nya svenskar. Det är tyvärr inte skrönor och de har det gemensamt att det är socialdemokratiska valarbetare som ”hjälpt till”.

  1. Jonny Disenfeldt

    AKB ska absolut bort, en av de sämsta partiledare moderaterna har haft. Bättre än Bo Lundgren men det säger inte mycket, ingen katastrof som Håkan Juholt var för S men AKB är definitivt ingen tillgång för M, hon är ett sänke.

    Att M’s stöd går upp och ner kraftigt är inget nytt för oss som levt i Sverige, lika lite överraskande som att S bara går ner ner ner. S har rasat från ca 50% ner mot 25%, vilken fantastisk utveckling !

    M/C/L och i viss mån KD är i princip kommunicerande kärl , det nya är att ytterligare ett parti, SD kommit in i den processen.

    Att M skulle falla sönder verkar oerhört långsökt, partiet har inte de 2 stora tydliga grupperingar som S har , S har en socialliberal och en socialistisk gruppering som i ”rosornas krig” kämpat i årtionden om makten i partiet. Att S skulle spricka i framtiden är betydligt mer troligt.

    M har inte gjort någon stor högersväng alls, det stämmer helt enkelt inte, det rör sig om omprövning av t.ex migrationspolitiken till en mer förnuftig position. M måste anpassa sig till verkligheten och börja samarbeta med Sveriges näst största parti (SD) , snart kanske det största partiet !

    Alliansen har en stark majoritet med sig genom SD och i många frågor har de även MP och till och med S på sin sida. SD står till vänster om M i vissa frågor och till höger i andra. En alliansregering är alltså det stabila alternativ Sverige behöver, något som S+Mp med stöd av V inte kan ge.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad Sverige behöver för att må riktigt bra är en stark S-regering Jonny.

      • Jonny Disenfeldt

        Det kommer inte att hända, du satsade på fel häst i dina politiska ambitioner, det blir färre och färre platser att slåss om i riksdagen för ditt parti.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          För mig handlar inte politik om att satsa fel eller rätt Jonny – För mig handlar politik att satsa på de ideal jag tror på och håller högt och det är av den anledningen jag är Socialdemokrat.

          Min tro är att Socialdemokraterna går en ny storhetstid till mötes och i det arbetet för att det ska bli så kommer jag att gör allt jag kan för att göra det till verklighet.

          Det finns bara en sorts politik som bygger ett välmående och jämlikt samhälle där alla människor har lika värde och det är traditionell socialdemokratisk politik – Dvs. den politik som genomsyrade samhällsbygget när Sverige och svenskarna mådde som allra bäst.

          • Mr Sound

            Saknaden av rätt kompetens/utbildning hos ministrar är sannerligen ett problem, för ska politiker ta Sverige in i framtiden måste politiker inneha rätt kompetens inom sitt område.

            Inom arbetslivet går det knappast att vara ekonomiansvarig utan relevant utbildning, så varför ska vi då acceptera att en inrikesminister har en termin kriminologi som främsta merit? Eller en fd journalist som försvarsminister?

            Förstår att du Anders står upp för denna struktur då du själv försöker dig på en karriär som politiker, men för att bygga Sverige behövs ett stort mått eget tänkande och rätt utbildning. Att följa idiologin kan man visserligen ha som utgångspunkt men att inte ta med fakta till denna är en mycket farlig väg, och S har knappast visat att eget tänkande är något naturligt förekommande…
            https://anthropocene.live/2017/07/30/okunniga-och-obildade-politiker-har-tappat-kontrollen/

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Ett starkt och jämlikt Sverige bygger på ideologisk övertygelse och på att följa demokratiska spelregler som innebär att vem som helst som har folkligt stöd kan bli politiker på den nivå man har folkligt stöd för.

            Politiker behöver inte vara experter på det område de är satta att leda på precis samma sätt som VD:n i ett företag inte behöver vara expert på företagets verksamhet. Till detta har man anställda experter i form av anställda tjänstemän. Chefens arbete är att leda och fördela arbetet och skapa rätt fokus.

            Det dessa ska vara duktiga på som jag sa att leda och det tycker jag fungerat rätt bra historiskt,

          • Sven

            Problemet är att politiker varken har kompetens eller ledaregenskaper. De har inte ens kompetens att sortera och strukturera den fakta de får.
            Istället väljer de fakta som passar deras åsikter isf att kritiskt ifrågasätta både fakta och egnager åsikter utifrån fakta. Resultatet blir bedrövligt och att lobbyorganisationer får styra.
            Brist att kunna ta till sig fakta på bred front är rätt uppenbart för den som tex tar del av denna blogg. Tyvärr då en del tankar är bra i grunden.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Politik handlar i grund och botten om en enda sak Sven – Ideologisk övertygelse vad gäller vilken typ av samhälle man vill bygga och för vem det samhället ska byggas.

            När denna övertygelse sedan är stabil och fast handlar resten om att skapa en stark plan för samhällsbygget som följer den ideologi man bekänner sig till.

            Det arbetssättet försöker jag alltid använda mig av Sven och det jag gör är att väga varje förslag och möjlighet mot ideologin och planen för att se hur ett beslut i den ena eller andra riktningen påverkar planen sett till slutresultatet som ska uppnås. Verkar ett beslut i positiv riktning ska det självfallet fattas – Verkar det i motsatt riktning ska de avslås även om beslutet enskilt och utan att viktas mot planen kan se vettigt ut.

            Utan en heltäckande plan blir det inget starkt och sammanhängande samhällsbygge – Svårare än så är det inte.

  2. Alexander

    ”som en viktig komponent i kommande val för att hålla SD på mattan”

    Fast stödet för SD är ju på väg ner och kommer att hamna runt 10% vid valet, sedan fortsätter det att sjunka till 4%. Du påpekar också att de aldrig kommer att få inflytande. Varför behövs då Moderaterna för att hålla dem på mattan?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Därför att moderaterna har en lång historia i svensk politik Alexander.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Så kan det mycket väl vara men etablerade partier har funnits i alla tider och att de finns med skapar stabilitet.

  3. Petter

    De har inte alls gjort nån högersväng utan vinglar bara runt utan vare sig kapten eller roder.
    SD kommer tyvärr öka ännu mer på grund av detta , så dina 10 % för SD kan du bara glömma tyvärr.
    Nu viker i alla fall jag mot C i brist på nåt vettigare.

  4. Jonny Disenfeldt

    Leif GW Persson : ”Poliskrisen kommer att fälla Stefan Löfven”

    ”Vi medborgare får däremot härda ut med Eliasson, Götblad, Tysk och alla deras gelikar till dess att de fäller regeringen i nästa val beroende på att de försatt den svenska polisen i den djupaste krisen i dess historia. Och ett stort politiskt grattis till Stefan Löfven, Morgan Johansson och Anders Ygeman.”

    http://www.expressen.se/kronikorer/leif-gw-persson/poliskrisen-kommer-att-falla-stefan-lofven/

    Lägg till det krisen i sjukvården, krisen i skolan, krisen i omsorgen, den nu ökande arbetslösheten pga migrationsstormen 2015 som nu börjar synas i statistiken, urholkandet av pensionssystemet av samma anledning etc …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har läst artikeln och jag tror att GW kommer att ha fel när valet avlöpt.

  5. Micke

    Håller inte med att moderaterna 2006-2014 var moderaterna light.

    Det var precis samma moderater som vi hade förr.

    Däremot försökte de lura i folk att de tex var ett arbetarparti med mera. Man påstod att en massa saker var förändrade jämfört med gammelmoderaterna men i praktiken var politiken densamma om inte ännu värre.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis Micke men i vissa avseenden så hade man även i realiteten flyttat aningen åt vänster.

    • Mats

      Micke. Reinfeldts ”nya moderaterna” blev oerhört kritiserade internt av den gamla stammens moderater.
      Tittar man krasst på det så behövdes det en annan taktik eftersom traditionell moderat politik misslyckats i det stora hela. Trots att man haft makten vid flera tillfällen hade man inte lyckats förändra samhället på det sätt man velat. Reinfeldt insåg tidigt att välfärdsstaten inte skulle gå att avveckla på det sätt borgerligheten traditionellt sett tänkt sig. Däremot fanns det ett annat sätt: med fri invandring skulle systemet överbelastas och välfärdsstaten skulle bli omöjlig att upprätthålla.
      Fri invandring tilltalar även vänsterfolk som glatt skulle stå vid sidan om och applådera nedmonteringen av välfärdsstaten utan att förstå vad som egentligen pågick.

      Nu blev Reinfeldt delvis förändrad under sin tid som statsminister. Han skippade sina mest radikala idéer och förändrade väl knappast systemet i grunden utan förvaltade egentligen sossarnas arv på ett sunt sätt. I praktisk politik blev det faktiskt ingen större skillnad när alliansen tog över. Att moderaterna började kalla sig arbetarparti stack i ögonen på traditionalisterna inom partiet och vänstern fnös åt det hela. Men egentligen är det väl inte konstigare än att socialdemokraterna kallar sig för arbetarparti trots att man övergett arbetarna för länge sedan. Med all rätt kanske…det finns ju knappt några ”arbetare” kvar.

      AKB valde en annan väg än Reinfeldt men har inte lyckats få alliansen med sig fullt ut.
      I ärlighetens namn vet jag inte vad som är bäst. Ärliga politiker med en dålig politik eller en bättre politik under falsk flagg? Slutligen vill jag säga att de nya moderaterna möjliggjordes helt av socialdemokraternas högervridning och anpassning till ”den Enda Vägens politik”de senaste decennierna.

      • Micke

        Mats du verkar väldigt dåligt insatt. Under 2006-2014 sänkte moderaterna skatterna med 140 miljarder. Varje år fick staten in 140 miljarder mindre att använda till välfärd. Helt unikt i svensk historia. Detta drabbade välfärden mycket hårt. Folk inom välfärden gick på knäna och i förlängningen ser vi nu att stressrelaterade psykiska problem är vad som är det vanligaste sjukskrivningsorsaken.

        http://www.reinfeldtssverige.se/skattesankarlinjen/

        http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6450298

        Hur fördelades dessa skattesänkningar på 140 miljarder?

        Regeringen ger mest till höginkomsttagare

        Regeringen har hävdat att det främst är låg- och medelinkomsttagare
        som gynnas av deras politik. Vi har med hjälp av SCB beräknat hur regeringens
        mest betydelsefulla reformer påverkar de disponibla inkomsterna.
        Våra resultat:
        • Både räknat som disponibel inkomst per hushåll samt som ekonomisk
        standard så får både låg-, medel och höginkomsttagare
        ungefär lika stor procentuell ökning av sin inkomst.
        • Både räknat som disponibel inkomst per hushåll samt som
        ekonomisk standard är ökningen i kronor störst för höginkomsttagare.

        • Ju högre inkomst eller ekonomisk standard hushållet respektive
        personen har – desto större inkomstökning räknat i kronor till
        följd av regeringens reformer.
        • De 50 procent av hushållen som har lägst inkomster har i genomsnitt
        fått 11 616 kr i ökad disponibel årsinkomst per hushåll
        till följd av de analyserade reformerna. De 50 procent av hushållen
        som har högst inkomster får i snitt 43 530 kr.
        • De 50 procent av hushållen som har lägst inkomst delar sammanlagt
        på 21 procent av den totala inkomstökningen. De 50
        procent av hushållen som har högst inkomster får sammanlagt 79
        procent av inkomstökningen.
        • Ett annat sätt att beskriva denna fördelningsprofil är att medan
        de trettio procenten rikaste har fått 58,9 procent (nästan 6 av 10
        kronor) delar de 70 procent med lägst inkomst på 40 procent av
        totala inkomstökningen.
        • Den tiondel av hushållen som har högst inkomster delar på lite
        mer än en fjärdedel av hela inkomstökningen. Den tiondel av
        hushållen med lägst inkomster delar på en procent.

        Resultatet är högre arbetslöshet

        Merparten av regeringens reformer har motiverats utifrån att det skulle
        skapa arbetstillfällen. Sedan 2006 har andelen arbetslösa stigit och andelen
        sysselsatta efter en lång svacka precis återvänt till den nivå som
        rådde då Alliansregeringen tillträdde. Detta måste beskrivas som anmärkningsvärt
        med tanke på de omfattande sänkningarna av skatter
        och ersättningar vid arbetslöshet och sjukdom som regeringen genomfört
        sedan 2006.

        Mindre resurser till offentlig välfärd

        Regeringen har även hävdat att trots stora skattesänkningar så har offentlig
        sektors ekonomiska resurser inte minskat. Detta stämmer inte.
        Med hänsyn till utvecklingen av kostnader och befolkningens storlek
        har den offentliga sektorns totala ekonomiska resurser minskat med ca
        10 procent eller lite mer sedan 2006.

        • Jonny Disenfeldt

          Micke – Du har inte många rätt. Till att börja med så sänktes skatt på arbete i flera steg så dina uppgifter om 140 miljarder i skattesänkning per år är direkt fel.

          Fakta är att tack vare en växande ekonomi så satsade man under alliansens år mer än någonsin tidigare på välfärden OCH hade möjlighet att sänka skatt på arbete OCH lyckades sänka statsskulden.

          • Micke

            Jonny – jag ska ge dig rätt i att skattesänkningen inte var 140 miljarder per år men i slutändan av deras tid vid regeringsmakten var det just den summan. 140 miljarder hade försvunnit från välfärd med mera.

            Det är struntprat att välfärden fått mer resurser, det är fel.

            Regeringen har även hävdat att trots stora skattesänkningar så har offentlig
            sektors ekonomiska resurser inte minskat. Detta stämmer inte.
            Med hänsyn till utvecklingen av kostnader och befolkningens storlek
            har den offentliga sektorns totala ekonomiska resurser minskat med ca
            10 procent eller lite mer sedan 2006.

            https://www.katalys.org/wp-content/uploads/2017/03/katalys_no._12.pdf

            +10% mindre i ekonomiska resurser alltså. Du måste ta hänsyn till utvecklingen av kostnader och befolkningens storlek, ett tankefel helt enkelt eller möjligen oinformerad.

            Läs denna https://www.katalys.org/wp-content/uploads/2017/03/katalys_no._12.pdf så ser du svart på vitt vilka som gynnades av jobbskatteavdragen – de rika.

            Pensionärerna blev verkligen inte de som drog en vinstlott i alliansens Sverige – de blev de stora förlorarna.

            Regeringen har hävdat att det främst är låg- och medelinkomsttagare
            som gynnas av deras politik. Vi har med hjälp av SCB beräknat hur regeringens
            mest betydelsefulla reformer påverkar de disponibla inkomsterna.
            Våra resultat:
            • Både räknat som disponibel inkomst per hushåll samt som ekonomisk
            standard så får både låg-, medel och höginkomsttagare
            ungefär lika stor procentuell ökning av sin inkomst.
            • Både räknat som disponibel inkomst per hushåll samt som
            ekonomisk standard är ökningen i kronor störst för höginkomsttagare.

            • Ju högre inkomst eller ekonomisk standard hushållet respektive
            personen har – desto större inkomstökning räknat i kronor till
            följd av regeringens reformer.
            • De 50 procent av hushållen som har lägst inkomster har i genomsnitt
            fått 11 616 kr i ökad disponibel årsinkomst per hushåll
            till följd av de analyserade reformerna. De 50 procent av hushållen
            som har högst inkomster får i snitt 43 530 kr.
            • De 50 procent av hushållen som har lägst inkomst delar sammanlagt
            på 21 procent av den totala inkomstökningen. De 50
            procent av hushållen som har högst inkomster får sammanlagt 79
            procent av inkomstökningen.
            • Ett annat sätt att beskriva denna fördelningsprofil är att medan
            de trettio procenten rikaste har fått 58,9 procent (nästan 6 av 10
            kronor) delar de 70 procent med lägst inkomst på 40 procent av
            totala inkomstökningen.
            • Den tiondel av hushållen som har högst inkomster delar på lite
            mer än en fjärdedel av hela inkomstökningen. Den tiondel av
            hushållen med lägst inkomster delar på en procent.

            https://www.katalys.org/wp-content/uploads/2017/03/katalys_no._12.pdf

            Nåt som inte stämmer Jonny?

      • Micke

        Mats – läst mitt svar? Nya moderaterna är värre än de gamla moderaterna som åtminstone hade hedern att erkänna vad de egentligen stod för.

        Uppgifter kommer från denna länk –

        https://www.katalys.org/wp-content/uploads/2017/03/katalys_no._12.pdf

        Fortsätter lite till.

        I den analys som vi låtit SCB genomföra fanns inte möjlighet att
        analysera samtliga reformer regeringen genomfört sedan 2006. När vi
        jämför andra reformer, såsom sänkt ersättning vid sjukdom, sänkta fö-
        retagsskatter, borttagen förmögenhetsskatt med mera, tyder detta på att
        vår fördelningsanalys troligen underskattar hur mycket höginkomsttagare
        gynnas i relation till låginkomsttagare.

        Regeringens företrädare har hävdat att de för en politik som gynnar
        låg- och medelinkomsttagare. I första avsnittet kunde vi se hur regeringens
        största reformer framförallt gynnar höginkomsttagare. Tidigare
        liknande analyser stödjer våra resultat rörande fördelningsprofilen på
        regeringens reformer.
        Inte heller när vi jämför den faktiska inkomstutvecklingen sedan
        2006 kan vi se några tydliga tecken på minskade inkomstklyftor. Tvärtom
        indikerar flera mått att inkomstklyftorna har ökat; att rörligheten
        mellan inkomstgrupperna har minskat samt att andelen relativt fattiga
        i Sverige har ökat.

        Alliansregeringens politik har motiverats med att den ska skapa arbetstillfällen.
        Det är svårt att idag se några stora positiva resultat i den övergripande
        utvecklingen sedan 2006. Om något finner vi flera tecken på
        motsatsen. Den generella arbetslösheten är högre, liksom ungdoms- och
        långtidsarbetslösheten; sysselsättningen varierar kring samma nivå. Detta
        trots stora försämringar av a-kassa och andra ersättningar och stora skattesänkningar.

        Det är viktigt att poängtera att Sverige hade stora problem med arbetslöshet
        och sysselsättning redan innan Alliansregeringen tillträdde
        2006. Arbetslösheten i Sverige har varit hög och sysselsättningen har
        varit låg sedan början av 1990-talet. Men detta understryker snarare att
        regeringens politik inte varit den mirakelmedicin som den lanserats
        som. Politiken borde kunna lyckats lika bra eller bättre utan de kraftiga
        försämringar av a-kassan och den offentliga välfärden som regeringen
        genomfört.

        Alliansregeringens menar att den sänkt skatterna och samtidigt förstärkt
        den offentliga välfärdens ekonomiska resurser. Det är inte sant.
        Offentlig sektors totala skatteintäkter i relation till befolkning och kostnader
        har minskat med ca 10 procent sedan 2006. I begränsade delar av
        den offentliga välfärden har utgifterna ökat, såsom de totala utgifterna
        för sjukvård räknat som andel av BNP. I andra delar, såsom utbildning
        och äldreomsorg, är utvecklingen av de ekonomiska resurserna blandad
        eller negativ. Stöd till arbetslösa och sjuka har minskat.

        https://www.katalys.org/wp-content/uploads/2017/03/katalys_no._12.pdf

        Till detta kan man lägga i stort sett obefintlig satsning på byggande som i praktiken gjort villa- och bostadsrättsägare ofantligt rika. Helt medvetet naturligtvis.

        Nej du Mats nya moderaterna är inte mer vänster än de gamla moderaterna, snarare tvärtom.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den har jag redan läst Alexander och jag tror GW kommer att få fel Alexander.

  6. Lars Flemström

    Är du verkligen en riktig sosse? Du är ju själv högerpopulist, och vill att M återigen ska bli ett högerpopulistiskt parti, som under Reinfeldt-tiden. Högerpopulism är ju detsamma som klassisk högerpolitik, som döljs av vänstersymboler och vänsterretorik. ”Det nya arbetarpartiet”. Före Reinfeldt-tiden sa man alltid inom arbetarrörelsen att ”Moderaterna kan man lita på”. Därmed menade vi att M inte försökte dölja sina åsikter.

    Man kunde lita på det som M-företrädare sa. Vi kunde gilla eller ogilla detta, men det var på den grunden vi kunde vara överens över block- och partigränser om viktiga demokratiska principer, och i fackliga förhandlingar. Socialdemokratiska fackföreningsföreträdare och moderata direktörer har löst problem tillsammans under snart ett helt sekel, därför att man kunde lita på varandra.

    Reinfeldt, som hyllas som ”M light” av högerpopulisten Anders Forss, är den värsta högerpopulisten i svensk politisk historia. Signaturen Bertil Lund (som under den senaste tiden har kallat sig enbart Bertil) har på sitt tillspetsade sätt beskrivit vad denna ”light”-politik egentligen står för. Om man ser bortom de drastiska formuleringarna, så har BL:s beskrivning av den ”light”-politik som Forss vill ha tillbaka, i huvudsak korrekt. Det är förvisso ett drastiskt påstående att Reinfeldt har drivit människor i döden, men han har fört en politik, som fått många människor att inte se någon annan utväg för sina liv, än att göra slut på detta.

    Väljarstödet för Moderaterna ligger fortfarande på en hög nivå, historiskt sett. Att väljarstödet har rasat jämfört med de bästa siffrorna under Reinfeldt-tiden, beror inte på att partiet har gjort någon ”högersväng” i sin praktiska politik jämfört med Reinfeldt-tiden. Det enda som egentligen har hänt, är att M har lagt av sig den vänsterfernissa, som väljarna redan har genomskådat. Det kommer emellertid att bli svårt att återställa Moderaternas anseende som partiet, som man kan lita på eftersom Reinfeldt med sin falska ”arbetarparti”-retorik har fått hållas under så lång tid, så länge det gav utdelning i väljarstöd.

    Reinfeldt undvek strid med LO om viktiga principfrågor, särskild sådana som handlade om fackföreningsrörelsen formella makt, utan valde i stället att undergräva LO-förbundens förhandlingsposition och ekonomi genom att utsätta den svenska arbetskraften för ökad utländsk konkurrens på hemmaplan. Därigenom blev LO-ombudsmännens egen anställningstrygghet inte omedelbart hotad (Så länge LO-förbunden hade pengar till deras löner…), medan LO-medlemmarnas anställningstrygghet blev en nullitet.

    Så lyckades Reinfeldt med sin av Anders Forss hyllade ”M light”-politik slå in en kil även mellan arbetarrörelsens ledning och medlemmar, påhejade av diverse vänsterextremister på bl.a. Aftonbladets ledarsida. I stället för att kämpa för den svenska arbetskraftens rätt till jobb i sitt eget land, ska medlemmarnas pengar användas till kampen för att svenska avtal också ska gälla för icke-medlemmar från andra länder. I uppgörelsen mellan alliansen och Mp 2011 står uttryckligen att den utländska arbetskraften inte får ”diskrimineras i jämförelse med den inhemska.

    För det första: Hur ska den fackliga verksamheten för den icke-organiserade arbetskraften finansieras, när de organiserade går arbetslösa? För det andra: Vart ska vi svenskar fly, när allt färre länder tar emot ekonomiska migranter? Till Malaysia, kanske? Den gamla stammens moderater knorrade visserligen över de rättigheter, som den svenska arbetarklassen hade tillkämpat sig, men accepterade sakernas tillstånd för lugnets och stabilitetens skull på arbetsmarknaden och i resten av samhället. Jag är inte rädd för hederliga moderater, som säger vad de tycker i stället för att låtsas vara ”light”.

    Ärlighet vinner i längden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kan intyga att jag är Socialdemokrat och jag är definitivt inte högerpopulist Lars.

      • Krister

        Han är en mix av S, Nationalsocialism och kommunism och kommer inte bli invald
        i någon lokal politisk församling 2018. De traditionella sossarna släpper inte han innanför dörren.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om det är mig du avser så får vi se hur det blir med den saken – Det är väljarna som väljer Krister och förövrigt är jag socialdemokrat och demokratisk socialist och inget annat.

  7. Alexander

    ”Därför att Moderaterna har en lång historia”

    Fast vad har det att göra med SD? De ska ju tappa massor utan att någon behöver göra något.

    Antar att du efter avslöjandet om valfusk från Sandra Ackefjord kommer att ta upp detta med högsta ledningen i partiet. Eller är det sanktionerat uppifrån?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis SD kommer att tappa Alexander – Den långsiktiga trenden för SD är nedåtgående.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders skriver ”Den långsiktiga trenden för SD är nedåtgående.” vilket ju inte är sant, tvärtom en ren lögn. Men om Anders Forss fortsätter upprepa lögnen år efter år så kommer han faktiskt till slut att få rätt eftersom SD givetvis inte kan fortsätta uppåt hur länge som helst (100%) sätter gränsen.
        Så någon gång kommer det att bli en nedåtgående trend för SD men den har vi inte sett ännu, endast en starkt kontinuerlig uppåtgående trend sedan SD kom in i riksdagen.

        Forss eget parti S har en långsiktig nedåtgående trend och har så haft i årtionden. Det innebär att antingen utplånas S som parti eller når till slut en botten, denna botten har vi ännu inte sett men vi vet att den ligger runt 20% eller lägre..
        .

          • Jonny Disenfeldt

            Hur det ser ut i valet ligger i framtiden. Dina påståenden om hur det faktiskt är och har varit är det jag invände mot och där har du alltså helt fel, sluta sprida lögner, det inger ingen trovärdighet när du så envist målar in dig i en väv av lögner. Du gör ditt bästa för att agera oseriöst, varför ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag målar inte in mig i lögner Jonny – det jag gör är att driva politik och komma med förslag efter förslag på hur vi bäst bygger ett stabilt och mer jämlikt samhälle. Att den typen av samhälle inte gillas av dig säger mer om dig än om mig.

  8. Leif Andersson

    Ditt påstående att Reinfeldt skulle representerat någon form av ”lightvariant” visar bara att du tillhör den grupp som lät dig luras. Enda egentliga skillnaden politiskt mellan Reinfeldt och AKB är att den förra tillsammans med MP öppnade gränserna för okontrollerad migration som ett sätt att skapa ett stort låglöneproletariat vilket skulle innebära kraftigt sänkta kostnader för företagen vad gäller okvalificerad arbetskraft men enorma kostnader för samhället. MP var här de nyttiga idioterna som glatt bidrog med sitt stöd eftersom man har en orealistisk idé att Sverige ensamt kan ta emot alla flyktingmigranter från Mellanöstern och Nordafrika. Här företräder AKB en mer traditionell restriktiv linje och M:s usla opinionssiffror har nog mer och göra med att AKB är inkompetent än denna förändring.

    Att partiet skulle falla isär låter väldigt osannolikt. De partier som riskerar detta är mer traditionella mittenpartier typ L, C och S. I L och C där det finns både socialliberala och nyliberala grupperingar. S innehåller främst en mer vänsterorienterad gruppering typ ”V-light” och en socialliberal gruppering. Sen finns det även en mindre grupp inom S som är nyliberaler inlobbade via bostadsägarnas intresseorganisationer. Dessa dominerar skattepolitiken på bostadsområdet där regeringen för exakt samma nyliberala politik som Reinfeldt introducerade.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hos de breda massorna ses Reinfeldts politik som mer ”light” Leif och att jag tycker annorlunda om huruvida så är fallet eller inte och om det fanns en dold agenda hos honom har jag redovisat i ett flertal inlägg.

      Det jag skriver om här är inte det utan det faktum att de som röstade på partiet av den anledningen inte känner igen sig nu när sanningen framträtt.

  9. Alexander

    Anders

    Är fusket sanktionerat uppifrån? Har du pratat med ledningen?

    ”Den långsiktiga trenden är nedåtgående”

    Möjligt. Ändå har de hyfsad chans att bli näst störst i valet.

  10. Alexander

    ”Det blir runt 10%”

    Eftersom du har en lite specill tolkning av ord och begrepp så undrar jag vad runt betyder? Är det 12,4? 13,2?

    Hur är det med fusket?

      • Jonny Disenfeldt

        Var har du fått det från , det bör innebära +- 0.5% (avrundat), sluta hitta på egna definitioner.

        Så när någon säger att lönen ökade med runt 2% så innebär det enligt dig att man ska tolka det som någonstans i intervallet [0..4] % …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi har olika uppfattning om vad som är runt i samband med val Jonny – För valresultat på 10% eller mer är en avvikelse på +/-2% att betrakta som ”runt” som jag ser saken.

          • Jonny Disenfeldt

            Nja, det är rätt stor skillnad på att få 8% eller 12% i ett val… men nu menar du alltså att SD inte kommer att få 10% i nästa val utan du spänner upp intervallet til som mest 1l2% (ett tag var det ju 5% som gällde… eller runt 5% antar jag ..)…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har sagt runt 10% hela tiden och att det resultatet över tid – Dvs. efter nästa val sakta men säkert ska falla tillbaka ner på den nivå som är SD:s naturliga nivå – Dvs. runt 4%.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns inget valfusk i Sverige Alexander – I vart fall inget som är bevisat och som tagits till rätten.

  11. Alexander

    ”Det övriga ser jag som en skröna”

    Fast det är personer som upplevt detta och berättar om det. Du brukar påpeka att man inte behöver källhänvisning, länkar osv utan att egna upplevelser räcker. Varför underkänner du andras erfarenheter men upphöjer dina till sanning? Påstår du att de ljuger?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag påstår varken det ena eller det andra Alexander – Allt jag gör är att klassificera dem som skrönor då de inte kommer från trovärdiga media.

      • Jonny Disenfeldt

        Vi har till och med fall där man dömts till valfusk (socialdemokrat)…
        Jag har sett hur SD röstsedlar varit borta men alla andra partiers fanns(eftersom jag inte röstat på SD så agerade jag inte).

        I t.ex Malmö bussade S t.ex invandrare som man plockade upp i områden som Rosengård för att ta dem till valurnan och de försågs givetvis med ”rätt” valinformation/blanketter etc etc

        S-partiarbetare har gått in och ”hjälpt” senila gamla boende på äldreboende att rösta

        Det förekommer tyvärr en hel del odemokratiska aktiviteter.

  12. Alexander

    ”Jag påstår varken det ena eller det andra”

    Jo, du hävdar ju att det de säger inte är sant.

    ”Det finns inget valfusk”

    Jo, du har ett levande bevis i Sandra Ackefjord.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att en enskild individ i ett stort parti – Sveriges största därtill gjort sig skyldig till ett misstag säger inte att hela partiet gör det Alexander vilket är vad du försöker påskina.

      Däremot säger det mycket om SD som är ett litet parti att folkvalda inom SD är den enda homogena grupp som sticker ut ordentligt i brottsstatistiken.

  13. Alexander

    Anders

    Antar att du läst den uppmärksammade artikeln i Hufvudstadsbladet? Den motsäger ditt påstående om svenska våldtäktsmän. Var kunde man hitta den?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag har inte läst Hufvudstadsbladet på länge Alexander vilket är fallet för det mesta.

  14. Jonny Disenfeldt

    ”SKRÖNOR”

    Exempel :
    Före valet 2002 arrangerade Socialdemokraterna ett valmöte på ett äldreboende, och de ville efter presentationen hjälpa sina väljare att rösta. Väljarna fick intrycket att detta var det enda tillfället att rösta på äldreboendet, att de annars var tvungna att ta sig till sin vallokal. Men bara socialdemokratiska valsedlar fanns. Valarbetarna dömdes för detta.

    Vid valet 2002 agerade två socialdemokrater omväxlande som bud och vittne vid ett förhållandevis stort antal budröstningar i Rinkeby. I enbart valdistriktet Spånga återfanns deras namnteckningar på 18 av 34 budröstningar, 28 av dessa 34 väljare var inte svenska medborgare och således inte berättigade att rösta i riksdagsvalet. Det hade krävts mer än 5000 röster för att socialdemokraterna skulle ha förlorat ett mandat i riksdagsvalet. Valprövningsnämnden slog fast att valfusket inte varit av en sådan omfattning att riksdagsvalet behövde tas om.

    Vid kommunfullmäktigvalet i Hallsbergs kommun 1979 förekom det budröstning för personer boende på ålderdomshem, i eget hem och intagna på sjukvårdsinrättning. Valsedelsförsändelserna konstaterades vara ogiltiga då budbärare och vittnen gjort sig skyldiga till osant intygande. Valprövningsnämnden konstaterade att om en röst som tillfallit Arbetarepartiet-Socialdemokraterna istället hade tillfallit Kristen Demokratisk Samling så hade detta förändrat valutgången. Valprövningsnämnden ansåg att det fanns fog för antagandet av otillbörligt verkande vid röstning och upphävde därför valet och förordnade omval.

    Vid flera tillfällen, till exempel vid valet 2002 i Göteborg[4], 2006 i Östersund[5] och 2009 i Linköping[6], sägs Sverigedemokraternas och Socialdemokraternas valsedlar ha blandats. Media har misstänkt både sverigedemokrater och socialdemokrater. Både Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna har gjort polisanmälan, men motiv och gärningsmän har inte kunnat påvisas.

    Enligt en väljare fanns inga röstsedlar från Moderaterna i en vallokal i Nässjö vid valet 2002, utan väljaren fick be valförrättarna ta fram dem.[7]

    Vid valet 2006 plockade den socialdemokratiska kommunfullmäktigeledamoten Monica Rydin bort Sverigedemokraternas röstsedlar vid vallokalen i Surahammar där hon arbetade som valsedelsutdelare. Hon dömdes av tingsrätten till 70 dagsböter för otillbörligt verkande vid röstning.[8][9]

    Vid valet 2006 rapporterade Sverigedemokraterna även om försvunna valsedlar.[10]

    Vid kyrkovalet 2009 försvann Sverigedemokraternas valsedlar från en vallokal i Sveg under dagen.[11] Sverigedemokraternas organ SD-kuriren berättade om ett stort antal liknande fall i hela landet.[12] Sverigedemokraterna i Malmö begärde omval i en röstlokal eftersom varken partiets valsedlar eller blanka valsedlar hade funnits där.[13]

    Inför EU-valet 2009 rapporterades att Piratpartiets valsedlar hade avlägsnats eller gömts på flera håll. I en mobil vallokal i Alby ansåg en valförrättare inte att han hade skyldighet att lägga fram Piratpartiets valsedlar när vallokalen flyttades från plats till plats, utan att partiet fick möta upp på alla platserna själva och lägga fram sina valsedlar varje gång. Piratpartiets valsamordnare dokumenterade detta med en video på Youtube.[14] Kommunen ansåg inte att detta var valfusk, men ändrade sina riktlinjer efter händelsen.[15] Piratpartiet samlade systematiskt in exempel på avvikelser i vallokaler vid detta valet, och 30 fall, inrapporterade av partiets anhängare, kan ses på partiets webbsida.[16]

    Även vid EU-valet 2009 klagade Junilistan över borttagna valsedlar i vallokaler.[17]

    Även vid EU-valet 2009 hade Sverigedemokraternas valsedlar stulits i flera vallokaler i Uppsala kommun. Valnämnden gjorde polisanmälan.[18]

    I många vallokaler placeras små partiers valsedlar på mindre framträdande platser, till exempel på ett annat bord eller i ett ställ gömt bakom riksdagspartiernas valsedlar. Valmyn

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så länge någon inte är dömd för att ha stulit valsedlar går det inte att peka ut någon specifik person eller ett specifikt parti Jonny därför avfärdar jag saken som skrönor.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          jag har aldrig sagt att det aldrig inträffat Jonny men att därifrån påstå att det är legitimt och partistandard i vårt parti att göra så är inte med sanningen överensstämmande – Om jag vore du skulle jag ägna mer tid åt att fundera på varför den enda grupp som sticker ut ordentligt i brottsstatistiken är förtroendevalda tillhörande SD

          • Jonny Disenfeldt

            Anders skrev ovan ”Jag har aldrig sagt att det aldrig inträffat Jonny”

            Jo Anders, det var exakt det du påstod, när du Anders Forss skrev ovan ”Det finns inget valfusk i Sverige Alexander – I vart fall inget som är bevisat och som tagits till rätten.”

            Ett exempel – http://www.expressen.se/nyheter/valarbetare-domda-for-valfusk/

            Jag har nu gett exempel på att just det hänt, socialdemokratiska valarbetare HAR dömts för valfusk, se ovan. Jag förväntar mig att Anders Forss erkänner att han hade fel.
            HADE DU FEL Anders Forss eller inte ?

  15. Alexander

    ”Så länge ingen är dömd”

    Monica Rydin är ju dömd, eller hur?

    Att du sedan vill få Sandras gärning till ett misstag säger väldigt mycket om dig. Demokratins spelregler är inte så viktiga om de kan gynna ditt parti. Du borde skämmas…

    Jag har jobbat som röstmottagare och att det finns en del tvivelaktiga element står utom allt tvivel. Påfallande ofta med vänstersympatier. Fast det är ju bara skrönor.

    Hur går det med artikeln om våldtäktsmännen?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Demokratins spelregler är alltid viktiga för mig Alexander och de ska alltid följas och bryter någon mot dessa så ska denne någon straffas som jag ser saken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.