Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Maria Ågrens strid för att behålla sin anställning och sin lön påvisar hur fel systemet för offentliganställda chefer är utformat.

Att Transportstyrelsens förre Generaldirektör meddelar att hon tillsammans med sitt fackförbund kommer att ta strid för att slippa avsked och då med hjälp av LAS påvisar att det precis som jag tidigare sagt är hög tid att se över hur och var generaldirektörer och andra höga chefer har sin grundanställning.

Att Maria Ågren tar strid kan jag förstå då den striden handlar om oerhört mycket pengar – I Maria Ågrens fall över 6 miljoner kronor i lön utöver övriga förmåner fram till 2021.

Min åsikt har jag klargjort tidigare och för mig råder inga tvivel om att en generaldirektör ska vara anställd i den verksamhet denna är tillsatt att leda och ingen annanstans.

Att generaldirektörer även framgent precis som idag fortsätter att vara anställd på ett förordnande med ett slutdatum och då i regeringskansliet är ingen bra lösning därför att en sådan lösning kostar skattebetalarna stora pengar om vi har oturen att anställa en generaldirektör som inte klarar av sina arbetsuppgifter på ett bra sätt.

Dagens system där en GD tillsätts mer efter partibok än efter kvalifikation och dessutom av politiker ökar risken för felanställningar och med ökad risk måste vi ha ett system som ser till att risken kan minimeras.

I det privata näringslivet anställer man nästan uteslutande efter kvalifikation och vill vi behålla rätten att anställa i offentlig sektor med hänsyn tagen till partibok måste systemet innehålla en säkerhetsventil mot felrekryteringar vilket blir fallet om vi flyttar anställningarna från regeringskansliet och ut till respektive myndighet.

Den höga lönen – I Marias fall 155,200 kronor per månad plus förmåner uppväger mer än väl den risk en generaldirektör tar vad gäller att förlora arbetet från en dag till en annan när denne accepterar positionen som GD. Därutöver bör vi ha ett system med ett avgångsvederlag som varierar mellan 3 och 12 månader beroende på arbetstid.

Att Sveriges generaldirektörer framgent precis som idag ska ha lön fram tills dess deras förordnande löper ut bör vi Socialdemokrater ändra på – Detta genom att lägga fram ett förslag till Sveriges Riksdag som innebär att generaldirektörer och andra höga tjänstemän framgent ska vara anställda i respektive verksamhet och inte i regeringskansliet.

Den förändringen är absolut nödvändig att genomföra om vi som parti vill behålla väljarnas fortsatta förtroende och stöd.

Ingen – Och då menar jag i ord och mening ingen oavsett av om man är generaldirektör, offentliganställd chef eller politiker ska tillåtas ha en gräddfil och tillhöra en grupp som har andra och mer förmånliga anställningsvillkor än övriga samhällsmedborgare.

Detta därför att offentlig sektor måste gå före och föregå med gott exempel för att få privat sektor att sakta men säkert följa efter.

Däremot kan jag köpa att denna grupp har aningen högre lön än samhället i gemen för att balansera risken att förlora jobbet från en dag till en annan.

Ska väljarnas och samhällets respekt för politiker och höga offentliga chefer förstärkas måste anställningsvillkor och löneförmåner för dessa grupper jämställas med övriga i samhället.

Som Socialdemokrat är detta extra viktigt och vår devis om att vinsterna av allas arbete ska fördelas mer rättvist ska givetvis omfatta både politiker, generaldirektörer och höga chefer inom offentlig förvaltning.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

70 kommentarer

  1. Alexander

    Anders

    Jag provar igen, vad är egoism och är Socialdemokraterna det enda parti som inte ställer grupper mot varandra? Borde inte vara så svårt att svara…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Socialdemokraterna ställer inte grupper mot varandra Alexander – Den sortens politik är inte vår politik. Egoism är om du sätter dig själv före andra och försöker skaffa dig själv fördelar på andras bekostnad.

  2. Alexander

    ”Egosim är om du sätter dig själv före andra”

    Och dettta gör ALDRIG du? Inte heller när det gäller dina barn?

    ”Socialdemokraterna ställer inte grupper mot varandra”

    Frågan jag ställt är om du anser att Socialdemokraterna är det enda parti som inte gör det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns andra partier som oftast inte ställer grupper mot varandra men i många fall ägnar man sig åt precis det – Framför allt om man är Moderat, Sverigedemokrat eller Kristdemokrat.

      Jag skulle aldrig ens drömma om att sätta mina egna barn framför någon annans barn om det handlar om en företeelse i samhället – T.ex. ett skolval där det finns begränsat med platser. I sådan lägen ska den som är mest kvalificerad ha platsen.

  3. Alexander

    ”framför allt om man är moderat, sverigedemokrat eller kristdemokrat”

    Kan du ge konkreta exempel?

    Du måste vara unik som ALDRIG ljuger och ALDRIG uppvisar egoism. Eller så ljuger du, jag vet vilket alternativ som är det rätta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Historien och media är full av exempel Alexander – Så även deras respektive partiprogram. Läs där.

  4. Alexander

    ”Historien och media är full av exempel”

    Och samma sak gäller för ditt parti. När jag visade vad dina kamrater gjort i Trelleborg så bytte du raskt ämne. ”Vi måste prioritera och ibland låta vissa grupper bli utan” är ett citat som du kanske hört. Frågan är om han eller du ljuger?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I vilket sammanhang denne någon du inte namnger uttalat detta vet jag inte och det man inte vet kan man inte tycka till om.

  5. Alexander

    Anders

    Jag har berättat för dig vem som sagt detta. Minns du inte det?

    ”det man inte vet kan man inte tycka till om”

    Fast du tycker ju hejvilt om saker du inte behärskar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tycker om saker jag behärskar Alexander – Att jag sedan inte tycker som dig är en helt annan sak.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.