Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Successionsjobb – En reform som sänker arbetslösheten och stärker företagen.

I dag höll Magdalena Andersson sitt traditionsenliga tal på Harpsund och via talet fick vi veta att Sveriges ekonomi är urstark och att det finns hela 40 miljarder mer till reformer än vi räknat med tidigare.

Med den kunskapen och de pengarna i kassakistan är det läge för att göra en massiv satsning på att sätta människor i arbete och därför dammar jag av ett förslag som jag lagt tidigare – Ett förslag som förutom att det sätter människor i arbete även gynnar landets företag.

Grundtanken med mitt förslag är att använda företagens behov av succession bland arbetstagarna i företaget som ett verktyg för att sätta människor i arbete enligt en idé som funnits i mitt huvud under lång tid.

Därför kommer jag att ägna dagens blogginlägg till att förklara hur jag resonerat och hur jag tänker mig att detta kommer att fungera med gott resultat och bereda många unga och arbetslösa en väg in i arbetslivet.

De underliggande orsakerna till att jag utvecklat modellen är följande:

  • Att vi under de kommande 10 åren kommer att ha enormt stora pensionsavgångar i Sverige.
  • Att fungerande succession är nödvändig för att slussa in nya arbetstagare på de platser som blir lediga utan att företagen tappar fart eller kompetens.
  • Att en kontrollerad succession där den tillträdande och avgående arbetstagaren jobbar jämsides alltid blir den mest lyckade successionen  – Detta därför att den erfarenhet den avgående arbetstagaren samlat på sig genom åren kan överföras till den tillträdande arbetstagaren på ett naturligt sätt.
  • Att Sveriges företag skulle köpa denna reform med hull och hår om det finns ett ekonomiskt incitament för att använda sig av reformen och jobba på detta sätt med successioner.

Med dessa fakta som grund har jag funderat över hur vi som regering kan vara behjälpliga med att påskynda företagens anställningar av alla de nya personer som ska ta vid och ersätta alla de som går i pension.

En av utgångspunkterna i mitt tänkande har varit hur vi ska få företag och organisationer att tidigarelägga anställningen av de som ska ersätta de som går i pension utan att göra allt för stort avkall på företagens lönsamhet. En annan hur vi kan bereda ungdomar och arbetslösa en möjlighet att komma in i arbetslivet på ett bra sätt.

En annan viktig beståndsdel i framtagandet av denna modell har varit egna erfarenheter av hur en lyckad succession genomförs på bästa sätt.

I bank och finansvärlden utanför Sveriges gränser där jag tillbringat en stor del av mitt yrkesliv använder man en successionsmetod som innebär att den som ska pensioneras under en tid av 2 till 3 år innan pensionen jobbar jämsides med den som ska ta över arbetet.

Man strävar helt enkelt efter att genomföra en väl kontrollerad succession utan att förlora kunder och affärsvolym.

Genom att successionen görs på ett sådant sätt att både den som ska lämna och den som ska tillträda arbetar jämnsides kan den som ska sluta göra ett värdigt avslut på sitt arbetsliv och dela med sig av de kunskaper, misstag och andra erfarenheter de förvärvat under ett långt arbetsliv – Detta samtidigt som kunder och affärsrelationer överlämnas på ett för alla parter bra sätt.

Den som tillträder lär sig i denna process mer än man någonsin gjort i skolbänken – Eller för att använda ett av Alliansens favorituttryck – Man lär sig jobbet på jobbet – Dock utan att som Alliansen förespråkar sänka ingångslönerna.

I en succession som följer denna ordning får man som tillträdande arbetstagare lära sig hur det man tidigare läst om i teorin fungerar i praktisk tillämpning – Att ha en mentor att luta sig emot är ovärderligt vilket jag kan intyga av egen erfarenhet.

För företaget där successionen sker innebär denna modell att kund och affärskontakter kan överlämnas på ett smidigt sätt och i de allra flesta fall helt utan att förlora kunder – Detta därför att kontinuitet är A och O i alla affärsrelationer om man vill behålla sin kund.

Ovanstående insikter parad med tanken och viljan att hitta vägar in på arbetsmarknaden för unga och arbetslösa har därför utmynnat i följande löst sammansatta förslag:

  • Ett Införande av statliga subventioner i form av sänkta arbetsgivaravgifter för bägge arbetstagarna alternativt helt eliminerade arbetsgivaravgifter för en av arbetstagarna i successionsprogrammet.
  • Ett statligt lönebidrag med stegvis avtappning för den som anställs som ersättare för den som ska gå i pension – Avtrappningen ska ske under hela successionstiden.
  • Att modellen bara är tillämplig i fall där företag anställer en arbetslös person eller en person som kommer direkt från skolan.
  • Att de statliga subventionerna villkoras på sådant sätt att företagen blir återbetalningsskyldiga om den person för vilket subventionen utbetalas permitteras eller avskedas inom 2 år efter fullgjord succession.
  • Att personen för vilken företaget erhåller subvention förbinder sig att arbeta på företaget under minst 2 år efter avslutad succession.

Personligen är jag övertygad om att min modell skulle bli både framgångsrik och effektiv – Därtill att den är tillämpbar i alla branscher och för alla sorts arbetsuppgifter.

En kontrollerad succession innebär alltid att värdefull erfarenhet inte går förlorad för en arbetsgivare. Samtidigt innebär den att företagen vid dagen för pensionsavgången har en fullfjädrad medarbetare att sätta in som kan fortsätta arbetet utan förluster i form av förlorade kunder eller lägre produktivitet.

Dessutom är jag övertygad om att en modell enligt mitt förslag kommer att sysselsätta långt fler unga och invandrade än den modell Alliansen försökte sig på genom att tillämpa lägre arbetsgivaravgifter för unga.

Alla företag har behov av att anställa nya arbetstagare för att ersätta de som går i pension. Med min modell kan vi påskynda dessa anställningar och dessutom erbjuda företag och organisationer en morot för att anställa i god tid innan pensionsavgången.

Får vi den modellen att bli väl accepterad och väl utbredd är varje krona vi investerar ur budgetöverskottet en väl investerad krona som kommer att skapa än större budgetöverskott framgent.

Alla vinner på en sådan reform –  Staten vinner därför att arbetslöshet kan ersättas med riktiga jobb – Företagen vinner därför att successioner kan genomföras utan resultatförlust – De arbetslösa blir självklara vinnare i och med att de får ett arbete och en inkomst.

Den största vinnaren av alla blir samhällsbygget som helhet – Detta därför att den samlade köpkraften ökar i och med att löntagarna blir fler. Ökad köpkraft betyder ökad försäljning – Ökad försäljning betyder större vinster och större vinster betyder mer skatteintäkter.

Därför vill jag propagera för att vi bestämmer oss för att genomföra den reform jag föreslagit och finansierar den med delar av det budgetöverskott som redan finns i ladorna.

Att reformen dessutom effektivt sänker arbetslösheten och hjälper oss att nå Europas lägsta arbetslöshet ser jag som självklart.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

72 kommentarer

  1. Alexander

    Anders

    Du skrev ingenting om att du gjorde en jämförelse med andra flyktinggrupper, det är bara löjligt att du inte kan erkänna att du hade fel. Jag vill kalla det sjukligt.

    ”Att en övervägande del av syrierna har grundskoleutbildning och att det dessutom finns de med eftergymnasial utbildning visar att jag har rätt”

    Sluta nu, du kan ju inte mena allvar?

    ”Jämför du med somalier och de som kommer som afghaner så är utbildningsnivån hög”

    Och jämför man en kommunalare med 19 000 kr i månaden och en uteliggare i Rio så tjänar kommunalaren ofattbara pengar. Nu är det sandlådenivå. Fast jah har inget hopp om att du ska hålla med.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får gärna tycka att det är sandlådenivå Alexander men jag tror nog att det är du som sitter i sandlådan och inte jag.

      Du försöker dig på att märka ord och meningar som ryckts ur sitt sammanhang för att ge dem en annan betydelse än den jag avsåg i det inlägg och/eller sammanhang där de hör hemma – Att den sortens beteende hör hemma i sandlådan har du helt rätt i.

  2. Alexander

    Anders

    Alla som läser tråden som handlar om det vi pratar om kan se att du inte någonstans gör en jämförelse mellan syrier och andra invandrargrupper. Varför ljuger du om det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du försöker alltid dig på att påstå att jag ljuger Alexander.

      En oerhört relevant fråga är därför om du sitter i min hjärna och därför vet vad jag avsåg och hur jag gjorde jämförelsen och med vem den gjordes när jag skrev inlägget?

  3. Alexander

    Anders

    Vi som läser måste väl gå vad du skriver, eller hur? Det blir svårt att gissa vad som pågår i din hjärna. Tycker du inte det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är precis det jag försöker säga till dig Alexander – Att man kan se och uppfatta saker olika och det är därför jag kraftigt sätter emot när du försöker få det till att din tolkning av det jag skrivit är att ljuga.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du gör konstiga liknelser Alexander – Vad gäller gurkan och bananen är de precis vad de är – Däremot går både gurkan och bananen att använda till oerhört många saker och kan i kombination med andra frukter och grönsaker ge helt olika smak beroende på vad de blandas med.

      Sedan finns det oerhört många sorters bananer och oerhört många sorters gurka Alexander.

  4. Alexander

    ”Man kan se och uppfatta saker olika”

    Säkert. Fast när du skriver ”många syrier är välutbildade” så är det svårt att förstå att du jämför med somalier. Om jag hävdar att Ghana har ett världsklasslag i íshockey så skulle jag få mothugg, då blir det märkligt om jag hävdar att jag jämför med Namibia.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag försöker tala om för dig är att du hela tiden söker negativa saker om invandring Alexander – Om man pratar om flyktingar från ett land är väl det naturliga att jämföra dem med flyktingar från andra länder eller hur?

  5. Alexander

    Anders

    ”Jag sade inte hur många många är”

    Det var det svar du gav från början. Varför skrev du så? Du borde ju då ha svarat att du jämför med somalier. Nu försöker du slingra dig med en efterhandskonstruktion.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag försöker inte slingra mig på något sätt Alexander och det jag anför är på inget sätt någon efterhandskonstruktion.

      Frågade du någonsin i dina inledande kommentarer vad jag jämför med när jag påstod det jag påstod i inlägget?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.