Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Successionsjobb – En reform som sänker arbetslösheten och stärker företagen.

I dag höll Magdalena Andersson sitt traditionsenliga tal på Harpsund och via talet fick vi veta att Sveriges ekonomi är urstark och att det finns hela 40 miljarder mer till reformer än vi räknat med tidigare.

Med den kunskapen och de pengarna i kassakistan är det läge för att göra en massiv satsning på att sätta människor i arbete och därför dammar jag av ett förslag som jag lagt tidigare – Ett förslag som förutom att det sätter människor i arbete även gynnar landets företag.

Grundtanken med mitt förslag är att använda företagens behov av succession bland arbetstagarna i företaget som ett verktyg för att sätta människor i arbete enligt en idé som funnits i mitt huvud under lång tid.

Därför kommer jag att ägna dagens blogginlägg till att förklara hur jag resonerat och hur jag tänker mig att detta kommer att fungera med gott resultat och bereda många unga och arbetslösa en väg in i arbetslivet.

De underliggande orsakerna till att jag utvecklat modellen är följande:

  • Att vi under de kommande 10 åren kommer att ha enormt stora pensionsavgångar i Sverige.
  • Att fungerande succession är nödvändig för att slussa in nya arbetstagare på de platser som blir lediga utan att företagen tappar fart eller kompetens.
  • Att en kontrollerad succession där den tillträdande och avgående arbetstagaren jobbar jämsides alltid blir den mest lyckade successionen  – Detta därför att den erfarenhet den avgående arbetstagaren samlat på sig genom åren kan överföras till den tillträdande arbetstagaren på ett naturligt sätt.
  • Att Sveriges företag skulle köpa denna reform med hull och hår om det finns ett ekonomiskt incitament för att använda sig av reformen och jobba på detta sätt med successioner.

Med dessa fakta som grund har jag funderat över hur vi som regering kan vara behjälpliga med att påskynda företagens anställningar av alla de nya personer som ska ta vid och ersätta alla de som går i pension.

En av utgångspunkterna i mitt tänkande har varit hur vi ska få företag och organisationer att tidigarelägga anställningen av de som ska ersätta de som går i pension utan att göra allt för stort avkall på företagens lönsamhet. En annan hur vi kan bereda ungdomar och arbetslösa en möjlighet att komma in i arbetslivet på ett bra sätt.

En annan viktig beståndsdel i framtagandet av denna modell har varit egna erfarenheter av hur en lyckad succession genomförs på bästa sätt.

I bank och finansvärlden utanför Sveriges gränser där jag tillbringat en stor del av mitt yrkesliv använder man en successionsmetod som innebär att den som ska pensioneras under en tid av 2 till 3 år innan pensionen jobbar jämsides med den som ska ta över arbetet.

Man strävar helt enkelt efter att genomföra en väl kontrollerad succession utan att förlora kunder och affärsvolym.

Genom att successionen görs på ett sådant sätt att både den som ska lämna och den som ska tillträda arbetar jämnsides kan den som ska sluta göra ett värdigt avslut på sitt arbetsliv och dela med sig av de kunskaper, misstag och andra erfarenheter de förvärvat under ett långt arbetsliv – Detta samtidigt som kunder och affärsrelationer överlämnas på ett för alla parter bra sätt.

Den som tillträder lär sig i denna process mer än man någonsin gjort i skolbänken – Eller för att använda ett av Alliansens favorituttryck – Man lär sig jobbet på jobbet – Dock utan att som Alliansen förespråkar sänka ingångslönerna.

I en succession som följer denna ordning får man som tillträdande arbetstagare lära sig hur det man tidigare läst om i teorin fungerar i praktisk tillämpning – Att ha en mentor att luta sig emot är ovärderligt vilket jag kan intyga av egen erfarenhet.

För företaget där successionen sker innebär denna modell att kund och affärskontakter kan överlämnas på ett smidigt sätt och i de allra flesta fall helt utan att förlora kunder – Detta därför att kontinuitet är A och O i alla affärsrelationer om man vill behålla sin kund.

Ovanstående insikter parad med tanken och viljan att hitta vägar in på arbetsmarknaden för unga och arbetslösa har därför utmynnat i följande löst sammansatta förslag:

  • Ett Införande av statliga subventioner i form av sänkta arbetsgivaravgifter för bägge arbetstagarna alternativt helt eliminerade arbetsgivaravgifter för en av arbetstagarna i successionsprogrammet.
  • Ett statligt lönebidrag med stegvis avtappning för den som anställs som ersättare för den som ska gå i pension – Avtrappningen ska ske under hela successionstiden.
  • Att modellen bara är tillämplig i fall där företag anställer en arbetslös person eller en person som kommer direkt från skolan.
  • Att de statliga subventionerna villkoras på sådant sätt att företagen blir återbetalningsskyldiga om den person för vilket subventionen utbetalas permitteras eller avskedas inom 2 år efter fullgjord succession.
  • Att personen för vilken företaget erhåller subvention förbinder sig att arbeta på företaget under minst 2 år efter avslutad succession.

Personligen är jag övertygad om att min modell skulle bli både framgångsrik och effektiv – Därtill att den är tillämpbar i alla branscher och för alla sorts arbetsuppgifter.

En kontrollerad succession innebär alltid att värdefull erfarenhet inte går förlorad för en arbetsgivare. Samtidigt innebär den att företagen vid dagen för pensionsavgången har en fullfjädrad medarbetare att sätta in som kan fortsätta arbetet utan förluster i form av förlorade kunder eller lägre produktivitet.

Dessutom är jag övertygad om att en modell enligt mitt förslag kommer att sysselsätta långt fler unga och invandrade än den modell Alliansen försökte sig på genom att tillämpa lägre arbetsgivaravgifter för unga.

Alla företag har behov av att anställa nya arbetstagare för att ersätta de som går i pension. Med min modell kan vi påskynda dessa anställningar och dessutom erbjuda företag och organisationer en morot för att anställa i god tid innan pensionsavgången.

Får vi den modellen att bli väl accepterad och väl utbredd är varje krona vi investerar ur budgetöverskottet en väl investerad krona som kommer att skapa än större budgetöverskott framgent.

Alla vinner på en sådan reform –  Staten vinner därför att arbetslöshet kan ersättas med riktiga jobb – Företagen vinner därför att successioner kan genomföras utan resultatförlust – De arbetslösa blir självklara vinnare i och med att de får ett arbete och en inkomst.

Den största vinnaren av alla blir samhällsbygget som helhet – Detta därför att den samlade köpkraften ökar i och med att löntagarna blir fler. Ökad köpkraft betyder ökad försäljning – Ökad försäljning betyder större vinster och större vinster betyder mer skatteintäkter.

Därför vill jag propagera för att vi bestämmer oss för att genomföra den reform jag föreslagit och finansierar den med delar av det budgetöverskott som redan finns i ladorna.

Att reformen dessutom effektivt sänker arbetslösheten och hjälper oss att nå Europas lägsta arbetslöshet ser jag som självklart.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

72 kommentarer

  1. Petter

    Men så här gör vi företagare redan idag ,tror du det kommer som en överraskning när vi får en pensionsavgång . Givetvis kommer den nya medarbetaren att jobba parallellt med den avgående. Visst tackar vi för ett bidrag från staten till detta ,men med dina tidigare förslag som kommer att få företagen att fly Sverige så kommer inte detta att behövas. I Sverige kommer alla att jobba i DIN offentliga sektor. Och i din offentliga sektor vill du nog att allt svenskt företagande ska inräknas ,

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Med mina förslag kommer inga företag att fly Sverige Petter – Snarare kommer många att flytta tillbaka arbetstillfällen hit rätt genomfört och genomfört i samklang med resten av EU.

      Det är i oerhört få fall avgående och tillträdande jobbar jämsides under någon längre tid Petter – Med mitt förslag kommer de att jobba jämsides längre vilket kommer att göra successionen framgångsrikare.

  2. Alexander

    Du har hävdat att många invandrare är välutbildade, ändå måste vi ha speciella anställningsformer för att de ska komma i jobb. Det går inte ihop.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Arbetsträning i syfte att lära sig företagets produkter/tjänster och att lära känna dess kunder är alltid nödvändig om man vill undvika kundtapp eller produktionstapp Alexander.

  3. Alexander

    Var ärlig och erkänn att detta är en direkt konsekvens av den höga arbetslösheten bland invandrare. Kan du det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Mitt förslag är inte konsekvensen av något annat än omtanke om mina medmänniskor och omtanke om Sveriges företag och deras framtida behov av personal med rätt kompetens.

  4. Jonny Disenfeldt

    Ännu ett ogenomtänkt förslag från Anders Forss som skulle medföra enorma samhällskostnader, både för stat och företag.

    Vad gäller de 40 miljarderna så är de mestadels luft och ett försök från regeringen att lura väljare med valfläsk.

    Enligt statliga konjunkturinstitutet finns det ett reformutrymme på 12 miljarder kr. Ekonomen Lars Jonung erinrade i dag om vad som skedde 1988. Då gick den socialdemokratiska regeringen till val späckat med valfläsk som 18 månaders föräldraledighet. Vi greps av valfebern, har jag för mig att Kjell-Olof Feldt ursäktade sig efteråt. Två år senare tvingades regeringen i stället lägga fram sitt ökända paket med lönestopp etc.

    Åter till Forss påhitt. De få positioner i företag som drar nytta av att överföra kunskap mellan personer gör så redan idag och under betydligt kortare tid.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På vilket sätt anser du at de 40 miljarderna skulle vara luft Jonny – Vilka belägg har du för det?

      Min erfarenhet av succession som jag dessutom använt på många nivåer när jag ledde företagets verksamhet är att en väl planerad och väl genomförd succession inte kan skyndas fram utan behöver tid.

      Det jag skriver om bygger på egen erfarenhet och på något jag vet fungerar fullt ut.

      Hur många successioner har du orkestrerat eller gått igenom Jonny?

      • Jonny Disenfeldt

        De ”40 miljarderna” är mest luft enligt det statliga konjunkturinstitutet som säger att det rör sig om ca 12 miljarder …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det råder säkert delade meningar – För egen del utgår jag från att Magdalena talar sanning och att de 40 miljarderna existerar i verkligheten – Det är därför jag föreslår det jag föreslår.

      • Jonny Disenfeldt

        I min bransch (programvaruutveckling) så rör det sig om veckor, maximalt 1-2 månader vad gäller att ta över någon annans arbete.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Så kan det säkert vara Jonny – Det ska jag inte säga emot. Däremot har jag sett bolag i din bransch som verkar globalt och att ta över som t.ex. sales manager eller att ta över kundkontakten i verksamheter som verkar i flera länder görs inte på så kort tid – Att göra det kräver minst 1 år om det ska bli framgångsrikt.

          Förslaget jag la är inte isolerat till någon bransch utan ett framsynt förslag i syfte att se till att människor kan lära sig jobbet på jobbet och skaffa den kompetens arbetsgivaren efterfrågar med hjälp av subventioner som kompenserar arbetsgivarens merkostnader utan att det påverkar lönen hos individen som utbildas.

          • Jonny Disenfeldt

            Ditt förslag är onödigt eftersom succession redan görs där det behövs och för de flesta yrken rör det sig om veckor, maximalt en eller två månader.

            Vad gäller sales manager och annat så är det inte heller frågan om så långa tider.
            Du verkar ha haft oerhört ineffektivt och dyrt arbetssätt om det tagit flera år att genomföra succerssion (hur har du haft tid med det…).

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att du kallar förslag som syftar till att sätta människor i arbete visar väl hur din syn på människor ser ut Jonny.

            Jag har jobbat med den här typen av successioner i de verksamheter jag lett och jag vet hur lång tid det tar om det ska bli rätt och riktigt. Därtill handlar mitt förslag minst lika mycket om att utbilda de som ska ta över upp till den nivå som arbetsgivaren behöver.I ett samhälle där det finns lediga jobb men ingen att anställa därför att de arbetssökande har fel kompetens är mitt förslag mycket gångbart och till gagn för både arbetsgivare och arbetstagare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis som jag skrev i början av inlägget så anser jag att läget är rätt för att ånyo lyfta denna idé och debattera den – Att jag lyft idén tidigare betyder inte att den är dålig.

  5. Ville-Valle

    …ja Herre Gud Anders Forss… När man läser dina fantasifloskler kommer jag osökt att tänka på en gammal inlandsdevis som säger att ”…det är inget större fel på vare sig kyrkan eller de politiska partierna, utan felen finns hos de självutnämnda företrädarna för dessa organ…”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att du tycker att jag kommer med fantasifloskler betyder inte att merparten av läsarna eller av väljarna tycker så Ville-Valle.

      Att du tycker så har jag inga problem med.

  6. Per Fjellberg

    Tyvärr Anders så hänger ditt förslag inte ihop. Sverige har låg arbetslöshet bland de som går att anställa. Succession har företag och myndigheter klarat av länge. De som är arbetslösa kan i allmänhet inte ta något av de många lediga jobb som finns och i ännu mindre utsträckning ersätta någon med lång erfarenhet.

    De stora pensionsavgångarna inom den offentliga sektorn ska istället utnyttjas för att minska byråkratin. Principen två-ut-en-in ska gälla, vilken innebär att i normalfallet ersätts endast varannan person som går i pension. Avsteg från detta måste motiveras och prioriteras på nytt.

    På så sätt frigörs resurser som ska användas för att anställa där behoven finns, inte där behoven har funnits. Till exempel behövs det fler lärare, dessa hittar vi inte bland de arbetslösa.

    En del av dem som idag är långtidsarbetslösa kommer aldrig att hitta ett jobb. Det handlar främst om de som kommit hit i vuxen ålder med mycket bristfällig utbildning i bagaget. Det måste vi helt enkelt lära oss att leva med. För en del av dessa kan den bästa lösningen vara att vi hjälper dem att återvända till de länder de kom ifrån. För andra kanske det går att hitta någon form av meningsfull sysselsättning, men kalla det inte för jobb, och antagligen klarar de av detta på egen hand bara vi inte jagar dem med blåslampa.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om vi börjar i mitten så ska offentlig sektor stärkas och personalförtätas – Detta sagt bara för att få det sagt.

      Sedan är hela idén med mitt förslag att lära sig jobbet på jobbet utan att gå in med sänkt ingångslön – Gör vi det kan vi i företagen som antar erbjudandet utbilda de som ska ta över till ett läge där de har rätt kompetens för att ta över jobbet den dag den anställde som ska gå i pension verkligen går i pension.

      • Petter

        Du måste vara döv och ordblind ,som jag sa tidigare och som Fjällström säger .Detta klarar redan företagen av ,har jobbat 35 år i stora och små företag och givetvis slussar man in nån ny för att klara en pensionsavgång .Tror du verkligen att vi företagare blir tagna på sängen när nån går i pension och helt plötsligt står där utan personal. Och tror du också att vi anställer till lägre lön än avtalet. Var får du allt dumt från. Vet att du bara samlar röster på alla sätt och matar ut en massa självklarheter för att visa din förträfflighet. Men tror nog många med mig har genomskådat dig som en självgod och ofelbar Trumpkopia du är.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag tror inte att företag blir tagna på sängen i samband med pensionsavgångar – Däremot tror jag att successionen sker över ganska kort tid – En tid som genom att förlängas gynnar företagen likväl som den anställde.

          Att använda sig av den modell jag föreslår handlar om att låta arbetslösa lära sig jobbet på jobbet och det utan sänkta ingångslöner Petter – Att använda sig av den modell jag föreslagit för att ge arbetslösa chansen att skaffa sig rätt kompetens utan att det kostar företagen extra är till gagn för både företag och arbetstagare.

          Att modellen där den som ska gå i pension och den som ska ta över jobbar minst 12 månader parallellt fungerar oerhört bra och skapar minsta tänkbara glapp i kundrelationer har jag facit på baserat på egen erfarenhet av att ha provat både den modellen och modellen med kortare överlämningstid mellan tillträdande och avgående arbetstagare.

  7. G-A Karlsson

    Översatt till verkligheten:

    Sveriges skatter (på arbete) är alltså på tok för höga. Företagen har (medvetet) fråntagits sina möjligheter att anställa av egen kraft. De kan inte växa naturligt eftersom statsapparaten tömmer företagen på de medel som KUNDE ha gått till anställningar, men som i stället bränns upp i diverse skatt och kastas bort på onödigheter och offentliga skrytprojekt.

    Subventioner är ett synnerligen lömskt verktyg som helt klart syftar till att statsmakten ska kunna sortera bort vissa företag (dränera de utsorterade på deras rättmätiga inkomster) och i stället bedriva generös utskänkning till andra (skänka oförtjänta gratispengar till de utvalda).

    Kan man som företagare inte köra av egen kraft utan förväntas stå med mössan i hand och tigga subventioner, så finns det ingen som helst poäng med att driva företag överhuvudtaget.

    Staten kan behålla sina subventioner själv.
    Subventionens broder är korruption.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror du är helt fel ute G-A. Många av de stora företagen skatteplanerar och betalar ingen eller mycket liten skatt och det är det som är orsaken till att mindre företag behöver betala mer i skatt.

      Trots det anser OECD att Sverige är världens bästa land att driva företag i.

  8. Per

    Bra att det finns klirr i kassan, då kan vi satsa lite pengar på att skicka hem alla invällare, då kommer vi att ha ännu mera pengar att ge till vård, skola mm…! /P

  9. Bertil

    Kommer nog bli så att företagen nyttjar succésionen genom att få sänkt arbetsgivaravgift och bidrag för attestera in en Robot med artcifiell intelligens som se inte behöver ge lön.

    Arbetsgivarnas stora företag kommer ta över och de ger sig själva bidrag från småföretagens skatter till vårt gemensamma.

    Sen är arbetstagarna så korkade så om de ser en blivande pensionär har en medarbetare som ska lära sig jobbet.
    Då kommer de tycks varför är man två man på set där jobbet när en städare eller sjuksköterska får slita häcken av sig genom allt värre arbetsbörda.

    Så mitt stalltips är att jag tycker du flumnar till det och ser inte vilka som kommer nyttja detta, det blir de som redan idag har fina jobb där arbetsinsatsen är låg. Sätta två man på det är galet och öser skattemedel åt fel grupp.

    Nä jobb skapas genom att höja A-kassa och sociala skydd. Om jobb inte tas förn lönen är den rätta kommer så kommer vi ser en mer balanserad arbetsmarknad.
    Där slaveriet som nu håller på växa dämpas.

  10. Lars Flemström

    Även om det skulle slumpa sig så att jag inte kommer att sitta i regeringen, när de avgörande besluten ska tas, så är jag helt övertygad om att ”vi som regering” kommer att inse att ”vi” måste klargöra vilket ansvar samhället respektive företagen själva har för personalutvecklingen inom företagen. Och att ”vi” (även om jag själv inte kommer att delta i besluten i formell bemärkelse) kommer att ta de enligt min mening nödvändiga besluten.

    Jag är övertygad om att någon inom Löfvéns stab läser den här bloggen, och viskar det jag skriver i statsministerns öra. Om denne medarbetare även viskar det, som bloggägaren skriver, i statsministerns öra, är mer ovisst. Det behövs ju något slags filter för att statsministern inte ska bli överbelastad, vilket vi har sett i hanteringen av IT-skandalen.

    Av någon anledning blir det ofta så, att alla som står med båda fötterna på jorden och har en något sånär realistisk verklighetsuppfattning, tycker lika, när det kommer till detaljerna. Och just detta hade kunnat bli grunden för en blocköverskridande regering – om inget av blocken skulle komma att få egen majoritet efter nästa val. En chans som ett gäng moderata kannibaler nu har kastat bort – förutom att de dessutom har kastat bort den chans, som dock funnits fram till idag, att bilda en ren alliansregering under AKB:s ledning.

    Naturligtvis har jag inga invändningar mot särskilda inskolningsanställningar för att lära upp ersättare till dem, som snart ska gå i pension. Men det ska vara riktiga anställningar med riktiga anställningar till riktiga löner (d.v.s avtalsenliga ingångslöner) och arbetsgivaravgifter, som arbetsgivarna ska betala helt ur egen ficka. Det är kanske dags att återinföra busskonduktörerna som inskolningsjobb för blivande busschaufförer, för att ta ett exempel. Så att de lär sig linjenätet, vartill körtiderna skulle bli kortare och fordonsomloppen skulle bli snabbare.

    Svenska arbetsgivare är bortskämda med att få färdigutbildad arbetskraft serverad på silverfat och att slippa ta socialt ansvar för dem, som de anställer – vartill småföretagare hotas av skadestånd som kan knäcka hela företaget vid felaktiga uppsägningar. Även om felet bara är av formell natur. En arbetsgivare, som har investerat i arbetskraften, har ett större intresse av att behålla de anställda än den som fått allting ”gratis”.

    Det stora problemet för de svenska företagen är inte de höga personalkostnaderna i sig, utan den höga skattekvoten (det s.k. skattetrycket), som är näst högst i världen. Höga skatter i kombination med bidrag till arbetsgivare för anställning av fullt friska personer, är fel väg att gå. Lönebidrag ska vara för att ge funktionshindrade, som p.g.a sitt handikapp inte kan arbeta ihop ett säljbart produktionsresultat, som täcker arbetsgivarens personalkostnader för den personen.

    Det behövs fler lönebidragsanställningar inom den ideella sektorn. Eftersom många ideella föreningar, som har svårt att ta tillräckligt betalt för sin verksamhet, drar sig för att inrätta lönebidragsanställningar p.g.a. den successiva avtrappningen av lönebidragen. Anders Forss är som vanligt frikostig med att dela ut andras pengar. I detta fall genom att ta från de behövande (de funktionshindrade) för att ge till icke-behövande, i detta fall arbetsgivare med fullt frisk arbetskraft, för att finansiera dessa arbetsgivares personalutvecklingskostnader.

    Om dessa pengar inte behövs inom välfärden, ska de givetvis användas till att finansiera nya skattesänkningar. I själva verket är svårigheten till finansieringen av välfärden på längre sikt än till valdagen 2018, ett mycket allvarligt hot mot välfärden, kanske redan under nästa mandatperiod. Hur kan man då ens komma på tanken att sänka arbetsgivaravgifterna för unga nyanställda, då arbetsgivaravgifterna redan i nuläget är låga, då de beräknas på de redan idag låga ingångslönerna? Det är borgerlig politik, Anders For

  11. Nils Lindholm

    Du har redan jobb med 80% i bidrag som inte skapar just nånting.
    FAS3 (alltså: du får 5-tusen om du tar hand om) beräknades kunna undanhålla 52-tusen kontinuerligt i evinnerlig tid från ’i arbetskraften’, den kom upp i 35-tusen men det hade inte tidsmässigt gått en cykel.
    Företagen vill nu som då, ha en 18-åring med fullgjord värnplikt o 40-år i yrket ingen lärling o spec. inte bara för arbetsgivaravgiften.
    Dom 40-miljarderna går nog en del åt till att köra ut 100-tusen grushögar, köpa 100-tusen spadar o låta arbetslösa stå och ösa från ena högen till andra, eller plocka bort 100-tusen ur ’i arbetskraften’ och sätta dom på SFI.
    Frågan om vilket av alternativen som blir billigast för att minska i arbetslöshetsstatistiken, båda kostar nog runt 10-miljarder vilket är billigt för att siffermässigt minska arbetslösheten med typ: hälften, a-kassa – soss fortsätter ju sina försörjnings-utbetalningar som tidigare till dessa personer.
    Företagen vill nu som då, ha en 18-åring med fullgjord värnplikt o 40-år i yrket.
    40-år i yrket slår ofta högskoleutbildning i caffelatte o genus med rätt värdegrund™

  12. Leif Andersson

    Fortsatt automatisering och digitalisering kommer att rationalisera bort de flesta av de jobb som framtida pensionärer innehar idag. Så någon succession kommer inte att bli aktuell.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I många yrken kommer succession att behövas – vad gäller automatisering ska vi lösa detta genom produktionsavgifter och basinkomster.

  13. Jonny Disenfeldt

    Anders skriver ”Att du kallar förslag som syftar till att sätta människor i arbete visar väl hur din syn på människor ser ut Jonny.”

    Svar : Succession görs redan där det behövs och tiden det tar att göra det är mycket kortare än vad du Anders Forss påstår. Du vill skapa oerhört ineffektiv och dyr subventionering av arbetstillfällen som helt enkelt inte behövs eftersom marknaden sköter detta automatiskt.

    Anders fortsätter ”Jag har jobbat med den här typen av successioner i de verksamheter jag lett och jag vet hur lång tid det tar om det ska bli rätt och riktigt. ”

    Uppenbarligen visste du inte så mycket, som jag påpekade tar det i de flesta branscher veckor, på sin höjd 1-2 månader och detta görs redan där det behövs. DU måste ha arbetat oerhört ineffektivt och för en dyr merkostnad för din arbetsgivare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Succession tar olika lång tid i olika branscher och yrkesprofessioner och att som jag föreslår använda delar av budgetöverskottet på ett sätt som både hjälper arbetslösa och företagen ser jag som en mycket framsynt lösning och som en väl investerad slant.

      Vad menar du skulle vara alternativet Jonny? Ska vi låta bli att investera i arbetslösa och försöka sätta den i arbete?

      Min bestämda uppfattning är att ditt påpekande om att det skulle gå på så kort tid som 2 till 3 månader påvisar att du inte vet vad du pratar om Jonny – Succession som är kvalitetssäkrad tar betydligt längre tid än så i många branscher – Att skapa tillit för en ny medarbetare hos företagets kunder går inte över en natt – Den processen tar tid och att ett företagskunder i möten får känna tilliten till den representant de är vana att träffa samtidigt som de får träffa den nye och successivt bygga upp tilliten till denne är en framgångsrik väg.

      I det här fallet vågar jag påstå att jag har betydligt mer erfarenhet än dig och betydligt mer insikt i vad som krävs.

      • Jonny Disenfeldt

        ”I det här fallet vågar jag påstå att jag har betydligt mer erfarenhet”

        Löjligt, du har uppenbarligen ingen som helst erfarenhet av min bransch och hur det fungerar där.

        De arbetsuppgifter som kräver 2-3 år för att lämna över till en ny person måste vara oerhört felorganiserade.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig påstått att jag har erfarenhet av din bransch – En sak kan jag dock lova och det är att ett svenskt företag i din bransch som vill sälja i andra länder måste ha den kunskap jag listat i inlägget för att bli framgångsrika.

          Det tar tid för en människa att på djupet lära sig affärskulturen i andra länder och det tar tid att skaffa sig förtroende hos gamla kunder för en ny människa även om man arbetar i samma företag som det kunden är kund i.

          Det är just den typ av påståenden som du nu uppvisar som ligger bakom det jag beskrev i inlägget Jonny – Läs det igen och begrunda vad jag skrivit så förstår du vad jag menar.

          • Jonny Disenfeldt

            Det är oerhört få som arbetar direkt ute på fältet på olika marknader jämfört med de som inte gör det. Det är alltså oerhört få som behöver ha kund och marknadskunskap.
            På de arbetstillfällen där detta behövs finns redan det du efterfrågar i de flesta fall.

            Ditt förslag om att kraftigt subventionera människor (som är antingen arbetslösa eller utan någon som helst erfarenhet) passar alltså oerhört dåligt. Det är inte den sortens individer som företag i första hand söker för dessa arbetsuppgifter.

            Du skriver ”Personligen är jag övertygad om att min modell skulle bli både framgångsrik och effektiv – Därtill att den är tillämpbar i alla branscher och för alla sorts arbetsuppgifter.”

            Nej, den är ineffektiv och passar inte in på många arbetsuppgifter alls.

            De som arbetar ska via sin arbetsgivare eller om de är småföretagare betala full arbetsgivaravgift så att de betalar sina socialförsäkringsavgifter för sin pension, sjukdomsersättning, arbetslöshetsersättning etc.

            Deta var bara ännu ett i en lång rad av helt ogenomtänkta förslag från Anders Forss.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            det jag påstår behövs finns i väldigt få fall Jonny.

            Därtill handlar som jag förklarat tidigare mitt förslag om att skapa ett läge dör människor kan lära sig jobbet på jobbet och då utan sänkta ingångslöner.

            Med det sagt så är mitt förslag lika klockrent som relevant för både arbetstagare och företag som alla blir vinnare om mitt förslag blir verklighet.

  14. Alexander

    ”I det här fallet vågar jag påstå att jag har betydligt mer erfarenhet”

    Så skriver du jämt. Antingen har du mest erfarenhet eller vet bäst. Mönstret är tydligt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad tycker du att jag ska göra Alexander – Förneka att jag har den erfarenhet jag har?

  15. Alexander

    Anders

    Nej, men du hävdar alltid att du har mest erfarenhet eller vet bäst. Fast det verkar vara svårt för dig att se det.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har den erfarenhet jag har och jag tänker inte be om ursäkt för att jag har den Alexander.

  16. Alexander

    ”Vad tycker du att jag ska göra?”

    Jag tycker att du ska erkänna att du ibland har fel. Har inte skett en enda gång.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om någon presenterat ett bättre sätt at åstadkomma den sorts samhällsbygge jag förespråkar har jag aldrig haft några problem med att erkänna att den personen ha rätt och jag har fel – Det har jag gjort många gånger.

      men i lägen där andra vill påstå att den sorts samhällsbygge jag vill se är fel är det givet att jag står upp för det jag tror på och brinner för ideologiskt – Att tro att jag skulle ändra mig i ett sådant läge är att tro fel Alexander.

  17. Alexander

    Anders

    Ett lysande exempel var när du påstod att många syrier är välutbildade och du fick svart på vitt att det var 10%. Ändå kunde du inte erkänna att du hade fel, i stället började du larva dig med att du inte sagt vad du menar med många. Titta på diskussionen så får du se.

      • Sven

        Många Syrien är lågutbildade Anders – Vilka bevis har du för motsatsen?

        Första frågan man bör ställa sig – vad menar du med välutbildad?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Välutbildad är man om man har ett yrke som kräver universitetsutbildning.

          I övrigt så har många syrier gått i skolan upp till åtminstone grundskolenivå vilket är en god grund att bygga vidare på jämfört med att utbilda den som aldrig gått i skolan.

          • Kim

            För att bedöma sanningshalten i olika påståenden är det bra om man kan ange källor för sina påståenden. Jag har själv sökt SAKLIG info, men det jag hittar väldigt lite som är från 2014-2017.

            Problemet är att det inte saknas uppgifter. Problemet är att de allt för ofta är osakligt vinklade. Oavsett om det är AF-falangen med blåögd ”inga problem-attityd” eller SD-falangen med att allt är omöjligt.

            Anders – din definition av välutbildad är faktiskt i detta fall ganska tydlig. Tino Sanadaij, som jag f.ö. kraftig ogillar pga att han allt för ofta missnyttjar fakta, belyser problemet med den ”statistik” som ofta ligger till grund för ditt tänkande på ett ganska lättförståeligt. ( Se tex http://tino.us/2015/11/aftonbladet-fyra-av-tio-nyanlanda-syrier-ar-akademiker-om-man-med-akademiker-menar-svetsare-och-mekanier/ )
            Av den anledningen brukar jag alltid kolla varifrån påståenden från ”SD-falangen” och ”AF-falangen” har hämtat sina fakta. Påfallande ofta finns faktiskt ingen saklig grund. I bästa fall ger man en hänvisning som i princip alltid är utan faktiskt underlag. Oftast kan man dock inte ge en saklig hänvisning utan ger svävande svar som bygger på fördomar och känslor.
            Därför frågar jag igen –
            Anders – vad har du för underlag för dina påståenden om att de är välutbildade enligt din definition ovan?
            Alexander m.fl, får f.ö. gärna komma med källor som visar motsatsen. (Ja, jag har läst bl.a. den Danska studien, vilken (om jag tolkar danskan rätt?) har en del brister.)

            F.ö. anser jag att ensidigt fokus på andel högutbildade vrider debatten lite fel, även om det är högst relevant när man kommer med märkliga påståenden som att det är ”en god investering”. (Ingen har ännu kunnat redovisa ett relevant underlag för påståendet och jag förväntar mig absolut inget från Anders.)
            Dock – Oavsett om man pratar ”svenskar” eller ”invandrare” i skolan och samhället är det som tar mest resurser och ställer till störst problem en relativt liten ”problem-svans”. Jag hittar ingen som info om hur stor andel denna är i olika jämförelsegrupper.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att fakta kan användas på olika sätt för att söka stöd för det man vill göra har alltid förekommit och kommer sannolikt alltid att förekomma – I vart fall så länge den politiska debatten isoleras till sakfrågor och härleds till den egna privata plånboken i alla lägen.

            Min tro – En tro och uppfattning jag står upp för med bestämdhet är att den sortens debatt är farlig och får oss att tappa fikus på det som är viktigast av allt – Samhällsbygget och för vem samhället ska byggas.

            Det är därför jag i allt jag gör propagerar för en återgång till en stark ideologisk debatt – En ideologisk debatt som fokuserar på hur samhällsbygget ska se ut och för vem samhället ska byggas.

            Gör vi det och lyckas skapa en återgång till ideologisk debatt blir debatten tydligare och lättare att förstå – Därtill kan varje förslag ställas mot det totala samhällsbygget vilket även det gör förståelsen för besluten lättare att ta till sig.

          • Kim

            ”Att fakta kan användas på olika sätt för att söka stöd för det man vill göra har alltid förekommit och kommer sannolikt alltid att förekomma”
            Det är exakt därför det är frustrerande då vissa konsekvent kommer med påståenden, men aldrig med underlag för påståendena. Det gör det väldigt svårt med trovärdighet.

            Jag är FÖR mer ideologisk debatt. Men även om debatten är ideologisk borde den väl bygga på fakta. Annars är blir det bara en tävling om vem som drömmer mest. Då kommer alltid falangen ”Allt gratis åt alla-någon annan betalar – falangen” att vinna. Tills det ska genomföras praktiskt vill säga. Men då kan man ju fortsätta att skylla på andra.

            Men vissa kommer ju aldrig med källor mer än i svävande ordalag och även om man då har behjärtansvärda teman som tex att bekämpa SD så blir ju debatten aldrig vettigare än ”min pappa är starkare än din pappa”.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det handlar inte om att drömma Kim – Snarare om att bygga ett hållbart samhälle som är mer jämlikt än dagens – Att vi Socialdemokrater är kapabla behöver inte stödjas av några faktaunderlag – Allt du behöver göra är att titta på Sveriges närtida historia.

  18. Alexander

    ” Vilka bevis har du för motsatsen?”

    En googling på ”syriers utbildningsnivå” ger följande:

    En dansk studie visar att 66% av syrierna bara har grundskoleutbildning. Norska SSB bekräftar låg utbildningsnivå bland nyanlända syrier. SCB redovisar att 10% av syrierna har en eftergymnasial utbildning på mer än tre år och 22% på mindre än tre år.

    Du kan ju se med egna ögon men jag tror inte att det spelar någon roll. Att få dig att erkänna att du varit fel ute är omöjligt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att en övervägande del av Syrierna har grundskoleutbildning och att det dessutom finns de med eftergymnasial utbildning visar att jag har helt rätt i mitt påstående Alexander.

      Allt handlar om vem man jämför dem med – Jämför du med en svensk är säkert utbildningsnivån lägre men jämför du med t.ex. somalier och de som kommer från afghaner så är utbildningsnivån hög.

      Det jag gav uttryck för är att de är betydligt mer välutbildade än många andra flyktinggrupper och att detta gör det lättare att snabbt sätta dem i arbete så att de kan försörja sig själva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.