Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Jan Hägglund har gått flera steg för långt i sin kritik mot Hans Lindberg (S)

Arbetarpartiets Jan Hägglund som jag i grunden ser som en rätt sansad man går ibland för långt när han kritiserar någon eller något – Varför kan bara Jan själv svara på.

För stunden har Jan’s kritik och personliga påhopp på vårt socialdemokratiska kommunalråd Hans Lindberg som enligt Hägglund bör avgå därför att han aldrig kommer att växa i den kostym som behövs för att leda Umeå Kommun för länge sedan passerat anständighetens gräns.

Dessutom har Jan Hägglund helt fel – Hans Lindberg har med råge växt i kostymen och fyller den mycket väl genom att fatta kloka och välgrundade beslut tillsammans med övriga socialdemokrater.

JAN – Jag vet att du är arg och frustrerad över den nya valkretsindelningen som innebär att det behövs betydligt fler röster för ditt parti för att erhålla en plats i fullmäktige.

Men att i frustration över ett sådant beslut använda en hel kommun som slagträ och så flagrant hoppa på den ytterst ansvarige politikern för det styrande partiet är i min värld att likna vid frånskilda föräldrar som använder sina gemensamma barn som slagträ för att förödmjuka varandra.

Därför hoppas jag att du Jan tar ditt förnuft tillfånga och slutar upp med de hätska personangrepp du håller på med för närvarande gentemot Hans Lindberg.

Att du sedan hänvisar till reportage gjorda av Svt lokalt och VK som i tider av nyhetstorka försöker göra en storskalig kycklingfabrik av något som inte ens är en fjäder till att börja med tycker jag tyder på dåligt omdöme.

Låt mig nu ägna några rader åt att bemöta dina anklagelser om att Hans inte fyller ut den kostym som enligt dig behöver fyllas ut för att framgångsrikt kunna leda och utveckla vår kommun.

Att som Hans ta det lugnt i början och i lugn och ro betrakta hur den politiska organisationen och tjänstemannaorganisationen fungerar och vad som eventuellt behöver åtgärdas är ett mycket klokt och moget beslut av Hans Lindberg – Ett beslut som visar att han besitter alla kapaciteter som behövs för att leda vår kommun.

Varje företagsledare som tillträder som koncernchef i ett stort företag hade handlat precis som Hans Lindberg och betraktat och utvärderat innan man inleder förändringsarbetet.

Jag pratar med Hans med jämna mellanrum och jag är en av dem som ibland kritiserat honom och därtill sagt åt honom att det är dags att agera – Något jag tycker han gjort på ett bra och ansvarsfullt sätt.

En så stor organisation som Umeå Kommun är i det närmaste att jämföra med ett gigantiskt oceangående fartyg som det tar lång tid att vända eller lägga om kursen för.

Därtill är Hans Lindberg omgiven av många erfarna och kloka socialdemokratiska politiker som funnits med i politiken länge – Bland dem Mikael Berglund, Lena Karlsson Engman, Lennart Holmlund, Ari Lejnonen Margaretha Rönngren och Bertil Hammarstedt med flera.

Att Hans, de partikamrater jag nämnde ovan och deras medarbetare jobbar för högtryck med att genomföra de förändringar som behövs för att få den politiska organisationen och tjänstemannaorganisationen att marschera i takt i framtiden vet du lika väl som jag Jan.

Därför uppmanar jag dig än en gång att ta ditt förnuft till fånga och sluta med de personliga påhoppen på vårt socialdemokratiske kommunalråd Hans Lindberg.

Avslutningsvis vill jag bemöta det påstående du gör där du säger att den interna kritiken i partiet mot Hans Lindberg är stor – Det påståendet är en ren lögn.

Det finns säkert individer som är kritiska mot Hans och drömmer om hans position för egen del – Så brukar det vara i alla politiska partier och det är därför det allt som oftast sägs att de största politiska motståndarna hittar man inte hos oppositionen utan i det egna partiet.

Med det sagt så uppmanar jag dig än en gång Jan Hägglund – Sluta med dina personliga angrepp gentemot Hans Lindberg och återgå till att vara den hedersman du vanligtvis är.

Sist men inte minst ska jag ge dig helt rätt på en punkt Jan Hägglund – Precis som dig så tycker jag att kommunens budget borde antas för fler än ett år i taget – Mitt förslag är att så bör göras för en tidsperiod på 5-10 år åt gången.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

25 kommentarer

 1. Mia

  Återigen en socialdemokrat som försöker förminska det som Hans faktiskt gjorde, ställde en fråga två gånger (till en journalist dessutom) som enligt meddelarfriheten inte är laglig.

  Tänk dig själv läget i stadshuset när anställda vill få fram sanningen men är rädda att bli avskedade eller bestraffade när Hand inte ens drar sig för att fråga helt öppet…..

  Inte bra!

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag tror att den spontana reaktionen att fråga vem påstår så skulle använts av 99% av befolkningen sett till hur frågan ställdes.

   • gerd

    99% av befolkningen kan med fördel fråga vem som sagt vad o s.v. Det du missar i din nästan sjukliga lovsång till en politisk nolla är att det är en arbetsgivare som inte får efterfråga vem som lämnat information. En helt annan sak än folk i allmänhet som du jämför nollan med. Nollan som verkar mer intresserad av sin personliga framtoning än att vara den politiskt högsta ansvarige arbetsgivaren. Något han vare sig är mogen till eller klarar av. Det som hänt när nollan förstört livet för två skickliga medarbetare är så förskräckligt att man inte tror att det är sant. En sossepolitiker som gärna spyr galla över privata arbetsgivare uppför sig som en otroligt dålig politisk ledare. Hand i hand med moderaternas kommunalråd dessutom. Jan Hägglund, en hederspolitiker som kommer att få många röster i kommunvalet. Bl a min.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Hade frågan ställts mer specifikt hade svaret sannolikt blivit ett annat och det du vill anföra något att ta på allvar. Så allmänt som frågan ställdes så kvarstår jag vid att 99% hade svarat som Hans.

   • Anders

    99% procent får stå för dig. Hans är dessutom inte vem som helst. Han är kommunalråd och borde givetvis vara medietränad för att hantera sådana här situationer. Nu blev det bara pinsamt när Hans framstod som någon som tagits på bar gärning ( vilket han ju också var) och sedan försökte släta över det hela istället för att ta ansvar, och inte bara en gång utan flera!!!

    Den interna kritiken mot Hans ÄR stor. Den var stor innan den här historien, och inte ens den rödaste av sossar kan väl påstå att han stärkte sina aktier i nyhetsinslaget.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag kvarstår vid det jag anför i bloggen – Som frågan ställdes skulle 99% ha svarat – Vem påstår det?

     Hade frågan varit mer specificerad hade svaret blivit ett helt annat.

   • Leif Petersson

    Anders.-
    Har läst din blogg ganska ofta. Jag följer med hyfsat i kommun politiken. Du har två allvarliga övertramp som herr Lindberg har gjort det senaste året. Det är lägenhets utförsäljningen som bostaden gjorde. Där begicks det formella fel. Som gjorde att det var tvungna att göra om beslutet. Hans försökte dölja försäljningen och komma fram med det när det var försent att komma med synpunkter. Sedan så har han även sagt om västra länken att den inte ska överklagas. Och nu detta. När han sätter sig över grundlagen.
    När han är den som är högst ansvarig inom Umeå kommun. Det är inte bra. Sedan så skyller han på tjänstemännen, när det är han som är ansvarig.
    Vi behöver någon som vågar och kan ta ansvar, det gör inte Hans Lindberg. Jag kommer inte att rösta på en sådan inkompetent parti organisation. Som dessutom inte våga stå för någonting.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag tror på inget sätt att Hans sätter sig över lagen Leif – I vart fall inte medvetet.

     • Leif Petersson

      Det kan börja undra när det sker återkommande gånger. Men att en person som är i den positionen måste veta vad som är rätt eller fel. Och många fel har han gjort. Därför bör han avgång och lämna politiken

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns inga som helst belägg för att det skett återkommande gånger Leif och därmed faller dina krav på avgång.

 2. Bertil

  Självklart är det tjoller. ”Vem har sagt så”
  Klart vem som helst spontant kan komma med en sån motfråga.
  Man jagar mygg sväljer elefanter i detta.
  Såg Magdalena Andersson också fick en fråga som gick ut på att fälla henne.
  Hon svarade dock:
  – frågan var begåvad ställd men svarar jag på den riskerar jag bli KU anmäld.

  Högern kör verkligen med ojusta metoder. Media är dessutom till minst 90% Höger, därför ställer man inte samma riskfyllda frågor till högerpartiets ledare.

  Tycker dock det är värre med Edvard Riedel dom kommer med påståenden i artiklar som inte alls stämmer utan är ren lögnpropaganda som han försöker vinna gehör gör
  Riedel är överhuvudtaget en oseriös politiker men vad kan man förvänta sig av en moderat.

 3. Carl-axel Otterhall

  ”Jag tror….” låter inte bra! Det finns i bild och ljud, svart på vitt, hur besvärad Hans är av frågorna och har inget bra svar. Och ALLA (S) tar honom i försvar vilket ännu mer spär på hans minst sagt konstiga reaktion framför kameran.
  Personligen tycker jag det är ett ointressant försvar som du, Thomas Hartman m.fl sossar nu står bakom. Ingen av er nämner ett ord varför personalen måste gå till media med sina åsikter för att få vara anonyma! Vad är det för personalpolitik ni sossar för? Ni får inte personal att stanna inom vården, omsorg och skola. Ni har svårt att rekrytera nya. De missförhållanden ni håller på med mot personalen rent generellt gör att iaf jag tror att ni som försvarar Hans gör samhället en stor otjänst. Tyvärr har sunt förnuft lämnat våra proffspolitiker för länge sedan och det måste komma en kraftfull reaktion från väljarna å det snaraste. Mitt önsketänkande är att det finns inga röster på någon politiker till hösten. Orealistiskt…jag vet. Men ett önsketänkande.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag hävdar fortsatt att journalister i tider av nyhetstorka försöker bygga en kycklingfabrik i mastodontformat av något som inte ens är en fjäder.

 4. Glesbygden

  Jag finner ingen trovärdig eller laglig förklaring till varför Aidanpää och Malm avstängs utan att orsak anges. ” Tänka sig anställd plötsligt avstängt från sin arbetsplats.” samt att ansvarig politiker vägrar kommentera.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   När allt är avslutat kommer skälen at vara offentlig handling Glesbygden.

 5. Brorson

  Eftersom jag inte är bosatt i Umeå och följaktligen inte har följt kommunpolitiken på plats, kan jag inte gå i god för Hans Lindbergs heder och duglighet på samma sätt som Anders Forss har gjort här. Men jag kan dock konstatera, efter att ha läst alla blogginlägg i ämnet och sett de videor som varit utlagda att hittills har inget framkommit som motsäger Forss’ karaktäristik av Lindberg.

  Och det är ju märkligt att vänsteroppositionen i Umeå kommer dragandes med falska brottsanklagelser (förtal) mot Lindberg. om det funnes anledning till saklig kritik mot honom för hans sätt att sköta kommunen. Sett till både kommunens storlek och den kommunala verksamhetens bredd. är dock helt osannolikt att Lindberg o Co inte har gjort ett enda misstag, inte tagit ett enda felaktigt beslut. Det faller tillbaka på vänsteroppositionen själva att man inte har lyckats hitta någonting verkligt, som det kan vara befogat att rikta kritik mot.

  Detta innebär å andra sidan att jag inte har några ”jäv” åt något håll vid bedömning om de anklagelser om ”grundlagsbrott” som har riktats mot Lindberg från bl.a. SVT-Västerbotten, som stödjer sig på den självutnämnde yttrandefrihetsexperten Nils Funcke – som fått häftig kritik från annat håll för osaklighet och rena falsarier. Funcke har förvisso försökt fylla tomrummet efter Anders R Olsson efter dennes bortgång 2012

  Jag har nu konsulterat Olssons ”Yttrandefrihet & tryckfrihet. Handbok för journalister”, som råkade finnas i min egen bokhylla. Jag är minst lika expert som Funcke i vars cv uppgift saknas om juridisk utbildning och erfarenhet från dömande verksamhet av lagtolkning. Att frågan (som Lindberg ställde) inte ens får ställas, är ett påhitt av Funcke själv. Olsson har däremot gjort ett viktigt påpekande, nämligen att journalister bör fråga tipsare om de vill vara anonyma.

  Analyserar man en sådan situation (att journalist och tipsare är oense om anonymitet har utlovats) blir resultatet att journalisten kan åtalas / straffas bara om meddelaren kan bevisa att det förelåg en överenskommelse om anonymitet” Varefter följer ett resonemang om yrkesetik vs juridik. Sensmoral: Prata aldrig med en journalist utan att först ha fått skriftligt på att din identitet inte kommer att röja.

  Journalister har, visar erfarenheten, ett väldigt elastiskt förhållande till yrkesetiken. Passar det journalistens egen politiska agenda… Men det bör dock slås fast att det är journalisten själv, som avgör om han /hon ska röja sin källa. Lindberg kunde inte veta om de påståenden, som han konfronterades med, kom från politiska motståndare (exempelvis Jan Hägglunds blogg) eller någon anställd – eller hade hittats på av SVT-Västerbotten.

  Vad lagstiftaren inte har tänkt på, är att källskyddet kan missbrukas för produktionen av fake news. Så var sannolikt fallet, när Sven-Otto Littorin, m, strax före valet 2010 anklagades av en reporter på Aftonbladet för sexköp. Tipsaren skulle enligt tidningen ha varit en studentska som finansierade sina juridikstudier genom att sälja sex till högt uppsatta personer, och efter avslutade studier har en offentlig tjänst i Mellansverige. Kanske som domare? Men finns hon på riktigt? Det är frågan.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Publicerar som ett läs- och tänkvärt inlägg i debatten – Tack Brorson.

 6. Ville-Valle

  … ännu en gång besannas det som borde vara allmänt känt: En äkta socialdemokrat står över lagar och förordningar…

   • Ville-Valle

    … ja du Anders Forss, som de flesta vet så lämnar du mycket i övrigt att önska. Men en sak ska du ändock ha heder av och det är att du även tar in kritiska kommentarer. Och det är mycket mer än vad dina partibossar gör, till exempel Hartman, Holmlund med flera…

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Tack för den heder du ger mig Ville-Valle – Sedan råder det säkert delade meningar om huruvida jag är spot-on eller lämnar mycket i övrigt att önska.

 7. Bergis

  Jag funderar på att rösta på Jan i kommunvalet. Därför att han ger oss bloggläsare en inblick i hur det egentligen fungerar i Umeå kommun.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.