Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Politisk feghet dödar debatten om införandet av en basinkomst lika för alla.

Så här långt är det oerhört slående att inget av de etablerade politiska partierna vågar lyfta frågan om införandet av en basinkomst lika för alla från 18-års ålder och resten av livet – Ännu mer slående är det att inget parti ens vågar lyfta frågan om en seriös och förutsättningslös utredning av densamma med tillhörande konsekvens- och finansieringsanalys.

Att de etablerade politiska partierna inklusive mitt eget uppvisar denna politiska feghet i en tid när vi med säkerhet vet att många arbetstillfällen kommer att ersättas med maskiner och robotar och människor efterfrågar mer frihet att själva styra över sina liv är för mig mycket förvånande.

Jag har för egen del studerat ämnet mycket ingående och ju mer jag läser och ju mer jag funderar på saken ju mer övertygad blir jag om att en basinkomst lika för alla ovan 18-årsålder är vägen framåt – Därtill en väg som blir både rättvisare och billigare än dagens system med en mängd olika bidrag.

Min grundinställning är därför att konsekvenserna av ett införande av en basinkomst för alla ska utredas helt förutsättningslöst och därefter redovisas för alla på ett transparent sätt.

En basinkomst på 10.000 kr/månad netto för alla ovan 18-års ålder livet ut med årlig indexering för inflation mm. skapar frihet för individen att själv bestämma om och när och hur länge man vill vara hemma med barn, hur många timmar per vecka man ska arbeta, om och när man ska vidareutbilda sig och så vidare.

Min grundtanke är att basinkomsten sa ersätta merparten av de stöd och bidrag som betalas ut i dagsläget – Bidrag som t.ex. studiebidrag mm.

Därtill skapar införandet av en basinkomst möjligheten att sänka arbetstiden till 6 timmar per dag med den skillnaden att sänkningen i arbetstid nu kan genomföras med tillhörande lönesänkning.

En basinkomst ska även utgöra grunden för sjukpenning, a-kasse ersättning och pension mm. där bara de delar som intjänats och som överstiger 10.000 kr netto per månad ska betalas ut.

Gör vi så blir dessa socialförsäkringar billigare och lättare att finansiera samtidigt som alla har en bra grundpension etc.

I mina ögon skapar ett införande av en basinkomst lika för alla inga ”lättingar” utan endast och allena ett mer jämlikt samhälle enligt principen av alla efter förmåga – åt alla efter behov.

Med det sagt tycker jag att det är hög tid att vi socialdemokrater tillsammans med övriga politiska partier släpper på prestigen och vågar visa att vi är beredda att tänka nytt för att skapa den frihet att leva livet med större självbestämmande som många väljare efterfrågar.

Ett införande av en basinkomst lika för alla är en investering i ett bättre, starkare och mer jämlikt samhällsbygge och bör därför utredas och om utredningen är så positiv som jag är övertygad om att den kommer att bli införas så snabbt det är möjligt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

66 kommentarer

  1. Alexander

    ”Jag driver socialdemokratisk politik”

    Nej. Det är Vänsterpartiets politik du lobbar för.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt är det så Alexander – Jag är och förblir socialdemokrat.

  2. Alexander

    ”På inget sätt är det så”

    Om du läser Vänsterpartiets partiprogram så borde du se likheterna. Vad tycker du?

  3. Alexander

    ”Min åsikt är glasklar”

    Faktum är att dina åsikter ligger betydligt närmare Vänstrepartiets än Socialdemokraternas.

    ”Jag är och förblir socialdemokrat”

    Och som sådan tjänade du stora pengar på att hjälpa folk att skatteplanera med pengar som kunde gått till välfärden. Nu klagar du på dem som gör samma sak. När du gör något är det okej men inte annars. Eller hur?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den tolkningen får stå för dig Alexander – För egen del spelar det ingen roll då jag vet vad jag är och vilket partis politik jag står upp för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.