Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Politisk feghet dödar debatten om införandet av en basinkomst lika för alla.

Så här långt är det oerhört slående att inget av de etablerade politiska partierna vågar lyfta frågan om införandet av en basinkomst lika för alla från 18-års ålder och resten av livet – Ännu mer slående är det att inget parti ens vågar lyfta frågan om en seriös och förutsättningslös utredning av densamma med tillhörande konsekvens- och finansieringsanalys.

Att de etablerade politiska partierna inklusive mitt eget uppvisar denna politiska feghet i en tid när vi med säkerhet vet att många arbetstillfällen kommer att ersättas med maskiner och robotar och människor efterfrågar mer frihet att själva styra över sina liv är för mig mycket förvånande.

Jag har för egen del studerat ämnet mycket ingående och ju mer jag läser och ju mer jag funderar på saken ju mer övertygad blir jag om att en basinkomst lika för alla ovan 18-årsålder är vägen framåt – Därtill en väg som blir både rättvisare och billigare än dagens system med en mängd olika bidrag.

Min grundinställning är därför att konsekvenserna av ett införande av en basinkomst för alla ska utredas helt förutsättningslöst och därefter redovisas för alla på ett transparent sätt.

En basinkomst på 10.000 kr/månad netto för alla ovan 18-års ålder livet ut med årlig indexering för inflation mm. skapar frihet för individen att själv bestämma om och när och hur länge man vill vara hemma med barn, hur många timmar per vecka man ska arbeta, om och när man ska vidareutbilda sig och så vidare.

Min grundtanke är att basinkomsten sa ersätta merparten av de stöd och bidrag som betalas ut i dagsläget – Bidrag som t.ex. studiebidrag mm.

Därtill skapar införandet av en basinkomst möjligheten att sänka arbetstiden till 6 timmar per dag med den skillnaden att sänkningen i arbetstid nu kan genomföras med tillhörande lönesänkning.

En basinkomst ska även utgöra grunden för sjukpenning, a-kasse ersättning och pension mm. där bara de delar som intjänats och som överstiger 10.000 kr netto per månad ska betalas ut.

Gör vi så blir dessa socialförsäkringar billigare och lättare att finansiera samtidigt som alla har en bra grundpension etc.

I mina ögon skapar ett införande av en basinkomst lika för alla inga ”lättingar” utan endast och allena ett mer jämlikt samhälle enligt principen av alla efter förmåga – åt alla efter behov.

Med det sagt tycker jag att det är hög tid att vi socialdemokrater tillsammans med övriga politiska partier släpper på prestigen och vågar visa att vi är beredda att tänka nytt för att skapa den frihet att leva livet med större självbestämmande som många väljare efterfrågar.

Ett införande av en basinkomst lika för alla är en investering i ett bättre, starkare och mer jämlikt samhällsbygge och bör därför utredas och om utredningen är så positiv som jag är övertygad om att den kommer att bli införas så snabbt det är möjligt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

66 kommentarer

    • Bertil

      Svar till G-A
      Underligt svar du gav. Finns inga andras pengar, dina pengar kan snabbt bli mina liksom mina kan bli dina.

      Gör vi som i djurens värld finns inget mitt eller ditt.
      Högern de experimenterar villt med detta mellan 2006-2014 då man simhallen tog från utsatta grupper.
      Man kan anta G-A fick av set.

      • Olle

        I djurens värld finns verkligen mitt och dit, starkast tar allt. Djuren har väldigt stor revirhävd tex.Men som tex Bi de skyddar sina samhällen och släpper inte in andra individer.Svaga individer kastas ut från gemenskapen i flocken.Svaga älgar förpassas från sina revir under brunsten om det kommer en starkare tjur. Så här har du totalt fel Bertil

      • G-A Karlsson

        Vad är det du ”antar”, Bertil?
        Jag har aldrig supportat Reinfeldt och aldrig röstat moderat.

        Förr i världen röstade jag på Fälldin. Men ”fattiga bonndrängar” ute på landet… varför skulle vi rösta moderat…? Moderaterna har aldrig representerat Alfred i Lönneberga. (Jag är Alfred.)

        Jag gillar dock INTE den svenska bidragsstaten. Har man en gång gjort sig beroende av sådant, så är det oerhört svårt att släppa bidragen sen. Det är svårare att sluta röka än att börja.

        Vänligen Gerry
        F.d. enmansföretagare i bonndrängsbranschen

  1. G-A Karlsson

    Du vet mycket väl vad jag menar.

    Innan Partiet så generöst kan skänka ut dessa 10.000 i månaden till t.ex. mig så måste Partiet först hämta in pengarna från någon annan. Detta kan endast ske genom konfiskation av någon ANNANS lön och/eller inkomst och/eller egendom.

    Varför skulle jag vilja ha en ”basinkomst” som jag vet att Partiet har konfiskerat från andra…?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om vi ersätter de flesta av dagens bidrag med en basinkomst ryms detta innanför den gängse ramen för sund fördelningspolitik G-A.

    • Bertil

      Du tycker förmodligen det är bättre med ROT,RUT, elbilsavdrag, elgräsklipparavdrag, utombordaravdrag,
      Räntebidrag . Samlar man ihop alla dessa avdrag så rör det sig faktiskt om en rejäl månadslön som är mer än vad två garantipensionärer får och betydligt högre än vad en arbetslös eller sjuk får från sin försäkring. Men det krävs att man har hög lön och att man verkligen konsumerar och har dyrt boende.

      En BASinkomst lär aldrig bli högre än de välbärgades alla avdrag.

      Finns många som anser, krasst! Stöld är inget brott bara det sker mot de med rätt inkomster och förmögenheter som de inte är värda och där man inte gjort rätt för sig.

      Jag tänker på den numera avlidne Svartenbrandt egendomsutjämning
      Är legitimt i vissa fall. Så ansåg han.

      Jag föredrar dock inte själv den varianten jag föredrar kamp för att Klassklyftor försvinner ich att de samlade resurserna fördelas mera rättvist.

      Ända sedan vi lämnade arbetslinjen Okt-90. Så har nyliberalismen slagit mig de utsatta. Det kommer fortsätta så, sen tror man det går läsa med fler poliser och fler
      Murar så de rika kan ha portvakter och larm som skyddar sem.
      Inte ens det är hållbart.
      Det finns massor sätt slå mot de orättvisor som eskalerar i fart alkt mer.

      • G-A Karlsson

        Som jag skrev ovan gillar jag varken avdrag, subventioner eller onödiga bidrag. Följaktligen har jag varken nyttjat ROT, RUT, elbilsavdrag, elgräsklipparavdrag, utombordaravdrag eller räntebidrag eller några andra bidrag/avdrag som jag kan komma på.

        Elbil…? Jag har en Toyota från 2001 och den står mest stilla. En 17 år gammal Toyota har jag råd med. Jag räknar inte med att köpa fler bilar utan den här får gå så länge den håller och sen köper jag ingen ny.

        Utombordaravdrag? Seriöst… FINNS det såna avdrag eller hittar Bertil på?
        Det hade jag ingen aning om. Det enda jag har i ”båtväg” är en gul badanka i badkaret. 🙂

        Jag gillar ”arbeta och spara” och är därför principiellt EMOT alla försök att göra befolkningen bidragsberoende. System med kravlösa pengar kommer snabbt att missbrukas.

        Har jobbat 28 år heltid och betalat full skatt hela tiden. Jag har aldrig ägt aktier, inga fonder. Alla mina inkomster kommer från ”arbete”. Jag har drivit enmansfirma med affärsidén ”hyr en bonndräng”, ungefär och det höll i elva år. Övriga år har jag jobbat som bland annat budbilschaufför, processoperatör m.m.

        Jag är också gammal nog att minnas Erlanders tid. På den tiden var skatterna rimliga. Arbete och sparande uppmuntrades och generellt sett var folk INTE i beroendeställning gentemot statsmakten. Inte satt de med vansinniga lån heller. Vad var det för fel på det…?

        Just bostadssituationen är nog det värsta eftersom mängden bostäder är begränsad. Det behöver byggas mer, snabbt och det behöver byggas billigt! Så folk har råd att ha tak över huvudet UTAN snedvridande bidrag/subventioner.

        Fler bostäder är betydligt viktigare än medborgarlön.
        (Och nu ska jag gå och snickra lite på en… mycket liten sådan.)

        Vänligen Gerry
        (visslande den gamla melodin ”Du käre gamle snickarbo’ här kommer ja’ igen!”)

    • Bertil

      Var ligger sannigen i ditt resonemang
      Om konfiskation G-A Karlsson.

      Resurser som tas från vår planet ger produktion ger varor tjänster på otroligt många sätt. Allt detta äger ingen utan det äger vi alla. Det enda som sker är att någon börjar exploatera det hela behöver arbetskraft och av det skapas en kedja i form av att en arbetsgivare ger lön
      Får de som konsumerar set som samme arbetsgivare producerar fram och ger vinst. Kort sagt det är bara människan som genom olika insatser kräver pengar och av dessa pengar konsumerar så pengar sprids och fördelas.
      En del tror pengarna är deras. Men så är det ju inte. För att ett Samhälle ska funka måste pengarna vara i rörelse.
      Det är en mängd av olika kedjor som fördelar pengarna till oss alla.
      Att bryta den kedjan och allt skulle samlas hos ett fåtal skulle göra pengar värdelösa.
      Så att våra samlade resurser måste fördelas råder ingen tvekan om.

      Att av produktionen som sker från maskiner fördelas till de som friställs eller inte får jobbet som en maskin gör låter väl oerhört sunt.
      Det måste helt enkelt kosta att avstå från att anställa fysiska människor till förmån för ex: Robotar.
      Det är ingen konfiskation det är beviset på att pengar måste vara i rörelse och fördelas till alla.

      Vad ska G-A Karlsson ha pengar till om
      Enbart han har pengar äger ett företag dör robotar gör allt sen ska han ha pengar från konsumenter som inte avlönas och får några pengar.

      G-A Karlssons teori är kort sagt orimlig
      Pengar måste fördelas och ju mer priduktionen görs av maskiner, kräver högutbildade folk måste de som ställs utanför få del av produktionen i form av
      produktionslön så dessa kan konsumera så den dom äger produktionen får sin vinst. Sen får företag slås om kunderna.

      Så G-A Karlsson ditt hjärnsläpp om konfiskation är en tankevurpa som enbart
      Blir en egoistisk tanke där du tror någon ska komma och öppna ditt kassaskåp och ta allt från dig.

      Det är inte så pengar ska fördelas för att göra nytta utan det ska ske direkt från
      Den samlade produktionen.
      Tänk om allt som stulits från ex: Afrika gått delvis till befolkningen som bor nära där Plundringen av deras tillgångar skett.

      Då skulle de varit konsumenter gett upphov till nya företag och livsvillkoren förbättrats.
      Samma gäller de enorma rikedomar ett fåtal i Världen äger. Om dessa pengar fördelats skulle alla fått det bättre med mindre störningar som kriminalitet, flyktingströmmar o.s.v.

      Högern är rasister, egoister och råa kapitalister och det speglar sig även i ekonomiers fördelningar där man sätter fattiga mot fattiga.

  2. Lilla

    Det hade varit underbart om Socialdemokraterna hade lyft frågan, då hade ni fått min röst 🙂 Men inte ens Miljöpartiet som har det i sitt program vågar prata om det. Och det känns som sossarna är alldeles för insnöade på ”arbetslinjen” om att arbete är den enda vägen. Andra länder ligger långt före där frågan diskuteras eller testas. I Sverige där vi har Sossar som bara pratar mer jobb, Moderater som vill minska bidrag för att det ska komma fram hittepåjobb som knappt ger någon lön (då alliansen vill sänka löner) bara för att människor ska symboliskt arbeta. Det gör politiken i Sverige väldigt tråkig tyvärr.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är därför jag skrivit inlägget och det är därför jag som socialdemokrat driver frågan. Min övertygelse är att Sverige och svenskarna har allt att vinna på ett införande av en basinkomst.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Självklart ska man ha det Fredrik – Basinkomsten ska vara lika för alla från uppnådda 18 år och livet ut.

  3. Kim

    Hur påverkar förslaget motivationen att jobba, dvs att bl.a. dra in pengar till alla de som bara vill slacka?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror att motivationen att arbeta ökar om reformen genomförs på rätt sätt Kim.

  4. Jan

    Det är en politisk omöjlighet eftersom det skulle sända ut hel fel signaler till folket. För att inte tala om utlänningar. De skulle söka till till Sverige som lämlar. Däremot har du rätt att bidragsfloran borde rensas upp. Men politikerna klarar inte av det. Hellre ägnar de sig åt valfläsk. De röstoptimerar. Rösta på oss så ökar ditt bidrag eller sänks din skatt. Väljarna är röstboskap.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En basinkomst sänder inte fel signaler om den genomförs på rätt sätt Jan – Därtill finns det inget som säger att de som invandrar ska omfattas av systemet med basinkomst utan att först kvalificera sig genom bosättning och arbete under ett antal år.

      Exakt hur är en av de saker som en utredning bör omfatta.

  5. Bertil

    Man trodde Mauds O utspel när Alliansen vunnit valet 2006 ” nu är det de rikas tur bli rikare”
    Detta uppfylldes man tog bort förmögenhetsskatt och sen så avskaffade man helt atbetslinjen för alla
    Med möjlighet satsa på ISK och blåsa staten på skatteinkomster.
    Nu kommer Liberalerna med förslag om sänkt skatt för de som tjänar mest.

    På det vill moderater och Centerpartister sänka trösklar för arbetslösa, sänka ersättningen i A-kassa.

    Att man vill ha klassklyftor från högern är det ingen tvekan om.

    Jag säger som jag sagt under lång tid
    Mera Castro och utrensningen råder ingen tvekan om att det behövs.
    Hur mycket egoism och klassklyftor ska vi godta.
    Högern för helt klart krig mot de som har minst möjlighet försvara sig.

    Min övertygelse är att får högern makt och genomför de klassklyftöknigar man tänk så kommer konsekvenser.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med tillägget att vi varken behöver Castro eller någon utrensning utan blott och allena traditionell socialdemokratisk politik.

  6. Bertil

    Läser Aftonbladet, ”Sjöstedt tycker att Löfven är en svikare”
    Javisst är det så. Löfven är en högersocialist och det duger inte.

    Finns inget i valet i höst som sossarna har som visar på stöd till de som blivit bestulna.

    Vänsterpartiet är de nya sossarna.
    För mig personligen är det tragiskt se hur
    Socialism och människors lika värde kastas i soptunnan.

    Tyvärr kommer vi se en slakt av Sverige
    Högern kommer vinna valet, de kommer enbar gynna välmående slå sönder vårt gemensamma och låta privat ägande ta över.
    Jonas är den ödmjukaste politiker vi har även den ärligaste,

    Övriga är bara retoriska lögnare och falskspelare.

    Det är tragiskt se hur Socislismem tappat färdriktning och låter sig påverkas av förtryck mot svaga grupper.
    Den partitoppen vi har i socialdemokraterna är högavlönade varelser som helt glömt sitt ursprung om de har nåt sånt.
    Många är ärvda kapitalister som aldrig känt på livets vedermödor utan alltid haft det välordnat.

    Sverige är inte Sverige längre Sverige är hopplöst förlorat till egoismens makt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg.

      Förvisso är Löfven mer till höger inom partiet än det jag är – Då tillsammans med stora delar av partiledningen.

      Trots det finns det hopp då jag upplever att vi som parti sakta men säkert flyttar oss åt vänster.

  7. Alexander

    Anders

    Den som lyssnade på Sjöstedt i Almedalen inser att Vänsterpartiet är det som passat dig bäst. Bara att bocka av punkt efter punkt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är socialdemokrat och det kommer ingen att ändra på Alexander oavsett vad du tycker om saken.

  8. Krister

    Om ditt förslag skall ge lägre totala kostnader så måste några
    som idag får olika bidrag få mindre. Vilka?

  9. Brorson

    Har du några speciella kvalifikationer, som ger dig rätt att påstå att Löfvén står till höger om dig själv?

    Du blir ständigt påkommen med att driva högerståndpunkter, som är mindre kända för att de inte har förekommit i den aktuella debatten under en tid Nu driver du stenhårt Moderaternas nya paroll ”Lika för alla”. I tidigare debatt har du avslöjat att du inte ens vet att Socialdemokraterna är ett marxistiskt parti, men skyller den politiska röran på avsaknaden av ideologisk debatt.

    Ditt förslag om ”basinkomst lika för alla” strider mot de marxistiska principer, som är så självklara så att de inte förnekas av någon, exempelvis att arbete är grunden för välstånd. Det är inte av politisk feghet, utan av ideologisk övertygelse och klarsyn, som jag säger nej. Att ens utreda frågan vore ett missbruk av statliga utredningsresurser. Men ingen hindrar dig att använda de pengar, som du tjänat på tidigare verksamhet innan du blev busschaufför, till att göra en egen utredning?

    Du kan ju anställa någon ekonomi-student på halvtid för den vetenskapliga imagen…

    Vad Löfvén beträffar så avstår jag av rena anständighetsskäl från att jämföra honom med mig själv. Jag har aldrig provats i rollen som regeringschef. Det är lätt att säga vad en sådan bör göra, men svårare att göra det.

    När det kommer till praktiken är det inte ens säkert att Ulf Kristersson står till höger om dig, om man menar något positivt med begreppet ”vänster”. Men i nutida debatt handlar det ju mest om en pubertetskris, att inta samma radikala ståndpunkter som rikemanssöner gjorde under 1920-talet, när de gjorde uppror mot auktoritära fäder. Som den dåtida arbetarklassen ryckte på axlarna åt.

    Det är ju sådan dynga, som många av de nutida vänstertomtarna vräker ur sig. Och som för SD att växa, eftersom ordet ”vänster” har blivit så komprometterat.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är bara att titta på vilken sorts politik vi vill driva så kan man dra den slutsatsen Brorson.

  10. Jonny Disenfeldt

    En familj med två som arbetar ska alltså får 20000:- extra i månaden av staten… utöver sina löner…

    Vem ska betala för denna generositet ?

    Hur kommer detta att påverka viljan att ta sig till Sverige som ekonomisk migrant?

    Låt oss säga att vi har 8 miljoner individer över 18 år.
    Det blir en kostnad för staten på ca 80 miljarder i månaden … dvs den nätta summan av nästan 1000 miljarder om året … var hittar du 1000 miljarder i budgeten Anders Forss …

    Anders Forss skriver ”Om vi ersätter de flesta av dagens bidrag med en basinkomst ryms detta innanför den gängse ramen för sund fördelningspolitik”….

    Verkligen…?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är just det en ordentlig utredning ska påvisa och finansieringen ska göras genom att skrota dagens bidrags och stödsystem till förmån för en basinkomst.

      • Jonny Disenfeldt

        ”finansieringen ska göras genom att skrota dagens bidrags och stödsystem till förmån för en basinkomst”

        VAR i Sveriges budget hittar du täckning för nya kostnader på ca 1000 miljarder om året?
        Vilka budgetposter i form av bidrag/ersättningar kan du ta bort som motsvarar totalt 1000 miljarder?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är det en utredning kommer att ge svar på Jonny – Att ställa frågorna innan utredningen är utförd är både att ha förutfattade meningar och att dra slutsatser utan ett bra faktaunderlag.

          • Jonny Disenfeldt

            Nej svara istället på frågan.

            Du påstår att det finns ca 1000 miljarder i budgeten som kan tas bort och istället användas för att skänka 10000:- i månaden per person till alla vuxna i Sverige.

            Då bör du enkelt kunna peka ut åtminstone var huvuddelen av dessa 1000 miljarder finns inom det offentliga välfärdssystemet som kan skrotas till förmån för denna din ide.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Utredningen kommer att ge svar på alla frågor Jonny – Det är därför jag föreslår en sådan.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så kan det säkert vara men det betyder på inget sätt att vi sk avstå från att utreda saken ordentligt.

  11. Alexander

    Anders

    Du vill alltså ge 10 000 kr i månaden till Hennes&Mauritz vd och betala det med skattepengar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om din kommentar avser basinkomst så r det helt korrekt Alexander.

  12. Alexander

    Anders

    Fast dina åsikter ligger närmare Vänsterpartiets än Socialdemokraternas. Varför förnekar du det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är din bedömning – För egen del är min bedömning att mina åsikter går hand i hand med den socialdemokratiska politik jag vill att partiet ska driva framgent.

  13. Alexander

    Anders

    Du tycker alltså att det är ”solidariskt” och ”rättvist” att mångmiljardärer får 10 000 kr i månaden av skattebetalarna?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I kontexten med en basinkomst lika för alla ovan 18 år är svaret på den frågan JA.

  14. Alexander

    ”Mina åsikter går hand i hand med den politik jag vill att partiet ska driva”

    Och det är ju en självklarhet, eller hur? Vill ”Pelle” att Moderaterna ska driva på för höjda skatter, slopat försvar och och högre a-kassa så betyder det inte att det är deras politik. Förstår du inte en sådan banal sak?

  15. Alexander

    ”Jag är fullt införstådd med allt jag gör”

    Nej, då hade du förstått att det inte är socialdemokratisk politik du driver.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag driver i allra högsta grad socialdemokratisk politik Alexander – Måhända inte av den typ som råder för tillfället men väl för den som ska råda i en framtid när jag har större stöd för den politik jag vill genomföra.

  16. Alexander

    ”Måhända inte den typ som drivs för tillfället”

    Alltså driver du inte socialdemokratisk politik. Om framtiden blir som du vill gör du det, men inte nu.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag driver socialdemokratisk politik då den politik jag står för med råge ryms inom ramen för vår ideologi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.