Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Svenska skattesatser är rätt låga i en internationell jämförelse.

Så här inför ett stundande val tycker jag att det är dags att slå hål på den myt allinsen och SD gör sitt bästa för att etsa fast i svenskens medvetande när de allt som oftast påstår att de svenska skatterna på arbete är högst i världen.

Att påstå det är en ren och skär lögn och något som kommit ordentligt på skam om man studerar OECD:s siffror på området.

Sanningen är att Sverige inte alls har de högsta skatterna på arbete oavsett vilken av de två gängse mätmetoder som används.

Skattetryck och beskattning kan mätas på två sätt – Endera enligt den s.k. skattekilen vilket innebär skillnaden mellan en arbetsgivares bruttokostnader för lönen och den nettolön som löntagaren får utbetald. Det andra sättet att mäta skatt är genom att titta på marginalskatten vilket innebär att man tittar hur hög skatten är på den sist intjänade kronan.

Om man räknar efter metoden med skattekilen ligger Sverige för medelinkomsttagare på 10 plats bland OECD-länderna. Använder vi metoden med marginalskatter så ligger Sverige långt under medel om man tittar på låg- och medelinkomsttagare och deras beskattning.

Mätt på detta sätt ligger länder som USA och Storbritannien betydligt högre än oss trots att många lever i villfarelsen att USA är ett lågskatteland.

Det enda segmentet där vi sticker ut och ligger i topp med endast Belgien före oss är när vi tittar på skatten för riktiga höginkomsttagare vilket är helt i sin ordning då man inte kan beräkna skattetrycket ensidigt utifrån denna grupp.

Dessutom är svenska kapitalskatter relativt låga i en jämförelse då både arvs- och gåvoskatten, förmögenhetsskatten och fastighetsskatten avskaffats i Sverige sedan länge.

Tittar vi därtill på företagsbeskattningen och skatten för bolagens ägare är Sverige det bästa landet i världen att driva företag i enligt OECD.

Därför tycker jag att det är hög tid att sanningen om de låga svensk skatterna blir kända för alla medborgare samtidigt som alla som pratar om att Sverige har världens högsta skattetryck dämpar sig och börjar tala sanning.

Vill man hävda att svenska skatter är högst i världen bör man i sådant fall vara ärliga och säga att detta bara stämmer om vi tittar på de riktiga höginkomsttagarna.

Skattedebatten bör således sansas och fakta rättas till så att alla förstår vilka grupper vi pratar om i påståendet om att vi har världens högsta skattetryck.

För de stora massorna spelar det ingen roll om höginkomsttagare betalar höga skatter – Det som är riktigt viktigt är hur skattetrycket ser ut för de låg- och medelinkomsttagare som utgör majoriteten av Sveriges befolkning.

Således fastslår jag här och nu att majoriteten av alla svenskar har en relativt låg skatt!

Låt oss starta debatten om hur vi kan införa högre kapitalskatter för de med höga inkomster och stora förmögenheter så att skattesystemet blir ännu mer rättvist än idag.

För mig innebär ett rättvist och väl fungerande skattesystem att skatten på arbete alltid måste vara lägre än skatten på passiva kapitalinkomster.

För egen del tycker jag dessutom att fastighetsskatt ska införas på dyrare bostäder.

Slutligen – För den som är intresserad av att kolla mina uppgifter närmare är källan OECD och deras officiella statistik.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

126 kommentarer

 1. Bertil Lund

  Vad mycket trams till inlägg i denna tråd.
  En massa märkligt tyckande om en massa utan att presentera några former av fakta. Vad är ni för ”lengräddade” individer. Ser mycket egoism som ligger bak pannbenet i många inlägg.

  Inse att skatt inkomst fördelning av de samlade frukterna av all produktion äg väldigt fel fördelat.
  Det talas om att skog för ett värde av närmare en miljard brunnit.
  Vi läser om flyg helikoptrar brandmän kämparvi skogen.
  Men vad är denna miljard.
  Ja det är inte mer än vad Niklas Lidström före 40års ålder tjänade på att ”jaga en puck”

  Samma ex kan vinst med skatter.
  Det går gnälla över hög skatt och man kan lika gärna gnälla över låg skatt.
  Man kan även gnälla över orimliga löner och likså orimligt låga löner.

  När Reinfeldt gjorde alkt för att sänka skattetrycket så fick sjuka, arbetslösa,
  Se sina försäkringsförsörjningsinkomster sjunka dramatiskt det handlade inte om några 60 kr som välbeställt folk gnäller om flygskatten, utan om tusentals kronor i ett slag. Dessutom införde man utförsäkring. D.v.s. Från en situation dör du fått sänkt försörjningsinkomst till att helt bli utan pengar.

  Trösten med det var väl att dessa därmed blev skattebefriade.
  Samtidigt skanderade Reinfeldt att: citat:
  ”Välfärden har stärkts”
  Jag minns detta så förbenat väl när han skrek ut det i tv. Ja det är sant han skrek ut det. Fanskapet skulle ju haft konstruktion rakt av dör han stod och sa det.
  Bristen på empati mot de som fick det svårt fanns inte tillstymmelse till utan det var en käftsmäll rakt i ansiktet på dessa.

  Så svammlet i kommentarskedjan om höga skatter hit och dit är bara trams.
  Skatter är på oerhört många sätt felfördelade både o uttag och i hur de används.

  Det öses ut enorma mängder avdragsbidrag till högt avlönade. Sen gnäller dessa över marginalskatten och vill ha den sänkt. Samtidigt vill moderater sänka trösklar ( ingångslöner för arbetslösa) samtidigt som man på fullt allvar påstår att de med låg inkomst ska få mest i sänkt skatt. Javisst det stämmer säkert om man kan fiffla till det med procentsiffror. Men samtidigt ger man samma typ av procentsats nära på till oerhört högt avlönade,
  Det innebär att de får i sänkt skatt mer än vad än lågavlönade får i inkomst.
  Sen går folk på att detta är bra.
  Tala om ”lengräddat folk”

  Samtidigt så tänker man sänka sociala skydd för samma grupp så fallskärmar finns utrymme i för att höja.

  Inse detta med skatt och försörjningsinkomster hänger ihop.
  Vad spelar det för roll om du är skattebefriad om du samtidigt utförsäkras.

  Eller vad spelar 90% i skatt på en orimligt hög inkomst om du har en förmögenhet där avkastning på kapitalet beskattas med långt under en procent.

  Så snacket om hög skatt kan debatteras i oändlighet detta när det inte finns nån vett och sans i inkomster kontra vad du av det skattar sammantaget när det på det utdelas bidrag avdrag och allt blir en enda röra där man utnyttjar retoriken oftast efter det som gynnar den mest välmående gruppen. Men där övriga utsatta får betala hela priset på vilseledande propaganda.

  Amen!!

 2. Alexander

  Anders

  Om USA är ett högskatteland borde de ha ett fantastiskt välfärdssystem. Är det så?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   USA har aldrig satsat på att bygga något offentligt välfärdssystem så därför har deras skatteuttag ingen betydelse för huruvida ett sådant utvecklas eller ej.

  • Anders

   Alexander. Sverige är ett högskatteland och har avsevärda brister i välfärden.
   Det finns alltså ingen direkt koppling mellan höga skatter och bra välfärd. Allt hänger på hur pengarna fördelas och problemet stavas ”socialism”. Att socialister inte begriper sig på ekonomi syns alltför tydligt.
   Att låta folk som inte förstår sig på ekonomi ansvara för skatterna kan bara sluta med katastrof. Bara en dåre kan tro något annat.

   • andersforss (inläggsförfattare)

    Publicerar som Anders svar till Alexander med tillägget att vi socialdemokrater förstår oss mycket bra på skatter och beskattning och på hur skatter och beskattning sk användas som ett fördelningsverktyg för att skapa ett mer jämlikt samhälle där alla människor har lika värde.

    • Anders

     Det enda socialdemokraterna kan är att höja skatterna. Att effektivisera välfärdsstaten eller skapa smarta lösningar är något ni definitivt inte kan. När skattepengarna går till det som är rent trams samt till en dyr, ineffektiv byråkrati samtidigt som det hela tiden tycks saknas pengar till kärnfrågorna är det ett hån mot väljarna att insinuera att skatterna både kan och behöver höjas.

     Och kom inte med det där dravlet om ”alla människors lika värde”. En jättefin tanke som inte på något sätt är förankrad inom ditt parti. Det syns allt för tydligt i hur Försäkringskassan bemöter sjukskrivna. Det syns i hanteringen av LSS och det syns i hur våra fattigpensionärer behandlas. Det är i Socialdemokraternas Sverige detta sker! De enda som gynnas av socialdemokratisk politik är partikamrater och feta fackpampar. Alla andra är förlorare på en socialdemokratisk politik.

     Och nu tycks du ha hittat något nytt: skatter är alltså ett ”fördelningsverktyg” som ska bidra till att skapa ett jämlikt samhälle! LOL!!! I praktiken funkar det precis tvärtom. Det socialdemokratiska samhället är mindre jämlikt, har växande klyftor och längre vårdköer.
     Det enda högre skatter bidrar till är en förflyttning av resurser från medborgarna till politikerna. På vilket sätt bidrar det till ett mer jämlikt samhälle? Är politikerna mer jämlika än andra?

     Att vi trots höga skatter saknar resurser för krissituationer är direkt pinsamt.
     Titta bara på hur högskattelandet Sverige inte har kapacitet att släcka bränderna utan är beroende av hjälp från utlandet. Samtidigt kan man konstatera att Polen, som i jämförelse har lägre skattetryck tycks ha kapacitet även till oss.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Nu är du helt fel ute Anders – Titta på de de alla de förslag jag lagt vika du hittar i många inlägg på min blogg så kommer du att finna att vi är fullt kapabla att effektivisera och utveckla välfärdsstaten.

      Att vissa saker behöver förändras och att mitt parti inte är fritt från skuld har jag alltid hävdat och det är därför jag driver på för att förändra mitt partis politik till en politik som löser problemen.

 3. Alexander

  Anders

  Du som har kontakt med högsta ledningen i Socialdemokraterna, kommer Löfven att trycka på att skattetrycket är lågt för de allra flesta? Är strategin att berätta hur lågbeskattade t ex en målare är?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag tror att Löfven liksom jag tycker att skatterna för de stora massorna är rätt ok men att de bör höjas för de med de största inkomsterna.

 4. Bosse

  ”Världens högsta skatter” är en grammofonskiva som hakade upp sig redan i min ungdom (och det är länge sedan…), och än tycks ingen ha stängt av den….

  Sverige ligger på plats 158 av 196 i befolkningstäthet (världen).
  Vi slår t.ex. Kirgizistan i befolkningsgleshet.
  Vi har 447435 km² mot oss, när vi planerar infrastruktur (med allt vad det begreppet innebär) för att tillfredsställa vår relativt lilla befolkning.

  Den som inte vill ta en ”springnota” måste inse att denna fråga inte har någon lågbudgetlösning.

 5. Alexander

  ”Jag tror att Löfven liksom jag tycker att skatterna för de stora massorna är rätt ok”

  Alltså var inte jobbavdragen så farliga? Tänk, jag trodde att de krossat välfärden.

 6. Per Kjellén

  Jag har läst de flesta kommentarerna som är rätt onödiga.

  Anders har rätt i att de som påstår eller insinuerar att Sverige har världens högsta skatter ljuger. Sanningen är den att Sverige har världens näst högsta skatter. Sverige är alltså inte bäst i allt.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Publicerar som ett inlägg i debatten och ditt påstående gäller bara om du tittar på de riktiga höginkomsttagarna Per vilket inte ger rättvisa åt saken.

   Vi ska titta på skatterna för låg- och medelinkomsttagare när vi gör jämförelser – Inte de för höginkomsttagarna som givetvis med all rätta ska betala höga skatter på marginalen.

 7. Nils Lindholm

  10:e plats betyder att Sverige ligger i 10 i topp eller bland den 1/3-del som har högst skatt, alltså fler än hälften ,dom flesta, 2/3-delar har lägre skatt.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Läs var mitt inlägg handlade om Nils – Det handlade om att alla som påstår att Sverige har världens högsta skattetryck och skatter vilket ständigt florerar i media och i debatten ljuger – Därtill om att Sverige har rätt låga skatter i ett internationellt perspektiv för låg- och medelinkomsttagare.

   • Nils Lindholm

    2/3-delar av OECD har lägre skatt, 9st enl. dej har högre skatt, men är det 50-öre eller nått ?
    Här en från Ekonomifakta
    https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Skatter/Skattetryck/Skattetryck-i-Sverige-och-internationellt/

    Kollar man sen skatteklyftan över tid så sänkte Alliansen skatten med inte fullt 10% eller 3%-enheter
    Så tacka Alliansen att Sverige inte har högre skatt än DK
    S har höjt skattetrycket nån 2% utöver ökade skatteintäkter från normal BNP-ökning, alltså dom som inte nyttjar bidrag har fått den skattehöjningen typ 60-miljarder per år från 2016 eller 60-miljarder i lägre konsumtionsmöjlighet
    ’Vafasikkenharomtattvägen’ ?

 8. Anders

  Vilken meningslös diskussion! Skatterna är på tok för höga oavsett om vi har världens högsta skatter eller inte. Vissa år har vi det och vissa år har vi inte det. Nu sänkte Alliansen skatterna och sedan dess är det väl ingen som påstår att vi har världens högsta skatter längre.

  Ingen kan heller påstå att vi har en välfärd efter de höga skatter vi betalar. Snarare har vi en offentlig sektor som är dyr och ineffektiv, långa vårdköer, elever som lämnar grundskolan utan kunskaper osv. Vi uppvisar betydligt sämre resultat än jämförbara högskatteländer. Pengar finns i överflöd. Staten vet inte vad vi ska göra av alla pengar så miljarder kastas bort på meningslösa projekt, ovetenskaplig genusforskning, bistånd till terrorregimer och flyktingindustrin. Är det då klokt att surra om högre skatter så politikerna får ännu mer pengar att slösa bort?

  Det är dags för svenska folket att fundera över vad vi får för pengarna istället för att manipulera siffrorna så att det framstår som att skatterna är lägre än vad de är bara för att det ska passa socialisternas agenda.

  Nu vill Anders Forss och hans socialdemokrater alltså höja skatterna ännu mer, och motiverar detta med att vi inte har världens högsta skatter. (Som om det vore något eftersträvansvärt)
  Det finns alltså i somligas huvud utrymme att öka det redan höga skatteuttaget och låta politiker fortsätta rånet på våra surt förvärvade slantar bara för att det finns andra länder som tar ut mer skatt. Man tar sig för pannan!

  Det är möjligt att Anders Forss kan påverka sina lättlurade partikamrater och andra dåligt pålästa individer. Men väljarna har börjat genomskåda den socialdemokratiska politiken och partiet går
  mot sitt sämsta val någonsin.
  Att i ett sådant läge propagera för högre skatter kommer att straffa sig. Men det är inte mitt problem. Själv hoppas jag att det sovande folket vaknar upp och röstar bort regeringen!

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Skatterna är inte alls för höga Anders – Beskattning och skatter ska användas som ett fördelningsverktyg för att se till att vinsterna av allas arbete fördelas mer rättvist än idag och för att säkerställa att inkomst- och förmögenhetsklyftorna minskar och för att garantera att ett jämlikt samhälle ser dagens ljus.

 9. Alexander

  Anders (ej Forss)

  Jag håller fullständigt med dig. Det är Forss som hela tiden hävdar att höga skatter är en garanti för välfärd. Tja, vi kan titta på skolan, köerna i sjukvården och vår krisberedskap så ser alla att det inte stämmer…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Publicerar som Alexanders svar till Anders med tillägget att vi socialdemokrater är på god väg att återställa det år av skadlig nyliberal politik ställt till med.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   I den OECD rapport jag hänvisat till påvisas något annat vad gäller skatten för lågavlönade Jonny.

   • Jonny Disenfeldt

    ”I den OECD rapport jag hänvisat till påvisas något annat vad gäller skatten för lågavlönade Jonny.”

    Visa då det, det har du inte lyckats med.

    För lågavlönade :
    Sverige 43%
    USA 32%
    Storbritannien 31%
    Källa: OECD

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det jag lyckats bevisa är det som var hela inlägets huvudsyfte – Nämligen att de som påstår att Sverige har världens högsta skattetryck och skatter ljuger.

     • Jonny Disenfeldt

      Du skriver ”Det jag lyckats bevisa är det som var hela inlägets huvudsyfte..”

      Nej Anders, det du lyckades med var att än en gång sprida en lögn. Du påstod att :

      ”Svenska skattesatser är rätt låga i en internationell jämförelse.”

      vilket ju inte är sant.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har bevisligen bevisat det som var inläggets huvudsyfte och det utan att ljuga Jonny. Min uppfattning är att svenska skatter för låg och medelinkomsttagare är låga i en jämförelse internationellt – Att du inte delar den uppfattningen innebär inte att jag skulle ljuga utan blott och allena att vi ser olika på saken.

 10. Alexander

  ”Vi är på god väg att återställa det år av skadlig nyliberal politik ställt till med”

  Du har som vanligt rätt. Vi kan kalla det Lex Forss.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Du får kalla det vad du vill om det får dig att känna dig bättre till mods.

 11. Alexander

  Anders

  Ekonomifakta hävdar annorlunda. De påstår att Sverige ligger på sjunde plats i OECD när det gäller skatt för låginkomsttagare. 41% mot ett genomsnitt på 32%. De hänvisar till OECD som källa. Ytterligare en som ljuger när du pratar sanning?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Inlägget handlade om hur de som påstår att Sverige har världens högsta skattetryck och skatter ljuger Alexander – Inte om den debatt du försöker vrida det till.

 12. Alexander

  Anders

  En enkel fråga som jag hoppas att du kan svara på. Anser du att Sverige har relativt låga skatter sett till siffrorna OECD tillhandahåller? Vore kul om du kunde överraska…

 13. Bosse

  Plocka fram en europakarta, och klipp ut Sverige.
  Flytta sedan ”Sverige” runt på kontinenten, för att få en referens till dess storlek.
  Du upptäcker då att Sverige, ungefär, täcker in distansen mellan Warzawa-Istanbul. Eller Köpenhamn-Rom. Eller Amsterdam-Madrid.
  Vårt land breder, storleksmässigt, ut sig över hela europakartan…!

  Om vi sedan för ett ögoblick tar av oss de politiska glasögonen, spänner av, och ägnar en stund till eftertanke, borde det inte vara svårt att inse, att alla satsningar på infrastruktur, polisiär närvaro, försvarsberedskap, anständig närvaro till vård, skolor, omsorg m.m. på ett sätt som får hela Sverige att leva, inte är ett billigt projekt.
  Särskilt inte med vår relativt lilla, och dessutom åldrande befolkning.

  Denna geografiska och demografiska situation delar vi inte med särskilt många länder. Vi måste inse att dessa odds är tuffa.

  Innan vi ens börjar prata om politik, är detta de grundförutsättningar som vi har att jobba med, och den som ”klagar på notan” bör betänka att vi i 70 år suttit till bords och intagit en brakmiddag, trots vår jättekostym…

  Är det så, att vi under 70 år har hunnit bli så ”marinerade” i välfärd, att vi tror att den är ”av Gud given”…?
  Tror skattesänkningsivrarna att vi kommer att fångas upp i något slags gudomligt skyddsnät, då landets offentliga ryggrad tynar bort [läs; säljs ut eller helt enkelt överges]…?

  Vi är en liten exklusiv klubb med en gigantisk klubbstuga, som – hur hårt vi än blundar – kräver sin skötsel och underhåll, som är direkt relaterad till dess storlek, kontra vår betalningsförmåga.
  Av rent ”fysikaliska” skäl kan Sverige inte sjunka hur lågt som helst i skattetrycksligan.

  Vad vi kan och bör göra (och detta har direktverkan):
  Bekämpa alla former av rovdrift.
  Bekämpa alla former av bristande professionalitet (klant).
  Bekämpa korruption.

  Det är min övertygelse att varje skattekrona kan göra mycket mer nytta för vår trivsel och trygghet än vad den förmår göra idag.

  Och….än har jag inte ens börjat prata om politik….. 🙂

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Att skattekronorna kan användas bättre har jag skrivit om många gånger och därtill lagt förslag om hur – Förlag som jag aktivt driver i partiet för att göra dem till realpolitik.

   Sverige delar sin situation med en snabbt växande andel äldre med de flesta EU-länder och att vi måste anpassa systemen till hur dagens samhälle är strukturerat har jag skrivit om många gånger – Det är därför jag bland mycket annat föreslår att arbetsgivaravgiften ska ersättas av en produktionsavgift och de flesta bidrag/stöd av en basinkomst lika för alla över 18 år.

  • Leif Andersson

   Om du nu anser att Sverige har en väldigt svår utmaning pga vår geografiska placering och landyta. Vad kallar du då den utmaning som Kanada och framförallt Ryssland har?

   Det Bosse glömmer bort är att med en stor landyta följer också stora mängder naturtillgångar som givetvis bidrar till ett lands välstånd.

  • Anders

   Bosse, vi tror inte alls att välfärden är av Gud given. Snarare är det alla vänsterblivna människor som har en närmast religiös tro på höga skatter och att Staten ska lösa alla problem.
   Så här ligger det till: Alliansen sänkte skatterna och samtidigt ökade skatteintäkterna!
   (och här blir det tilt i huvudet på alla vänstermänniskor och jantesossar men så är det.)

   Alliansen sänkte skatterna med 140 miljarder och skatteintäkterna ökade samtidigt med 280 miljarder!
   Antalet företag ökade med 200 000 och 300 000 fick nya jobb och blev skattebetalare. RUT och ROT skapade jobb och gjorde svarta jobb till vita, vilket vi alla gynnades av.

   Våren 2014 konstaterade SKL att Alliansregeringen gjort den största satsningen någonsin på välfärden. 19% av BNP och 1218000 anställda i välfärdssektorn. Rekordsiffror.

   Visst har vi utmaningar med en åldrande befolkning och att vi är geografiskt stort. Men lösningen handlar inte om högre skatter, utan hur vi ska kunna öka skatteintäkterna, vilket inte är samma sak.
   Sedan är vi överens om att varje skattekrona kan användas bättre.

 14. Alexander

  Anders

  Jag konstaterar två saker:

  1. Det finns länder med högre skatter än Sverige.
  2. Sverige har ett relativt högt skattetryck, över genomsnittet.

  Detta är FAKTA. Du verkar bara kunna ta till dig nummer ett och det gör dig till en oseriös ”debattör”. Varför du håller på som du gör kan bara du svara på.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Se mitt svar till Jonny Alexander – Det jag skriver i mitt inlägg är fakta och inget annat.

 15. Alexander

  ”Det jag skriver i mitt inlägg är fakta och inget annat”

  Att Sverige inte har världens högsta skatter är fakta. Det är också fakta att Sveriges skatter INTE är relativt låga.

  ”Min uppfattning är att svenska skatter för låg och medelinkomsttagare är låga i en jämförelse internationellt”

  Hur kan de vara låga när de är på den övre tredjedelen sett till median och även över genomsnittet procentuellt? Kan du förklara det?

  ”att vi blott och alena ser olika på saken”

  Det finns alltså inga sanningar för dig utan blott olika syn på saker och ting. De som anser att du är vänsterpartist ljuger inte utan har bara en annan syn på saken än dig, och de har inte fel. Samma sak med medianlönen, syriers utbildningsnivå osv.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Vad jag anser och vad du anser är upp till oss själva att bestämma Alexander. Vem av oss människor vill hålla med är upp till dem att bestämma.

 16. Alexander

  Anders

  De som anser att Sverige har höga skatter har alltså fel? Eller kan de resonera som du gör, dvs att de har en annan syn på saken?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   De har en annan syn på saken än mig och de som påstår att vi har världens högst skattetryck och skatter ljuger.

   • Jonny Disenfeldt

    ”de som påstår att vi har världens högst skattetryck och skatter ljuger.”

    Vem påstår det ?

    Däremot har vi ETT AV världens högsta skattetryck och våra skatter ÄR HÖGA i internationell jämförelse när det gäller t.ex löneskatter oavsett om man är hög, medel eller låginkomsttagare, samma med våra skatter på drivmedel och energi,, våra mervärdesskatter …

    Den som ljuger är den som påstår att ”Svenska skattesatser är rätt låga i en internationell jämförelse.”… och det är …. DU !

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Oerhört många försöker måla upp bilden av att Sverige har världens högsta skattetryck Jonny – Så även du i några kommentarer här på min blogg.

     • Jonny Disenfeldt

      Vi har inte världens högsta skattetryck men vi har ett av världens högsta skattetryck.

      Ett fåtal länder har alltså ett obetydligt högre skattetryck än oss i Sverige.

      Varför ljuger du om detta?
      Varför påstår du motsatsen?
      Detta är inte en åsikt, det är fakta.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ljuger inte Jonny – Sverige har inte världens högsta skattetryck och skatter som många vill göra gällande.

 17. Alexander

  ”de som påstår att vi har världens högsta skatter ljuger”

  Nej, de har en annan syn på saken.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Påstår man att vi har världens högsta skatter ljuger man definitivt därför att det inte är sant. Påstår man att de är höga är det en åsikt.

 18. Alexander

  Anders

  Eftersom att Sverige inte toppar välfärdslistorna är det alltså bara en åsikt om man hävdar att Sverige har en relativt bra välfärd? Det är så du resonerar om skattetrycket.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Svensk välfärd är bra även om vi fallit tillbaka vilket jag inte gillar – Det är därför jag gör allt som står i min makt för att driva en politik som innebär att vi på nytt blir världens ledande välfärdsstat.

 19. Alexander

  ”Svensk välfärd är bra”

  Det är inte fakta utan din åsikt. Annars får du styrka det med fakta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.