Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Svenska skattesatser är rätt låga i en internationell jämförelse.

Så här inför ett stundande val tycker jag att det är dags att slå hål på den myt allinsen och SD gör sitt bästa för att etsa fast i svenskens medvetande när de allt som oftast påstår att de svenska skatterna på arbete är högst i världen.

Att påstå det är en ren och skär lögn och något som kommit ordentligt på skam om man studerar OECD:s siffror på området.

Sanningen är att Sverige inte alls har de högsta skatterna på arbete oavsett vilken av de två gängse mätmetoder som används.

Skattetryck och beskattning kan mätas på två sätt – Endera enligt den s.k. skattekilen vilket innebär skillnaden mellan en arbetsgivares bruttokostnader för lönen och den nettolön som löntagaren får utbetald. Det andra sättet att mäta skatt är genom att titta på marginalskatten vilket innebär att man tittar hur hög skatten är på den sist intjänade kronan.

Om man räknar efter metoden med skattekilen ligger Sverige för medelinkomsttagare på 10 plats bland OECD-länderna. Använder vi metoden med marginalskatter så ligger Sverige långt under medel om man tittar på låg- och medelinkomsttagare och deras beskattning.

Mätt på detta sätt ligger länder som USA och Storbritannien betydligt högre än oss trots att många lever i villfarelsen att USA är ett lågskatteland.

Det enda segmentet där vi sticker ut och ligger i topp med endast Belgien före oss är när vi tittar på skatten för riktiga höginkomsttagare vilket är helt i sin ordning då man inte kan beräkna skattetrycket ensidigt utifrån denna grupp.

Dessutom är svenska kapitalskatter relativt låga i en jämförelse då både arvs- och gåvoskatten, förmögenhetsskatten och fastighetsskatten avskaffats i Sverige sedan länge.

Tittar vi därtill på företagsbeskattningen och skatten för bolagens ägare är Sverige det bästa landet i världen att driva företag i enligt OECD.

Därför tycker jag att det är hög tid att sanningen om de låga svensk skatterna blir kända för alla medborgare samtidigt som alla som pratar om att Sverige har världens högsta skattetryck dämpar sig och börjar tala sanning.

Vill man hävda att svenska skatter är högst i världen bör man i sådant fall vara ärliga och säga att detta bara stämmer om vi tittar på de riktiga höginkomsttagarna.

Skattedebatten bör således sansas och fakta rättas till så att alla förstår vilka grupper vi pratar om i påståendet om att vi har världens högsta skattetryck.

För de stora massorna spelar det ingen roll om höginkomsttagare betalar höga skatter – Det som är riktigt viktigt är hur skattetrycket ser ut för de låg- och medelinkomsttagare som utgör majoriteten av Sveriges befolkning.

Således fastslår jag här och nu att majoriteten av alla svenskar har en relativt låg skatt!

Låt oss starta debatten om hur vi kan införa högre kapitalskatter för de med höga inkomster och stora förmögenheter så att skattesystemet blir ännu mer rättvist än idag.

För mig innebär ett rättvist och väl fungerande skattesystem att skatten på arbete alltid måste vara lägre än skatten på passiva kapitalinkomster.

För egen del tycker jag dessutom att fastighetsskatt ska införas på dyrare bostäder.

Slutligen – För den som är intresserad av att kolla mina uppgifter närmare är källan OECD och deras officiella statistik.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

126 kommentarer

 1. Alexander

  ”Det är styrkt med fakta över och över igen historiskt”

  Nej, så länge Sverige inte toppar listan är det bara en åsikt om välfärden är bra. Det är du som lagt ribban genom att påstå att det är en åsikt att svenska skatter är höga. Fakta visar att de ligger klart över genomsnittet oavsett metod/modell. Är inte det godtagbart är inte heller det du hävdar om välfärden godkänt.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det är som jag säger Alexander och självklart så ska vi sträva mot att åter toppa listan och vara världens ledande välfärdsland – Något jag för övrigt skriver om i vart och vartannat inlägg på min blogg.

 2. Bosse

  Leif Andersson: >> Det Bosse glömmer bort är att med en stor landyta följer också stora mängder naturtillgångar som givetvis bidrar till ett lands välstånd. >>

  Naturtillgångar som vi med lätt hjärta skänker bort mot 0,005 ”ersättning” till allehanda bolag, som kommer, skövlar, och drar vidare (och vi får städa…).
  Eller så hamnar vinsten i ett fåtal fickor, i en miljö där ”nationens bästa” snarast är ett skällsord…

  Kanske litet tillspetsat, men jag ser inte att våra naturtillgångar förvaltas på ett för landet fördelaktigt vis.
  Folk har ju t.o.m. slutat plocka bär (…orka…)…inte ens den naturtillgången tycks vi värdesätta längre….

  Men, som politiskt tillhygge duger ordet ”naturtillgångar” fortfarande…..eftersom det fortfarande har en viss laddning och väcker känslor….

 3. Alexander

  ”Det är som jag säger Alexander”

  Nej, du har en åsikt. Du kan inte använda ett annat resonemang än vad du gör när det handlar om skattesatser.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Du får anföra vad du vill men det är som jag säger – De som påstår att Sverige har världens högsta skattetryck och skatter ljuger.

   • Jonny Disenfeldt

    Och du ljuger när du påstår att ”Svenska skattesatser är rätt låga i en internationell jämförelse.”.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     På inget sätt Jonny – Jag ljuger inte så länge vi pratar om låg- och medelinkomsttagare.

     • Jonny Disenfeldt

      ”Jag ljuger inte så länge vi pratar om låg- och medelinkomsttagare.”

      Jo inte ens där hade du rätt vad gäller dina exempel som du tog upp (USA och England) … läs på bättre nästa gång du ska komma med ett påstående.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har rätt Jonny – Därtill handlade inlägget om att de som påstår att Sverige har världens högsta skattetryck och skatter ljuger och det bevisade jag mycket väl i inlägget.

 4. Alexander

  Anders

  Fast nu pratade vi om Sveriges välfärd, eller hur? Att Sverige inte har världens högsta skatter har jag flera gånger konstaterat. Börjar du bli gaggig?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Är det någon som är gaggig är det du Alexander som tjatar på om samma sak trots att jag svarat dig flera gånger på samma fråga.

   Din agenda är en enda och det är att försöka misskreditera mig vilket du aldrig kommer att lyckas med oavsett hur mycket du försöker.

 5. Alexander

  Anders

  Väljarnas dom verkar klar så jag får väl säga att jag har ett större stöd än vad du har.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag sitter som förtroende vald i kyrkofullmäktige så precis som du så är jag invald Alexander och hur saken ser ut efter detta val och därefter vet varken du eller jag innan valet är över eller hur.

   Slutligen så handlade inte inlägget om mig eller dig utan om att de som påstår att Sverige har världens högsta skattetryck och skatter ljuger.

 6. Alexander

  Anders

  Rätt låga skatter kan ju inte betyda att man ligger över både genomsnitt och median oavsett mätmetod, eller hur?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   För mig handlar rätt låga skatter om nivån och om vad vi får för våra skattekronor och för låg- och medelinkomsttagare ser det bra ut med relativt låga skatter vilket stöds av OECD.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.