Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Kravställande är A & O i ett framgångsrikt samhällsbygge.

I Sverige har vi under lång tid experimenterat med ledarskapsstrukturer och hur dessa ska fungera för att vara effektiva. Andemeningen när experimenterandet startade var säkert god men som jag ser saken så har hela experimentet nu gått alldeles för långt och skadar landet.

Experimenterande har enligt mig gått så långt att vårt land har förlorat storligen på experimentet därför att vi numera i vårt land är rädda för att ställa krav och ha strukturer där en chef är chef och en lärare en auktoritet bara för att nämna några exempel.

Vad jag försöker säga är att vi utvecklat en särart vad gäller medbestämmande med mera som inte finns på något annat håll i världen. Tankarna bakom förändringarna är förvisso både ädla och nobla men så länge Sverige står ensamt i världen med ett sådant system förlorar vi i konkurrenskraft.

Vi behöver inte gå längre än till Finland, Tyskland och England för att finna att deras samhällssystem är helt olika våra och betydligt mer patriarkala när det gäller bestämmande än våra beslutssystem – Där vi förändrat har de hållit kvar vid det gamla och beprövade.

Resultatet av att inte ställa krav visar sig i form av sämre resultat i skolan, lägre produktion, svårighet att fatta beslut och ständiga överklaganden i bygg- och planärenden mm. mm.

De erfarenheter jag inhämtat genom att bo och arbeta i stora delar av världen visar att krav och tydliga regler är bra för människor – Bra därför att människor mår bra av att det ställs krav då kravställande gör det betydligt lättare att leva genom att man i förväg vet vad som krävs på arbetsplatser och i skolan likväl som i andra delar av samhällslivet.

I andra länder finns en tydlig gräns för vad som är rätt och fel kvar trots att densamma saknas i Sverige – Gränser som ligger där de ligger utan att förflyttas på det sätt de förflyttas i Sverige därför att det i andra länder är utformade så att det bara finns rätt och fel och inget däremellan.

Vi ska självfallet ha ett system där demokratin ligger så nära människorna som det är möjligt då människor måste känna att de kan påverka beslut och känna att deras åsikt räknas då den känslan är viktig att förmedla – Det innebär dock inte att vi därför ska ha ett system som saknar kravställande.

I arbetslivet ska det finnas lagstiftning baserad på politiska beslut som tar tillvara de anställdas rättigheter och skyddar dem mot förtryck och utnyttjande – Det är politikens och fackföreningarnas roll att sedan se till att dessa lagar finns på plats och att de efterlevs.

Personligen tycker jag inte att detta automatiskt ska innebära att personer i chefsställning inte kan utöva sitt chefskap utan att först rådslå med en arbetstagarna.

En chef som kan fatta självständiga beslut och peka med hela armen och ge klara och tydliga order fungerar betydligt bättre än chefer som alltid förlitar sig på kollektiva beslut – Dessutom kan chefen fällas och straffas om de beslut denna fattar inte följer lagen.

Starka chefer som själva fattar besluten är därtill enligt mina egna upplevelser betydligt bättre på att delegera och ge sina anställda egen frihet än de chefer som ständigt ska förhandla innan de fattar beslut. 

Min upplevelse är att industrin och andra arbetsplatser fungerar bättre om det finns en chef som fattar beslut och talar om för de anställda vad som ska göras och hur det ska göras – Produktionen blir effektivare och de anställda svävar aldrig i ovisshet om vad som krävs av dem.

Med denna modell kan man gå hem för dagen med vetskap om att jag levt upp till det som förväntas av mig och inte som i dagens Sverige hemgång med en viss osäkerhet av om jag gjort det jag förväntades göra eller inte.

Samma sak gäller i skolan – Barn ska inte vara inblandade i beslutsfattandet av hur och vad som ska inhämtas i form av kunskaper och hur lektionerna ska läggas upp i respektive ämne.

I skolan ska det finnas en läroplan som klart uttrycker vilken kunskapsnivå som krävs för ett visst betyg – Därutöver riktlinjer för hur kunskapsinhämtningen/kunskapsinlärningen ska gå till samt hur kunskapsnivån ska kontrolleras och verifieras.

Elevinflytande i skolan är förvisso bra och kan med fördel tillämpas vad gäller utemiljö, rastlokaler etc. När det kommer till undervisningen ska inget inflytande finnas då barn av naturliga skäl saknar tillräckliga kunskaper för att avgöra vad som är bra eller dåligt att lära sig i skolan.

Barn ska helt enkelt lära sig att det är de vuxna som fattar besluten och att deras tid kommer den dag de inträder i vuxenlivet.

För att få ordning på samhällsstrukturen måste vi återgå till ett samhälle där ålder inger respekt. Det måste redan i skolan skapas kunskap och insikt om att människor som är äldre än en själv har större livserfarenhet och som en följd av det en större referensram och erfarenhetsbank att bedöma saker utifrån när det kommer till beslutsfattande.

Att erfarenhet ger visdom är något som de flesta kulturer förstått – Dock har vi avskaffat denna insikt i Sverige genom att sluta ställa krav. Sverige präglas snarare av åldersdiskriminering i den meningen att ålder och erfarenhet ses som en belastning snarare än som en tillgång.

I ett väl fungerande samhälle finns tydliga regelverk och krav på att följa dessa utan att göra egna tolkningar av vad som är rätt eller fel. Regler som lämnar tolkningsutrymme är i grunden dåliga regler – Regler som klart stipulerar vad som krävs för att leva upp till regelns intentioner är bra regler.

Vad jag försöker säga är att Sverige tappat åtskilligt i internationell konkurrenskraft därför att vi helt och hållet slutat ställa krav på medborgarna. Denna avsaknad av kravställande börjar redan i skolan och hänger sedan med in i vuxenlivet.

Det är därför dags att vi börjar tänka efter och analysera om de förändringar vi genomfört tagit oss framåt eller bakåt? Baserat på denna analys bör vi sedan göra de förändringar som krävs för att återgå till en sund samhällsutveckling.

Det är hög tid att vi skapar ordning och reda i Sverige och återskapar system som är klara och tydliga vad gäller vad som är rätt och fel och om vilka förväntningar som ställs på den enskilde individen.

Att ha ett klart och tydligt kravställande i alla faser av samhällsbygget är extra viktigt för oss i Sverige då Sverige är ett land som har en stor invandring av människor som kommer från länder där kravställande tillhör vardagen.

Ett samhälle som vågar ha klara och tydliga regler på vad som förväntas av människorna som lever där och ett land som vågar ställa krav lyckas bättre än ett land som inte gör så.

Det är mot denna insikt jag tror mig veta varför länder som Tyskland med flera klarar integrationen av invandrare betydligt bättre än oss svenskar och får in de som kommer i arbetslivet betydligt snabbare och effektivare än oss.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

83 kommentarer

  1. Alexander

    Anders

    Johan är 14 år och struntar i skolan. Varför ska han bry sig? Han vet att han blir försörjd av basinkomsten. Det fiffiga är att han ärvt sin pappas händighet och är en fena på att snickra, tapetsera, mura osv. Tillsammans kommer de att hjälpa grannar, bekanta mfl 1-2 gånger i veckan. Naturligtvis kan de lägga sig långt under priserna som firmorna tar. 20-40% arbetstid som kan bekosta ett leverne som absolut inte behöver sakna något. Utlandsresor, hyfsad bil mm.

    Anser du att detta är orealistiskt?

    ”Dina påståenden om hur människor ska reagera är lögnaktigt”

    Det vet du ju inte förrän basinkomten är införd, eller hur?

    ”Du försöker motarbeta mig”

    Lider du av förföljelsemani?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du är helt ute och cyklar med ditt inlägg vilket jag tror att du förstår innerst inne.

  2. Alexander

    ” Du är helt ute och cyklar med ditt inlägg”

    Vad är det då som är fel? Förklara gärna varför mitt exempel är orealistiskt.

  3. Jonny Disenfeldt

    Jag skriver :
    Jag vet många som skulle göra det valet att inte arbeta (vitt), ta de 20000 som familjeinkomst + eventuella tillägg de får om de har barn etc samt sedan IBLAND jobba någon dag i månaden svart för att få lite extra. De skulle vara mer än nöjda med den situationen.

    Så jo, ditt förslag skulle leda till svartjobb eftersom många inte längre i en sådan situation vill ha ett reguljärt jobb oavsett om det är 30 eller 40 timmar i veckan man blir kedjad vid…

    Anders svarar ”Det finns människor som jobbar svart redan idag Jonny och påståendet om att det antalet skulle öka bara för att vi inför en basinkomst Jonny – Ditt påstående om det är lögnaktigt.”

    Mitt svar : Svar nej, jag känner som sagt flera som skulle göra det valet, alltså är det inte lögnaktigt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ditt antagande är felaktigt som jag ser saken Jonny och att som du utgå från att människan är lat är en skrämmande människosyn.

      • Jonny Disenfeldt

        Det är inte ett antagande Anders, jag förklarar ju att jag känner flera som har denna ståndpunkten.

        Det betyder inte att de är lata, de har helt enkelt en annan syn på livet än vad du Anders har.

        De värdesätter sin frihet från arbete högt.

        De välkomnar möjligheten att slippa vara bundna vid ett arbete och att istället få sin grundläggande försörjning via en sådan basinkomst samt att ibland tjäna lite extra några dagar i månaden via svartjobb.

        20000:- i månaden utan motkrav för ett par med låga boendekostnader är ett attraktivt alternativ.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns olika sorters människor i vårt land Jonny och det finns säkert den typ du beskriver vilket jag aldrig ifrågasatt – Däremot tror jag att dessa är rätt få och att merparten faktiskt vill jobba och känna att de gör nytta för sig själva och för samhället i gemen.

          • Jonny Disenfeldt

            ”Det finns olika sorters människor i vårt land Jonny och det finns säkert den typ du beskriver vilket jag aldrig ifrågasatt ”

            Jo du ifrågasatte mig och sa att jag ljög.

            Hur många de är vet varken du eller jag så där kan vi bara gissa men jag tror det är betydligt fler än vad du tro, det säger mig min erfarenhet av att diskutera den sortens politiska frågor under flera årtionden med andra. Min gissning är att de är runt storleksordningen 5-10% av alla vuxna.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det jag sa att du ljög om är det faktum att du försöker måla ut att ditt påstående skulle gälla en majoritet av Sveriges befolkning Jonny och inget annat.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Av anledningar vi fortfarande väntar att få svar på och delar av det som hittills antytts gör att svaret kanske inte blir det du och fler med dig önskar höra.

      • Jonny Disenfeldt

        ”delar av det som hittills antytts gör att svaret kanske inte blir det du och fler med dig önskar höra”

        Vad har antytts? Sprider du konspirationsteorier?
        Polisen har ju redan fått grepp på en del av de unga gärningsmännen och låtit socialtjänst ta över dessa…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag refererar bara till det jag sett så här långt i media av olika slag och till det Alexander själv skrivit i sina kommentarer.

  4. Jonny Disenfeldt

    Anders skriver ”Det jag sa att du ljög om är det faktum att du försöker måla ut att ditt påstående skulle gälla en majoritet av Sveriges befolkning Jonny och inget annat.”

    Nej, detta är ytterligare en lögn från din sida, jag skrev inget om en majoritet av Sveriges befolkning i min kommentar. Jag skrev att jag känner flera som skulle göra det efter att under många år debatterat politiskt denna och andra frågor.

    Min gissning är som sagt att de är runt storleksordningen 5-10% av alla vuxna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Dina antydningar initialt vilka du nu backar från var att det skulle gälla för de allra flesta – Att du nu säger 5-10% är sannolikt mer rättvisande även om min övertygelse är att även 5% är en alldeles för hög gissning från din sida – Får jag gissa å tror jag att dessa inte ens utgör 1% av den totala befolkningen.

      • Jonny Disenfeldt

        Har du problem Anders? Jag backar inte alls.

        Jag skrev att ”jag känner flera som skulle göra så” jag fortsatte
        ”Jag vet många som skulle göra det valet att inte arbeta (vitt), ta de 20000 som familjeinkomst + eventuella tillägg de får om de har barn etc samt sedan IBLAND jobba någon dag i månaden svart för att få lite extra. De skulle vara mer än nöjda med den situationen.

        Så jo, ditt förslag skulle leda till svartjobb eftersom många inte längre i en sådan situation vill ha ett reguljärt jobb oavsett om det är 30 eller 40 timmar i veckan man blir kedjad vid…”

        Jag fortsatte ”
        Det är inte ett antagande Anders, jag förklarar ju att jag känner flera som har denna ståndpunkten.
        Det betyder inte att de är lata, de har helt enkelt en annan syn på livet än vad du Anders har.

        De värdesätter sin frihet från arbete högt.

        De välkomnar möjligheten att slippa vara bundna vid ett arbete och att istället få sin grundläggande försörjning via en sådan basinkomst samt att ibland tjäna lite extra några dagar i månaden via svartjobb.

        20000:- i månaden utan motkrav för ett par med låga boendekostnader är ett attraktivt alternativ.

        Jag har ALDRIG pratat om en majoritet, du beskyllde mig för att ljuga och menade att det inte fanns sådana individer överhuvudtaget först. Du har fel, erkänn det istället för att som vanligt försöka ljuga vidare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.