Lilla Mor fyller 87 idag

Än har hon inte satt sin sista potatis. Lilla mor utfäste för några år sedan att hon härmed hade "satt sin sista potatis" – i ordets rätta bemärkelse. Sedan dess har några år förflutit och även om potatislanden krympt i både antal och storlek så kan hon än stoltsera med sitt fina ogräsfria potatisland. Hon älskar odlandets utmaning.

Genom åren har hon försökt behålla det ursprungliga lokala utsädet av den mjälla, gula, delikata mandelpotatisen med sin lite feta konsistens, mandelljuva smak och alldeles underbara arom. Något år fick mina föräldrar köpa in extra utsäde när bladmöglet tog det mesta av skörden, men visst känns den igen än i denna dag – den Vindelgranselska mandelpotatisen. Den som var min barndoms basmat, långt före pastans, risets och couscousens tid.

Den passar till allt: Tjäder,orre,saltfisk, rökt fisk, stekt harr eller röding, men även till kokt fisk, kött från våra egna köttdjur, älg, eller hare. Till stuvad lake, hemkokt pölsa, köttbullar med brunsås eller rökt sidfläsk är den likaså en delikatess.

Mandeln är sprungen ur den speciella sandjorden, intill de bugande sädesfälten, åkrarna och ängarna. Den är satt med lagomt avstånd i raka rader, grävd med möda och lagrad med omsorg, vårdad, rensad, sköljd, kokad och slutligen avnjuten i andaktsfull njutning i trevligt sällskap – hemma i mammas kök.

Himlen är bara en smörklick bort. En sillbit, ett ägg och en bit tunnbröd räcker gott och väl. Jag skulle kunna äta enbart potatisen, och jag äter den varje gång med andakt. Vem vet hur många gånger till som jag får sitta mitt emot min söta skärpta lilla mamma och äta av hennes skörd. Idag fyller hon 87 år och i morgon får vi träffa henne live för att gratulera.

De senaste åren har hon börjat berätta ännu fler historier och minnen från förr, och vi barn får allt fler pusselbitar på plats. Jag undrar vad hon ska berätta om imorgon. Hon är som en vandrande skattkammare. Vår älskade lilla Mamma.

Etiketter: , , , ,

8 kommentarer

 1. Ingemar Wahlström

  Ja, gratta givetvis mamma! Min fyller 85 i maj. I julas var hon lite slokörad för hon hade ramlat ner från köksbordet då hon skulle upp med julgardinerna. Samtidigt som jag strängt manade att det ju faktiskt fanns hemtjänst kunde jag inte låta bli att le lite inom mig. Den generationen är svår att stoppa:).

 2. Gunnel Forsberg

  Svar till Ingemar Wahlström (2010-04-19 17:57)
  Känner igen syndromet!! Det viktigaste av allt är att hålla sig på benen. Börjar man bryta ett och annat då kan det vara svårt att komma igen i den åldern

 3. Sven

  Begå inte samma misstag som jag, jag sparade inte min mammas berättelser. Banda eller på annat sätt spara din mammas berättelser! Man glömmer ju så lätt, och så kan du höra hennes röst när du vill.

 4. Gunnel Forsberg

  Svar till Sven (2010-04-21 02:46)
  Bra att du påminner mig Sven. Mamma känns så vital ännu att det är lätt att glömma hur fort det livet kan förändras. Jag tror att jag ska köpa henne en diktafon som vi barn kan ha till hands när berättarlusten kommer på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.