GPS o PMS, eller Jag tror faktiskt att dom rackarna gillar att ta order ifrån kvinnor!

 

Är ni med mig systrar och bröder? De må låta hur kaxiga som helst, männen, men faktum är lik förbaskat att de betalar dyra pengar för något de egentligen får gratis och franko  dagligdags.

 

Jag pratar om GPS:en. Den nya ”nödvändiga” inneprylen som numera finns i var mans bil, båt eller snöskoter. Inte nog med att den är en  riktig trafikfara då det ofta ska pillas och grejas med den under pågående körning, den ska dessutom upplysa om färdväg ,mackar, restauranger, månfaser och till och med om fiskens huggperioder!!

 

Något som jag däremot ännu inte hittat i manualen är kalender för PMS-perioder, vilket är synd för det är ju faktiskt vetenskapligt bevisat att kvinnor med PMS är sämre bilförare och ”ovetenskapligt misstänkt” att kvinnliga passagerare med PMS  kan försätta föraren i sinnesstämningar som är potentiellt farliga för såväl liv som lem.

 

Nu till pudelns kärna: Har ni noterat att ur GPS.en strömmar en kvinnoröst?! Som om inte vi kvinnor alltid vänligt talat, försiktigt kommenterat, vettskrämda gråtit, dirigerat, bett, hotat och semaforerat från passagerarplats när vi velat påverka såväl  hastighet, placering på vägen, färdriktning som stopp och allmänt trafikvett.

HELT GRATIS!

 

Förstår ni vart jag vill komma? Nu radar gubbarna gladeligen upp tusenlappar för att ett okänt elektroniskt fruntimmer ska uppmana ”gör om rutt”  eller ”om 200 m – sväng vänster” när vi levande kvinnfolk alltid gjort det gratis och dessutom tillhandahållit kaffe, uppmuntrande nackmassage, och uppiggande/distraherande aktiviteter som lårstrykning, ögonbrynsplockning och kärleksfull servering av resgodis.

 

Kanske vi har undervärderat våra insatser? Om vi helt enkelt börjar ta ”milersättning” för våra tjänster så kanske vi kan konkurrera ut den trafikfarliga  GPS:en och återerövra makten i bilen. Männen verkar ju gilla att betala för det. För det andra så har ”min chaufför” aldrig lyckats missa Sävar-avfarten förrän vi skaffade just en GPS.

 

Tyvärr känns det som om att värdet av ett gammalt hederligt bra lokalsinne, kännedom om väderstreck, solen, månen och andra navigationshjälpmedel är på väg ut ur bilden. Männen hävdar ju att de  naturligt har ett något bättre lokalsinne, vilket möjligtvis  beror på att vi kvinnor mest satt hemma i grottan och höll elden vid liv medan de själva var ute och vandrade, jagade och tränade upp sin orienteringsförmåga. (Det är nog därför vi är så välorienterade i köksregionen systrar och varför mannen ej hittar smöret om det står lite för mycket till vänster i kylskåpet)

 

Ska inte våra barn och barnbarn få lära känna vårt eget avlånga land från bilfönstret ? Få sitta obältade i baksätet i en varm galondoftande Amazon, läsa kartboken och se det svenska landskapet passera förbi med dess skyltar och ortsnamn: E:4, Hudiksvall, 363, Vägen 7 älvar, Silvervägen….Ska de inte få en egen uppfattning om avstånd och sammanhang och lära sig att längta. Idag sitter de ”hörlurade” över en tecknad DVD-film istället för att ”resa” med. Jag minns än hur förundrad jag var som barn över hur många orter det fanns som hette JVSTN – och tänk vad svårt det måste vara att uttala för de som bor där.

 

Nu bär det snart iväg norrut till fjälls igen – med både hängslen och livrem…..alltså med både mig och min rival GPS:en.

 

Kör försiktigt i semestertrafiken hälsar er egen färdskrivare Gunnel

 

 

 

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

13 kommentarer

 1. S

  och jag åker snart till götet utan gps, hur nu det ska gå?!
  Tips emottages tacksamt om vart jag kan hitta en duglig gps till hyfsat pris. Den måste inte kunna låta som Lill-Babs.

 2. Kerstin Lundström

  Så klok Du är, så fyndig Du är! Tack för ett härligt godnattskratt, som jag fick av Din blogg.
  Kerstin.

 3. Gunnel Forsberg

  Svar till beib (2010-07-22 22:45)
  Det kanske man kan tycka. Själv tycker jag att det är ganska friskt att reflektera över saker och ting i den emellanåt lite sjuka tillvaro vi lever i. Ett råd: Humorglasögon bör man ha på när man läser min blogg, annars så finns det ju så många andra bloggar att läsa. Ha en riktigt fin dag!

 4. Gunnel Forsberg

  Svar till S (2010-07-22 21:26)
  Jag motsäger nu mig själv en aning, men gör som jag – låna en GPS till resan det finns säkert någon Gävlebo som semestrat klart nu och klarar av att hitta i den egna staden tills du kommer hem igen. Jag hade stor hjälp av gps när jag bilade mellan Malmö och Gislaved. Annars hade jag nog kommit bort på riktigt.

 5. S

  Den jag tänkte låna gps av ska iväg på egen tur just den veckan, och jag tänkte jag skulle köpa en och ge ungdomarna i förlovningspresent, det är ju deras bil jag får låna.

 6. Nina

  När jag läser ditt inlägg kommer jag att tänka på när jag och min bror var små. Vi åkte ofta bil till mormor i Norge och lät det hela tiden ”är vi framme snart?” och ”hur långt är det kvar?”. Att vi var framme om en timme sa oss inte så mycket men när mamma sa att det var två Björne kvar förstod vi precis för vi visste ju hur långt ett Björnes magasin var 🙂

 7. Maria från "tjejbåten" i Grekland

  UNDERBART!!!!Du är helt otrolig Gunnel, skrattar så tårarna blöter ner hela ansiktet……..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.