Påskminnen del 2. Hedmans på hal is.

På påsklördagens morgon var det dags för den årliga fiskeutflykten då hela familjen Hedman munderade sig i diverse mystiska vinterkläder, virkade mössor, anorakar och elastabyxor. Skidor, pjäxor, filtar och något renskinn lastades in baktill i Volvo-duetten. Mamma hade gjort matsäck till alla oss hungriga vargar och en uppsluppen stämning rådde i det klädkaos vi lämnade efter oss hemma.

Varje år hade församlingen kallat en gästpredikant för de påskmöten som ju var obligatoriska. Det skulle helst vara någon som både sjöng och predikade. Detta år var det en alldeles speciell person inbjuden – Alfie Cummings – en jättelång, jättestor afrikan som bodde hemma hos oss. (Vart sov vi alla egentligen?)

Naturligtvis skulle även Alfie med på fiskeutflykten, men för denne "jätte" (med hedmanska mått mätt) fanns inget som passade i kläd,skid eller pjäxväg. Pappa fann dock på råd och lånade en mundering av handlaren Sture Domeij som var en reslig man, och så bar det iväg över broarna upp på sörsia och vidare förbi Bjurås.

På Öresundssjöns is skidade vi ut och jag minns hur jag hade liksom en stor bubbla luft av återhållet skratt i halsen, när vi spänt iakttog Alfies första skidtur. Han hade vissa problem att hålla sig upprätt, men fattade otroligt snabbt galoppen och hittade rytmen i åkandet. Min storasyster Ann-Maris fästman Lennart hade kameran med sig vart än han¨gick. Tack Lennart för att du dokumenterade den tiden så fint med din kamera och därmed bättre gav oss chans att minnas vår barndom!

På de svartvita bilderna kan man se att vi fick fisk – så även Alfie. Solen sken över den gnistrande isen. Chokladen smakade underbart och gladare än solen själv så sken vår pappa Alvar denna dag – som alltid på påsklördagen när han fick dela sitt stora fiskeintresse med hela sin pratglada unghop. Jag minns hur tålmodigt han borrade hål efter hål åt oss alla, rekommenderade blänken och maskade med röda spralliga maskar sprungna ur den vindelgranska myllan. Det var tider det!

Etiketter: , , , ,

7 kommentarer

 1. F.d Vasterbottning i Texas

  Kul historia! Extra roligt eftersom jag faktiskt var kompis med flera av Alfie’s barn nar jag vaxte upp. Alla var ”resliga”! Varlden ar liten ibland.
  Glad Pask fran Texas

 2. Gunnel Forsberg

  Svar till F.d Vasterbottning i Texas (2011-04-24 00:27)
  Vilket sammanträffande! Som sagt – än en gång – Världen är inte så stor!! Glad påsk till Texas från Sandviken!

 3. Christer

  Härlig berättelse!

  Jag minns också Alfie Cummings, vi hade ett litet ”idolkort” av honom i vårt fotoskrin, där han låg bland många andra svartvita bilder av diverse prydligt uppradade pastorsfamiljer och vykort föreställande olika små samhällen och byar där det ena av kortens fyra små motiv ofta föreställde samhällets/byns kapell. Ja, vilka tider…

  Förresten, den gode Alfie är fortfarande verksam. Ser att han talade i Södermalmskyrkan nu i februari och kommer tillbaka dit i maj. Han borde ha fått läsa ditt blogginlägg, minnet från den där fisketuren har han säkert genom åren gömt och begrundat i sitt hjärta…

  http://composit.dimea.se/www/sodermalmskyrkan/sv/redirect.asp?p=2325

 4. Gunnel Forsberg

  Svar till Christer (2011-04-25 06:14)
  Ja han reste säkert genom hela dalgången. Vi hade inget kort av honom, men jag minns precis hur han såg ut. Du har nog rätt i att han säkert minns sin första skidtur.

 5. Lena Melander

  Å vad kul att läsa för i början på 70 talet var han i den lilla frikyrkoförsamling jag är uppvuxen i Ångermanland (Ramsele).Han reste med en kille som jag tror hette Kent Oscarsson ? Dom var hemma hos oss med och jag tyckte mycket om Alfie..han skickade julkort på hela sin stora familj till min mamma i många år.Så kul att läsa om eran utflykt
  mvh
  Lena

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.