Skit i jul-feng-shui

Hade tänkt ha en ytterst sparsmakad jul med bara lite fräscha julsaker framme. Men när jag botaniserade i mina julkartonger och hittade den ena avskavda ängeln, tomten eller ljuslyktan efter den andra från det fornstora 80-90talet då barnen ännu var små, så slogs det an en nostalgisk sträng i mammahjärtat. Julkrubban och hela gänget änglar – fina och fula, svarta och vita, guld och röda – liksom viskade åt mig ur det gulnade silkespapperet: Låt oss få komma fram i år.

Sagt och gjort. Nu är köksbänken klassad som "förbudsområde" för skruvdragarladdare, pappershögar och skruvpaket.  Det är ett ord som R förstår innebörden i.  Här härskar nu änglaimperiet, de små nötta ljusstakarna och plötsligt översköljdes jag av julstämning, minnen och nostalgi. Jag drabbades av en akut längtan efter mina barn med familjer.  Jag minns de där hektiska och sanslöst fartfyllda småbarnsåren, med renoveringar livstävlingskrav och julhysteri. Fast såhär på lite avstånd ser jag mest en fin liten familj som gjorde vad den kunde av det som fanns. Jag minns först och främst  – glädje skratt och kärlek.

Nu är alla stora  och utflugna med  livsryggsäckarna fyllda med egna julminnen, bra och dåligt i en mix. Förhoppningsvis överväger ändå det fina varma och ljusa från barndomens jular.  Släktkalas och kusiner, gunghästar och  pepparkaksbak.  Det blir spännande att se vilka traditioner de tar med sig eller nyskapar i sina egna familjer. Till julklapp för oss alla önskar jag  hälsa och kärlek. Vad mer kan man önska.

Etiketter: , , , , , ,

5 kommentarer

  1. Kerstin

    Tack Gunnel för alla varma tankar du lockar fram inom mig tack vare dina återblickar.
    Jag väntar med spänning varje morgon. När ska jag klara julsången är frågan.. K.

  2. Angela

    Du satt just ord på många av mina känslor.
    Har utflugna barn, tyvärr långt borta, men försöker ändå pynta och få till nån julkänsla. Saknaden kan komma över mej i all hast men går fort över. Vet att det inte går att få tillbaka dåtiden och blickar frammåt.
    Dom sista åren har jag byggt tomtelandskap på en skänk i v-rummet. Det ger mej glädje och lite julkänsla. Människor som besöker oss får lite att göra för en stund och dom fåtal barn som besöker vårt hus blir glada.
    Vi åker och besöker en av våra döttrar till jul men för mej är det nästan som vilken helg som helst. Så länge det inte finns små barn med förväntansfulla blickar och bla, bla, bla – du fattar, så blir det ingen ”riktig” jul. Vi njuter av god mat och ledighet, that´s it.

    God Jul på dej 🙂

  3. Gunnel Forsberg

    Svar till Kerstin (2012-12-04 18:27)
    Inget gör mig gladare än att framkalla varma tankar Kerstin! Du får fortsätta läsa kalendern och om du bara är uppmärksam så knäcker du snart lösningen:))

  4. Gunnel Forsberg

    Svar till Kerstin (2012-12-04 18:27)
    Inget gör mig gladare än att framkalla varma tankar Kerstin! Du får fortsätta läsa kalendern och om du bara är uppmärksam så knäcker du snart lösningen:))

  5. Gunnel Forsberg

    Svar till Angela (2012-12-05 00:19)
    Hej Angela!!
    och nu satte Du ord på mina känslor:) Det gäller att leva i nuet och blicka framåt. Man får vara tacksam för hälsa och kärlek och för de tillfällen man får träöffa sina nära och kära. Önskar dig en fin juletid!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.