Tankar från valnatten

Så har väljarna sagt sitt om den politik vi gett dom att ta ställning till. I Västerbotten och även i Umeå känns det bra lokalt och regionalt. Men det går väl inte att sticka under stol med att man är besviken i riksdagsvalet, vad det nu hjälper. Jag för min del tror att arbetslöshet inte är ett lika stort gissel i storstäderna som i Norrland så diskussion om a-kassa känns inte lika angeläget där.

Vid en snabb analys så är det väl i Umeå och Göteborg som det gått bäst för oss kommunalt när det gäller de större städerna. Vad det beror på får väl valforskarna syna, jag är inte så sällan tveksam till våra interna analyser som inte alla gånger är vetenskaplig. Ser också att vi och Göteborg haft samma utveckling när det gäller valet till riksdagen med en nedgång.

Det är väl ingen nyhet att jag personligen alltid varit tveksam till den så kallade blockpolitiken då man låser in sig i hörn. Jag för min del är övertygad om att vårt samarbete med miljöpartiet inte varit populärt bland våra sympatisörer här i Norrland i alla fall. Även om jag vet att har man inte majoritet så måste man ge och ta till andra.

Sedan går det inte att sticka under stol med att det känns jobbigt att sitta i en tv studio när budskapet om att Göran avgår kommer ut, även om jag förstått att det skulle ske om vi förlorar valet. Jag trodde det skulle komma senare. Däremot får Lejonborg en ministerpost vars högra hand gjort inbrott i våra arkiv. Visste han om det eller inte, ja om det får vi aldrig veta sanningen, tro mig.

Trots glädje och besvikelse går livet vidare. Vi ska vara glada att vi får ha fria val vilket en majoritet av världen inte får ha, trots att jag har oerhört svårt att förstå en väljare som säger till mig att det står mellan er och moderaterna. Det är ju milsvid skillnad men vardagen kommer och det är då det börjar märkas. Ett tips är att Norrbotniabanan inte kommer att bli av. Ett annat är att moderaterna inte kommer driva något annat än storstadspolitik, vilket är givet i och med att de är dubbelt så stora som de andra partierna i alliansen och att det är även där som de har som störst stöd.

Jag ska fundera vidare om jag ska fortsätta med bloggen. Det har varit jättekul även om det tagit mer tid än jag tänkt och sedan är det också självklart en fråga för tidningen. En sak lovar jag dock, fortsätter jag ska jag ha det som om jag skrivit dagbok utan att blanda in de mina. Slutar jag ska ni ha tack och fortsätter jag så ses vi.

Så är även spekulationerna igång om vem som ska efterträda Göran Persson som partiordförande. Ni som sett TV reportaget efter valvakan såg att jag skulle inte ha något emot om det blev Margot Wallström. Vi får väl se. Detta var tankar från gårdagens valnatt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.