Media drar ner företagsklimatet, Homo och Botniabanan

Företagsklimatet var på tapeten i går. Vi hamnade inte bra till i attitydundersökningen. Orsakerna är många. Det som drog ner betygen mest är rubriken; Medias attityd till företagande, där ligger vi på 256 plats, medan Skellefteå ligger på 76:e. Företagen tycker media har dåliga attityder till företagandet. Tyvärr kan inte kommunen göra något åt det.

Homo
Igår kom den s.k. homo domen där kommunen påstås ha diskriminerat ett homosexuellt par trots att kommunen har yttrat sig positivt i ärendet. Orsaken var en kristdemokrat som reserverat sig då hon hade en annan uppfattning. För mig var domen väntad. I annat fall har man varit tvungen att skriva om kommunallagen. En ordförande kan inte hindra någon från att ha en annan uppfattning eller hindra folk från att reservera sig. Dessutom är inte politiker anställda som det påstods i stämningen.

Botniabanan
Att kompensationsbeslutet som miljödomstolen tog om Botniabanan skulle överklagas var inte heller förvånande. Detta trots att alla domstolar, till och med miljööverdomstolen, har sagt att regeringens beslut om tillåtighet gäller. Detta lagstiftningskrångel gör det omöjligt att till rimliga kostnader dra infrastruktur i vårt land. Högsta domstolen gav inte heller prövningstillstånd. Det känns som att det gäller att sabotera ärendet så mycket det går samt att det är ett levebröd för advokater. Deras mål handlar om att få så mycket överklagningar som möjligt och att skicka så stora räkningar som möjligt.

Ön
Idag har vi många ärenden som t.ex. miljömål och Öns översiktsplan. Ska villigt erkänna att beträffande miljömålen så är det en fruktansvärd blandning av stort som smått, vått som torrt, mål som medel. Jag hoppas verkligen att vi landar där vi landat förut, nämligen att särskilja mål och strategier, för det är där det blandas ordentligt. Mål ska, precis som vi sagt, till fullmäktige medan strategier, som är medel, ska kunna ändras över tiden. Exemplen på strategier är många och vissa av dem styr vi inte ens över. Bara för att ta några exempel, avskaffa bärbara telefoner 2008 i skolorna, marknadsföra dricksvatten, yrkesfiskarnas antal ska inte minska, antalet betesdjur öka osv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.