Regeringens politik – en katastrof mot Umeå

Nu slår snart högerpolitiken fullt ut mot många människor, det törs jag lova. Många unga kommer att känna sig utanför och värdelösa. Skolorna slutar, både gymnasiet och universitetsutbildningarna, de senare kommer inte att få arbetslöshetskassa för detta har regeringen tagit bort. Åtgärderna som finns på den statliga sidan har i stort sett slopas. Utanförskapet kommer att öka. Det är hundratals, kanske 500, som har som enda alternativ att söka socialbidrag eller lita på sina föräldrar eller andra nära och kära. För dessa blir det ingen trevlig början med att TVINGAS gå och söka socialbidrag. Jag lider med den personal på kommunens arbetsmarknadsavdelningen, de måste känna fullständig hopplöshet, liksom de som egentligen har ansvaret – staten genom arbetsförmedlingarna.
Alliansens ledamöter bör ta kontakt med arbetsmarknadsavdelningen så de får veta hur sina regeringsbröders politik slår. Det vet jag.

Däremot är jag mycket förvånad över alliansen i Umeå som vill ta över det ansvar som ligger på staten genom att nu öka satsningarna, i sitt kommunala budgetföslag, för att självklart mildra den huvudlösa arbetsmarknaspolitiken som regeringen för. I stort sett alla budgetar som jag varit med sedan 1988 har alliansen dvs. högerkartellen haft som förslag att minska budgeten för arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Hur många gånger har man stått i fullmäktige och spytt galla över kostnader som S-regeringen överfört på kommunerna? Hur många hundratals gånger har man sagt att arbetsmarknadspolitiken är statens ansvar? Vi har också varit överens om att inte ta över statens ansvar. Den melodi som varit rätt är att dömma ut den arbetsmarknadspolitik som regeringen genomför och tvinga dom att ta ansvar. Jag tror vi ska skicka en faktura på de ökade socialbidragskostnaderna. Vi har ju finanseringsprincipen. Att inte alliansen i Umeå törs ryta till åt de sina är förvånande. Börje Hörnlund är den ende hitintills som ser vad som händer och törs ryta till. Hushållsnära tjänster löser inte den katastrofsituation vi står inför i arbetsmarknadspolitiken. Man kommer inte att kunna lura väljarna genom att kommunen ska ta över statens uppgifter.

Korta kommentarer:

* Har sett i media att socialnämnden fått 35 miljoner mer för nästa år. Det är fel; först har dom fått 2% uppräkning, i fjol fick dom 20 miljoner till för 2008 och nu ytterligare 35. 20 plus 35 är 55. Dessutom tillkommer drygt 10 miljoner från årets lönereserv och ytterligare nästa år. Totalt runt 80 miljoner plus index. Besparingar sägs det… Man blir trött på att rätta fel.

*Hoppas att Luftfartsverkets ord till VK om att satsa på Umeå flygplats är sant. Den som lever får se.

*När revisorerna nu gör sin granskning om uppsiktsplikten blir det spännande att se om gruppledarna vet hur det fungerar och vad som finns. Politiker har ansvar att skaffa sig uppgifter själva.

*Seaflex har inte flyttat till Tavelsjö vad jag vet utan lever och verkar i Stöcksjö, detta appropå vad som är rätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.