Umeås centrala delar förändras kraftigt

Umeå förändras

Centrala Umeå kommer att förändras märkbart de närmaste åren på olika sätt. Färdigställandet av Botniabanan pågår för fullt och en ny godsbangård byggs på västerslätt och den gamla som ligger mitt i stan försvinner. Till denna byggs också en hel del nya anslutningar. I dagarna färdigställs rondellen vid Bomvägen vilket bör underlätta trafiksituationen.

Det byggs ett helt nytt resecentra vid universitetssjukhuset och i närheten ett helt nytt bostadsområde mycket vackert beläget. Det blir också mark för kommersiella intressen utmed järnvägen liksom på andra sidan på Hamrinsberget och även i samband med den nya planen inne på universitets och sjukhusområdet.

Resecentra i Umeå centrum gamla järnvägsstation blir också helt förändrad och bussarna flyttas över på sidan mot järnvägen så lokalerna kan samnyttjas till bästa för resenärerna. Bra fungerande resecentra är ett måste om kollektivtrafiken skall vara attraktiv.

I stadskärnan har arbetet påbörjats med att renovera Kungsgatan och nästa sommar ska det arbetet göras färdigt ända fram till Västra Esplanaden om nu bara fastighetsägarna på delen Renmarksesplanaden går in och tar sin del av ansvaret för att få en bättre utemiljö. Det är lite stökigt under byggnadstiden men sånt måste göras på sommaren som tyvärr är lite för kort för att alla utomhusarbeten ska kunna göras till rimliga kostnader. Asfalt går inte att lägga på vintern.

Sedan kommer hotellet på Tempokvarteret. De skisser som några av oss fått se efter byggnadsnämndens beslut om att se över fasaderna ser mycket spännande ut och blir ett lyft för centrala Umeå. Parkeringshuset under Rådhusesplanaden kommer inte att synas speciellt mycket men vi har ju sagt att utomhusmiljön skall göras attraktiv och snygg. Det nya badhuset kommer också att ge ett lyft för centrum och ett bad som blir lätt att nå med kollektivtrafik

Runt gamla Sandåkerns idrottsplats ska det också byggas bostäder och hela trafikapparaten kommer också att förändras med en anslutning upp mot västerslätt. När dessa projekt är färdiga så kommer Umeå centrala delar att se helt annorlunda ut och jag tror och hoppas det blir mycket bra, för så ser det ut på ritningar och skisser

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.