Dags att slå ihop kommuner?

Kommunsammanslagningsfrågan torde vara aktuell efter diskussionerna om hemsjukvården i förra veckan. Kommunerna skulle sköta den och pengarna, 21 öre, i skatt skulle föras över från landstinget. Det är 104 miljoner och dessutom vinner länet ca 5 miljoner på kostnadsutjämningen.

Från Umeås sida har vi varit beredda att under ett par år betala till en extra mellankommunal kostnadsutjämning trots att vi är den kommun i hela landet som betalar mest till systemet. Vi gör det för att det är en bra reform för medborgarna. Det är för dom vi har den offentliga sektorn. Vi är inte till för att sysselsätta folk även om det blir en effekt.

Nu verkar inte reformen vara möjlig för en del kommuner av ekonomiska skäl och det är då man måste ställa sig frågan om vi inte har för många små kommuner. Kan man inte klara uppdraget med de skatter man får och alla får dessutom del av inkomst- och kostnadsutjämningen förutom Umeå som betalar till den sista. Då är kommunerna för små och det går för mycket pengar till ineffektiva lösningar och för stor byråkrati.

Vill medborgarna ha fler kommuner i stället för bättre tjänster? Den nya regeringen vill ju dessutom minska skatterna ytterligare. Ansvarsutredningen berörde inte detta i sitt arbete och hade inte det i uppdraget men ska andra kommuner alltid stå för en ineffektiv organisation?

Kommunsammanslagningar har kanske varit lika viktigt som att ordna sjukvården i nya regionkommuner. Det förslaget bygger på att man ska klara uppgiften om en bra och likvärdig sjukvård. Däremot gör vi nog fel som går in i ett KSO och tror att det löser dom andra frågorna för länet.

Är det för att gå igång 2010 kan det vara rätt, men inte om vi ska vänta till 2014 för den organisationen har ett stort demokratsikt underskott då antalet ledamöter inte följer befolkningssammansättningen i länet. Men det är inte för sent att ompröva det som inte trätt i kraft.

* Helgen som gick

Några sportsliga saker; Löven och Kallur gjorde sin plikt och Formel 1 blev en finsk framgång. Ska man tro opinionsundersökningar så är inte näringslivspolitiken som alliansregeringen för någon höjdare och inte politiken i övrigt heller. Det syns som om väljarna inser att man gjorde ett dåligt val som bytte regering. Det är väl idag ett år sedan valet och inte tycker jag man ska skryta alltför mycket. Hur många röster fick man på att inte höja bensinskatten? Domstolsförhandlingarna för löftesbrottet är dock 3 år bort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.