En koloss på lerfötter

Det precis vad det nya samverkansorganet kan bli om inte förnuftet får råda. Det är ett för stort fullmäktige då fasta kommunmandat finns och små kommuner är överrepresenterade. Demokratins grundregel nummer ett gäller inte, en kvinna eller en man och en röst. Det är en styrelse på 25 personer för denna lilla verksamhet och det är inte mycket pengar som överförs. Ett 50-tal miljoner från länsstyrelsen när gamla inteckningar av pengar är överförda, plus hela kommunförbundets verksamhet och delar av landstingets för regional utveckling. Här gäller från och med nu att alla tar ansvar och ser till att det kan bli något bra för länets utveckling.

* Ett tandlöst EU
Volvos hyttfabrik i Umeå är världens bästa ur miljösynpunkt och Scanias är inte så långt efter. Trots att de visat att det går att klara av utsläppen med fem gånger så lite utsläpp görs inget åt det. EU:s gränsvärden är mycket högre och klimathotet hänger över oss. Det måste bli skärpning för jordklotets skull. Kalifornien stämmer sin statsmakt när dom inte får införa regler om hårdare utsläpp. Ställ hårdare regler men ge tid för omställning och kombinera detta med morötter för dom som vill gå längre eller snabbare fram som t.ex. Volvo. De skulle ha getts morötter för sina vidtagna åtgärder och inte straffas av regeringen och Maud Olofsson med ett lägre transportstöd.

* Energipolitiken
Ny teknik att framställa ren energi finns och då menar jag verkligen ren energi i form av fusionskraft. Att göra den kommersiell kräver stora pengar men vi har inte råd att avstå. När Asien växer så växer även energibehoven snabbt och idag sägs det med ca 50 % på 15 år. Visst måste de länderna få använda energi precis som vi gör, men då måste vi alla använda den renaste energin som finns. Sveriges industri är beroende av energi och våra jobb likaså, däremot tror inte jag att etanolen som ger koldioxid vid förbränning är lösningen.

* Kvarkentrafik
Jag har berättat vad jag fått veta hur man tänkt sig när det gäller stöd. I tidningar och TV får man kommentera än den ena – än den andra och så ser man att uppgifterna från departementen varierar. Jag väntar på de skriftliga besluten som måste komma, men litar på de uppgifter jag fått.

* Jämställdhet
Många har gjort det till en fråga enbart för kvinnor vilket självklart är fel. För kvinnor har det satsats mycket pengar för att kontrollera om man har bröstcancer och sättet att göra det har varit mammografi. Männens stora problem är prostatacancer men det har inte fått samma uppmärksamhet och status i sjukvården, det har varit en annan prioritering. När det gäller typiskt kvinnliga eller manliga sjukdomar beroende på kön krävs det åtgärder för männen i denna fråga om vi ska ha en jämställd sjukvård.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.