Omprövning av energipolitiken, tillväxt och företagsbesök

* Ny ’energi’ i partiet
I vårt parti har det alltid gått att ompröva den politik man fört – betygen i skolan är ett exempel. Nu borde nästa omprövning gälla miljöpolitiken och det måste ske innan jordklotet går under och omprövningen borde särskilt gälla energipolitiken. FN:s rapport talar sitt tydliga språk. I världen svarar kolet för 28 %, oljan 36 %, vattenkraft 6 % och kärnkraft för 6 %. I Sverige ser det bättre ut då de två sista kategorierna ligger på över 40 %.

Ska världen räddas räcker det inte med vindsnurror och en osäker etanol utan det måste till mer möjligheter med vattenkraft och framförallt med kärnkraft tills vi har fusionskraften i drift. Som kampanjledare för linje 2 sa vi att kärnkraften skulle avvecklas om det gick för jobben och välfärden. Men vi började avveckla den för att tillfredsställa centern, vänstern och miljöpartiet, ett misstag som går att rätta till.

* Låt Umeå växa
Umeå behöver växa om vi ska vara en intressant ort för företag och medborgare. Tyvärr upplever jag och många med mig att det finns de som med alla medel försöker bromsa tillväxten. Det kan gälla hur och var man ska bygga och det kan gälla hus, vägar, järnvägar – ja nästan vad som helst.

Jag förstår inte detta sätt att tänka då det egentligen handlar om att försöka bli en så bra ort som möjligt att leva och bo i. De som inte bejakar att vi växer bidrar till att vi riskerar att komma in i en nedgående trend och så småningom hamna i sotdöden. Det behövs jobb och tillväxt om orter ska utvecklas.

* Företagsbesök
När näringslivsutskottet besöker företagen får man reda på mycket.

Revisionsfirman Deloitte tycker att den bästa utbildningen av revisorer sker vid Umeå universitet. Då är det viktigt att de och andra företag försöker få dessa välutbildade att stanna kvar i Umeå och ge studenterna arbete. Den typen av jobb behöver man inte göra från storstäderna.

Aditro?
?Som i början hette Ecoglokal, sedan Tradimus, har inte bara varit framgångsrik som logistikföretag åt Volvo lastvagnar utan sköter också mycket åt Ålö och Komatsu Forest. Deras tänk har gjort att man fört över gods från 4000 trailers till båt, en god miljöåtgärd.

Gårdagens 3:e besök gjorde vi hos Thorengruppen, ett utbildningsföretag, som tappat en hel del jobb när staten dragit ner på anslagen för vuxenutbildning. Men de har stora förhoppningar på sin andra del, nämligen de fristående skolorna. Däremot känner de sig inte välkomna till grundskolan för att presentera sig. Intressant är att de kan göra goda vinster… och kanske finns det saker för den kommunala skolan att lära sig av de fristående skolorna när det gäller kostnaderna för utbildningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.