Länsstyrelsen – ett hot mot Umeås miljö

Jag har avstått från bloggandet över helgen för att inte bli på dåligt humör. I fredags fick vi reda på att man avslagit Byggbetongs bergtäck vid Tjälamark. Det finns många frågetecken till detta och visst var de kommunala tjänstemännen på miljökontoret mot men detta är en större fråga.

Vi skulle ha fått bort över tre tusen lastbilar per år genom stan vilket skulle ge bättre möjligheter att klara luftkvaliteten. Dessutom skulle de totala transportsträckorna minskat då en del tas ganska långt bort, bland annat från en grustäckt och grus ska man vara rädd om.

Ett motiv som de använder är att det ligger inom F1 området i översiktsplan men det är inget hinder. Man hänvisar också i underlaget från hälso- och miljö till näringslivs- och planeringsutskottet att en täkt skulle försvåra planeringen av tätortens framtida behov, så fruktansvärt fel.

Vi som har ansvar för helheten i planeringen bedömde att det inte utgjorde något hinder med täkten. Det är planeringsutskottet som har ansvaret för översiktsplan och vi kommer att lägga in detta som bergtäckt när den revideras. Länsstyrelsen har tidigare beviljat tillstånd inom F1 området så det kanske finns andra hundar begravna i ärendet.

Politiska beslut gäller och det är kommunen som har ansvar för översiktplanen och som bedömer om det är förenligt med den. Sedan verkar man förvånad över att en ny bergtäckt ger sår i naturen men det är ju självklart. Det finns i skälen till avslag tecken på att man vill styra till andra täkter vilket begränsar konkurrensen. Det har självklart varit försvarbart att öppna bergtäkten för att klara luftkvaliteten den närmsta tiden. Det är en självklarhet att det är kommunerna själva som ska få besluta om bergtäkter, sen får man väl i nödfall ha kvar tillsynen på länsstyrelsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.