Ras i bostadsbyggandet med högerregeringen

Inte helt oväntat så har det blivit ett kraftigt ras i bostadsbyggande sedan Reinfeldts högerregering tillträdde. Den bostadspolitik man fört (snarare ingen politik alls) har gjort att det byggs väldigt lite lägenheter oavsett upplåtelseform. År 2007 byggdes 29 700 lägenheter och det är en minskning med hela 34 %. Det är en riktig katastrof för alla som behöver en bostad. Dessutom misstänker jag att det i den siffran finns en del rester sedan tidigare när investeringsbidraget fanns för lägenhetsbyggande.

I Umeå gjorde man en hel del grunder i förväg för att få investeringsbidrag. Det är framförallt små lägenheter som är den stora bristvaran för ungdomar som vill flytta hemifrån och starta eget liksom för pensionärerna. Borttagandet av investeringsbidraget gav en hyreshöjning på 400 kr kvm som ger en dyrare inflyttningshyra med 28 000 om året vilket få kan klara. Den politik som förts har dessutom gett högre ränta vilket också ger högre hyra.

Det finns således ingen politik för att bygga bostäder till dem som behöver det utan de pengarna har använts till skattesänkningar för dem som redan har det bäst. Gammal klassisk högerpolitik och mellan 1991 och 1994 hände exakt samma sak; bostadsbyggandet havererade med en högerregering. Dessutom har pensionärer och studenter inte fått några ekonomiska förbättringar på andra områden.

Det enda som hänt är alltså att de som behöver en lite lägenhet i nyproduktion har får en kostnadsökning i den nyproducerade lägenheten med över 30 000 kr per år, därför byggs inga nya lägenheter. De som nu färdigställs byggdes med det gamla systemet med investeringsbidrag och det tog högerregeringen bort så inga byggen kommer sannolikt att starta där man bygger små lägenheter med hyresrätter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.