Det behövs fler äldre i Umeå, samt Miljöpartiet och EU

Umeå är en stad med en mycket ung befolkning. Det beror självklart på de många studenter som bor i staden vilket är mycket bra. Det ger goda möjligheter till kompetent arbetskraft i framtiden och att de därigenom kan bidra till tillväxten. När det gäller den kommunala ekonomin har studenter som grupp däremot ingen omfattande köpkraft. En köpkraft som inte har blivit bättre under högeralliansens tid då studenter inte har fått samma standardhöjning som unga.

Jag tror att det kan vara bra för Umeås tillväxt och den kommunala ekonomin om det flyttade hit fler pensionärer. Kommunalekonomiskt vet vi att kommunen är den största betalaren till det kommunalekonomiska utjämningssystemet. Vi betalar överlägset mest. Vi har en hög skatt i Umeå, bland de högsta i landet av alla större kommuner, men vi har också en bra service. Vi ska definitivt inte föra en politik som gör att yngre flyttar från staden utan vi ska attrahera fler äldre.

Äldre har bättre köpkraft och skulle kunna bidra till ökad handel. Samtidigt kan de vara nära sina barn och barnbarn om de finns i staden, samt ta del av kommunens omfattande utbud. Därför behövs fler s.k. trivselboenden så att äldre har någonstans att bo. Vi ska planera fina områden och förtäta staden så att man kan bo där man vill, gärna centralt eller på Ön. Man ska känna sig välkommen hit. Uppmaningen till fastighetsägarna och de som bygger bostadsrätter är att sätta igång och värva hit äldre människor, det skulle gagna alla.

* EU inte bara negativt
Så här på avstånd från hemmaplan har jag till min stora glädje noterat att miljöpartiets språkrör lämnat ståndpunkten att Sverige ska ut ur EU. Det är bra för den stora utmaningen är just klimatförändringarna och det kan man bara lösa genom att jobba ihop i beslutande församlingar, samt göra EU ännu slagkraftigare.

* Björklöven vann
Man blir glad varje gång man hör att Löven vinner, men det är något som förbryllar mig. Varför blir det så att man spelar bra mot bra lag och sedan gör plattmatcher som i fredags mot dåliga lag. Har det med motiveringen att göra? För någon annan förklaring finns inte.

De goda resultaten nu är sannolikt följden av att man satsar på juniorer och yngre spelare. Det gäller att man kan behålla dem och kanske få hem någon av de spelare som lämnade i fjol. Då skulle Löven ha en plats i Elitserien och Skellefteå bli lillbror hockeymässigt i vårt län.

4 kommentarer

 1. Tidigare student i Umeå

  Ja du Lennart Holmlund. Jag vill att du förklarar vilka omfattande förbättringar kommunist/socialistalliansen genomförde de senaste 12 åren för just studenterna!
  Och, för vilka byggs bostäder i attraktiva områden i Umeå. Är det för sossarnas arbetargrupper eller….?

 2. Ture Johansson

  Lugn bara. Ge det lite tid. I takt med att inlandet monteras ned och miljökämparna lyckas få igenom förbud mot transporter på tvärsen i det här landet, så kommer nog gamlingarna farandes ned mot havet. Frågan är bara hur köpstarka de är…..

 3. Patrik Lundström

  Fakta visar att köpkraften under 2007 ökade med 5% vilket historiskt sett är en hög siffra. Det är alltså fel av dig att hävda att alliansen inte bidragit till en bättre köpkraft. En facklig undersökning visar också på att det hämmar utvecklingen att överbeskatta kommunen på det sätt Umeå har gjort under så lång tid. Undersökningen gjordes rikstäckande. Det borde du ha i minnet nästa gång du tycker höga skatter är jättebra för Umeå.

  Ang Björklöven så ställde du en öppen fråga och i nästa mening så hävdar du att det bara finns en orsak. Snacka om att kränka hela laget och deras tränare. Lågt, mycket lågt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.