Unikt samarbete med facket om budget

Jag är glad över den nöjdhet som facken visat mot mig personligen med det system jag har tagit ansvar för nämligen att själv svara för MBL-information och förhandling av budget. Om det är som facken säger så är vi i detta hänseende i stort sett ensamma om att arbeta och göra så.

Träffar hålls också med samtliga fack minst en gång per år inför löneförhandlingarna och där får man verkligen reda på hur våra arbetsgivareföreträdare i nämnderna sköter sig, t.ex. när det gäller lönesamtal, lönebeskedssamtal och utvecklingssamtal. Samtalen är också bra då vi centralt kan trycka på så att allt fungerar enligt ingångna avtal.

Individuella löner förutsätter ett väl fungerande arbetssätt och där ligger vi nog bättre till än landstinget. Kanske har min fackliga bakgrund betydelse då jag själv har en uppfattning om hur ett samtalsklimat ska och borde vara. Om man är intresserad av att se hur vi jobbar är man välkomnen att höra av sig. Jag tror att systemet håller även på den privata sidan.

* Inteckning i eget kapital och god ekonomisk hushållning
Jag såg vänsterns budgetförslag igår. Ett förslag som redan år 2010 skulle ge ett underskott och som enligt lagstiftningen måste inarbetas kommande år. Vi har ett överskott i vårt förslag till budget siffermässigt men i verkligheten är det inte det då socialnämnden säger att man kommer att använda inteckningen i eget kapital både i år och nästa år. Därför är de 48 miljoner kronorna i resultatet inte ett plus utan inteckningar som är resultatpåverkande.

Däremot delar vi SKL:s uppfattning om att denna hantering lagmässigt borde ändras då god ekonomiskt hushållning ska ses både bakåt och framåt. Budgeten kommer vi att kommentera i fullmäktige liksom deras och andras uppdrag. Däremot fattar jag inte riktigt vart de är på väg när man vill införa en marxtaxa. Den barnomsorgstaxa som Marx hade vet vi inte hur den såg ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.