Chefsrekrytering och ett av fem feriejobb borta

Igår var jag på middag på företagarnas kongress och fick höra en sak av en företagare som alltid gör mig besviken. Vi diskuterade chefsrekryteringen av de högsta kommunala cheferna och personen berättade om att i den kommun som företagaren kom ifrån hade den socialdemokratiska ledningen en kandidat som alliansens partier sagt nej till då den personen var socialdemokrat.

Den företagare jag pratade med tyckte det var mycket märkligt för personen i fråga hade mycket gott rykte bland företagarna. Jag känner igen den diskussionen från alliansens partier här i Umeå där man blandar in vilken politisk uppfattning cheferna har.

Vi från vår sida tycker att det är kompetensen som är och ska vara avgörande och att vi ska ha kvar systemet med opolitiska tjänstemän även om vi vet att de flesta tar politisk ställning. Våra kommunala tjänstemän ska bereda ärenden och driva verksamheten åt det håll politiken vill och ska vara kvar vid majoritetsskiften efter val. Vi valde att anställa Jan Björinge och han hade själv berättat om sitt förflutna i centerpartiet och sitt arbete hos regeringen Fälldin. För mig var det inga problem då det är viktigt att tjänstemän vet hur politiken fungerar och hur det är i den offentliga delen av samhället. Jag tycker det luktar unket när borgliga företrädare indirekt säger att tjänstemän med socialdemokratiska värderingar har sämre kompetens.

Jag skulle kunna peka ut en del misslyckande där alliansen tillsatt tjänstemän på politiska grunder som inte alls fungerat. Låt oss ha kvar ett system med tjänstemän som inte anställs på politiska meriter utan på kompetens. Fungerar de inte oavsett partifärg får de sägas upp.

* Feriejobben försvinner
Sedan högeralliansen tillträde så har vart femte feriejobb försvunnit då de tagit bort det statsbidrag som socialdemokraterna införde 1999. Det går att läsa i Dagens Nyheter idag. Vi tyckte självklart att det var ett dåligt beslut men ifjol lyckade vi ändå i kommunen att klara av det. Det dock inte rimligt att man med kommunala pengar ska behöva ersätta bortfallna statliga bidrag som gått till skattesänkningar för dom som har det bäst. Däremot har det varit tyst bland högeralliansens partier om detta trots att man förut alltid ansåg att feriejobben var viktiga. Vi enades dock om att inte överta statligt ansvar efter regeringsskiftet. En sak är klar och det är att vi från vår sida ständigt kommer att påminna om sådana saker där man tagit bort statliga pengar för att sänka skatterna för dom som har det bäst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.