Smittar verkligen sjukskrivningens längd?

Sjukfrånvarons längd "smittar" säger institutet för tillväxtpolitiska studier. Hur länge en person är och blir sjukskriven sägs bero på hur länge arbetskamrater, vänner och andra bekanta är borta. Det är säkra slutsatser enligt institutet. Jag tycker det låter förvånande men det kan vara rätt, fast förhoppningsvis fel.

Sjukskrivningens längd bestäms inte av en själv och inte om det är för en längre tid. Det krävs läkarbesök och sjukintyg. Läkaren ska göra en medicinsk bedömning och efter den bedömningen sjukskrivs patienten vid behov. Visserligen tar jag för givet att läkaren för ett samtal med patienten och diskuterar om personen är så frisk att han eller hon kan gå tillbaka till jobbet. För om läkaren inte gör en medicinsk bedömning om hälsotillståndet vad duger det då till att kräva läkarbesök? Självklart ska personen också få en medicinsk behandling.

Jag tycker därför att det verkar märkligt om sjukskrivningens längd beror på ’smitta’ från omgivningen, är det ’smitta’ så ligger den hos läkarna. Jag är mycket fundersam om institutet för tillväxtpolitiska studier har kompetens att bedöma om de sjukskrivna är sjuka eller ej och vad sjukskrivningens längd beror på.

* USA och presidentvalet
Clinton sägs vara besegrad som kandidat för demokraterna till presidentkandidat. Jag har tidigare skrivit att jag inte tror att USA är mogen för en kvinna som president. Jag har också skrivit att jag inte heller tror att man är mogen för en färgad president som Obama. Det innebär att den kamp som pågått inom demokraterna troligen ger en ny republikansk president. USA om något land skulle behöva byte och förnyelse i politiken, inte minst för fredens och miljöns skull.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.