Landshövdingsbesök & Umeå bäst i världen

Idag ska vi ha landshövding, Chris Heister, på Eriksgata och berätta för henne om vad som händer och sker i Umeå samt utvecklingen här. Själv har jag fått träffa henne flera gånger men jag tycker ändå det är bra att vi får ha organisationen på plats och ge henne mer information. Hon har verkligen tagit till sig länet med full kraft och det känns verkligen bra. Vi får hoppas att hon lyckas få länsstyrelsefunktionerna att gå dit hon vill och hon har sagt att det är möjligheter och inte hinder som är viktigast.

* Umeå bäst i världen
Vårt bibliotek och det bibliotekssamarbete vi har i Umeåregion har fått FN:s pris för bästa innovation inom offentlig sektor. Jag är verkligen stolt och glad över detta, framförallt över den personal vi har som har genomfört projektet. Det här visar att vi är värdiga att bli kulturhuvudstad. En del förvånas över det stora antalet som åker till New York för att ta emot priset. Om ni vill veta mer går det också att titta på intervjun med mig i gårdagens Västerbottensnytt. Tyvärr har jag själv inte möjlighet att åka.

* Arbetslösheten ökar och ekonomin faller
Alla siffror som handlar om regeringens politik går åt helt fel håll. Tillväxten minskar, arbetslösheten ökar och priserna stiger. Sammantaget gör det att vi får det sämre. Det innebär också att den kommunala ekonomin blir sämre då skatteintäkterna minskar och därmed får vi mindre att röra oss med.

Vi har skrivit ner intäktsprognoserna i budgeten men risken är att det kan bli ännu mindre intäkter om vi ska tro alla prognoser som nu kommer. Regeringen ska dessutom idag ta beslut om försämringar i sjukförsäkringen som kommer att öka socialbidragen.

OECD skriver också ner sina prognoser för Sveriges BNP-tillväxt från i december när man trodde att siffran för i år skulle bli 3 % och 2,6 % för nästa år. Nu skriver man ner prognoserna till 2,1 % för båda åren. Konsumtionen minskar från 3,1 % till 2,6 %. Prisökningarna ligger dock kvar på en för hög nivå och OECD vill att styrräntan ska höjas. Arbetslösheten stiger också.

De nya sjukreglerna kritiseras från kassan då de införs i sådan raskhet och att det kommer att skada förtroendet för dem. Men jag tycker inte att kassan ska behöva skämmas för regeringen. För efter snart halvtid för högerregeringen börjar vi nu se effekterna med ökade klyftor, ökad arbetslöshet och sämre ekonomi.

Det motarbetas med försämringar i trygghetssystemen för att sänka skatterna för dom som har det bäst. Åtgärder för att klara av arbetslösheten syns inte ett spår av och jag är övertygad om att det kommer ytterligare förslag på försämringar i tryggheten när ekonomin blir sämre. Då skaffar man sig argument för att skära i den förhatliga välfärdspolitiken som aldrig gillats av högerpolitiker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.