Finns heder i våld?

Det är ett mycket märkligt ord, hedersrelaterat våld. Men hedersrelaterat våld är ett samhällsproblem och ett problem som diskuteras alldeles för lite. Det hedersrelaterade våldet finns i hela landet och inte enbart i storstäderna som man ibland har trott.

Det har framkommit i en undersökning som Sveriges Radio gjort. Det fruktansvärda är att 7 av 10 socialtjänster har mött hedersrelaterat våld och så många som 6 av 10 har hjälpt flickor och kvinnor till skyddat boende. I så många fall som 4 av 10 har det lett till någon form av omhändertagande.

När man hör statistiken om hur det ser ut blir man riktigt mörkrädd och funderar över varför inte frågan lyfts upp både i debatten och i handling. Hedersrelaterat våld kommer från folk med andra kulturer men det framkom inte hur stort det är bland dem som är födda i landet.

När det gäller flyktingar och invandrare som anländer till Sverige så måste vi klart och tydligt visa att vi tar avstånd och att det är straffbart med hedersrelaterat våld. Vi kan aldrig acceptera en kultur med hedersrelaterat våld. Vi ska ha ett jämställt samhälle och där får det inte finnas plats för hedersrelaterat våld oavsett vem som står bakom det.

* EM i fotboll
Igår kväll kände i alla fall jag en viss skadeglädje när jag såg Holland ge Italienarna en riktig omgång. I kväll blir det också spännande att se om Sverige har någon chans mot Grekland. Jag som brukar vara optimist länge tror att det blir stryk ikväll. Många av nyckelspelarna har haft för mycket skador.

* Mera Järnväg
Miljöminister Carlgren vill ha kraftigt utbyggd järnväg om vi ska tro Svenska Dagbladet med anledning av miljöberedningen. Jag tror han har rätt och då måste mer pengar till för detta istället för skattesänkningar för dem som har det bäst. Dessutom behövs investeringarna nu om miljön ska räddas och då måste man finansiera järnvägen på annat sätt än genom driftsbudgeten för staten. Låna ihop eller bilda bolag som Botniabanan och det är bara att fatta beslut om Norrbotniabanan. Men låt för allt i världen inte moderaterna styra järnvägsutbyggnaderna för då blir det inga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.