Heja Mona Sahlin och Det behövs kraftag för ökad jämställdhet

Heja Mona Sahlin
Igår tog Mona bladet ifrån munnen ytterligare en gång och sa att FRA-lagen skulle rivas upp vid ett maktskifte. Det är bra. Förvånade är dock vänsterledaren Ohyls reaktion, han brukar väl aldrig fråga något annat parti när han gör sina utspel. Idag kommer försvararna och säger att det är för att spana på Ryssland. Varför ska man då utan misstanke kunna spana på alla. Försvarsministerns uttalande när Mona,s utspel kommit talar väl för sig själv och är inte lönt att kommentera

Jämställdhet
Vi har inte jämställda arbetsplatser i vårt land även om mycket görs för ökad jämställdhet. Börjar vi med offentlig sektor så ser vi att i förskolan, grundskolan och gymnasiet så är personalen till största delen kvinnor.

Inom vård och omsorg så är också en stor majoritet kvinnor även om jag är tveksam till hur det ser ut med läkare där jag har en känsla att det finns många män.

När det gäller rekrytering till universiteten så är det fler kvinnor som väljer en högre utbildning än män så bland flera akademiska yrken så ser du ut som om skillnaderna kommer att utjämnas. Vilket i sin tur innebär att grabbarna går till arbetsmarknaden inom bygg, verkstad, el och tele, åkeri m.fl.

Många branscher inom det privata näringslivet har starkt ojämn könsfördelning på arbetsplatserna. Den bransch som jag ursprungligen kommer ifrån byggsektorn är starkt mans dominerad och så är det inom metall och gruvbranchen medan handel, hotell, frisörer med flera är kvinnodominerade. Jag själv brukar dela ut gesällbreven åt företagarna och där kan man se att bland frisörerna finns det bara någon enstaka kille.

Det finns många orsaker till detta även om det i slutet på 1700 talet var förbjudet för kvinnor att vara småskollärare så har det idag gått åt andra hållet. Vid den tiden var man kvar tills man gifte sig. De här strukturerna måste brytas om vi ska få ett jämställt samhälle. Det kan gälla löner och andra anställningsvillkor men handlar nog framförallt om traditioner och vi måste fråga oss hur eleverna rekryteras till de olika utbildningslinjerna till gymnasieskolan. Tillåter vi att de traditionella yrkena har kvar sin könsdominans eller görs det några kraftfulla insatser för att bryta den könsuppdelade arbetsmarknaden. Arbetsplatser med män och kvinnor jämt fördelade är bättre arbetsplatser

2 kommentarer

  1. Anders Karlsson

    Efter som Mona inte har någon politik så känner hon att det är bäst att vara tyst
    men i FRA frågan är det ju viktigt att verka på väljarnas sida även om hon och sina företrädare övervakat både sina egna medborgare och ryssen utan att ha något lagligt stöd för det men det har ju inte bekymrat sossarna förut.

  2. Mona Persson

    Ni vill ju bara göra om lagen. Dvs inte ens halvbra utan ruttet. Bort med lagen helt, då tycker jag du har orsak att säga att det är bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.