Vad sker ute i världen? Hushållsnära tjänster, betyg tidigt?

Idag ska jag främst gå lite utanför vårt lands gränser eftersom det har påverkan på oss vad som händer

Utvecklingen i Ryssland
Det finns all anledning att fundera över vad som händer i Ryssland. De var snabba på att godkänna de två utbrytarrepublikerna som egna länder. Det är enbart två diktaturerna Syrien och Vitryssland som gjort samma sak. Ryssland håller på att skaffa ett system med lydstater och visst känner man att många Ryssar skulle vilja ha samma gränser som under Sovjettiden och man har haft svårt att acceptera det som skedde när kommunismen föll. Det är också svårt att få en bilda över vad den nye presidenten.

USA ingen välfärdsstat
USA är ingen välfärdsstat och man har inte skatter som finansierar välfärdspolitiken som i Europa. 2007 levde 37 miljoner människor i fattigdom och 46 miljoner saknade sjukförsäkring. De skatter man har används först och främst till att åka ut i världen och kriga och till försvaret i övrigt.

Inför det kommande valet så har framför allt demokraterna lite funderingar om en sjukförsäkring men man har svårt att tro den skulle komma. Däremot konsumerar man mycken sjukvård men förbrukningen ligger på den delen av befolkningen som har råd, 46 miljoner tillhör ett utanförskap.

Just nu härjar Gustav i Latinamerika och är på väg in mot den Amerikanska sydkusten och miljoner människor flyr för att rädda sina liv och dessutom så sätter den sina spår på republikanernas partikonvent,

Thailand
Jag brukar semestra i Thailand och har inte tidigare märkt de spänningar som finns där men nu har demonstrationer nått Phukets flygplats som varit stängd en tid. Misstanken finns hos mig att det ändå är militären som ligger bakom demonstrationerna på något sätt och att de hade svårt att finna sig i valresultatet. Militären och fria val har runt om i världen skapat spänningar.

I Tyskland har det skett en sammanslagning mellan den största banken och den tredje banken i storleksordningen som går samman och 9 000 jobb ska bort. Bankväsendet i världen har varit i gungning och inte minst i USA har staten tvingats gå in med skattepengar för att rädda det inte marknaden klarar av

Några kortisar
Hushållsnära tjänster
Jag tror det är bättre för Sverige och skulle säkra jobben för många företag, inte minst Volvo, s hyttfabrik i Umeå om man satsade pengar på transportbidrag i stället för att rikta all kraft på hushållsnära tjänster. Kostnaderna för transporter har skjutit i höjden med de ökade drivmedelskostnaderna.

Betyg i skolan
Forskningen tror inte på högeralliansens förslag om att betyg tidigare och fler steg i betygsskalan skulle ge bättre och duktigare elever. Det är endast 10 % av de professorer som svarat som tror på den iden. Vet inte om den diskussionen också kommer från felaktiga uppgifter och fel statistik.

Billiga ljus
Nu vill en del sätta stopp eller försvåra importen av billiga ljus från Kina för att rädda några jobb på någon ljusfabrik. Undrar föresten om inte de billiga ljusen gett en hel del jobb i handeln så vet vi egentligen fullt ut vad som ger fler jobb.

En kommentar

  1. Andreas Johansson

    Lennart, du är inkonsekvent. Du ifrågasätter, men all rätt, de som vill värna inhemsk ljusindustri med statliga regleringar. Å andra sidan hyllar du ett transportstöd som är uttryck för exakt samma sak. Hur skulle du agera om ljusfabriken låg i Umeå? Jag vill ha en fri marknad och fungerande konkurrens och vill därför varken se transportstöd eller stearintullar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.