Framtidstron i fritt fall. Löven och UIK. Umeå ska växa och en tidningsanka

Framtidstron rasar
Svenskarnas framtidstro är i fritt fall och har blivit mer än dubbelt så stor på bara ett år. Nu är det över 60 % som tror att det blir sämre tider jämfört med för ett år sedan då det var knappt 30 %. Tron på framtiden har inte varit så låg sedan 2001 efter terrorattackerna som satte i gång folks oro.

Regeringen bär självklart ett stort ansvar för att tilltron minskar även om de inte orsakar allt.
Visst blir det sämre framtidstro när varslen ökar och uppsägningarna träder i kraft, effekterna av den borgliga politiken ger ju en säre trygghet om man både blir sjuk och arbetslös och det vore märkligt om det inte märktes i tron på framtiden.
Inflationen ökar, räntorna höjs, kommunernas ekonomi blir sämre och på grund av inflationen ökar våra pensionskostnader med 1 miljard i komunsverige då basbeloppen höjs. Det går ut över välfärdspolitiken när kommunerna får mindre pengar på detta sätt liksom att skatteprognoserna blir lägre. Detta visar ju på att människorna får mindre tilltro på framtiden då välfärden naggas i kanten. Min devis före valet håller att välfärd måste gå före skattesänkningar

Visst minskar framtidstron för våra ungdomar när man ser att den nya politiken gör det dyrare och svårare att skaffa sig en bostad. Den nya regeringen fattade ju beslut som gjorde att inflyttningshyran för en lägenhet på 50 kvadrat omedelbart höjdes med 17 000 kronor. Då räcker inga jobbavdrag till för reallönerna har samtidigt sjunkit.
Listan på varför framtidstron skulle kunna vara nästan hur lång som helst och även missnöjet mot regeringens politik finns hos arbetsgivarna.

Heja Löven och UIK
Jag vill självklart skicka ett grattis och ett tack till Björklöven som besegrade Bofors borta i gårdagens premiär av hockeyallsvenskan. Samtidigt får men ge beröm till alla som tog ansvar för det som hände i träningsmatchen borta mot Skellefteå där Green Devils hånade en del spelare och använde ett grovt språk. Det är viktigt att det är rena och tuffa tag även på läktaren.
Det är bra att Löven låter unga spelare spela för det är den vägen man i framtiden skapar ett elitserielag

Att damerna i UIK håller på att vara så vanligt att snart tar man det för givet att man vinner alla matcher och att man vinner serien. Nu ser det ut att bli svårt att bli svenska mästare även i år men att bli tvåa är inte så illa heller. Tänk vilken media det skulle varit om Löven varit i ishockeyfinal. Speglingen av idrotten kan man inte säga är speciellt jämställt

Umeå ska fortsätta att växa
Vi blev årets tillväxtkommun och motiveringen till detta ska jag inte upprepa utan bara påminna om att vårt sätt att samarbeta var en motivering liksom att vi driver tillväxtfrågor riktigt långsiktigt och att vi fick rosor för det politiska ledarskapet var uppmuntrande.
Nu kör vi en marknadsföringskampanj men den kommer inte av att vi blev tillväxtkommun utan det var planerat sedan tidigare och samtidigt ändrar vi lite på vår hemsida på webben. Nu ska vi kvala upp ärmarna ännu mer för att få ännu bättre tillväxt med fler nya jobb.

Skärpning Dagens samhälle
Kommuner och landsting har en egen tidning som heter dagens samhälle och som gjort reportage från Umeå och vårt eget val i hemtjänsten. Trots att jag sa mänga gånger liksom vår socialnämndsordförade att hos oss heter det eget val och inte kundval. Trots detta handlar artikeln om kundval vilket är fel. I Umeå har vi inga kunder i äldreomsorgen utan vi har äldre som har rätt till hemtjänst och de får välja utförare och därför är det pensionärernas eget val som gäller

En kommentar

  1. Krister Larsson

    Du skyller den ekonomiska nedgången på regeringen som vanligt. Intressant med tanke på att media beskriver det som att finanskrisen i USA är problemet.

    Jag har gjort en annan notering. I USA är ekonomin i fritt fall och i vissa länder i Europa pratas det om vilka neddragningar som måste göras. I Sverige presenterar regeringen historiska satsningar på vägar, järnvägar, forskning, psykiatri o.s.v. Kan du förklara hur andra länder måste dra ner på utgifterna medan Sverige kan satsa i en lågkonjunktur? Tyder inte det på att Sveriges ekonomi är synnerligen välskött?

    Kanske ett ämne för nästa blogginlägg? Men det är kanske inget partistrategerna inom sossarna vill lyfta fram?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.