3 stora planer i beslutsapparaten

Det snöade i länet i helgen. Själv körde jag bil till Långvattnet och det var problem med föret samt att det var problem med strömmen hela natten. Jag har lite svårt att förstå dem som tror att det finns hur mycket resurser som helst att tillgå vid dessa extrema förhållanden och att kommunerna alltid har en prioritetsordning när något händer. Trots att vi har hög skatt har vi bedömt att vi inte har mera pengar till väghållningen.

Idag har vi 3 stora planer som är på väg genom beslutsapparaten. Den största är självklart kv. Laxen som ska möjliggöra för ett konstnärligt campus och en utveckling av konst- och designhögskolan samt plats för den nya arkitektutbildningen. Sedan har vi hotell på Tempotomten där Vasagatan och miljön i de kvarterna kommer att likna något och dessutom skapas ett hotell där folk som betalar själva har råd att bo. Har sett uppgifter där jag är förvånad över hur få privatgäster som finns i Umeå. På kvarteret Ran där det befintliga hotellet Clarion ligger så ska hotellet byggas ut.

Tyvärr har vi ännu inte beslutsunderlag för staden mellan broarna framme och man blir lite otålig för att vara ärlig. Nu när byggandet och därmed planarbetet avtar gäller det att speeda upp det arbetet och visst väntar man på att utredningen om kulturens lokalbehov ska fram. Det program som vi behandlade är ett bra utgångsläge.

* Kulturhuvudstad
För några veckor sedan blev vi klara för final till kulturhuvudstad och arbetet ska fördjupas. Så här i efterhand kanske man kan tycka att vissa saker glömdes bort även i den första ansökan som Baltics skulpturpark och de utställningar som görs där. Privata initiativ är viktiga liksom de sponsringar som gjorts på kulturlivet i staden. För framtiden gäller det inte bara våra kulturinstitutioner utan också hur vi bejakar utsmyckningen i stadsmiljön som företagen kan vara delaktiga i då utemiljön inte enbart är en fråga för skattebetalarna.

Jag såg att VK:s ledare direkt försökte ta död på den undersökning som tidningen publicerade i går att Umeåborna i stort sett var nöjda med skatten och att enbart runt 20 % ansåg det nödvändigt att sänka skatten. Han säger att den höga skatten är ett hinder för storstadsdrömmen. Umeå har alltid haft hög skatt och vi har faktiskt från vår sida sänkt den en gång. Man bör heller inte vara tvärsäker på att det skadar storstadsdrömmen då Umeå kommun är den stad som haft mycket bra tillväxt under lång tid.

En kommentar

  1. Hans

    Nu är Lennart i farten igen med sina, ur mun hoppande grodor. Jag håller helt med Påven och han säger definitivt inte att alla mäniskor inte har lika värde. Om homosexuella vill leva tillsammans är deras sak helt och hållet. Vad påven säger är att det inte är Guds vilja. Självklart är det så. Ingen skall döma dom utan dom får själva svara för det inför Gud. Jag förmodar att Lennart Holmlund knappast läser Bibeln och det får stå för honom, men skyll då inte på dom som hänvisar till den heliga skrift,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.